juhuhu

XXX.XXX.7.39
Chtěla bych se zeptat kolik zhruba stojí Bearded kolie . Je to jediné plemeno psa které nám vyhovuje, ale jsme omezeni finančně. Děkuji za jakoukoli odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neodpovím přesně, očekávala bych něco mezi 20-40 tisíc. Zaujalo mě ale "jsme omezeni finančně". Moje úvaha - pokud chci mít psa téhle velikosti, tak mám měsíčně 1500 Kč navíc (to půjde do toho psa na krmení a veterinu atd). Tak si tuhle částku můžu dávat stranou a do dvou let mám bezpečně našetřeno.

napsal(a):
Neodpovím přesně, očekávala bych něco mezi 20-40 tisíc. Zaujalo mě ale "jsme omezeni finančně". Moje úvaha - pokud chci mít psa téhle velikosti, tak mám měsíčně 1500 Kč navíc (to půjde do toho psa na krmení a veterinu atd). Tak si tuhle částku můžu dávat stranou a do dvou let mám bezpečně našetřeno.
Opravdu jenom 1 500? Ptám se, nerýpu.

napsal(a):
Hodně záleží na potřebě veterinární péče. Náklady na běžný provoz se dají spočítat, ale v okamžiku, kdy potřebujete víc než základní veterinární péči, tak to jsou tisíce navíc mimo rozpočet. To je nutné si uvědomit, pokud chci psa a mám omezený rozpočet. Poslední 3 roky - léčba zánětu ledvin cca 30 tisíc, ondodoncie 1 zubu 16 tisíc, letos "zatím" jen kompletní rentgen vč. léčby kulhání 15 tisíc (a to doufám, že má pro letošek vybráno). To nezmiňuji běžnou údržbu a drobnější léčby jako zánět močových cest, čištění zubů atd. To je vždycky "jen pár" tisíc. A to mám docela zdravého psa (ťukťuk) oproti tomu předešlému, který byl alergik na kde co
juhuhu

XXX.XXX.36.169
Děkuji za odpovědi. Naštěstí na to máme peníze. Myslela jsem si, že to bude dražší.
juhuhu

XXX.XXX.36.169
Ano do bytu, ale většího s poměrně velkým balkonem.

napsal(a):
Střelila jsem odhad někde na spodní hranici, dle váhy psa. Ale jak píší dámy výše, patrně to bude víc.

K tomu bytu - počítejte s tím, že jsou enormně hlučné.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, beardeta je dobře uřvaná 🔊
20 let jsem měla za sousedy jejich CHS. Psů měli stabilně cca do 10 kusů, k tomu vrhy... To bylo něco. 😅
juhuhu

XXX.XXX.36.169
Máme sousedy a ti mají taky psa, takže doufám že se štěkotem nebude problém
To bude v pohodě.
Budou štěkat dva.
Ještě zvažte, jste li ve svém nebo v nájmu.
To je asi nepodstatné.
Možná je tam někdo po noční, možná někomu
usíná dítě . Neva.
BC je určena lidem sportovního ducha, milujícím dlouhé procházky, ve výjimečných případech i lenochům vlastnícím 10 a více arů pastvin se stádečkem ovcí, aby se jejich beardií mohla zabavit sama.
BC je plemeno temperamentní,
jež potřebuje pravidelný pohyb
a pokud jí ho nedopřejete, jelikož
je psem od přírody samostatným , zabaví se "sama".
Třeba demolicí vašeho oblíbeného křesla, záhonku atd. ...
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/5250/ten-dela-to-a-ten-zas-tohle/
.

mě celkem zaujalo, že je to jediné vyhovující plemeno
a do bytu
se zeptám - proč? čím?
user2001

XXX.XXX.36.169
Bydlíme ve svém a od sousedů pes je celkem hlučný. Děti si vybrali toto plemeno vzhledem a nám vyhovuje i jeho chování. To že by měl mít dostatek pohybu to víme a vyhovuje nám to. Každý víkend jezdíme někam na výlet a když nejedeme na výlet jedeme na chatu.

