Je tu asi tisíc vláken o falešce, ale všechna jsou už dost zaflákaná, tak snad nevadí, že zakládám nové.
Otázku mám pro známou, prý že by se tu zeptala, ale radši sem nepůjde, protože je to asi úplně blbej dotaz a jestli bych ho sem hodila, když jsem tady na vás už zvyklá.
Jde o to, jestli může feně falešku spouštět konkrétní hračka. Vím, že o tom mluvila už několikrát, že má doma takovou pískací housenku, kterou fena začala nosit, starat se o ni a kňučet na ni i úplně mimo hárání. Třeba odhárala, všechno ok, faleška prd a nic, jestli, tak jenom náznaky a pak třeba čtyři měsíce po vyhrabala tuhle hračku a rozjela péči o ni, přenášení z místa na místo, nechce na procházky, blbě žere atd.
Odstranění té hračky zřejmě pomůže, prostě normálně jako když se při falešce zabaví hračky a fena zaměstná. Prý ji teď nevytáhla celý rok a problém s faleškou prostě nebyl. Ale právě, že ji prý teď feně vrátila, že už je to dlouho a jede nanovo, přitom prý hárala někdy na přelomu února a března.
Vyřešit to asi jde jednoduše tím, že už jí ji nikdy nevrátí, ale zajímá ji, jestli je to vůbec možné a mě osobně taky, protože jsem ji viděla a opravdu se o ni stará jak pošahaná.
Já jsem přesvědčená, že to možný je. Falešku mohou rozjet i pískající morčata, koťata...donedávna jsem si myslela, že musí aspoň odpovídat ten čas cca 2 měsíce po hárání, kdy se jakože narodí "štěňata", ale už se mi stalo, že Vikina začala v naprosto jiné době.
Ono taky hodně lidí mate, že se to mateřský chování objevuje tak dlouho po hárání. Ale faleška časově kopíruje skutečnou březost, porod a kojení. Takže Vikina třeba hárala v dubnu a "štěňata" si nosí teď.
Má několik gumových hraček, který pasovala na mimina a jo, stará se o ně jak pošahaná. Neberu jí je, nevidím v tom smysl. Jednak by byla psychicky úplně vyřízená, kdyby je nemohla najít, kňučela by, nevyspali bychom se.
Nebožka fena byla nehravá, žádný hračky jsme doma neměli. Tudíž to samé provozovala s bačkorama.
Utahání je fajn věc, ale na tohle nefunguje. Snad jenom, že po tu dobu, co lítáme venku, na štěňata nemyslí. Ale po příchodu domů, než ulehne, si je zase najde.
Neřeším to, odezní to. Krom mateřskýho chování jiný příznaky nemá, laktace se jí nespouští.
My tady teď přes silnici máme štěňata, který teda ječí děsně, už jsou dvouměsíční a jedno si vzali sousedi od majitelů feny a tuhle ho strčili do kotce u plotu sousedícího s matkou a to byl teda řev... Z tohohle je dost mimo i Lara, a ta je kastrovaná. Běžně na vyjící psy nereaguje (tady je víc chudáků, kterých si hlavně přes léto nikdo nevšímá, tak tu bulí po majitelích, co si užívaj kdovíkde), ale tohle jí vykolejilo hodně a od té soboty, co tam to štěně takhle řvalo, tak mi přijde, že kdyby nebyla kastrovaná, svedla bych to její divnochování taky na falešku. Ale to se té známé netýká, tam snad žádná štěňata nemaj.
Ale tohle s tou hračkou mě hrozně překvapilo. Má hraček celkem dost a všechny se jí můžou běžně nechat i v době, kdy se o ní ta faleška pokouší v takový ten normální čas a štěňata si z nich nedělá, ale tahleta pískačka, když se k ní dostane kdykoli, tak jí přepne.
lesnížínka
napsal(a):
Pokud je pravda, že faleška je proto, aby se některá z tet postarala o sirotky po alfa feně, tak nemůže být faleška navázaná na hárání. Musí být prostě k dispozici kdykoliv, respective kdy má štěňata alfa.
