Jak to probíhá na cvičáku - základní poslušnost, socializace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2021 18:14
etnies86

XXX.XXX.245.26

ahoj, jak probíhá u vás cvičák? byla jsem poprvé a byla jsem z toho taková rozpačitá. přišlo mi, že tam tak 3/4 hodiny jen civim a nevim co dělat :(
bylo nás tam pět. začátek se nedodržel, paní celou dobu snad nevstala, cigárko. v podstatě jsem jen párkrát prošla se psem u nohy, řekla, jak to udělat líp, takže ano nějaké rady padly. nakonec si psy pohráli. nějak jsem to čekala jiný, intenzivnější...

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2021 18:36

Prosimvás, co Vy tam s tím šampionem chcete dělat, dyť ten už dávno všecko umí :-)

24.8.2021 19:52
etnies86

XXX.XXX.245.26

no právě jsem si ho potřebovala otestovat jestli mi bude fungovat i v cizím prostředí a při více psů. testovali jsem to jen s jedním psem. nezklamal, jen jsem z toho byla v šoku, ještě, že vše umíme.
na druhou stranu jsem se poučila - ze zůstaň jsem si ho přivolavala ke mě, což nedoporučuje a dává to logiku, ani sudy by neměl dělat kvůli přetočení, kdyby byl po jídle a natrénovanou jsme měli chůzi u pravé nohy, což má chodit u levé. já si tu hodinu prostě jen představovala jinak, tak by mě zajímalo jak to vypadá jinde, jinak se mi líbil přístup pamlskováním, pozitivní přístup, žádné trhání vodítkem apod
docela by mě lákalo s ním udělat zkoušku, jen tak pro sebe, pokud teda vořeši mohou

24.8.2021 20:05

A odkud jste? Třeba někdo poradí cvičák/trenéra.

24.8.2021 22:09
etnies86

XXX.XXX.245.26

nechci nikoho špinit. třeba jen špatnej den, únava, dusno... pes zatím vše umí (ano přijde puberta) a náš účel to splnilo.
jen jsem si myslela, že tam cvičitel třeba předvádí na svým psovi, nebo všichni dělají stejný povel a pak ke každému jde, nebo to se psem ukaže...

24.8.2021 22:36

Nemyslela jsem to tak, že byste měla někoho špinit - zas tak bulvární nejsem. Jen jsem myslela, že jestli chcete pomoci s přípravou na zkoušky a hledáte cvičák/trenéra, že by Vás třeba zajímaly tipy ve Vašem akčním rádiu.

U nás na cvičáku, kde jsem naposled byla před deseti lety, takže se mohlo mnohé změnit, se začínalo uvařením čaje/kafe, pokecem a “socializací” psů - byli vypuštěni a měli v rámci rozumných mezí volný program. Od toho se přešlo ke tréninku přivolání. Pak to byla klasika - každý se svým psem trénoval totéž, s velkorysými rozestupy, předcvičující s sebou měly své psy jako figuranty, ale věnovaly se i každému individuálně. Potom se trénovalo v blízkosti psů - např. chůze u nohy v řadě za sebou, kolem psů, kolem “divných” předmětů (např. průchod úzkou mezerou mezi stolem a lavičkou atp.). Na konci byla legrace - skočky, kladiny atd. Proloženo psími hrátkami - cvičící bloky byly tři. Byl to úplně obyčejný vesnický cvičák, nic přehnaně moderního. Jednou za čas byly brigády - já většinou sekala trávu, psa jsem brala s sebou a volně se motal kolem mě a sekačky.

Každopádně Vám držím palce.

24.8.2021 23:02
etnies86

XXX.XXX.245.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemyslela jsem to tak, že byste měla někoho špinit - zas tak bulvární nejsem. Jen jsem myslela, že jestli chcete pomoci s přípravou na zkoušky a hledáte cvičák/trenéra, že by Vás třeba zajímaly tipy ve Vašem akčním rádiu.

U nás na cvičáku, kde jsem naposled byla před deseti lety, takže se mohlo mnohé změnit, se začínalo uvařením čaje/kafe, pokecem a “socializací” psů - byli vypuštěni a měli v rámci rozumných mezí volný program. Od toho se přešlo ke tréninku přivolání. Pak to byla klasika - každý se svým psem trénoval totéž, s velkorysými rozestupy, předcvičující s sebou měly své psy jako figuranty, ale věnovaly se i každému individuálně. Potom se trénovalo v blízkosti psů - např. chůze u nohy v řadě za sebou, kolem psů, kolem “divných” předmětů (např. průchod úzkou mezerou mezi stolem a lavičkou atp.). Na konci byla legrace - skočky, kladiny atd. Proloženo psími hrátkami - cvičící bloky byly tři. Byl to úplně obyčejný vesnický cvičák, nic přehnaně moderního. Jednou za čas byly brigády - já většinou sekala trávu, psa jsem brala s sebou a volně se motal kolem mě a sekačky.