user2001
napsal(a):
Bydlíme ve svém a od sousedů pes je celkem hlučný. Děti si vybrali toto plemeno vzhledem a nám vyhovuje i jeho chování. To že by měl mít dostatek pohybu to víme a vyhovuje nám to. Každý víkend jezdíme někam na výlet a když nejedeme na výlet jedeme na chatu.
Víkendy stačit nebudou.
juhuhu

XXX.XXX.36.169
napsal(a):
Víkendy stačit nebudou.
Ano to víme. Bydlíme na dosah přírody a vždy když máme příležitost (ají když prší) jdeme na dlouhou procházku nebo na kolo. Čas míváme skoro každý den, takže nejsme úplní lenoši.
juhuhu
napsal(a):
Ano to víme. Bydlíme na dosah přírody a vždy když máme příležitost (ají když prší) jdeme na dlouhou procházku nebo na kolo. Čas míváme skoro každý den, takže nejsme úplní lenoši.
Já tedy nevím, mám zatím jen štěně, ale procházkujeme 3x - 4x denně (ráno a večer cca 1,5 km + cvičení, v poledne krátké venčení, odpoledne delší procházka+ cvičení). Nedovedu si představit, že bych psa vzala ven "skoro každý den". To by mě a vybavení domácnosti sežral nudou.

juhuhu
napsal(a):
Nepotěším Vás, ani “skoro každý den” stačit nebude.

juhuhu
napsal(a):

juhuhu
napsal(a):
A ještě jedno video https://youtu.be/OfaSx6e6MPA

no však přesně pes tak akorát na procházku v neděli
jinak, to polní video - celá kopie hovíka mladých, jen teda jiná barva a chlupy

user2001
napsal(a):
..to je ale žalostně málo pro tohle plemeno....

Mám známé, co si pořizovali beardedku....psu už je teď 9,5 roku. A když s tím přišli, tak jsem se chytala za hlavu, protože sice nějaké zkušenosti se psy mají, ale malé a rozhodně nejsou akční rodina ke které by se pse tohoto plemene hodil. Snažila jsem se nastínit, co toto plemeno potřebuje, co to obnáší mít takového psa....
No pořídili si štěňátko..s PP...pejsek je od malička bojínek, na venčení nechce jít dál než k rohu paneláku, kde bydlej a to teda zrovna nesmí jet okolo náklaďák, o popelářích ani nemluvě, těch se bojí, i když je doma v bytě.
Prostě je to tak nějak spokojenej gaučák...tak ho alespoň když jdou do práce vozí "do školky" k rodičům, co mají barák a zahradu....
Do jaké míry je to způsobené páníčky neumím odhadnout....určitě se pes nebál jich, jsou to hodní páníčci, ale jestli by šlo něco udělat s tím jeho strachem neposoudím.

dle článku na ifauně to jsou bojínci jako plemeno

Poznala jsem jich několik desítek, a bojínek nebyl ani jeden (teď jsem pár let žádnou neviděla, tak nevím, kam se plemeno posunulo). Naopak drtivá většina z nich byli takoví ti psi, kteří nepoznali vodítko, jen si tak pluli vedle svého člověka. Milovníci aportů. I ten temperament se mi zdál přiměřený, tedy v porovnání s ohařem. Za mě je to vhodný pes do aktivnější rodiny, ale zároveň žádný extrém.
napsal(a):
Poznala jsem jich několik desítek, a bojínek nebyl ani jeden (teď jsem pár let žádnou neviděla, tak nevím, kam se plemeno posunulo). Naopak drtivá většina z nich byli takoví ti psi, kteří nepoznali vodítko, jen si tak pluli vedle svého člověka. Milovníci aportů. I ten temperament se mi zdál přiměřený, tedy v porovnání s ohařem. Za mě je to vhodný pes do aktivnější rodiny, ale zároveň žádný extrém.
Jj, taky znám takové - sice uřvané, ale pro aktivního člověka uživatelsky příjemný pes. Jen v hnusným počasí (které už je v podstatě rok v kuse) bude ten byt asi dost trpět, když si z každého venčení donese kýbl bahna na srsti🤔