No...předpokládám, že v tlupách divokých zvířat samice hárají a rodí v podobnou dobu v závislosti na ročním období.
Faleška na hárání navázaná rozhodně JE. Když uvážíme, že fena je dva měsíce březí a minimálně dva měsíce kojí - možná by kojila i dýl, kdyby jí štěňata zůstala - tak příznaky falešky 4 měsíce po hárání nejsou nic nepochopitelného.
Terven
napsal(a):
No...předpokládám, že v tlupách divokých zvířat samice hárají a rodí v podobnou dobu v závislosti na ročním období.
Faleška na hárání navázaná rozhodně JE. Když uvážíme, že fena je dva měsíce březí a minimálně dva měsíce kojí - možná by kojila i dýl, kdyby jí štěňata zůstala - tak příznaky falešky 4 měsíce po hárání nejsou nic nepochopitelného.
Nejsem na to žádný odborník, ale údajně hárá jen alfa.
lesnížínka
napsal(a):
Určitě se rozmnožuje jenom alfa pár. Ostatní samice mají příznaky hárání zřejmě potlačené, ale nějaký hormonální cyklus tam fungovat musí, když se mluví o jeho synchronizaci ve smečce právě z důvodu, aby mohla mláďata alfa páru dochovat náhradní matka.
Terven
napsal(a):
Určitě se rozmnožuje jenom alfa pár. Ostatní samice mají příznaky hárání zřejmě potlačené, ale nějaký hormonální cyklus tam fungovat musí, když se mluví o jeho synchronizaci ve smečce právě z důvodu, aby mohla mláďata alfa páru dochovat náhradní matka.
No to je taky pravda, s tou synchronizací.
Trochu mimo falešky: sousedka JRT hárá už pátý týden. Začala hárat jako první, následovala za 14dní dcera, ta už 14dní nehárá, no stará hárá stále A hárá tak, že je super otravná, ve čtvrtek se mi pověsila na Worku a ten se pak nemohl postavit na zadní nohy, normálně jsem ho musela zvednout a držet mu je chvíli u sebe a dávat pozor, aby se pomalu rozešel. Dneska sousedka tvrdila, že už s ní zajede na veterinu, ale nemůže se tam dovolat. Tak doufám, že zajede
lesnížínka
napsal(a):
No to je taky pravda, s tou synchronizací.
Trochu mimo falešky: sousedka JRT hárá už pátý týden. Začala hárat jako první, následovala za 14dní dcera, ta už 14dní nehárá, no stará hárá stále A hárá tak, že je super otravná, ve čtvrtek se mi pověsila na Worku a ten se pak nemohl postavit na zadní nohy, normálně jsem ho musela zvednout a držet mu je chvíli u sebe a dávat pozor, aby se pomalu rozešel. Dneska sousedka tvrdila, že už s ní zajede na veterinu, ale nemůže se tam dovolat. Tak doufám, že zajede
Jestli dobře chápu, tak to není 5 týdnů, ale 7.
2 týdny hárala před dcerou, pak 3 týdny společně s dcerou a další 2 týdny bez dcery.
To by se mi teda zdálo echt dlouhé a mazala bych k veterináři už dávno.
Ne, ne 5, já to brala, že mladá otravovala jen těch 5 dní(4) ale stará jede naplno nonstop Výsledek veteriny: nic akutního to není, jako třeba zánět dělohy(no to mi bylo jasné) dělali jí sono, nic nenašli, ale si myslí, že nějaká malé cystička by tam mohla být...vetka navrhla kastraci, majitelka - prý ani omylem
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teď jsem se chtěla zeptat na něco ohledně falešky, tak snad nevadí, že to hodím sem.
Moje feně se začala faleška projevovat před asi 2 týdny. Sebrala jsem ji hračky, snížila přísun jídla (což ona přestala při začátku přestala týden jíst a až nedávno se jí to apetit zase rozjel), moc nemazlíme...
