Trvalec

XXX.XXX.113.238
Zdravím.
Nedávno jsem se přestěhoval do nového bytu. Na první dojem mi to nepřišlo, ale teď mi došlo, že je docela temný - a vypadá to, že budu nucen svítit v obýváku i přes den. Není to žádný sklepní byt. Druhé patro, ale před domem je strom a i celkově je to umístění takové, že je tam prostě šero. Okna jsou na západ, ale to pomáhá trochu jen odpoledne. Kombinace denního světla a umělého osvětlení je pak v pohodě. Ale já jsem možná moc přecitlivělej.
Pořizuji si štěně a už si rýsuji hororové scénáře, jak se mu tam zhorší zrak, bude oslněn lustrem, oslepne apod. Možná jenom řeším hovadiny. Pejska budu brát s sebou do práce a samozřejmě často venčit v parku u domu. Ale bude mu 8 týdnů takže doma budeme že začátku trávit hodně času a mám trochu strach, aby mu to nevadilo na vývoj zraku.
Nemá někdo zkušenost s odchovem psa v podobném prostředí?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mě úplně v pohodě.
Trvalec

XXX.XXX.113.238
Ahoj. Díky za reakci. Fakt to není sklep, ale prostě osvětlení půl na půl. Lidi bydlí i ve sklepních bytech a pořizují si tam štěňata..
Já si asi jen vždycky prostě musím najít nějakej problém :)
Trvalec

XXX.XXX.113.238
Jo, asi ale vážně jo. Prostě chci mít tak ideální podmínky, který nejsou možný. 😁
Trvalec

XXX.XXX.113.238
Díky. Času mám víc jak dost. V podstatě ideální podmínky, 15 dní v práci se psem, 15 dní volno se psem.
Asi vážně jen hledám problémy..

Tak mi máme asi světlý dům, ale stejné máme nonstop zatažené rolety, aby nám teplo nelezlo do baráku,
takže takové přitmí máme pořád a to nemluvím o zimních mšsících, kdy je den opravdu ktátký....svítíme jen kdyz jen když je to nevyhnutelné nutné
Navíc se pesani často přesuniu na chodbu, kde je tma, ale vopravdická.
A pak z takového prostředí vyběhnou na vysluněnej dvůr a problém to není.
Trvalec

XXX.XXX.34.140
Terven
napsal(a):
Vlčata žijou v noře...a taky to nemá na zrak vliv
Tak jasně. Já v noře nežiju :) Žil jsem teda i ve sklepních bytech a nikdy nad tím nepřemýšlel. Ale tady jak to je normální být mě ta tma zaskočila a najednou začala vadit. Ve sklepě bych to bral jako normální a prostě žil bez přemýšlení pod umělým osvětlením.
Vy fakt řešíte hovadiny.
Třeba v zimních měsících doma v některých místnostech dost vydatně svítí velké množství lidí. Žijou tam a taky nedegenerujou, tomu psu z toho taky nezakrní oči. Nebojte.
Tomu psovi je nakonec dost jedno i to, jestli s váma žije ve sklepě. Prostě se přizpůsobí. Je to pes. Kdyby to byl tvor tak choulostivý, tak jich nejsou plný osady a v některých státech i ulice a popelnice, prostě by zdegenerovali a pomřeli.

Atheira
napsal(a):
Vy fakt řešíte hovadiny.
Třeba v zimních měsících doma v některých místnostech dost vydatně svítí velké množství lidí. Žijou tam a taky nedegenerujou, tomu psu z toho taky nezakrní oči. Nebojte.
Tomu psovi je nakonec dost jedno i to, jestli s váma žije ve sklepě. Prostě se přizpůsobí. Je to pes. Kdyby to byl tvor tak choulostivý, tak jich nejsou plný osady a v některých státech i ulice a popelnice, prostě by zdegenerovali a pomřeli.
..spíš bych se ptala zda to nevadí zadavateli samotnému bydlet v potemnělém bytě....pes se přizpůsobí....
My v obýváku a jídelně taky moc světla nemáme máme kolem těch místností totiž terasu se střechou, a pak dál velké stromy, takže dovnitř nejde sluníčko (ale zase je tam krásně v létě) , psi to nijak neřeší a nemyslím si, že by jim to mělo vadit . Ložnici máme světlou, a když jedu pryč a nechávám tam psa, tak mu jedno ze dvou oken zatahuju - to už máme jako takový rituál.
Ale teda nikdy mě nenapadlo řešit, jestli by to psům nemohlo vadit .
Trvalec

