Pes a dřevěná podlaha/vinyl

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2021 21:25
jazzinka

XXX.XXX.16.90

Prosím máte někdo doma psa a novější dřevěnou podlahu, ať už masív nebo třívrstvou? Čeká nás rekonstrukce a ráda bych dřevěnou podlahu, ale bojím se nehod, kdy se pes počůrá nebo pozvrací a zůstane to na podlaze třeba do rána. V minulém bytě jsme měli prvorepublikové dubové parkety a ty po čase vypadaly hrozně, ale samozřejmě nebyly pořádně vytmelené a nalakované.
Na netu občas prodejci tvrdí, jak lze dát dřevo třeba i do kuchyně, že zejména nalakované to vydrží, ale říkám si, že je přece jen něco jiného pár kapek od mytí nádobí a louže na několik hodin.
Případně máte zkušenost s vinylem? Neklouže to psům podobně jako laminátová plovoučka? Momentálně máme běžné PVC, to je příjemně měkké a teplé, ale zas se lehce poškodí od nábytku a taky bych raději něco přírodnějšího.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2021 21:31

U dřeva záleží na typu a kvalitě laku, u vinylu na povrchové úpravě, resp. na nášlapné vrstvě. Ideální pro psa je neklouzavý gravír a zátěžovka. Všechno je to samozřejmě o trochu dražší.

16.2.2021 22:01

Kamarádka měla dřevěnou podlahu i v kuchyni, podlahy natírali lodním lakem. Jestli to pak na takové podlaze klouže netuším, psa neměli, ale řekla bych, že jo, bylo to dost hladký.
Co se vinylu týče, tak jsou samozřejmě s hladším povrchem a nebo s hrubším. Tak tam logicky čím méně hladký povrch tím méně to klouže.
Obecně jsou vinyly odolné jak vůči poškrábání, tak vůči vodě. Výrobci je doporučují do kuchyní i koupelen. A samozřejmě jsou v různách typech zátěže....čím větší zátěžovka (nášlapná vrstva) tím jsou samozřejmě dražší.
Ale přírodní to rozhodně není...vy máte běžné PVC a vinyl je defakto taky PVC, když to řeknu laicky, tak akorát "tvrzené".
A u těch běžných PVC, tam taky existují hodně zátěžové...ty mívají nášlapnou vrstvu třeba 0,70 mm (bytový standard je 0,20-0,25mm) a s třídou zátěže průmyslovou. Nemají vysokou nosnou pěnu, jsou naopak nízké a trdší, takže není tak komfortní-měkký pochoz, ale zase pokud se udělá kvalitní podklad a PVC se celoplošně podlepí, tak vydrží opravdu hodně....dávají se například i do škol a každý si umíme představit, jaká je to zátěž, už jen to šoupání židlema že??
Ale taky jsou většinou hladší...hladší PVC se lépe udržuje.

Já jsem obecně kobercová, doma mám PVC jen na pár místech, jinak koberce a teď co máme psího důchodce, tak jsem za to fakt ráda, protože už má problém s nohama právě na místech, kde ty koberce nemám.

16.2.2021 22:02
jazzinka

XXX.XXX.16.90

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U dřeva záleží na typu a kvalitě laku, u vinylu na povrchové úpravě, resp. na nášlapné vrstvě. Ideální pro psa je neklouzavý gravír a zátěžovka. Všechno je to samozřejmě o trochu dražší.

A nemáte tedy tip na vhodnou úpravu dřeva? Plocha není velká, takže finančně to snad nebude zas takové drama.

16.2.2021 22:13
jazzinka

XXX.XXX.16.90

Sandullah děkuji, u vinylu jsem četla, že by měl být aspoň bez ftalátů. S klasickým PVC mám právě tu zkušenost, že zátěžové se obvykle rovná tvrdší a klouzavější, doufala jsem, že vinyl by to mohl mít jinak.
Pak se mi ještě líbí podlaha Design od Egger, to by mělo být něco mezi PVC a dřevem, ale naživo jsem jí neviděla.
Kvůli starému psu jsem taky měla koberec, ale partner je alergik a dost se mu ulevilo, když jsme se pak koberců zbavili.