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, taky znám takové - sice uřvané, ale pro aktivního člověka uživatelsky příjemný pes. Jen v hnusným počasí (které už je v podstatě rok v kuse) bude ten byt asi dost trpět, když si z každého venčení donese kýbl bahna na srsti🤔
Třeba ho nebudou držet ve výstavní srsti... 🤷♀️ Za mě by tedy bylo velké minus i ten sousedovic uječený pes - budou se rozštěkávat navzájem.
napsal(a):
Třeba ho nebudou držet ve výstavní srsti... 🤷♀️ Za mě by tedy bylo velké minus i ten sousedovic uječený pes - budou se rozštěkávat navzájem.
Tak jestli si někdo poridi beardetku proto aby ji ostříhal, tak proč si ji pořizuje?
Nicméně beardeta ve výstavní srsti tolik bordelu nedonese - je naolejovaná a zabalíčkovaná. Akorát ta kosmetika je brutální raketa - měli jsme v rodině ve výstavní srsti afghána a teď by to vyšlo v řádu tisíců korun měsíčně😱

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak jestli si někdo poridi beardetku proto aby ji ostříhal, tak proč si ji pořizuje?
Nicméně beardeta ve výstavní srsti tolik bordelu nedonese - je naolejovaná a zabalíčkovaná. Akorát ta kosmetika je brutální raketa - měli jsme v rodině ve výstavní srsti afghána a teď by to vyšlo v řádu tisíců korun měsíčně😱
Já nevím. Jestli ji vybírají děti... 🙄
napsal(a):
Já nevím. Jestli ji vybírají děti... 🙄
Tak třeba to budou i děti uklízet, ale to asi nebudou mít čas už na nic jiného. Mně stačí tervueren a to je proti beardetce procházka růžovým sadem, protože má na nohach krátké chlupy a nevyžaduje žádnou extra údržbu srsti.
user2001

XXX.XXX.36.169
Dětem se líbí právě jeho dlouhá srst. A jsme aktivní rodina.

user2001
napsal(a):
.....tak musíte hlavně sama vědět a zodpovědně si připustit, zda zvládnete každodenní péči o srst, bordel z bahna v bytě a uklízení časté, procházky v noci, v zimě a mrazu, v dešti, v parnu, v nemoci, unavena po práci, vstávat o hodinu dřív aby se stihlo ještě vyvencit a tak všelijak podobně.....
user2001
napsal(a):
Počítejte s tím, že dlouhá srst je časově i finančně náročná. Když je hnusně, tak pes z každé prochazky přinese hromadu vody a bláta - já vždycky tervíka (který nemá ani polovinu chlupů a netahá je po zemi) dávám 20 minut dohromady a pak 4 hodiny schne na pelíšku. A v bytě tohle absolvujete 4x za den + další péče o srst.
To aby pes vypadal jak v atlasu stojí docela velké úsilí a kosmetika bez které to nerozčešete stojí taky balík, takže pokud řešíte měsíční naklady na krmení, tak tohle vás dorazí.
... anebo beardedka skončí jako hnusně opidlaný koště 🙄

