Přemýšlíme o přesunu z bytu do domu. Máme vyhlédnutý poměrně drahý dům (má i el. zabezpečovací zařízení) na okraji města, těsně za zahradou je hned les. Zahrada má 680 m2 a je kolem celého domu. V mládí jsem pár let dělal služební kynologii a cvičil NO strejdovi. Měl jsem sen, že až jednou budu mít vlastní dům, pořídím si vlastního NO. Teď je ta možnost. Ale přemýšlím, zda raději jako vhodnější plemeno a spolehlivějšího hlídače nepořídit buď rotvajlera nebo malinoise. U NO jsem se totiž setkal s řadou jedinců, kteří moc spolehliví hlídači nebyli. Vybírám z plemen, které mohou být celoročně venku, být i dobrým rodinným psem, se kterými se mohu opět alespoň pro zábavu opět věnovat sportovní kynologii. Co myslíte? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pri el. zabezpeceni domu je pes uz jen kosmetika a egicko... Ne?

GAELLE
napsal(a):
Hlasuji pro rotvíka
Jenom se laicky ptám. RTW může být celoročně venku?
Pes má být kosmetika a egíčko? Jasně jsem psal, že jsem se před léty věnoval sportovní kynologii a snil o tom, až budu mít dům, opět v tom pokračovat a mít vlastního NO. Pes je jeden z hlavních důvodů, proč s rodinou uvažujeme o přesunu z bytu do RD. Jen vzhledem k okolnostem přehodnocuji volbu plemene. Hlídací schopnosti se jsou teď pro nás více důležité. El. zabezpečovací systém uvnitř domu je jedna věc, která přijde ke slovu až se někdo nezvaný ocitne v domě. Dobrý hlídací pes je prevencí, aby se někdo vůbec do objektu dostal nebo se o to vůbec pokoušel.
zahadnytajemny
napsal(a):
Přemýšlíme o přesunu z bytu do domu. Máme vyhlédnutý poměrně drahý dům (má i el. zabezpečovací zařízení) na okraji města, těsně za zahradou je hned les. Zahrada má 680 m2 a je kolem celého domu. V mládí jsem pár let dělal služební kynologii a cvičil NO strejdovi. Měl jsem sen, že až jednou budu mít vlastní dům, pořídím si vlastního NO. Teď je ta možnost. Ale přemýšlím, zda raději jako vhodnější plemeno a spolehlivějšího hlídače nepořídit buď rotvajlera nebo malinoise. U NO jsem se totiž setkal s řadou jedinců, kteří moc spolehliví hlídači nebyli. Vybírám z plemen, které mohou být celoročně venku, být i dobrým rodinným psem, se kterými se mohu opět alespoň pro zábavu opět věnovat sportovní kynologii. Co myslíte? Děkuji.
Malinois Vám tu zahradu + všechno prislušenství zničí, a v případě, že skočí plot (a skočí opravdu hodně), tak někoho venku obere, a budete akorát na Nově. Další věc je, že jsou poměrně uřvaní, takže se v noci asi moc nevyspíte, a sousedi také ne.
Drtivá většina majitelů malin si nedovolí psy nechat přes noc na zahradě (ani já ne). Buď jsou pod zámkem v kotci, nebo doma.

Z výběru pořád nej NO, zapátrat mezi pracáky.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Malinois Vám tu zahradu + všechno prislušenství zničí, a v případě, že skočí plot (a skočí opravdu hodně), tak někoho venku obere, a budete akorát na Nově. Další věc je, že jsou poměrně uřvaní, takže se v noci asi moc nevyspíte, a sousedi také ne.
Drtivá většina majitelů malin si nedovolí psy nechat přes noc na zahradě (ani já ne). Buď jsou pod zámkem v kotci, nebo doma.
já jsem spíš tipovala že by jim venku byla zima. Pořád je obdivuji ale nikdy bych si ho nepořídila. A pro mne pes musí být doma se mnou. Nesnesla bych aby byl venku v zimě sám.
GAELLE
napsal(a):
já jsem spíš tipovala že by jim venku byla zima. Pořád je obdivuji ale nikdy bych si ho nepořídila. A pro mne pes musí být doma se mnou. Nesnesla bych aby byl venku v zimě sám.
Zima by jim nebyla, ale malinois je hluboce vázaný na svoji rodinu (mohem víc než NO), takže sám na zahradě by prostě dělal bugr - jednak z nudy, druhak z nervů. Oni jsou v tomhle fakt paka.
Známí toho "maliňáka volně na zahradě" taky zkoušeli, a čuba jim po odchodu do práce vyzula z gum nového Rapida😂.