16.2.2021 22:15

jazzinka napsal(a):
A nemáte tedy tip na vhodnou úpravu dřeva? Plocha není velká, takže finančně to snad nebude zas takové drama.

Těch laků je spousta. Boma a mraky dalších. Vyberte si pro maximální zátěž a rozhodně ne méně, než ve 3 vrstvách. Hlavně neberte olej, který je sice super, ale bere nečistoty a musí se často brousit a renovovat. Každopádně počítejte s tím, že lak prostě klouže.

16.2.2021 22:16

jazzinka napsal(a):
Sandullah děkuji, u vinylu jsem četla, že by měl být aspoň bez ftalátů. S klasickým PVC mám právě tu zkušenost, že zátěžové se obvykle rovná tvrdší a klouzavější, doufala jsem, že vinyl by to mohl mít jinak.
Pak se mi ještě líbí podlaha Design od Egger, to by mělo být něco mezi PVC a dřevem, ale naživo jsem jí neviděla.
Kvůli starému psu jsem taky měla koberec, ale partner je alergik a dost se mu ulevilo, když jsme se pak koberců zbavili.

Zátěžové PVC nemusí klouzat, gravírovaná nášlapná vrstva se dělá běžně.

16.2.2021 22:23

Př. Novilux Traffic je zátěžovka s nášlapnou vrstvou 0,7 mm (to je ta horní průhledná, na které visí odolnost) a dřevo má rozumný neklouzavý gravír, aby to člověk nemusel drhnout kartáčem.

16.2.2021 22:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Máme dřevěné podlahy ořech a lak tuším právě Boma. Když nechcete, aby to vypadlo jako zalité v pryskyřici(což vyrobil jeden parketář příbuzným ) tak ta vrstva laku nemůže být až tolik, prostě to nevypadá dobře. Sice to ani tak neklouže, ale ořech je měkké dřevo a psi ho teda dorejpali pěkně. A to tam nemusely být louže. Ty vám dřevo zničí spolehlivě, vyskočí hrany, musí se to vyměnit, nebo přebrousit...a přelakovat. Vinyl se mi nelíbí. V určitých místnostech(třeba sklepy) mám marmoleum, i schodiště do sklepa je marmoleum a to je lepší, příjemnější myslím, ale psi po tom chodili minimálně, takže odolnost neporadím.

16.2.2021 22:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Máme v ložnici vinylovou podlahu a psům neklouže vůbec, ale budou asi různé druhy, ta naše je taková "hrubší". Když byla fena štěně, tak byly i nějaké nehody a v pohodě.

16.2.2021 22:33

Jinak já mám na parketách právě zátěžovou Bomu ve 3 vrstvách, jako v pryskyřici nevypadá. ;) Trouba si při hře učůrával běžně do 4 m, podlaha ani po dalších skoro 7 letech nepotřebuje renovaci. Nikde flek. Jen ta penetrace, když jsem balancovala skoro ve 4 m při schovávání mapy poté, co to sousedé test přehnali se zalitím obřího fíkusu.

16.2.2021 22:45
jazzinka

XXX.XXX.16.90

Děkuji, u dřeva bychom asi volili dub, ten by pes moc poškrábat neměl (tedy aspoň ty parkety odolaly v tomto směru i vlčákovi, smrkovou podlahu na chatě poškrábal za jednu zimu), takže spíš řeším fakt tu "voděodolnost". No v nejhorším budeme dokola brousit :-D
O marmoleu jsem uvažovala taky, ale vzhledově mě moc neoslovilo.

16.2.2021 23:04

jazzinka napsal(a):
Děkuji, u dřeva bychom asi volili dub, ten by pes moc poškrábat neměl (tedy aspoň ty parkety odolaly v tomto směru i vlčákovi, smrkovou podlahu na chatě poškrábal za jednu zimu), takže spíš řeším fakt tu "voděodolnost". No v nejhorším budeme dokola brousit :-D
O marmoleu jsem uvažovala taky, ale vzhledově mě moc neoslovilo.

