Poraďte prosím vhodné plemeno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zarex

22.3.2021 19:48
Zarex

XXX.XXX.24.96

Přeji pěkný den,
Potřeboval bych radu někoho zkušenějšího co se týče výběru vhodné rasy psa.
Moje dcera trpí GAD (v podstatě je to typ úzkostné poruchy) a po celou dobu jí velkou berličkou pro zvládání strachu, stresu i deprese byl náš kavkazský pastevecký pes. Ten bohužel před pár měsíci zemřel. Dcera se dalšímu psovi brání, tím spíše, kdyby to bylo stejné plemeno jako byl Nero. Nicméně nám i její paní doktorka doporučila psa pořídit.
Teď tedy k tomu co bychom od pejska potřebovali a co mu můžeme nabídnout.
Bydlíme na menší farmě na vesnici, takže prostoru pro vybití energie je tu opravdu hodně. Pes by byl spíše venkovní. Vzhledem k tomu, že zde máme i koně, chtěli bychom velké plemeno, aby ho nic nezašláplo a aby byl schopen odradit vlezlé krmiče, kteří nechápou, že otevřená brána neznamená volný vstup veřejnosti...
Nevadí nám plemena pro zkušenější chovatele, se psy jsem v minulosti pracoval.
Jediná plemena, které bychom z osobních důvodů opravdu nechtěli jsou pitbulové, boxeři, labradoři nebo kolie.
Než se na mě sesypou samozvaní ochránci těchto plemen, bereme si zvířata ze špatných podmínek a snažíme se jim pomoci. Proto musím brát ohled i na vzhled psa.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2021 20:08

No já si trochu přihřeju polívčičku....pastevce jste měli, tak co pyrenejského horského psa. Mám pyrenejku doma a když člověk vydrží štěněcí věk a pubertu, tak je to velmi příjemný pes.
Mám roční pyrenejku a už se z ní stává velmi něžné a jemné zlatíčko.
Dále mě napadá leonberger.
Akorát teda nevim s tou otevřenou bránou.

22.3.2021 20:09

Tibetská doga,užasní psi,náš hlídal kozy,děti miloval,přitom něžný,empatický.

Zarex

22.3.2021 20:21
Zarex

XXX.XXX.24.96

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No já si trochu přihřeju polívčičku....pastevce jste měli, tak co pyrenejského horského psa. Mám pyrenejku doma a když člověk vydrží štěněcí věk a pubertu, tak je to velmi příjemný pes.
Mám roční pyrenejku a už se z ní stává velmi něžné a jemné zlatíčko.
Dále mě napadá leonberger.
Akorát teda nevim s tou otevřenou bránou.

Já Vás asi hned využiji na pár otázek, pokud tedy mohu. :) Snesou se tyto dvě plemena i s cizími psy? Popřípadě jak zvládají samotu? Známý měl leona a byl to chronický zdrhač, bránu samozřejmě můžeme zavírat, ale u takhle velkých psů plot většinou není překážka :D

22.3.2021 20:23

jo, taky mě okamžitě napadl pyreneják
dětská chůva a a canisterapeut už jen vzhledem, což teprve svým srdečným chováním.....

spíše venkovní by bylo OK, ale musí mít přístup ke svým lidem, mohou být až extrémně kontaktní

a otevřená brána (cesta k průšvihu) také překvapuje, to s kavkazákem šlo?

Zarex

22.3.2021 20:39
Zarex

XXX.XXX.24.96

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jo, taky mě okamžitě napadl pyreneják
dětská chůva a a canisterapeut už jen vzhledem, což teprve svým srdečným chováním.....

spíše venkovní by bylo OK, ale musí mít přístup ke svým lidem, mohou být až extrémně kontaktní

a otevřená brána (cesta k průšvihu) také překvapuje, to s kavkazákem šlo?

Náš kavkazák byl vyloženě kliďas. Věťsinu času dělal ocásek mně nebo dceři a když jsme odjeli pryč šel se prospat do boxu :D
Bránu můžeme samozřejmě zavírat, ale určitou výhodou by bylo, kdyby pesan nebyl od povahy zdrhač. Upřímně s pyrenejáky jsem se ještě nesetkal, ale myslím, že to by se zvládnout dalo :)

22.3.2021 22:35

Zarex napsal(a):
Já Vás asi hned využiji na pár otázek, pokud tedy mohu. :) Snesou se tyto dvě plemena i s cizími psy? Popřípadě jak zvládají samotu? Známý měl leona a byl to chronický zdrhač, bránu samozřejmě můžeme zavírat, ale u takhle velkých psů plot většinou není překážka :D

Tak moje pyrenejka zatím není dospělá, ale ke psům má vysloveně kladný vztah. Spíš je to o tom, že ne každý pes jí vysloveně sedí jako kámoš na hraní....o borderách si myslí, že mají o kolečko víc a nemá ráda psy, kteří mají tvrdší způsob hry, takže ani bull plemena nejsou to pravé ořechové. Ale zatím nikdy s nikým neměla spor. Když jí cizí pes nebaví, tak si ho prostě přestane všímat a jde si po svých.
Samotu zvládá dobře, dneska třeba byla skoro celý den sama na zahradě, já měla práci v domě a nevadilo jí to, ale zároveň společnost svých lidí potřebuje....my to zas tak neřešíme, protože bydlí doma a má trvalý přístup na zahradu, takže když chce být s námi, tak tu možnost má....někdy se válí zase skoro celý den doma.
Sestra mojí feny byla pořízená přímo na canisterapii.