No s tou srstí mohu posoudit.....afgán, tak to jsem po několika letech tzv. "v srsti" vzdala a stříhala, ne úplně nakrátko, ale tak na délku cca 20 cenťáků a to právě proto, že jsme byli denně 2x i víckrát na prochajdě v terénu a srst, kde je to defakto až na zem....kombinace špatného počasí, bahna, bodláků, takovejch těch malejch lepivejch zelenejch kuliček, když s tím přišel pes obalený...a nejen to, problém bylo na podzim i spadané, suché a následně namoklé listí, obalený komplet tlapajzny, obzvlášť listí z kaštanů byla vysloveně lahůdka.
Do toho se jako mladej vyválel v každým smradu, co našel....taková hromádka použitých pilin, co zbyly na place po cirkusu byly taky moc prima.
Mokrýho psa okamžitě doma usušit a vykartáčovat, protože mokrá srst hrozila zplstnatěním.
Byl to super pes, myslím, že i mezi chrty má afgán naprosto jedinečnou povahu, ale ty chlupy byly děs a běs.
Naproti tomu bílá pastevecká medvědice, co přijde z prochajdy jako prase na terase...mokrá, špinavá až za ušima...s tou nemusím dělat nic, tak max dát jí na pelech deku a ona se hezky vyhajá, uschne a pak mi do obýváku přijde sněhobílá krasavice, aniž bych hla prstem.
Ale každá srst má svoje výhody a nevýhody....afgán nelínal, když jsem jednou za týden ztahovala ručně chlupy z koberce....tak jsem neměla ani hrstičku. Nepotřebovala jsem válečky na odchlupení, prostě co se úklidu a údržby oblečení týče, ta pohoda.........naproti tomu línající medvěd je pošušňáníčko.
user2001

XXX.XXX.36.169
Děti by ji stejně brali jen vyvenčit. Na delších procházkách bych byla i já.

user2001
napsal(a):
Děti by ji stejně brali jen vyvenčit. Na delších procházkách bych byla i já.
a to řeší tento fakt jak? :
"beardedka je akční a velký pes, pokud není dětem aspoň 15, utáhne je na vařené nudli. Nehledě na řešení situací s jinými psy."
user2001

XXX.XXX.36.169
napsal(a):
a to řeší tento fakt jak? :
"beardedka je akční a velký pes, pokud není dětem aspoň 15, utáhne je na vařené nudli. Nehledě na řešení situací s jinými psy."
Logicky. Když ji půjdou jen vyvenčit, tak 10 lety dítě to nějak zvládne, protože je to jen chvilka.

tohle píše dítě, určitě......
edit: teď by mělo následovat info, že bydlí v bytě s velkým balkónem na samotě v hlubokém lese....

user2001
napsal(a):
Logicky. Když ji půjdou jen vyvenčit, tak 10 lety dítě to nějak zvládne, protože je to jen chvilka.
...tak i za to jen vyvenceni se můze stat malér pokud nejste na samotè u lesa...navic pokud se ma pes poradně vykalet a vymočit, nějakou dobu a kus cesty to přeci jenom trvá...pravda u nás par lidi venci tak, ze se pes výkonné před vchod, kde se vykali na chodníku a obcůra daný barak....

user2001
napsal(a):
Jdu venčit, můj psík má legračních 24 kg, jsme pouhých 32 vteřin od chalupy,
když z průchodu vyběhl pes, kde jsem ho nečekala samozřejmě, vždyť takhle chodíme denně, už to máme zmáknuté přece. Moje ruka pochroumaná na 14 dní (jak budu vydělávat na granule?), hlava si naštěstí na zeď sáhla jen zlomek vteřiny, psí rameno naskrz, ucho jen na půl, vyplachování ran jen 3 týdny, startování po psech tohoto typu, zdá se, doživotně.
Ano, je to jen chvilka.