Ještě jasan je hodně tvrdý.

17.2.2021 08:52
janaa

XXX.XXX.34.210

Loni jsme měnili podlahy a vyhrál to zátěžový vinyl. Před 3 lety se dal na srub do bažantnice, kde je přes sezonu x desítek psů,všichni chodí v botech,tahá se po tom dubový nábytek a bez škrábance. Máme tu největší zátěžovku pro profi použití, dekor dřeva, horní vrstva je hodně hrubá. Psům to neklouže, díky dekoru na tom není tak vidět bordel, a vydrží to i mokré psy,louže atd. Psi se na tom honí, lítaj a nepoškrábe se to. Co se týká dřeva,taky záleží na tom,co máte za psa, jak je veliký,aktivní. Mít jednoho malého,tak to člověk tak řešit nemusí, když jich je víc a větší,tak bych do dřeva nešla,pokud se na tom nevytvoří fakt echt vrstva laku, tak to časem poškrábané bude. A když bude vrstva laku,zase to bude klouzat. To samé s loužičkama nebo mokrem.

17.2.2021 09:36

janaa napsal(a):
Loni jsme měnili podlahy a vyhrál to zátěžový vinyl. Před 3 lety se dal na srub do bažantnice, kde je přes sezonu x desítek psů,všichni chodí v botech,tahá se po tom dubový nábytek a bez škrábance. Máme tu největší zátěžovku pro profi použití, dekor dřeva, horní vrstva je hodně hrubá. Psům to neklouže, díky dekoru na tom není tak vidět bordel, a vydrží to i mokré psy,louže atd. Psi se na tom honí, lítaj a nepoškrábe se to. Co se týká dřeva,taky záleží na tom,co máte za psa, jak je veliký,aktivní. Mít jednoho malého,tak to člověk tak řešit nemusí, když jich je víc a větší,tak bych do dřeva nešla,pokud se na tom nevytvoří fakt echt vrstva laku, tak to časem poškrábané bude. A když bude vrstva laku,zase to bude klouzat. To samé s loužičkama nebo mokrem.

Jani, prosím, můžeš dát odkaz?

17.2.2021 09:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):

Jo ten vinyl je bomba, jak na něm není nic vidět . Teda ne, že bych neuklízela, ale prostě v porovnání s dlažbou, kde je vidět každá kapička, čmouha (to snad stačí, aby měl pes trochu zpocenou nohu, nebo při pití spadla kapka vody a následně do ní šplápnul ), tak ten rozdíl je obrovský.

17.2.2021 09:55
janaa

XXX.XXX.34.210

marcelaamax napsal(a):
Jo ten vinyl je bomba, jak na něm není nic vidět . Teda ne, že bych neuklízela, ale prostě v porovnání s dlažbou, kde je vidět každá kapička, čmouha (to snad stačí, aby měl pes trochu zpocenou nohu, nebo při pití spadla kapka vody a následně do ní šplápnul ), tak ten rozdíl je obrovský.

Mi povídej, my máme takový ten šedohnědý design jakože s patinou dřeva, a když po tom lítaj zablácený psi, je to zlatý. Jasně, člověk ví, že není patina jako patina, vytírat musí každej den, ale prost to není na první kouknutí vidět,tak to hezky splývá

Sarah - tuším,že máme toto https://www.design-line.cz/ máme to přes firmu,co nám dělala podlahy,dveře, takže to objednávali oni,ale myslím,že je to tohle

17.2.2021 10:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janaa napsal(a):

Já jsem právě viděla vinyl jen takový lesklý, jakože mramor a ten se mi nelíbil. Ale odolný je. Když vím, že tam bude pes a vinyl mi z nějakého důvodu nevadí, klidně bych do něj šla. Mě to právě evokuje ty staré podlahy, co byly všude ve školách a nemocnicích

17.2.2021 10:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

My teda vinyl vůbec lesklý nemáme, je matný a fakt takový hrubý, když po tom přejedu nehtem, tak jsou tam takové jakoby drážky... Mě se ten vinyl líbí a brala bych ho klidně po celém baráku, jenže bohužel všude jinde je dlažba, a nová (tak jsme barák už koupili), takže v nějaké dohledné době to určitě měnit nebudeme. Ale kdybychom někdy dělali nové podlahy, tak já bych šla právě asi do vinylu..

Rodiče nedávno dělali nové podlahy a taky právě vinyl, taky si ho chválí.

17.2.2021 10:29
janaa

XXX.XXX.34.210

lesnížínka napsal(a):
Já jsem právě viděla vinyl jen takový lesklý, jakože mramor a ten se mi nelíbil. Ale odolný je. Když vím, že tam bude pes a vinyl mi z nějakého důvodu nevadí, klidně bych do něj šla. Mě to právě evokuje ty staré podlahy, co byly všude ve školách a nemocnicích

Jasně, starý byly hnus,ale dneska už je to o ničem jiném. Myslím,že do prostoru,kde je víc velkých psů není nic lepšího. Nebo pak hodně hrubá dlažba

17.2.2021 10:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

My máme vinyl takový, ale nevím, co je to přesně za typ. Co mají teď rodiče úplně novou vinylovou podlahu, tak je to zas trochu něco jiného, a ta se mi líbí ještě víc 😁.

Jinak dlažbu máme matnou, ale hladkou a na té je právě vidět fakt úplně všechno. A hlavně je studená, což třeba v létě ocení psi, ale takhle v zimě nic moc.

V kuchyni zas máme takovou hrubou dlažbu, tmavou, není hladká, jsou v ní vyryté takové vzory a na údržbu je to katastrofa. Sice na ni není nic vidět, ale v těch vyrytych "cestičkách" se drží nepořádek.

17.2.2021 10:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janaa napsal(a):
Jasně, starý byly hnus,ale dneska už je to o ničem jiném. Myslím,že do prostoru,kde je víc velkých psů není nic lepšího. Nebo pak hodně hrubá dlažba

Tak dlažba je studená, pokud nejsou podlahovky není to příjemné. My chodíme bosí, nedovedu si představit, že bych doma musela nosit boty(papuče)
Aha, Marcela už to napsala. Marcelo vypadá hezky, ale ty drážky, to je fakt, to je na údržbu blbé. Ale zase vám ta špína hezky zvýrazní ,,léta" toho dřeva

17.2.2021 10:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Tak dlažba je studená, pokud nejsou podlahovky není to příjemné. My chodíme bosí, nedovedu si představit, že bych doma musela nosit boty(papuče)
Aha, Marcela už to napsala. Marcelo vypadá hezky, ale ty drážky, to je fakt, to je na údržbu blbé. Ale zase vám ta špína hezky zvýrazní ,,léta" toho dřeva

Nee tohle je vinyl a ten je na údržbu super :-) . On nemá ty drážky úplně jako hluboké, spíš to jako není hladké, ale takové varhánkovité, ne já nevím jak to popsat . Ale špína se tam nedrží.

To, kde jsem psala, že se drží špína, tak to je dlažba v kuchyni, ve které jsou vyryté takové hlubší "cestičky", to je fakt na údržbu peklo. No a jinak samozřejmě spáry, tam se taky drží špína, prostě mi vinyl na údržbu přijde oproti dlažbě o dost lepší, plus navíc na tom není všechno tak vidět...

A ano, dlažba je fakt studená, kdybych po ní měla chodit bosa, tak zmrznu . Ale já mám celkově pořád hrozně ledové nohy, takže u mě je v zimě standard to, že mám teplé ponožky s ovčí vlnou, doma nonstop . A pod stolkem u gauče máme koberec, protože tam ty nohy fakt zábly..