Co se plotu týče, tak my máme nejnižší plot asi 1,70 a v poho. Naše fena je spíš hraboš...resp. jako malá dost byla a tak jsme spíš hlídali, aby se nepodhrabala k jedněm sousedům, kde není podezdívka.
Ale neumím si představit, že by byla v režimu "otevřená brána", přeci jen je to pastevec a i když ne takový radikál jako kavkaz, tak přeci jen by měl mít nějak vymezené hranice.....aby nehlídal i veřejnou cestu před bránou, to by nebylo asi lidem příjemný.

Co teda musím říct je, že když pominulo období "já tu potvoru snad zabiju", tak je z ní bytost milující rodinu a ráda se mazlí, furt by nás pusinkovala....a to je ještě pořád mladý játro.

Co se leonů týče, tak osobně znám...znala jsem dvě leoní holky. S jednou jsem chodila občas venčit ovčandu a s další následně afgána a neviděla jsem, že by měly s ostatními psy problém.
Ale řekla bych, že leoni přeci jen potřebují víc lidské společnosti než pastevec.

22.3.2021 23:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já si teda neumím představit v režimu "otevřená brána" žádného psa, nejen pastevce.

A to bydlíte někde úplně na samotě? Nikdo nechodí kolem? Co háravky?

Ono to může nějakou dobu klapat, a pak může být problém raz dva... Nebo pes najednou zmizí.. To se stalo kamarádce - vrata normálně zavírali, ale když někam jeli, tak nechávali otevřeno, pes nikdy neutekl, maximálně vyběhl kousek před vrata, označkoval to a zase zalezl zpátky. A vrata mohla být otevřená půl dne. No a pak jednou jeli pryč, na otočku, vrátili se a pes nikde. Začala pátrací akce, už je to pár let zpátky, bohužel pes se nenašel.

V podobném režimu měli psa i naši sousedi, měli zahradnictví, vrata pořád dokořán. Pes chodil maximálně na trávník před vrata, dál ne. Nikdy neutekl...

Ale já bych na to teda nervy neměla.. Mě by ubíjela jenom ta představa, že si pes kdykoli může kamkoli odejít.

23.3.2021 09:35

"Já si teda neumím představit v režimu "otevřená brána" žádného psa, nejen pastevce"
také tak
ono pastevci už ze své podstaty nejsou zdrhači, jsou teritorialisté, ale ne vždy se jejich chápání hranic shoduje s tím lidským, zejména u menších pozemků

co se týká cizích psů - teoreticky je předpoklad, že je budou brát v klidu,pokud druhý nevystartuje. No, já mám horkokrevného labila, samce, reaktivce co se týká cizích psů, ale kamarádek má dost, a už i jednoho kámoše (dokud nedospěje). Tohle je v prvé řadě otázka temperamentu. A tak to platí plemeny napříč.

Nedaleko mají feňuli a (alespoň coby mladá) brala každého cizího psa coby kámoše na hraní.

edit: z jiného soudku - velký/bernský salašník, landseer, ale i bernardýn, novofundlák......
ono, jak je myšlena samota? a jak chce být člověk vůči psu aktivní (jako výcvik, práce)?...

Zarex

24.3.2021 21:04
Zarex

XXX.XXX.24.96

Ta brána by rozhodně nebyla problém zavírat, my jsme tu potřebu zatím moc neměli, bydlíme docela stranou od vesnice a tak u nás moc velký provoz lidí se psy není.
Na samotu se ptám kvůli zkušenostem známého. Má dva mastify ale nemůže je nechat samotné v bytě, protože to naprosto nedávají. Ptám se na to, protože neustálou pozornost psovi prostě nedokážu dát. Proto bych šel spíš do psých plemen, které nejsou na člověku tolik závislé.
Zároveň kvůli vyjížďkám by bylo fajn, aby pes zvládal běhat s námi. Nemyslím tím, že chci aby pes zvládal čtyři hodiny v parném létě v plným trysku, ale aby pro něj nebylo utrpení, když ho vezmeme na delší svižnou procházku.
Proto rozmýšlím jestli by to pro bernardýna nebo novofundlanďana byly dobré podmínky.
Přemýšlel jsem ještě nad anatolským pasteveckým, tam bychom tu bránu samozřejmě zajistili, ale také s tímhle plamenem nemám moc zkusmeností.
No bude to asi ještě dlouhé rozhodování.
Zatím všem co poradili moc děkuji :)

24.3.2021 22:29
assil

XXX.XXX.122.3

Tak takový lehčí aktivnější pastevec je čuvač.

