Fenka má hodně často ucpané žlázky, musíme chodit na mačkání a je hodně obtížné ji u toho udržet. Trápí ji to a je to podle mě je to pro ni i velmi stresující. Poslední mačkání co jsme byli měla žlázky opravdu hodně plné a bylo obtížné je vyprázdnit. Vet nám právě doporučil odstranění. Doma sáňkuje a se stolicí má také trošku problémy tak nad tím přemýšlíme
A krmíte ji čím? Počítají se i pamlsky. Jak často? Jak to má s pohybem, jeho četností a trasama na prochajdy?
Je možné, že se to bude dát řešit úpravou jídelníčku. A i ten pohyb na to údajně má dost vliv. Za mě ale fakt má smysl koukat na to, co a jak často ten pes jí a když to není nutný, tak necpat pamlsky.
edit: Odstranění bych brala až jako úplně nejposlednější možnost. Vždyť to není žádná sranda... Je to prý dost bolestivý zákrok a hlavně je to v blbým místě, kde dojde hrozně lehko ke znečištění rány, může to než se to zhojí, nadělat miliony problémů.
No dáváme akorát granule, sem tam dostane nějaké maso. Ona má celkově to zažívání citlivější. Jinak pamlsky má pouze piškoty, občas nějaké tyčky na kousání a nebo kost. Pohybu má podle mě dost. Každý den jezdíme na louku+ s přítelem chodí běhat.
Právě vím že to není žádná sranda a proto o tom zatím přemýšlím od doby co mi to vet navrhl. Teď do toho ještě hara takže je taková otekla celá chudák.
Já vám to řeknu asi takhle - v době, kdy jsem tohle řešila a už jsem z toho byla fakt na prášky, protože to bylo pomalu co týden přeplněný žlázky - jsem krmila ještě tehdy převážně vařeným masem, syrové občas a na radu veta kvůli tomu, že jsem s fenou řešila dost často potíže se zažíváním to střídala s granulema, který jsem teda dávala ráno, i když se mi do toho moc nechtělo... Zpětně můžu fakt na jistotu říct, že když jsem dávala granule, měla jsem fenu s přeplněnýma žlázkama častěji než když jsem jen vařila. Odbourala jsem úplně pamlsky a vykašlala se na granule a problém se zlepšil - no, bylo potřeba to řešit tak jednou za měsíc, ale i to mě dost štvalo, protože mi to doma prostě za boha nešlo a fenu ty cesty na veterinu stresovaly. Tak jasně, ono to vymačkávání není asi žádná příjemná věc, se nedivím... Tak jsem pátrala a ptala se i tady a bylo mi doporučeno, že je lepší dávat víc příloh, víc zeleniny. Tak jsem zvýšila přílohy a postupně ze střídačky vaření x syrové přešla úplně na syrové. A v podstatě úplně najednou byla celá tahle záležitost spíš jak hodně blbej sen, co se snad ani nemohl stát.
Popřemýšlejte o tom.
Nad tím už jsem taky hodněkrát přemýšlela ale mám v tom právě trošku zmatek. Četla jsem že se to nějak počítá podle váhy kolik bude mít masa, kolik zeleniny, kolik přílohy apod. Pokud to tak opravdu je. Kolikrát denně, jestli se musí připravovat každý den čerstvé a taky mám právě strach kvůli tomu jejímu zažívání.
NikolK
napsal(a):
Nad tím už jsem taky hodněkrát přemýšlela ale mám v tom právě trošku zmatek. Četla jsem že se to nějak počítá podle váhy kolik bude mít masa, kolik zeleniny, kolik přílohy apod. Pokud to tak opravdu je. Kolikrát denně, jestli se musí připravovat každý den čerstvé a taky mám právě strach kvůli tomu jejímu zažívání.
Je to na vás... "to její zažívání" pravděpodobně po tomhle kroku už nebudete muset nikdy řešit. Tím jsem si téměř jistá.
Ale je potřeba to doopravdy chtít, překonat takový to prvotní - nó, když já nevím - a chtít to pochopit. Jakmile pochopíte, že to vůbec není problém a vůbec to není těžký, on to opravdu problém nebude a ani těžký to nebude. Jen se musí po všech směrech chtít. A to tady do vás nenatluču ani já ani nikdo jiný. Pokud ovšem ten zájem mít budete, je tu řada založených vláken na tohle téma i velká hromada lidí, která tak krmí a bude určitě ochotná vám poradit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

NikolK
napsal(a):
Je to jednoduchý, krmnou dávku se vypočítáte podle kalkulačky http://www.manwe.eu/index.php/vypoet-krmne-davky
Pak si to upravíte podle toho, jak bude psovi vyhovovat. Já třeba mixlabradorce 11 let dávám míň, naopak mlaďošce GR velice aktivní dávám víc. Ovoce a zeleninu dávám od oka, přílohu taky. Krmím ráno a večer, dávku na ráno si chystám večer a dávám do chladu. Nakupuju zmrazené mletiny na 2 týdny dopředu a průběžně vytahuju tak, aby bylo každý den čerstvé. Přihazuju jim do toho i různé kusy, většinou kuřecí nebo krůtí krky a podobně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

NikolK
napsal(a):
Dobrý den, vadí u chovného psa odstranění analních žláz? Je i nadále pes/fena chovný?
Nevadí. Na chovnost to nemá vliv.