17.2.2021 10:47
janaa

XXX.XXX.34.210

lesnížínka napsal(a):

Jasný,já to myslela z hlediska klouzání psů. I proto jsme zvolili ten vinyl Dřív jsme v kuchyni měli hladkou dlažbu a to bylo pro starý psy peklo, stejně jsme všude dávali vetbedky. V ložnici dřevo, ale to byl drápanec na drápanci

17.2.2021 11:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Nee tohle je vinyl a ten je na údržbu super :-) . On nemá ty drážky úplně jako hluboké, spíš to jako není hladké, ale takové varhánkovité, ne já nevím jak to popsat . Ale špína se tam nedrží.

To, kde jsem psala, že se drží špína, tak to je dlažba v kuchyni, ve které jsou vyryté takové hlubší "cestičky", to je fakt na údržbu peklo. No a jinak samozřejmě spáry, tam se taky drží špína, prostě mi vinyl na údržbu přijde oproti dlažbě o dost lepší, plus navíc na tom není všechno tak vidět...

A ano, dlažba je fakt studená, kdybych po ní měla chodit bosa, tak zmrznu . Ale já mám celkově pořád hrozně ledové nohy, takže u mě je v zimě standard to, že mám teplé ponožky s ovčí vlnou, doma nonstop . A pod stolkem u gauče máme koberec, protože tam ty nohy fakt zábly..

Jo tak, já to asi blbě přečetla(či pochopila) Viděla jsem právě někde na prodejně tenhle vinyl a drážky tam byly, ale je pravda, že takové ,,hladké". U rodičů jsme měli taky nějaké staré vinyly a koberce a tam se bydlelo v patře, takže i když podlahy nevytápěné, nebyly tak studené. Nikdy jsme doma nenosili ani ponožky, já bych je zase na nohách nesnesla mám pocit, že mi uhoří nohy. Doma myslím. V létě teda ani venku. Teď v obýváku máme tu dřevěnou podlahu a nevytápěnou - architekt to nedoporučil, že se ničí to dřevo. My tu máme konstantně 24st, když to klesne pod - už je tu pocitově zima, je tu velmi vysoký strop. Pod stolkem pochopitelně taky koberec(vždyť by to bez něj vypadalo divně ) ale já nikdy na zemi nohy nemám, takže je to stejně jedno

17.2.2021 13:26
aluska

XXX.XXX.197.205

lesnížínka napsal(a):

Já mám vinil trošku hrubší v baráku rok, právě kvůli psům. Předtím byla plovoučka a klouzalo jim to. Celej rok si žiju v domnění, jak je to super čistý, luxuju a vytírám, i jsem jednou měla půjčenej parní čistič. Před vánoci jsem zdobila stromek a protože mám čubu z útulku, která se nerozpakuje vychcat doma v obýváku pod fíkus, tak jsem si řekla, že zakleknu a ty místa kam chodí vezmu pro jistotu octovou vodou a kartáčkem. A to jsem čuměla , jak mi špína opravdu zvýraznila léta toho dřeva....takže jsem přejela tím kartáčkem a na čtyřech celej obejvák

17.2.2021 16:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

aluska napsal(a):
Já mám vinil trošku hrubší v baráku rok, právě kvůli psům. Předtím byla plovoučka a klouzalo jim to. Celej rok si žiju v domnění, jak je to super čistý, luxuju a vytírám, i jsem jednou měla půjčenej parní čistič. Před vánoci jsem zdobila stromek a protože mám čubu z útulku, která se nerozpakuje vychcat doma v obýváku pod fíkus, tak jsem si řekla, že zakleknu a ty místa kam chodí vezmu pro jistotu octovou vodou a kartáčkem. A to jsem čuměla , jak mi špína opravdu zvýraznila léta toho dřeva....takže jsem přejela tím kartáčkem a na čtyřech celej obejvák

No v mém věku už se člověk někdy i hodně diví, když si veme na úklid brýle

Přidejte reakci

Přidat smajlík