ajtaksadá

XXX.XXX.112.12
Mám doma štěně, dostalo samostaně vakcínu od Novivacu proti vzteklině. Naše paní doktorka tvrdí, že další vakcinaci proti vzteklině až za 3 roky.
Druhá doktorka tvrdí, že i když je vakcína tříletá, po roce se musí přeočkovat, protože jde o štěně a dostalo vakcímu proti vzeklině prvně v životě.
Jak to tedy je? Za rok nebo až za tři?
Uživatel s deaktivovaným účtem

4. INDIKACE
K aktivní imunizaci psů, koček, skotu, ovcí, koz, lišek, fretek a koní proti vzteklině.
Nástup imunity: 3 týdny po základní vakcinaci.
Trvání imunity: Psi, kočky: nejméně 3 roky; skot, koně: nejméně 2 roky; fretky, ovce, kozy, lišky:
nejméně 1 rok.
ajtaksadá

XXX.XXX.112.12
napsal(a):
4. INDIKACE
K aktivní imunizaci psů, koček, skotu, ovcí, koz, lišek, fretek a koní proti vzteklině.
Nástup imunity: 3 týdny po základní vakcinaci.
Trvání imunity: Psi, kočky: nejméně 3 roky; skot, koně: nejméně 2 roky; fretky, ovce, kozy, lišky:
nejméně 1 rok.
Děkuji, to jsem si v příbalovém letáku přečetla též, ale pořád to neodpovídá na mnou položenou otázku a veterináři, se kterými jsem to konzultovala, si protiřečí. Jde mi pouze o to PRVNÍ přeočkování. Jestli po roce, jak říká jedna Dr., nebo po třech, jak říká druhá Dr.(ze stejné kliniky).

ajtaksadá
napsal(a):
Děkuji, to jsem si v příbalovém letáku přečetla též, ale pořád to neodpovídá na mnou položenou otázku a veterináři, se kterými jsem to konzultovala, si protiřečí. Jde mi pouze o to PRVNÍ přeočkování. Jestli po roce, jak říká jedna Dr., nebo po třech, jak říká druhá Dr.(ze stejné kliniky).
platí to, co je v příbalovém letáku

přeočkovávala jsem až po třech letech. Po dohodě s veterinářkou - prý jedině, kde by mohl nastat problém, by byl při nižším titru protilátek ke konci třetího roku po prvním očkování... a s ohledem na to, že jsme se do třetích zemí s NIghtem nechystali (i to SKotsko a Anglie již šla bez krevního testu), tak jsme přeočkování po roce neřešili.

ano, veti si protireci. stalo se mi to take.
Ale plati pribalovy letak
ajtaksadá
napsal(a):
Mám doma štěně, dostalo samostaně vakcínu od Novivacu proti vzteklině. Naše paní doktorka tvrdí, že další vakcinaci proti vzteklině až za 3 roky.
Druhá doktorka tvrdí, že i když je vakcína tříletá, po roce se musí přeočkovat, protože jde o štěně a dostalo vakcímu proti vzeklině prvně v životě.
Jak to tedy je? Za rok nebo až za tři?
já ted taky nechávala 3letou a v očkováku je datum přeočkování za 3 roky

ajtaksadá
napsal(a):
U štěněte stačí přeočkovat po 3 letech, ale někteří veterináři lpí na přeočkování po roce, byť jde o 3letou vakcínu. Také se mi to na klinice stalo. Nevím, zda jde o prachy navíc za jednu vakcínu nebo jsou tak zvyklí z dřívějších dob.

napsal(a):
U štěněte stačí přeočkovat po 3 letech, ale někteří veterináři lpí na přeočkování po roce, byť jde o 3letou vakcínu. Také se mi to na klinice stalo. Nevím, zda jde o prachy navíc za jednu vakcínu nebo jsou tak zvyklí z dřívějších dob.
a nemůže to nucení k přeočkování po roce souviset s tím, že se veterináři bojí poklesu protilátek u prvoočkovanců ke konci tří let?? Protože to by odpovídalo tomu, o čem jsme se bavila na veterině s paní doktorkou já. Že pokud bychom chtěli cestovat někam s nutným krevním testem, že by před třetím rokem mohl být problém. A dohodli jsme se, že kdyby k tomu mělo dojít - naočkujeme třeba po dvouapůl letech a až pak s odstupem nabereme krev - aby byla jistota.
Ale protože do divočiny nejezdíme, a i Británie už byla bez problémů... vůbec jsme to neřešili a očkovali až na třech a půl letech.
napsal(a):
Některé 3 leté vakciny mají opravdu mezi 1. a 2. dávkou interval rok a až pak 3 roky (myslím, že to tak má třeba Rabisin), ale zrovna Nobivac má 3 letou platnost hned po 1.očkování..

"že se veterináři bojí poklesu protilátek"
to je odpovednost vyrobce vakciny, ne veta, ktery ji aplikuje.
opravdu to delaji jen ze zvyku - neni jiny duvod.

napsal(a):
"že se veterináři bojí poklesu protilátek"
to je odpovednost vyrobce vakciny, ne veta, ktery ji aplikuje.
opravdu to delaji jen ze zvyku - neni jiny duvod.
no - myslím, že kdybych měla jet třeba do nějaké Tramtárie na výstavu (to tedy u nás nehrozí) a potřebovala test hladiny protilátek... a ona mi u psa vyšla nízká (tudíž se nedá stihnout přeočkovat, počkat tři týdny... znovu nabrat krev na vyhodnocení... a CACIB je pááá ) tak bude hodně lidí nadávat veterináři a ne výrobci vakcín. Si myslím... Ale opravdu netuším, rozhodně já jsme pro očkování jednou za tři roky

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Některé 3 leté vakciny mají opravdu mezi 1. a 2. dávkou interval rok a až pak 3 roky (myslím, že to tak má třeba Rabisin), ale zrovna Nobivac má 3 letou platnost hned po 1.očkování..
Podívala jsem se psovi do očkováku - Vanguard (Versiguard Rabies).
Doba trvání imunity:
Psi: nejméně 3 roky po primární vakcinaci.
Pes přeočkován rok po podání první vakcinace, pamatuji se, že jsem se s vetkou i dost dohadovala o datu, který napíše na další očkování, zda to není zbytečné, jestli nestačí až za tři roky. Tenkrát řekla, že to "tak doporučují a dělají" a šmitec.
Xerxová
a nemůže to nucení k přeočkování po roce souviset s tím, že se veterináři bojí poklesu protilátek u prvoočkovanců ke konci tří let?? Protože to by odpovídalo tomu, o čem jsme se bavila na veterině s paní doktorkou já. Že pokud bychom chtěli cestovat někam s nutným krevním testem, že by před třetím rokem mohl být problém.
V našem případě určitě ne.