Měla bych dotaz na ty z Vás, kteří se se psem věnujete nějakému náročnějšímu sportu. Podobné téma se mi nepodařilo najít, tak zakládám nové. Konkrétně se u nás jedná o coursing, bull sporty (ale s tím souvisí další činnosti na udržování kondičky - jako tahání kolobky, kondiční plavání, udičkování, bilanční cvičení atd...)
Zajímá mě, jak dlouho máte přes zimu (nebo v případě severských plemen to bude asi naopak v létě) pauzu od sportu? Vím od známých, že někdo nepřestává trénovat ani v zimě a jede vlastně furt naplno. Já teda přes zimu nechávám psy odpočívat, regenerovat a na jaře zase začínáme. Skončíme zhruba v listopadu a chtěla bych zase začít březen/duben. Není to teda tak, že by se psi přes zimu jen váleli, to zase ne. Chodíme přes zimu normálně na procházky, občas tahají sáňky, a pořád udržujeme běhání (bez tahu), cvičák, obrany. Ale není to tak intenzivní, silové a kondiční tréninky, tréninky na nasvalení v zimě nemáme. Taky se psi za zimu pěkně zakulatí . Začínat budeme postupně, pomalu...a ke konci zase postupně ubíráme.
Už jsem se setkala s názorem, že pes žádnou pauzu nepotřebuje, někteří lidi mají psy opravdu celoročně v zátěži. Někteří zase mají "sezónu" třeba jen na jaře a od léta do jara nedělají nic... Ty názory se dost liší. Já mám názor takový, že nějaký odpočinek psovi určitě prospěje, nebo minimálně mu neublíží . Zajímalo by mě, jaké na to máte názory vy?
Uživatel s deaktivovaným účtem

marcelaamax
napsal(a):
Měla bych dotaz na ty z Vás, kteří se se psem věnujete nějakému náročnějšímu sportu. Podobné téma se mi nepodařilo najít, tak zakládám nové. Konkrétně se u nás jedná o coursing, bull sporty (ale s tím souvisí další činnosti na udržování kondičky - jako tahání kolobky, kondiční plavání, udičkování, bilanční cvičení atd...)
Zajímá mě, jak dlouho máte přes zimu (nebo v případě severských plemen to bude asi naopak v létě) pauzu od sportu? Vím od známých, že někdo nepřestává trénovat ani v zimě a jede vlastně furt naplno. Já teda přes zimu nechávám psy odpočívat, regenerovat a na jaře zase začínáme. Skončíme zhruba v listopadu a chtěla bych zase začít březen/duben. Není to teda tak, že by se psi přes zimu jen váleli, to zase ne. Chodíme přes zimu normálně na procházky, občas tahají sáňky, a pořád udržujeme běhání (bez tahu), cvičák, obrany. Ale není to tak intenzivní, silové a kondiční tréninky, tréninky na nasvalení v zimě nemáme. Taky se psi za zimu pěkně zakulatí . Začínat budeme postupně, pomalu...a ke konci zase postupně ubíráme.
Už jsem se setkala s názorem, že pes žádnou pauzu nepotřebuje, někteří lidi mají psy opravdu celoročně v zátěži. Někteří zase mají "sezónu" třeba jen na jaře a od léta do jara nedělají nic... Ty názory se dost liší. Já mám názor takový, že nějaký odpočinek psovi určitě prospěje, nebo minimálně mu neublíží . Zajímalo by mě, jaké na to máte názory vy?
Nevím, jak u psů, já jsem spíš přes ty koně. Ale z logiky věci mi přijde, že pauza pomůže, hlavně po psychické stránce. Třeba u kamarádky (koňské) je to podobně jako u vás. Nemá halu, takže přes zimu hlavně vyjížďky do terénu a makat na jízdárně se začíná na jaře, přes sezónu nějaký ten závod nebo soustředění a na podzim to postupně zase končí.
Napíšu taky zkušenost od koní. Pauzu dávám, odjakživa. I kvůli sobě. Tak nějak cítím podzim a zimu jako odpočinkové období, období útlumu.
Sice pak trvá trošku dýl na jaře nadýchat do kondice, a dostat se opět do formy (pomalu a postupně, čím delší pauza byla, tím pozvolnější přidávání té zátěže), ve srovnání s koňma, co jedou v hale "non-stop" prakticky vůbec žádnou pauzu nemají, po sezoně se pokračuje, oholí se, trénuje se v hale...(teď už je doba, že na to ty podmínky v moderních areálech jsou, super povrchy, že člověk neřeší mráz, déšť, sníh...) prostě kůň z té formy "jedu na max" prakticky nevypadává.
Prý je to že zdravotních důvodu lepší, udržovat sportovce bez pauzy, kvůli kondice, kvůli svalům, nevypadnout z toho režimu, ale já si nemůžu pomoct, mě pak ty koně v březnu, v dubnu, místo aby byly tak nějak odpočatý a natěšený, když vylezou z tý haly, přijdou hlavně psychicky otrávený a zpruzelý. Ale je to jen můj dojem.
My bereme zimu jako dobu odpočinku, regenerace, útlumu, najetí na takovej záchovnej režim spíš relaxačních procházek, než cokoli jiného...a začínáme až na jaře, se sluníčkem. Koně jsou odpočatí a přijde mi, že se do té práce víc těší. První tréninky a první závody třeba až moc, že člověk tu jejich motivaci musí korigovat aby ho to někde nechtěně neodložilo 😂😂
Ale nedělám vysoký sport, my si závodíme pro radost, amatérsky, na úrovni Horní Dolní.
A třeba v květnu, už na těch závodech nepoznáte, který u těch dvou koní, co právě dokončili rozeskakování, makal celou zimu 7 dní v týdnu na hale, a který viděl sedlo poprvé po čtyřech měsících v březnu, (do té doby zarostlej jak medvěd a od podzimu v bahenním trojobalu a s dredama a kudlibabkama v hřívě.)😁
Myslím že u psů to bude podobný.
Jo, mám to podobne. Mě se v té kose taky moc nechce se psema mrznout při tréninku, kde se u něčeho hýbe hlavně pes a já zase až tolik ne 😀. Navíc teda třeba kolobka u nás v zimě není možná, stejně tak plavání ne..
Já si nemůžu pomoct, ale když se jede furt na plno, tak to tělo musí být hrozně brzo zhuntovane ne? Stejně tak nebude dobrý celou zimu nedělat nic a pak najednou bum a jedem naplno, ale to je jasné.
Mě se vždycky na jaře hrozně líbí, jak je postupně vidět, jak se psi dostávají do kondice, dělá mi to radost. No a psi jsou na to taky natěšení.
Myslím, že to psům takhle vyhovuje. A mě taky. A je mi úplně jedno, že se třeba na prvních závodech na jaře (pokud by nějaké byly, nebo dokud byly) neumístíme a nebudou žádné extra výsledky, protože tam budou psi, kteří jeli bez pauzy a nebo začali trénovat mnohem dřív. Já tam jezdím hlavně pro zábavu, sejít se s přáteli a tak no.
Neberu to vůbec z pohledu, jestli ten pes je pak "výkonnější" , o to mi nejde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nesportuju se psem, ale se sebou (běh), a zimní pauza se samozřejmě nekoná - tak jen pár postřehů.
Po sezoně jsem měla 3 týdny odpočinkový trénink, kdy tělo opradu zregeneruje, první z těch tří týdnů je člověk dost unavenej.
Pak se přejde na zimní trénink, kterej je tradičně na objem, zatímco letní trénink je na rychlost. V zimě se víc běhá v terénu, delší trasy, jinej styl tréninku. Tím si odpočine hlava, prostě děláte "jakoby něco jinýho", ale pořád je to běžeckej trénink.
No a když jsou závody, tak je to super, protože to velice motivuje, člověk sklízí, co se nadřel předtím v tréninku, a navíc je kolem závodů den volna navíc. Takže teď je to s tím covidem fakt úplně na pytel, závody už zoufale chybí.
No, ale to je už víceméně sport na výkonostní úrovni a rozhodně to nebudu dělat dlouhodobě (skončím tento nebo příští rok, pak už si budu běhat jen pro udržení kondice).
Na zvíře bych byla hodnější než na sebe, zimní pauza by se konala
U nás klasická winter-pauza nehrozí, protože ti psi prostě práci vyžadují, a nešlo by s nimi vydržet.
Ale najíždíme na zimní režim, kdy pracují hlavně fyzicky, a nadělávají si aerobní kapacitu (v tahu, u koně nebo jen tak navolno), ale odpočinout si mentálně, a fakt ty 2 měsíce po sezoně je
nechávám, aby si od cvičení vyčistili hlavu.
Sportovka na vyšší úrovni je na psychiku psa hodně velký záběr, a v sezóně při tréninku na 3 disciplíny už moc prostoru pro jiné věci není. Ale od Nového roku zase začínají pracovat na poslušnosti a obraně, protože důležité závody začínají už na konci března.
Ano, dávám pauzu, jen s ohledem na náš sport (mushing) v létě. Většinou červen červenec. Nicméně neznamená to, že by si vysloveně váleli šunky, to by mi ani nedovolili 😊 Spíš jen chodíme na procházky a plavat..
Někteří musheri ale nechávají psy přes léto úplně odpočívat a to se mi nezdá úplně vhodné..
No však já taky píšu, že to neznamená, že by se vyloženě váleli 😁. Chodíme na dlouhé procházky (tech je v tu dobu zase víc, protože když trénujeme, tak tolik času na několikahodinové procházky taky není) , obrany, cvicak. Občas zpestření sankami.. A pořád, i v zimě, to běhání. Není to tak, že by jsme se váleli (to by mi taky neprošlo ), jen je to o dost volnější, protože úplně odpadne kolobka a kondiční plavání, a také vyloženě trénink jednotlivých disciplín bull sportu (techniky skoků, sprinty se zátěží atd.. ), ale taky to neznamená, že bych jim za celou zimu treba nezavesila peska a párkrát si neskocili, nepotahali se. Na druhou stranu v zimě zase více trénujeme různé triky, hlavolamy, cuchani atd., takže psychická zátěž je naopak vyšší.
Jinak u sportovky chápu, že je nereálný na celou zimu přestat :-) .