Každopádně Vám držím palce.

takhle přesně jsem si to představovala :) kafe bonus navíc

jen bych nerada, aby si to třeba někdo ten cvičák spojil, to zas nechci, já ho naštěstí nepotřebuju, což se samozřejmě může změnit a pak budu hledat dál

25.8.2021 00:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.47.248

etnies86 napsal(a):
nechci nikoho špinit. třeba jen špatnej den, únava, dusno... pes zatím vše umí (ano přijde puberta) a náš účel to splnilo.
jen jsem si myslela, že tam cvičitel třeba předvádí na svým psovi, nebo všichni dělají stejný povel a pak ke každému jde, nebo to se psem ukaže...

S tím předváděním na vlastním psovi instruktora 'to nebude tak jednoduché - jednak si nikdo, kdo opravdu umí nebude kazit své (často závodní psy) na učení kurzistů a druhak v případě třeba 3 skupin denně už by ten instruktážní pes byl otrávený jak malajský šíp.

Já vytahuju na seminářích sportovky svého psa, pokud vysvětluju aporty a posloupnost jejich nácviku nebo základy klikr tréninku - to je třeba 1-2x v měsíci, ale určitě bych svého vycvičeného psa neobětovala kvůli lidem, co potřebují naučit základ.

25.8.2021 10:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

No, ono někdo kdo cvičí sportovku tak asi svého psa "neobětuje", ale třeba u nás ve školičce takoví psi jsou, trenérky nějaké cviky ukazují na nich - ale jsou to labradoři, a je to běžný výcvik provozní poslušnosti (nehraje se tam na přesnost). Jedna trenérka má 3 labradorky, tak dvě má odložené a jedou na střídačku, když potřebuje někomu pomoci, poradit, tak odloží i třetí, jsou to dohromady cca dvě hodiny... Viděla jsem tam i to, že pokud tam byly nějaké děti, tak jim trenérka klidně půjčila jednu z fen a cvičily s ní (protože ty feny byly fakt pohodové a poslouchali každého).

Jinak tam to probíhá tak, že se psi před cvičením vypustí pohrát, někdo si dá kafe, cígo... Pak se psy odvolají ze hry a jde se cvičit. Cvičí se provozní poslušnost, slalom se psem u nohy mezi ostatními psovody a psy, odvolání dvou psů současně, ze hry, proti sobě, hromadné odložení, do toho třeba dva hrající si psi, nebo jeden pes s hračkou, odvolání od misky s jídlem, překážky atd... Na konci se psi zase pustí pohrát, páníčci si pokecají...

No a pak tam máme individuální trénink, kde si vás vezme trenérka samostatně a věnuje se jen vám (a to teda bez vlastního psa) a tam už se jede na tu přesnost, podle zkušebního řádu, maximálně je tam na place na chvíli druhý pes, který je odložený... A nebo když je odložený váš, tak jde cvičit další.

Každému vyhovuje něco jiného a každý od toho něco jiného očekává.

25.8.2021 12:03
etnies86

XXX.XXX.245.26

marcelaamax napsal(a):
No, ono někdo kdo cvičí sportovku tak asi svého psa "neobětuje", ale třeba u nás ve školičce takoví psi jsou, trenérky nějaké cviky ukazují na nich - ale jsou to labradoři, a je to běžný výcvik provozní poslušnosti (nehraje se tam na přesnost). Jedna trenérka má 3 labradorky, tak dvě má odložené a jedou na střídačku, když potřebuje někomu pomoci, poradit, tak odloží i třetí, jsou to dohromady cca dvě hodiny... Viděla jsem tam i to, že pokud tam byly nějaké děti, tak jim trenérka klidně půjčila jednu z fen a cvičily s ní (protože ty feny byly fakt pohodové a poslouchali každého).

Jinak tam to probíhá tak, že se psi před cvičením vypustí pohrát, někdo si dá kafe, cígo... Pak se psy odvolají ze hry a jde se cvičit. Cvičí se provozní poslušnost, slalom se psem u nohy mezi ostatními psovody a psy, odvolání dvou psů současně, ze hry, proti sobě, hromadné odložení, do toho třeba dva hrající si psi, nebo jeden pes s hračkou, odvolání od misky s jídlem, překážky atd... Na konci se psi zase pustí pohrát, páníčci si pokecají...

No a pak tam máme individuální trénink, kde si vás vezme trenérka samostatně a věnuje se jen vám (a to teda bez vlastního psa) a tam už se jede na tu přesnost, podle zkušebního řádu, maximálně je tam na place na chvíli druhý pes, který je odložený... A nebo když je odložený váš, tak jde cvičit další.