Na vše ostatní stačí Mastercard, no v apatyce nenakoupíš.
user2001

XXX.XXX.36.169
Když mi bylo 9 chodila jsem s kamarády se psy a měli mnohem většího psa než je Bearded kolie a v pohodě jsem to zvládla.

ale tak zase jo, hovíka jsem pořídila, když bylo mladšímu synovi za pár měsíců 12, už byl větší než já. Ale byl to (jako pes) od vždy kliďas, on se narodil už vychovaný a vycvičený, na svou rodinu velmi vázaný, žádné tahání k cizím lidem, psům, nekonfliktní......a psů méně než dnes.....jo a syn venčil (abych se dobrala k jádru pudla )
user2001
napsal(a):
Když mi bylo 9 chodila jsem s kamarády se psy a měli mnohem většího psa než je Bearded kolie a v pohodě jsem to zvládla.
Já taky, akorát nebyl takový provoz, nebyla všude psí hlava na hlavě, mraky aut a když radostný pes povalil babku, tak jste neplatila 1,2 milionu odškodné...
To byla úplně jiná doba!

a ono to není jen o velikosti a hmotnosti, ale, řekla bych možná až v prvé řadě, o povaze, temperamentu psa

user2001
napsal(a):
To bylo před šedesáti lety, ne. Dnes tu máme přes 2,5 mil. psů, 5 mil. koček a 6,2 mil. aut. Měli jsme akorát tak dakly, špice a fatranské čuvaše. Dnes jsou to pitbullové. Také jsme chodili ven se psy v pěti letech. Na vsi. No dnes jsem i dceru do první třídy denně vodila tam i zpět, každý desátý občan je psychicky narušený a pedofil, ale kdysi na vsi bylo strašně pěkně. Chováte se hůře než to pětileté děcko, nesvěřila bych Vám živého nic, máte odpovědnost na nule, sebekritika dtto, sebevědomí do nebe,
ještě napište, odkud jste, ať mám čas se případně odestěhovat, přeji krásný den a nemáte zač.
napsal(a):
Přesně tak je znám - teď tu chodí jeden chlap a fena vedle něj pluje, on občas hodí aport a tak se pohybujou krajinou. Docela mu závidím
Řekla bych, že je to hodně akční plemeno...na mě dělají dojem takových vyrovnanějších border.
user2001

XXX.XXX.36.169
napsal(a):
a ono to není jen o velikosti a hmotnosti, ale, řekla bych možná až v prvé řadě, o povaze, temperamentu psa
Ano to ano ale ten pes celkem dost tahal.
user2001
napsal(a):
Ano to ano ale ten pes celkem dost tahal.
V tehdejším provozu to asi tak nevadilo, ale až vám smékne s děckem do silnice nebo si to půjde rozdat s jednim z 15 čoklů, které behem těch 10 minut potká, tak pochopíte, co se tu snažíme říct.
Já taky v 6 letech chodila sama v Brně 1km do školy a bylo to v pohodě, ale pustila byste dneska 6 lété děcko samotné do městského provozu...?!
Asi ne, viďte.
user2001