A co hovawart?
napsal(a):
A co hovawart?
To už raději velký knírač - HW co znám moc nechtějí hlídat, a ani cvičit.
Podle mě je NO dobrá volba, a hlavně se dá vybrat z toho kvanta zvíře s předpoklady - prostě se podívat na projev rodičů. A ne podle zkoušek, ale vidět aspoň videa z práce. Pokud mají rodiče už v maketě agresivní vyštěkání, a je vidět že by tam figuranta nejraději roz.ebali jak cigánský hračky, tak se dá předpokládat, že potomstvo bude i aktivně hlídat zahradu.
Naproti tomu, když si tam pes připlachtí jak motýl Emanuel, a zpusobně štěká, tak je vidět, že to má jen naučené jak básničku. A klidně může mít vyšší zkoušky za víc bodů než ten první, ale brala bych toho prvního - srdcař si určitě nenechá po zahradě chodit drbany.

když si tam pes připlachtí jak motýl Emanuel
Tak tohle mě teda rozsekalo

Mě ještě napadá beauceron...možná není tak "jednoduchý" jako NO, možná trochu svéhlavější se sklony k samostatnosti, ale cvičit se s ním dá a co vidím u příbuzných...mají čubu a psa, tak já osobně bych bez majitelky na pozemek nevlezla a to ty psy znám....ale nespadám do okruhu "blízká rodina"
Jen se teda vyvíjejí pomaleji...takže hotový pes je tak ve třech letech a nevím, jak s tím bydlením venku...ne že by to nezvládli samozřejmě nějaká zateplená bouda je asi samozřejmost, ale vidím bosíky u příbuzných a to jsou teda lepidla, kde je panička, tam musí být taky...takže hlídači super, ale večer sjou nacpaní u televize s páníkama na gauči, dopoledne "překážejí" v kuchyni, protože panička vaří a když se sedí na terase, tak jsou tam taky...a čuba teda by nejraději seděla na klíně.
No když o tom tak přemýšlím, tak si vlastně nejsem jistá, jestli je to pes vhodný na ven...jestli by mu nebylo líp doma s rodinou v režimu "bydlím doma se stálým přístupem na zahradu"
napsal(a):
Mě ještě napadá beauceron...možná není tak "jednoduchý" jako NO, možná trochu svéhlavější se sklony k samostatnosti, ale cvičit se s ním dá a co vidím u příbuzných...mají čubu a psa, tak já osobně bych bez majitelky na pozemek nevlezla a to ty psy znám....ale nespadám do okruhu "blízká rodina"
Jen se teda vyvíjejí pomaleji...takže hotový pes je tak ve třech letech a nevím, jak s tím bydlením venku...ne že by to nezvládli samozřejmě nějaká zateplená bouda je asi samozřejmost, ale vidím bosíky u příbuzných a to jsou teda lepidla, kde je panička, tam musí být taky...takže hlídači super, ale večer sjou nacpaní u televize s páníkama na gauči, dopoledne "překážejí" v kuchyni, protože panička vaří a když se sedí na terase, tak jsou tam taky...a čuba teda by nejraději seděla na klíně.
No když o tom tak přemýšlím, tak si vlastně nejsem jistá, jestli je to pes vhodný na ven...jestli by mu nebylo líp doma s rodinou v režimu "bydlím doma se stálým přístupem na zahradu"
Jako najdou se i šikovní beauceroni, ale pořád si myslím, že slušného NO najdete mnohem jednodušeji, než slušného beaucerona - to už radši fakt toho rotvíka, tam je ta šance vyšší.
Navíc na cvičení je i podprůměrný NO minimálně stejně dobrý jako super beauceron (a "super" těch je opravdu málo).

Pro tyhle pozadavky? Jednoznacne NO.
Vsechno ostatni by bylo spis o nahode a stesti na jedince, aby to klaplo.
Btw. zahrada 680m neupravena pro psa - z toho bude tankondrom s kazdym vetsim psem na volno

Můžete uvažovat i o černém ruském teriérovi.
napsal(a):
Můžete uvažovat i o černém ruském teriérovi.
To je pravda- skvělé zvíře, měla jsem, ale je třeba počítat s dosti náročnou úpravou, tedy pokud ho neošmikáte nakrátko - to ale zas vzhledově už není černyš To už bych raději doporučila velkého černého knírače.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jako najdou se i šikovní beauceroni, ale pořád si myslím, že slušného NO najdete mnohem jednodušeji, než slušného beaucerona - to už radši fakt toho rotvíka, tam je ta šance vyšší.
Navíc na cvičení je i podprůměrný NO minimálně stejně dobrý jako super beauceron (a "super" těch je opravdu málo).
S tím se nedá než souhlasit....za mě je NO stále tzv. univerzální voják, co pohlídá, dá se s ním NĚCO dělat, psychicky se nezhroutí, když nebude nonstop nalepenej na páníčka, navíc u nás byly ovčandy i super rodinní psi.
Beauceron, pokud se bavíme o opravdovém beauceronovi, jehož chovatelé dbají především na jeho povahu, která by měla dělat beaucerona beauceronem, je velmi univerzální pes, ale hlavně pracovní pes.
Moji bosíci jsou bezvadnými rodinnými psi, ale i spolehlivými hlídači ALE......, takovouhle náplní se stoprocentně budou nudit, takže by se zabavili sami a rozhodně by to bylo k mé nelibosti.
Bosík je pevně vázaný na svou rodinu, kterou bezmezně miluje a chrání, ale potřebuje upustit ventil a to nejlépe prací. Mají rádi zaměstnání a milují za práci pochvalu, tím vzrůstá jejich ochota pracovat.
Pokud dokážete takového bosíka dostatečně zaměstnat, získáte poradního parťáka, přítele a ochránce, který s vámi půjde i do pekla. Ovšem není to pes na dril a opakování povelů do blba. On potřebuje opravdovou práci, kde se přirozeně projeví jeho ochota, inteligence a samostatnost. Chce samostatně pracovat a jasně vám ukáže, že na to má a jeho největší odměnou je, že jsem na svého psa hrdá. Je to velmi empatický pes, mou nespokojenost okamžitě vycítí a o to více se snaží.
Beacerona člověk musí pochopit, dát mu prostor, mít ho rád i s chybami a on to tisíckrát vrátí.
Ale není to žádný zahradní alarm, to je pro něj velmi málo. Má rád celkový přehled jak doma, tak venku. Pes, který má váš dostatečný kontakt, práci, vycházky a od vás pocit, že i on je součástí rodiny, může být v klidu celoročně venku.
A ještě, rotvíka jsem měla taky, takže srovnání mám, ale není ani z poloviny takový dříč jako bosík. Nemá takový kožich, co bosík pro celoroční pobyt venku a je na rodinu nalepený úplně stejně. Nepotřebuje tolik aktivity jako bosík, ale kontakt s rodinou je pro něj též velmi důležitý.
Pro rotvíka je můj životní styl moc.
Štírek666
napsal(a):
A ještě, rotvíka jsem měla taky, takže srovnání mám, ale není ani z poloviny takový dříč jako bosík. Nemá takový kožich, co bosík pro celoroční pobyt venku a je na rodinu nalepený úplně stejně. Nepotřebuje tolik aktivity jako bosík, ale kontakt s rodinou je pro něj též velmi důležitý.
Pro rotvíka je můj životní styl moc.
Že by Vokačka? 🤫
Budu věřit majitelům a zkušenějším a malinoise z výběru vyřazuji. Taky jsem měl obavu, že by se nudil a nemohl bych dát tolik kontaktu, aktivity, pohybu kolik toto plemeno potřebuje. NO a rotvajler jsou na tom v teto potrebe o neco skromnejsi. Plemena jako velký knirac, erdel, velky rusky terier...narocna na peci o srst, nechci. Hovik se mi nelibi, sportovni vycvik pro nej moc neni, a neni jednoduche vybrat vhodneho jedince. To stejne bosik. Finalisti jsou tedy asi jasni.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jo. Taková klidná vesnice to u nás byla. Pak si tu postavili dům nějací Kazaši a dotáhli malinu. Se psem jednou denně obešli kolečko asi 500 m, toť vše. Nudícího se a na vše řvoucího psa vyřešili tím, že pořídili malinu č. 2. Je vám asi jasný, jak to dopadlo...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Může - má hustou srst, akorát dnešní rtw toho už moc nepohlídá (většina jich je ráda, když splácá ZMku do chovu🙄)
A jak jsou na tom dneska rtw zdravotně? A celkově povahově, když nebudu brát v potaz vyloženě cvičení na nějaké úrovni?
Je to jedno z několika plemen, o kterém do budoucna (jako fakt hodně do budoucna) uvažuji... Dřív jsem jich znala dost, dost byli i vidět na cvičáku. Dneska znám ze cvičáku jednoho psa, znám ho jen z obran a tam je teda skvělej. Pak znám ještě jednoho, co by rodinného psa, a ten fakt není normální, ale ten se přiznám, že nevím, jestli je s PP..
O hlídání by mi ani tak nešlo, primárně by to měl být rodinný společník, a hlavně vyrovnanej normální pes , akcni pes. Cvičit bych chtěla, ale není to na prvním místě, a stejně jako se současnýma psema - pro zábavu, pro zábavu psů. Stejně tak obrany, horší než stafbulka to nebude ne? I když teda zrovna jí chválí, že je srdcařka, ale samozřejmě je to pro ni "jenom" hra a do živého by si nekousla, může se u toho uvrtět radostí...
Ještě by mě zajímalo, jak na tom je se sportem, předpokládám, že vzhledem k tomu, že je to mohutnej a těžkej pes, tak třeba na kolobku to asi nebude, že? A ještě, slintá? .
Jinak v tom mém pomyslném výběru je i NO a BOM, ale přiznám se, že k tomu RTW mě to tak nějak víc táhne vzhledově... Na druhou stranu mě zase trochu odrazuje, že je to těžkej pes. No ale je tam taky spousta dalších plemen, a mluvím o době třeba za 10-15 let, takže času dost .
Snad nevadí, že jsem se takhle vetřela, ale vzhledem k tomu ,že jde o stejné plemeno, tak je to snad i k tématu .

conie
napsal(a):
Zahrada 680 m2, kde je postavený dům, je na pořádné vyvenčení tak maximálně pro čivavu. To vážně není velký pozemek. Pokud si pořídíte velkého psa, musíte počítat i s pravidelným a dostatečným venčením.
zadavatel pise, ze s nim chce delat