Každému vyhovuje něco jiného a každý od toho něco jiného očekává.

jj tohle by se mi líbilo

karlam.86

25.8.2021 15:10
karlam.86

XXX.XXX.37.15

Mohu se zeptat proc neni zadouci davat psovi z "povelu zustan" povel "ke me"?? Kdyz cvicim sveho psa, tak prave reknu povel sedni a zustan.. pak odejdu o kus dal a reknu mu ke mne. Co je tedy prosim na tom spatne? 🤔

25.8.2021 15:26

karlam.86 napsal(a):
Mohu se zeptat proc neni zadouci davat psovi z "povelu zustan" povel "ke me"?? Kdyz cvicim sveho psa, tak prave reknu povel sedni a zustan.. pak odejdu o kus dal a reknu mu ke mne. Co je tedy prosim na tom spatne? 🤔

a neodejte pes ( nezmeni pozici), kdyz povel "ke me" - nezazni?

25.8.2021 16:35
etnies86

XXX.XXX.245.26

změnit povel, třeba čekej. že ze zůstaň jak je to statický povel, tak asi aby z něj nevybíhal. nějak takhle to chápu, přesně nevím. ale učila jsem taky tak psa (sedni, zůstan, odejít a pak už jsem nechodila k němu, ale přivolávala, ale je pravda, že je lepší se k psovi jen vrátit) a naštěstí mu to problém nedělá. u nás povel čekej je že dem pryč a že ví že přijdem a smí se pohybovat

25.8.2021 20:10
Terven

XXX.XXX.110.191

Nám vysvětlovali na cvičáku, že z odložení je lepší neodvolávat, pes to pak čeká, má tendenci vybíhat...lepší je dojít k němu, odměnit a uvolnit z povelu.
Já se přiznám, že to dělám tak i tak

25.8.2021 21:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Já mám třeba "čekej" a "zůstaň", u zůstaň musí pes ležet předpisově, a z toho neprivolavam nikdy. " Čekej" používám ve všech pozicích (vsedě, vleže, vestoje), neřeším vubec jak psi sedí nebo leží, že se vyvalí, a z toho si psy klidně zavolám. Nebo klasika na procházce, psi běží předemnou, dám "čekej", dojdu o kousek blíž k nim a dám "jdeme". Prostě "zůstaň" máme vyloženě cvičákové a "čekej" provozní. Stejně tak jako máme třeba cvičákové "lehni" a provozní "dolů".

26.8.2021 08:53
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Já mám třeba "čekej" a "zůstaň", u zůstaň musí pes ležet předpisově, a z toho neprivolavam nikdy. " Čekej" používám ve všech pozicích (vsedě, vleže, vestoje), neřeším vubec jak psi sedí nebo leží, že se vyvalí, a z toho si psy klidně zavolám. Nebo klasika na procházce, psi běží předemnou, dám "čekej", dojdu o kousek blíž k nim a dám "jdeme". Prostě "zůstaň" máme vyloženě cvičákové a "čekej" provozní. Stejně tak jako máme třeba cvičákové "lehni" a provozní "dolů".

Taky mám tyhle dvě varianty. S tím, že teda u čekej - resp. zkrácený důrazný ČEK! , který jsem nově musela začít používat kvůli flekatý, protože klasický čekej ji neoslovovalo :D mám vyloženě to, že si ten pes sedne. Vymyslela jsem si to jako malou protimysliveckou- třeba-pojistku. Protože ohaři mají trochu jiný akční rádius a já chtěla, aby bylo na první dobrou vidět, že ten pes je i z dálky povelovanej. Když pes stojí, může si myslivec myslet, že prostě jen něco zjišťuje, nebo se z nějakýho důvodu zastavil, ale pokud si pes v terénu sedne, je to přeci jen signál, že je na dálku ovládanej (mám pro čekej i písknutí na píšťalku)

26.8.2021 09:08

etnies, ve sportovní kynologii máš dva různé cviky:
- odložení psa v pohybu s přivoláním
- dlouhodobé odložení, psovod od psa odchází a zase se k němu vrací - a to je to "zůstaň" (byť v MZŘ se toto slovo nepoužívá, esli se nepletu)

a z toho ti ta nevhodnost přivolání po povelu zůstaň vyplývá

pokud děláš sport, tak ze zůstaň nepřivolávej

ale ono se to (jakože pes po zůstaň leží, dokud si ho psovod nevyzvedne) hodí i v civilu
ale pokud se nebudeš angažovat ve sport. kynologii, tak je to na tobě

Přidejte reakci

Přidat smajlík