XXX.XXX.36.169
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
V tehdejším provozu to asi tak nevadilo, ale až vám smékne s děckem do silnice nebo si to půjde rozdat s jednim z 15 čoklů, které behem těch 10 minut potká, tak pochopíte, co se tu snažíme říct.
Já taky v 6 letech chodila sama v Brně 1km do školy a bylo to v pohodě, ale pustila byste dneska 6 lété děcko samotné do městského provozu...?!
Asi ne, viďte.
Oni už od 7let chodí 2km sami do školy , ale chápu to. Přece jenom to bylo před nějakou dobou.
user2001
napsal(a):
dcera má čerstvě 9 let a představit si to neumím, fakt ne. A ten bordel ze psa děti čistit nebudou. Jo mne se zrovna tenhle pes fakt líbí ale na úpravu srsti to bude masakr+ drahé přípravky na srst. Zrovna tenhle pes je krásný právě díky srsti. Až pes vyroste tak se může stát že děti ho prostě neudrží.A až se jim párkrát zamaže že budou taky špinavé tak ej to přestane bavit
No já jsem tu psala několikrát, že jako dítě jsem chodila se psy ven sama .Cca od 6ti let s basetem, který teda taky něco vážil a kdyby chtěl, tak mě odtáhne (což se mimochodem jednou povedlo, ale to zrovna na procházce s rodičema, kdy já jsem chtěla psa pořád "vodit", něco uviděl, vypálil, já držela vodítko a jela po zemi, rodiče na mě řvali, ať vodítko pustím, nepustila jsem ), občas jsem k němu vzala středního křížence, od 11ti let jsem chodila se 40 kg psem, teda v mých 11ti byl štěně, takže těch 40 měl, dejme tomu, o rok později (první vyloženě "můj" pes) plus jsem s i k němu občas půjčovala ještě lovecké psy, cca 30 kg.... Jenže... všechno to bylo na vesnici, kde se každý s každým znal... Pes byl sice téměř u každého baráku, za to ale málokdo s těmi psy chodil mimo zahradu a když už, tak na vodítku a nebo s vychovanými psy, ale prostě ta koncentrace nebyla taková. Bylo tam pár místních tuláků, ale většinou takoví ti neškodní, co radši zdrhnou... Nepamatuji si třeba žádného bulla, myslím, že ani pastevci tam tenrkát nebyli..Dneska když čtu a poslouchám ty příběhy lidí, jak se k nim na procházce řítí cizí velcí psi bez páníčků, tak teda dítě bych se psem ven nepustila, už vůbec ne s tak velkým.
Další věc je ta, že pes to dítě vůbec nemusí brát, o tom bych taky mohla vyprávět, když mě v těch 11ti pes vláčel za sebou a z procházek se staly noční můry... Pomohl cvičák, ale stálo to hooodně času a hodně práce, nejen na cvičáku. Navíc mě na ten cvičák musel někdo pravidelně vozit, někdo to musel pravidelně platit... Museli tam na mě hodinu nebo dvě čekat...
Se teda přiznám, že bych dítěti nesvěřila ani současnou 15 kg fenu, která je na procházce, dá se říct, bezproblémová. Nevyhledává konflikty, nemá tendence utíkat, neublíží nikomu... Ale na druhou stranu pořád je to pes, a pokud bude v ohrožení třeba jiným psem, tak se bude bránit.. A takovou situaci nemá šanci dítě vyřešit. A to se klidně může stát během těch pár minut venčení. Ona je celkem "empatická" k dětem, po zahradě mi ji vodí na vodítku 2,5 letý kluk a ona chodí opravdu pomalu, pořád ho sleduje... To samé když ji vede starší dítě...ale samotné ven bych je prostě nepustila, ani u nás na vesnici.
Zrovna nedávno jsem řešila takovou "nevinnou" melu, kdy mi po feně vyjela fena z rodiny (a to se čuby znají a nikdy spolu neměly problém), no a fena si to nenechala líbit a už to bylo. Pohotově jsem hned každou z nich čapla jednou rukou za obojek a zařvala "dost", čímž se celá situace vyřešila a feny se uklidnily, ale i tak mě při tom chytnutí za obojek stačila druhá fena cvaknout do ruky... Fakt si nedokážu představit, jak něco takového řeší dítě..
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Já vám řeknu, jak to řeší dítě. 30 let zpátky. Větší dítě, puberťák. Malého 6 kilového psa měla sestra (12 let?)na procházce. Potkala se s jiným venčícím dítětem a jejich německým ovčákem a štěnětem. Sestra vyšla z uličky, dopředu je neviděla. Druhé děcko vlčandu neudrželo. Než naši fenku hodila za nejbližší plot, mela prokousle oba boky, jak s ní ovčák třepal jak s králíkem. Sestra přišla se psem domů, obě se třásly v šoku a dlouho se z toho nemohly vzpamatovat. Majitelé vlčáka z ulice všechno popřeli (to byl pro sestru další šok) a to jsme stáli jen o omluvu a chtěli je varovat, aby s ním nepouštěli děcka.