25.3.2021 08:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Zarex napsal(a):
Ta brána by rozhodně nebyla problém zavírat, my jsme tu potřebu zatím moc neměli, bydlíme docela stranou od vesnice a tak u nás moc velký provoz lidí se psy není.
Na samotu se ptám kvůli zkušenostem známého. Má dva mastify ale nemůže je nechat samotné v bytě, protože to naprosto nedávají. Ptám se na to, protože neustálou pozornost psovi prostě nedokážu dát. Proto bych šel spíš do psých plemen, které nejsou na člověku tolik závislé.
Zároveň kvůli vyjížďkám by bylo fajn, aby pes zvládal běhat s námi. Nemyslím tím, že chci aby pes zvládal čtyři hodiny v parném létě v plným trysku, ale aby pro něj nebylo utrpení, když ho vezmeme na delší svižnou procházku.
Proto rozmýšlím jestli by to pro bernardýna nebo novofundlanďana byly dobré podmínky.
Přemýšlel jsem ještě nad anatolským pasteveckým, tam bychom tu bránu samozřejmě zajistili, ale také s tímhle plamenem nemám moc zkusmeností.
No bude to asi ještě dlouhé rozhodování.
Zatím všem co poradili moc děkuji :)

Problém je v tom, že pes, co není na člověku závislý doma, na něm nebude závislý ani na té vyjížďce.

A dneska je prostě všude mraky lidí, počet psů mezi lidmi za poslední rok zněkolikanásobil a na tom dvoře i venku prostě musí byt pes pod kontrolou - dneska skončíte kvuli psovi, co někomu ublížil před soudem ani nevíte jak. A to ani nemusí nikoho kousnout - stačí když nekoho povalí, sešmelcne mu psa nebo způsobí dopravní nehodu...

25.3.2021 09:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A musí to být vyloženě pastevec? Co mrknout na ovčácká plemena? Ta by na farmu nemusela být úplně špatná, plus se budou lépe ovládat na těch vyjížďkách. Nevím jak na tom dcera je, ale třeba by s tím psem mohla i cvičit? Učit ho různé "blbosti" triky, udělat si po domácku třeba agility, nebo tak něco...

Pokud by se psovi dala i nějaká práce, tak by to mohl být klidně i NO, nebo choďák... Krátkosrstá nebo dlouhosrstá kolie, beauceron, BŠO, AUO. A nebo třeba i velký švýcarský salašnický pes..A nebo co hovawart?

25.3.2021 09:42

"Na samotu se ptám kvůli zkušenostem známého. Má dva mastify ale nemůže je nechat samotné v bytě, protože to naprosto nedávají. "

tohle ale nebude problém plemene, ale onoho známého, že je to nenaučil.
I když náš pyrenejský kluk je až extrémně kontaktní a je na nás krásně navázaný, tak se samotou problém nemáme.

"ale aby pro něj nebylo utrpení, když ho vezmeme na delší svižnou procházku."
zase, nebudu fabulovat, jak by se pyreneják zvládl nějaký delší klus s koňmi, ale delší procházky v rychlém tempu do kopců (jako že jsem za ním vlála jak hadr na holi) byly v mladším věku standard. Ono to není těžké a těžkopádné plemeno a samozřejmě opět dle temperamentu jednotlivce.
Ale, projížďka na koni + pes = pes na volno (předpokládám), což obecně u pasteveckých plemen je ???

Anatol je nádherné a úctyhodné plemeno, ale pastevec, asijský, více "pastevecký"...

25.3.2021 10:27
LuckaKangal

XXX.XXX.20.141

Spíš než kříženec původních tureckých pasteveckých plemen anatol, tak čistý kangal, ale těch je tu fakt málo, takže je třeba dobře vybírat. Jak anatol tak kangal teď spadají pod jedno plemeno Kangalský pastevecký pes. Pravý turecký kangal patří mezi ty mírnější pastevecké psy, má výborný vztah k dětem, dokáže jim dobře naslouchat. V baráku jsou nešťastní, potřebují práci venku. Občasné procházky, i delší nevadí, ale nesmí to být pravidelné a příliš časté. U něj je problém, že nedokáže dlouhodobě fungovat sám, potřebuje psího společníka, byť i jiného plemene. Otevřená brána zde ale možná není, s pouštěním na volno nemám vlastní zkušenost, pouštíme raději se stopovačkou. Vůči cizím psům jsou nepřátelští, pokuď hlídají svůj pozemek. Mimo střežené území by hlídat neměli, pokud nedochází k napadení od druhého psa. Chováme je už pár let, když budete chtít více info, tak se můžete na mě obrátit.

25.3.2021 10:54
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Přihodila bych do výběru velkého švýcarského salašníka. Poblíž nás jednoho měli (bohužel už nežije) do podobných podmínek - hospodářství (koně, ovce, kozy) plus děti. Kamarádský, vyrovnaný, ale své území si střežil, o mláďata zvířecí i lidská pečoval jako chůva, koně na vyjížďky doprovázel a divokou zvěř ignoroval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík