Plemeno chrta s mensim loveckym pudem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Chrti

28.10.2021 21:27
Chrti

XXX.XXX.255.178

Rada bych si rozsirila obzory - existuje plemeno chrta, ktere nema tak silne vyvinuty lovecky pud jako jine?

Ano, ja vim- VSICHNI chrti maji lovecky pud.

Ale zajimalo by mne to srovnani - jako "mensi lovecky pud" bych brala, ze bude pes pri vcasnem a spravnem výcviku odvolatelny, kdyz v lese vyskoci treba zajic.
Nebo je tohle utopie u kteréhokoliv plemene chrta?

28.10.2021 22:02
lilymax

XXX.XXX.30.130

No já mám ten pocit, že dlouhosrstí vipeti nemají až takový lovecký pud, ale to, že bude chrt ovladatelný když mu před nosem vyskočí zajíc.... no neříkám, že je to úplná utopie, znám pár vipetů, co jsou u zvěře ovladatelní, ale myslím, že to jsou spíše výjimky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.10.2021 22:31

Můžete narazit na vipeta, který nezdrhne a nezdrhne. Ani za střapcem na coursingu, ale to dopředu nevíte. Obecně klidnější jsou výše zmínění dlouhosrstí.

28.10.2021 22:43

Je potřeba uvědomit si mechaniku lovu chrtů - loví očima. Z toho vyplývá, že za podnětem nejdříve vystřelí, a až posléze zjišťují, co to vůbec bylo (a nemusí to být ani zajíc, stačí mikrotenový sáček, který poponese vítr). Nejdřív pracují nožičky, potom hlava.
Jedna věc je, jestli chrta odvoláte, ale druhá věc je, kdy ho odvoláte. Já jsem od ohařů - ohaři vystavují, takže psa odvolám dřív, než se za zvěří fyzicky pustí. Ale chrta dřív, než za zvěří (nebo jiným podnětem) vyběhne, odvoláte - až na výjimky (a ty jsou spíše individuální než plemenné) - poměrně těžko. S tím je potřeba počítat - maximálně člověk může být příjemně překvapen…
Co se týče plemen, nejovladatelnější je italský chrtík (pozor na epilepsii) a dlouhosrstý vipet. Ale ani u nich to nemusí “vyjít”. Vybírala bych spíš z výstavních než sportovních (dostihových/coursingových) linií.

29.10.2021 08:32

V naší venčící komunitě máme 3 vipety (krátkosrsté), podotýkám že od různých majitelů. Všichni mají jedno společné - jsou na el. obojku. Když se něco v širokém okolí pohne, tak bleskurychle vyrazí. No a během pár vteřin jsou tak daleko, že jsou běžným voláním prakticky neodvolatelní. Takže "menší lovecký pud" - to bych viděla spíš na ultra velkou kliku nebo utopii.

29.10.2021 09:11

Já měla afgána, v přírodě, tam kde bylo dostatek místa na případné odvolání, chodil na volno. Ale chce to vidět tzv. za roh a pokud už vidím, že pes něco zaregistroval, tak povel ČEKEJ a pak jsem měla pár okamžiků si pro psa dojít než vyběhne. Pokud mu zajíc vystartoval z křoví prakticky před nosem, tak to se nedalo....jak bylo psáno výše, něco je v pohybu, tak vyběhnu taky a pak teprve zjišťuju, co to je, jestli zajíc nebo igelitový pytlík hnaný větrem.
Já měla psa odvolatelného i v tomto případě, ale můj mozek není tak rychlý v reakcích jako ten chrtí, takže než se člověk vzpamatuje, než hvízdne a než se začal pes velkýým obloukem vracet, tak to už měl v tlapách minimálně 100 metrů...když jsem byla hodně rychlá, pak ten oblouk co udělal. Prostě bezpečně ho vypustit, to znamelalo mít kolem sebe minimálně 200 metrů volného a bezpečného prostoru.
V lese to bylo více méně v pohodě, protože tam pes nemá takový rozhled do dálky a taky se tam nepohybuje tolik zajíců a na srnky chrťák moc nereagoval.

Já měla štěstí na to, že můj pes kořist nezabíjel, i když jí doběhl....asi už degenerace....nedělalo mu problém zajíce doběhnout, ale jak zjistil, že to není pes, tak ztratil zájem a vracel se sám.....

Jinak v běžném režimu procházky nikde daleko ode mne nepobíhal, držel se v okruhu asi 5-10 metrů ode mne.
Znám několik lidí s afgány, co je pouštějí na volno, tam kde je to bezpečné, ale taky znám lidi, co vůbec chrta z vodítka pustit nemůžou.
A nejsem si moc jistá, že to je o výcviku, já měla psa, který nebyl motivovatelný na nic, protože nej je si pořádně zasprintovat...to nepřebije ani pamlsek, ani pochvala, ani žádná hračka.....pes prostě musí chtít sám a spíš než o výcviku je to o opravdu silném vztahu se psem. Možná když máte k němu ještě "normálního" poslušného psa, tak je to jednodušší, ale jinak vlastně nevím jak na to. U mě to určitě nebylo mým cvičitelským talentem, ale spíš o tom, že jsem měla úžasného psa a že jsme se milovali a vzájemně respektovali.