Teď se chci ale zeptat.. jak ji mám fyzicky unavit, když jsou přes den takový vedra a jak ji unavit psychicky, když vlastně nemůžu používat příliš mnoho pamlsků.
A nahoře jsem četla, že tohle období samo odezní.. To bylo myšleno, jakože odezní, při dodržování těchto "pravidel" a fyzického/psychického vybití?
Promiňte, za blbé dotazy, ale ani jednou jsem se ještě s faleškou u mých fen nesetkala.
napsal(a):
Teď jsem se chtěla zeptat na něco ohledně falešky, tak snad nevadí, že to hodím sem.
Moje feně se začala faleška projevovat před asi 2 týdny. Sebrala jsem ji hračky, snížila přísun jídla (což ona přestala při začátku přestala týden jíst a až nedávno se jí to apetit zase rozjel), moc nemazlíme...
Teď se chci ale zeptat.. jak ji mám fyzicky unavit, když jsou přes den takový vedra a jak ji unavit psychicky, když vlastně nemůžu používat příliš mnoho pamlsků.
A nahoře jsem četla, že tohle období samo odezní.. To bylo myšleno, jakože odezní, při dodržování těchto "pravidel" a fyzického/psychického vybití?
Promiňte, za blbé dotazy, ale ani jednou jsem se ještě s faleškou u mých fen nesetkala.
Odezní to i bez dodržování těchto pravidel. Klidně můžete pamlskovat při cvičení nebo hlavolamech a můžete se i mazlit.
Tyhle pravidla někdo stále dokola papouškuje a přepisuje na netu - faleška trvá stejně dlouho, ať s nimi nebo bez nich. Doporučuje se ubrat žrádlo - většina fen, včetně té mojí, v období falešky žere o dost míň...takže já, kdybych snížila žrádlo, už jsme na nule nebo v mínusu
lesnížínka
napsal(a):
Ne, ne 5, já to brala, že mladá otravovala jen těch 5 dní(4) ale stará jede naplno nonstop Výsledek veteriny: nic akutního to není, jako třeba zánět dělohy(no to mi bylo jasné) dělali jí sono, nic nenašli, ale si myslí, že nějaká malé cystička by tam mohla být...vetka navrhla kastraci, majitelka - prý ani omylem
Jestli je to cystama, jakože mám stejnou zkušenost, tak tam na té kastraci stejně skončí, protože cyst zřejmě bude přibývat a problémů společně s nimi taky.
Radši bych ji kastrovala dřív než bude moc stará na cokoli.
napsal(a):
Jestli jde jenom o větší zájem o hračky a rýpání v jídle, tak bych to zas až tak nehrotila a s fenou žila normálně dál, jak jste zvyklá - není třeba vymýšlet nic extra, klidně mazlete, klidně pamlskujte. Problém by byl, kdyby se jí spouštělo mlíko a měla z toho nějaké táhlejší problémy, ale občasné starání o hračky odezní samo.
Já osobně bych teda hračky taky dala pryč, nepodporuje se pak v tom, že by se o ně starala až do alelůja, jak kdyby to byla opravdu štěňata. Mně to vždycky pomohlo a za dva tři dny to fenu přešlo.
Terven
napsal(a):
Odezní to i bez dodržování těchto pravidel. Klidně můžete pamlskovat při cvičení nebo hlavolamech a můžete se i mazlit.
Tyhle pravidla někdo stále dokola papouškuje a přepisuje na netu - faleška trvá stejně dlouho, ať s nimi nebo bez nich. Doporučuje se ubrat žrádlo - většina fen, včetně té mojí, v období falešky žere o dost míň...takže já, kdybych snížila žrádlo, už jsme na nule nebo v mínusu
Naše flekatá naopak žere jak prokopnutá, protože potřebuje zásobit ty vyvíjející se dětičky a potom zase je bude kojit, že jo, tak to taky musí mít zásoby......... má tendence ze sebe vždycky vyrobit selku
Zrzavci
napsal(a):
Naše flekatá naopak žere jak prokopnutá, protože potřebuje zásobit ty vyvíjející se dětičky a potom zase je bude kojit, že jo, tak to taky musí mít zásoby......... má tendence ze sebe vždycky vyrobit selku
Já to popravdě moc nechápu, proč většina fen při falešce v podstatě nežere (u nás to bylo stejně). Vždyť logicky - očekává štěňata (nebo už je má, u nás to bývali pískací frankensteinovo monstrum a plyšový jezevčík bez hlavy, nádherný vrh), aby ta štěňata za něco stála, měla by ta fena jíst, ne?
Vychází mi z toho, že ta vaše je asi jedna z mála normálních.
Atheira
napsal(a):
Já to popravdě moc nechápu, proč většina fen při falešce v podstatě nežere (u nás to bylo stejně). Vždyť logicky - očekává štěňata (nebo už je má, u nás to bývali pískací frankensteinovo monstrum a plyšový jezevčík bez hlavy, nádherný vrh), aby ta štěňata za něco stála, měla by ta fena jíst, ne?
Já bych řekla, že je to nevolností, zřejmě nějak hormonálně podmíněnou. Nebožku jsem kvůli nekonečným nevolnostem při faleškách nechala kastrovat, ale té bylo blbě fakt hodně.
Pinčovou jsem tu řešila na jaře- že se ráno občas popase a protáhne a nechce pamlsek -tu jsem dokonce prohnala veterinou a sonem, jestli nemá zánět dělohy.
A Vikina má taky menší chuť a občas se popásá, nebere šmahem všechny pamlsky jako dřív, ale vybírá si. K misce většinou čuchne a pokud to není něco echt suprovýho jako třeba dršťky nebo konzerva, se žrádlem otálí. Ale pokud jí strčím do tlamy sousto, většinou se rozežere a zbytek misky zdlábne už sama.
Atheira
napsal(a):
neeee, neneneeee, vy nevíte vo kom mluvíte one je cokoliv si vymyslíte, ale rozhodně ne normální
edit - nicméně ano, taky mi přijde přirozenější, že se fena chce zasádlit pro budoucí potomstvo, než držet tajli. To možná jako když na začátku březosti, že by jí jako bylo špatně, ale potom? ale já se v tom nevyznám, vždycky jsem měla psi-samce, fenky neumím.
Terven
napsal(a):
Já bych řekla, že je to nevolností, zřejmě nějak hormonálně podmíněnou. Nebožku jsem kvůli nekonečným nevolnostem při faleškách nechala kastrovat, ale té bylo blbě fakt hodně.
Pinčovou jsem tu řešila na jaře- že se ráno občas popase a protáhne a nechce pamlsek -tu jsem dokonce prohnala veterinou a sonem, jestli nemá zánět dělohy.
A Vikina má taky menší chuť a občas se popásá, nebere šmahem všechny pamlsky jako dřív, ale vybírá si. K misce většinou čuchne a pokud to není něco echt suprovýho jako třeba dršťky nebo konzerva, se žrádlem otálí. Ale pokud jí strčím do tlamy sousto, většinou se rozežere a zbytek misky zdlábne už sama.
No ale dobře - to je třebas v době, kdy je "na začátku " březosti, ale proč je jim kurnik špatně jako potom?
U nás se k misce čuchne a následně ji páčíme v krku, protože ji rovnou vdechla
Zrzavci
napsal(a):
No ale dobře - to je třebas v době, kdy je "na začátku " březosti, ale proč je jim kurnik špatně jako potom?
U nás se k misce čuchne a následně ji páčíme v krku, protože ji rovnou vdechla
Nevím - u nebožky sem si nevolnost vysvětlovala tak, že si olizuje mlíko a to jí mění pH žaludku či tak něco...ale Vikina laktaci vůbec nemá.
Je ale fakt, že nevolnost se uvádí jako jeden z častých příznaků falešky.
Terven
napsal(a):
Nevím - u nebožky sem si nevolnost vysvětlovala tak, že si olizuje mlíko a to jí mění pH žaludku či tak něco...ale Vikina laktaci vůbec nemá.
Je ale fakt, že nevolnost se uvádí jako jeden z častých příznaků falešky.
Jsou divný ty čuby, zkrátka! :-) Zlatý pindíci, ty to maj jednoduchý, čubiny furt něco vymejšlej, jak co obejít, či zkomplikovat .... ženský no.

Zrzavci
napsal(a):
Jsou divný ty čuby, zkrátka! :-) Zlatý pindíci, ty to maj jednoduchý, čubiny furt něco vymejšlej, jak co obejít, či zkomplikovat .... ženský no.
A přesně proto je miluju
napsal(a):
A přesně proto je miluju
Právě, no...
A přijde mi, že ve městě to mají majitelé psů těžší...sice se říká, že feny se navzájem dokážou mnohem víc nesnášet, ale já venku vídám pravej opak. Několikrát denně někdo naproti nám drží vzpouzejícího se psa na vodítku a snaží se, aby se nepřiblížil k těm mým...a pak s úlevou vydechne -"jo, aha, to jsou holky, tak to je dobrý"
Naopak se nám to téměř nestává. Beru-li množinu psů podobný velikosti jako mám já, tak s fenama se téměř vždy klidně mineme za vzájemného očuchání, zatímco majitelky samců k nám psa pouštějí až teprve, když vydechnou úlevou, že jde o feny.
Samozřejmě jsou výjimky typu nesocializovaných hysterických čivav anebo agresivních bull fen apod.
Kluci se možná líp snášejí ve společné domácnosti, ale venku jsou víc teritoriální a řešiví...a k tomu ty háravky.
Terven
napsal(a):
Právě, no...
A přijde mi, že ve městě to mají majitelé psů těžší...sice se říká, že feny se navzájem dokážou mnohem víc nesnášet, ale já venku vídám pravej opak. Několikrát denně někdo naproti nám drží vzpouzejícího se psa na vodítku a snaží se, aby se nepřiblížil k těm mým...a pak s úlevou vydechne -"jo, aha, to jsou holky, tak to je dobrý"
Naopak se nám to téměř nestává. Beru-li množinu psů podobný velikosti jako mám já, tak s fenama se téměř vždy klidně mineme za vzájemného očuchání, zatímco majitelky samců k nám psa pouštějí až teprve, když vydechnou úlevou, že jde o feny.
Samozřejmě jsou výjimky typu nesocializovaných hysterických čivav anebo agresivních bull fen apod.
Kluci se možná líp snášejí ve společné domácnosti, ale venku jsou víc teritoriální a řešiví...a k tomu ty háravky.
já mám oboje - ač jsem nikdy fenku právě nechtěla, ale nabourala mi tohle přesvědčení Bubrdle - a bydleli jsme v Prahé . Na kraji teda. A přemýšlím - možná to bude pravda, že na potížistu člověk narazil spíš jako na psa-samce. Měli jsme tam jednu RTW, která si pár fen podala a pak jednu picbůmku, jo a dvě křižovatky jozefpčíka - obě děsný mrchy /a obě hezky srovnala překvapivě naše madam pošahaná/, ale jinak je vlastně fakt, že asi ti samci potížisti převažujou. To mě nikdy nenapadlo takhle nad tím přemýšlet.
sice se říká, že feny se navzájem dokážou mnohem víc nesnášet, ale já venku vídám pravej opak. Několikrát denně někdo naproti nám drží vzpouzejícího se psa na vodítku a snaží se, aby se nepřiblížil k těm mým...a pak s úlevou vydechne -"jo, aha, to jsou holky, tak to je dobrý"
To říkáte proto, že jste ještě neviděla dvě feny, co se doopravdy nesnáší.