XXX.XXX.34.140
Atheira
napsal(a):
Vy fakt řešíte hovadiny.
No jo, řeším :)
Asi jde možná o to, že to fakt spíš vadí mě jak jsem si toho při prohlídce moh nevšimnout. Tentokrát jsem totiž do sklepa jít nechtěl :)
Tak pokud by fakt bydlel ve sklepním bytě, tak bych to taky řešila a nepřišlo by mi to jako blbost. Měla jsem možnost bydlet ve sklepním bytě za málo peněz, ale kvůli psovi jsem tam nešla. Kdyby měl být sám doma x hodin a nemohl se ani podívat z okna (byla tam jen ta maličká nahoře) a měl by tam tolik šera, to nemůže být příjemné pro nikoho. Ale ve druhém patře domu to šero nemůže být tak velké a stěněti nijak neublíží.
Trvalec

XXX.XXX.34.140
Andrýsek3
napsal(a):
Tak pokud by fakt bydlel ve sklepním bytě, tak bych to taky řešila a nepřišlo by mi to jako blbost. Měla jsem možnost bydlet ve sklepním bytě za málo peněz, ale kvůli psovi jsem tam nešla. Kdyby měl být sám doma x hodin a nemohl se ani podívat z okna (byla tam jen ta maličká nahoře) a měl by tam tolik šera, to nemůže být příjemné pro nikoho. Ale ve druhém patře domu to šero nemůže být tak velké a stěněti nijak neublíží.
Tak s tím, že by byl sám problém není. Jak jsem psal, mám možnost brát ho od malá do práce. Sám bude max. hodinu, když jdu nakoupit/něco zařídit. U dospělýho psa bych neřešil ani ten sklep. Jde mi čistě o vývoj štěněte.
V bytě je prostě příšeří. Jako jo, denní světlo jsem v omezený míře jde, je tu normální okno, člověk vidí tak aby nezakopl i může dělat většinu činností, ale pokud bych si chtěl číst nebo vidět na věci pořádně tak prostě musím rozsvítit i ve dne. Dřív asi tyhle byty byly normální a nikdo to neřešil.
Pes vidí v šeru o něco líp než člověk. Ale prostě pije mi to krev.

Trvalec
napsal(a):
Tak s tím, že by byl sám problém není. Jak jsem psal, mám možnost brát ho od malá do práce. Sám bude max. hodinu, když jdu nakoupit/něco zařídit. U dospělýho psa bych neřešil ani ten sklep. Jde mi čistě o vývoj štěněte.
V bytě je prostě příšeří. Jako jo, denní světlo jsem v omezený míře jde, je tu normální okno, člověk vidí tak aby nezakopl i může dělat většinu činností, ale pokud bych si chtěl číst nebo vidět na věci pořádně tak prostě musím rozsvítit i ve dne. Dřív asi tyhle byty byly normální a nikdo to neřešil.
Pes vidí v šeru o něco líp než člověk. Ale prostě pije mi to krev.
To nebude vůbec problém. Dcera taky bydlela v bytě, který majitel špatně rekonstruoval, okno v obýváku s kuchyňským koutem vlastně neexistovalo, jen balkonové dveře. A pes v pohodě. Pokud se mu věnujete hodně, psovi je jedno, jestli má málo světla nebo ne. Nakonec na spaní, pokud nejste doma, je zase příšeří pro psa spíš lepší.
Trvalec

XXX.XXX.34.140
napsal(a):
To nebude vůbec problém. Dcera taky bydlela v bytě, který majitel špatně rekonstruoval, okno v obýváku s kuchyňským koutem vlastně neexistovalo, jen balkonové dveře. A pes v pohodě. Pokud se mu věnujete hodně, psovi je jedno, jestli má málo světla nebo ne. Nakonec na spaní, pokud nejste doma, je zase příšeří pro psa spíš lepší.
Jasně. Já jen prožívám to štěně, aby neměl díky životě v šeru pak v dospělosti deset dioptrií, nedostatek vitamínu D a smrt..
Ale psi vidí ve tmě výrazně lépe než člověk, navíc jsou popsány případy týrání kdy psi držení od malá ve sklepě viděli normálně..
To je extrém samozřejmě. Všechny ostatní podmínky mám super, jen tohle mě znejistilo. Denní světlo je, ale prostě ten byt neosvítí. No jestli se naštvu tak odtamtud prostě vypadnu, peníze neřeším. Jen jinde mi bude zase vadit něco jinýho.
Trvalec

XXX.XXX.32.35
juhaj
napsal(a):
Bude to v pořádku . A prozradíte nám, teda já jsem zvědavý člověk 😊, jakého pejska si pořídíte?
Je to australský honácký pes.
Trvalec

XXX.XXX.32.35
rapotacka11
napsal(a):
Výborná volba !
Bude to v pořádku.
Šťastnej pes.
Papírovej?
Vy děláte u dobytka nebo snad u policie?
To se mu bude v práci líbit.
Jo, papírovej. U dobytka ne :) V útulku. Jinak s pejskem chci jenom základní výcvik a zkusit nějaký triky moderními pozitivními metodami. Jinak ho mám hlavně jako kamaráda na pomalý a dlouhý vandry do přírody, pod stan.
V pořádku to bude. Jestli mi to přijde divný tak odtud během týdne prostě vypadnu. Hlavní samo není úplně to jde člověk žije, hlavní je bejt v pohodě.

Trvalec
napsal(a):
Jo, papírovej. U dobytka ne :) V útulku. Jinak s pejskem chci jenom základní výcvik a zkusit nějaký triky moderními pozitivními metodami. Jinak ho mám hlavně jako kamaráda na pomalý a dlouhý vandry do přírody, pod stan.
V pořádku to bude. Jestli mi to přijde divný tak odtud během týdne prostě vypadnu. Hlavní samo není úplně to jde člověk žije, hlavní je bejt v pohodě.
Triky Vás nezachrání, tohle plemeno je pracovní, pokud nevíte? Domluvte se tady
http://www.kpop.cz/index.php/kontakty
a pak začněte s pejskem chodit, to ho bude naplňovat 100%.
ACD jsem poznala jen dva, ale byli to tvrdí pracáci a hlavně velmi nesnášenliví vůči jiným psům. Což bývá problém i v běžném životě, ale při práci v útulku stonásob.
Myslela jsem, že je to v případě těch dvou náhoda/blbá výchova, ale uživatel Lupus to v následující diskusi výslovně zmiňuje:
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/37608/povaha-belgickych-ovcaku
Trvalec

XXX.XXX.32.35
Gerhild
napsal(a):
ACD jsem poznala jen dva, ale byli to tvrdí pracáci a hlavně velmi nesnášenliví vůči jiným psům. Což bývá problém i v běžném životě, ale při práci v útulku stonásob.
Myslela jsem, že je to v případě těch dvou náhoda/blbá výchova, ale uživatel Lupus to v následující diskusi výslovně zmiňuje:
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/37608/povaha-belgickych-ovcaku
Volba plemene nebyla předmětem dotazu. Nemyslím to zle a nemíním se hádat ani polemizovat. Měl jsem horší plemeno a myslím, že si bez problémů poradím. Aniž bych chtěl kohokoli podceňovat, tak myslím, že nemám problém zaměstnat a unavit jakéhokoli psa.
Řeším pouze prostředí.
Trvalec

XXX.XXX.32.35
juhaj
napsal(a):
Děkuji za odpověď, ať se Vám s pejskem daří!
Děkuji.👍