Atheira
napsal(a):
sice se říká, že feny se navzájem dokážou mnohem víc nesnášet, ale já venku vídám pravej opak. Několikrát denně někdo naproti nám drží vzpouzejícího se psa na vodítku a snaží se, aby se nepřiblížil k těm mým...a pak s úlevou vydechne -"jo, aha, to jsou holky, tak to je dobrý"
To říkáte proto, že jste ještě neviděla dvě feny, co se doopravdy nesnáší.
Ale jo, viděla - vždyť píšu o těch výjimkách. A nebožka taky měla několik vybraných, se kterýma jsme se musely míjet velikým obloukem. Já nepopírám, že feny se mohou nesnášet...a hodně nesnášet.
Ale prostě, ten model, který jste ocitovala, ten převažuje, nemůžu si pomoci.
Prostě ti psi samci na sebe venku mnohem víc dělají ramena a pokud se na seminářích řeší startování po psech a vůbec problémy s mezipsími kontakty, převažujou samci.
Čímž netvrdím - opakuji - že mezi fenami neexistuje vzájemná nenávist.
Terven
napsal(a):
Ale jo, viděla - vždyť píšu o těch výjimkách. A nebožka taky měla několik vybraných, se kterýma jsme se musely míjet velikým obloukem. Já nepopírám, že feny se mohou nesnášet...a hodně nesnášet.
Ale prostě, ten model, který jste ocitovala, ten převažuje, nemůžu si pomoci.
Prostě ti psi samci na sebe venku mnohem víc dělají ramena a pokud se na seminářích řeší startování po psech a vůbec problémy s mezipsími kontakty, převažujou samci.
Čímž netvrdím - opakuji - že mezi fenami neexistuje vzájemná nenávist.
Asi v tomhle máte pravdu. Že ti psi rádi víc machrujou. Zas já třeba tady nemůžu až tak posoudit, jak častěji se to děje u samců, protože tady se to děje častěji především z toho důvodu, že 90% psů z okolí tady jsou samci a tudíž se stává častěji, že potkám, jak po sobě vyjíždí právě ti psi než feny. To pak na jeden píseček jednoho namachrovanýho samce vyjde 10 psů, kdežto jedný feně stojí za to dělat si hlavu na svůj rajón v podstatě tak s jednou stálou fenou.
Souhlasím s Marushkou. A ještě bych dodala, že feny jsou často takové "zákeřnější". Psi (obzvlášť mladí) mají sice tendence si "poměřovat pidníky" s ostatními, machrují na kolemjdoucí atd., ale zase bych řekla, že když už si s jiným psem sednou, tak je klid. Případně když už nějakého psa znají od vidění a je to ok, tak je to ok vždycky. Kdežto feny jsou v tomhle takové potvory, a často řeší úplné nesmysly, maličkosti . A dost velkou roli u nich hraje i momentální nálada .
Ale je to samozřejmě všechno hodně obecné, a je jasné, že se najdou psi, kteří jsou taky náladoví a řeší blbosti, a taky bude spousta fen, které jsou naprosto v pohodě . Takže tohle je hodně o tom, co zrovna člověk v okolí má a vídá.

Super, děkuju. Ona teda začala už jíst normálně. Je akorát hlučnější, více se dožaduje pozornosti a občas přijde a začne mi ojíždět nohu nebo vzduch. To je, hádám, taky způsobeno faleškou.

Děkuju. Hračky teda nechám schované a jinak se vrátíme do normálního režimu + menší krmnou dávku. Žádné mléko ani zvětšující se břicho nemá, ale začala mi ojíždět nohy, vzduch nebo dnes batoh na výletě, je hlučnější, dožaduje se více pozornosti, ale to bude tou faleškou, hádám.

lesnížínka
napsal(a):
Hárají i ostatní, jenom nesmí zabřeznout (pokud ano, alfa vlčice štěňata zakousne). Jinak by to nefungovalo.