Obecně se většinou vipet bere jako nejlépe ovladatelný chrt.

29.10.2021 09:21
eli22

XXX.XXX.181.79

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já měla afgána, v přírodě, tam kde bylo dostatek místa na případné odvolání, chodil na volno. Ale chce to vidět tzv. za roh a pokud už vidím, že pes něco zaregistroval, tak povel ČEKEJ a pak jsem měla pár okamžiků si pro psa dojít než vyběhne. Pokud mu zajíc vystartoval z křoví prakticky před nosem, tak to se nedalo....jak bylo psáno výše, něco je v pohybu, tak vyběhnu taky a pak teprve zjišťuju, co to je, jestli zajíc nebo igelitový pytlík hnaný větrem.
Já měla psa odvolatelného i v tomto případě, ale můj mozek není tak rychlý v reakcích jako ten chrtí, takže než se člověk vzpamatuje, než hvízdne a než se začal pes velkýým obloukem vracet, tak to už měl v tlapách minimálně 100 metrů...když jsem byla hodně rychlá, pak ten oblouk co udělal. Prostě bezpečně ho vypustit, to znamelalo mít kolem sebe minimálně 200 metrů volného a bezpečného prostoru.
V lese to bylo více méně v pohodě, protože tam pes nemá takový rozhled do dálky a taky se tam nepohybuje tolik zajíců a na srnky chrťák moc nereagoval.

Já měla štěstí na to, že můj pes kořist nezabíjel, i když jí doběhl....asi už degenerace....nedělalo mu problém zajíce doběhnout, ale jak zjistil, že to není pes, tak ztratil zájem a vracel se sám.....

Jinak v běžném režimu procházky nikde daleko ode mne nepobíhal, držel se v okruhu asi 5-10 metrů ode mne.
Znám několik lidí s afgány, co je pouštějí na volno, tam kde je to bezpečné, ale taky znám lidi, co vůbec chrta z vodítka pustit nemůžou.
A nejsem si moc jistá, že to je o výcviku, já měla psa, který nebyl motivovatelný na nic, protože nej je si pořádně zasprintovat...to nepřebije ani pamlsek, ani pochvala, ani žádná hračka.....pes prostě musí chtít sám a spíš než o výcviku je to o opravdu silném vztahu se psem. Možná když máte k němu ještě "normálního" poslušného psa, tak je to jednodušší, ale jinak vlastně nevím jak na to. U mě to určitě nebylo mým cvičitelským talentem, ale spíš o tom, že jsem měla úžasného psa a že jsme se milovali a vzájemně respektovali.

Obecně se většinou vipet bere jako nejlépe ovladatelný chrt.

My měli afgána a lovil i auto s vlekem. Až zhuba v 8mi letech se jakž takž dal pustit na volno.

29.10.2021 09:49

eli22 napsal(a):
My měli afgána a lovil i auto s vlekem. Až zhuba v 8mi letech se jakž takž dal pustit na volno.

No tak kolem...blízko silnice...jsem ho pouštět nemohla, když kolem nás třeba projel kamion, stejným směrem jako jsme šli, tak prostě popoběhnul, to samý třeba cyklista. Když jeli proti nám, tak v pohodě, ale jak ho něco předjelo, nevím podle jakého klíče, deset kamionů bez povšimnutí a za dalšími třemi vyrážel.

Já měla defakto největší problém se psy, afgán všechny psy na světě miloval a pokud jsme přišli do prostoru, kde už nějaký pes byl, tak ho vypustit nešlo, pokud bych teda nebyla ta, co volá "nebojte, on je hodnej". Nezbývalo než dojít na vodítku až k němu a domluvit se s majitelem, jestli si můžeme pohrát. Tady naopak byla výhoda, když k nám cizí pes letěl a majitel volal "nebojte, on je hodnej", tak to bylo super, protože jsem chrta hned vypustila taky.

Známí si taky pořídili afgánku, ale jakmile jí pustili z vodítka, tak jim vzala čáru a hledali jí třeba celý odpoledne. Takže po několika pokusech skončila nonstop na vodítku.

Myslím, že u chrta si člověk nemusí moc dělat hlavu, že psa nemůže normálně pustit, přijde mi, že pokud zrovna někam nesprintuje nebo si nehraje s nějakým psem, tak se prostě tak nějak courá kolem páníčka. Takže stačí mu umožnit, aby se pořádně vyběhal...třeba najít nějaký oplocený prostor a nechat ho, aby si zasprintoval...já měla chrťáka i takhle naučenýho a nebo s ním dělat coursing a chrťák jinak klidně může chodit běžný procházky na vodítku.

29.10.2021 10:26
Terven

XXX.XXX.110.191

Ale zajimalo by mne to srovnani - jako "mensi lovecky pud" bych brala, ze bude pes pri vcasnem a spravnem výcviku odvolatelny, kdyz v lese vyskoci treba zajic.
Nebo je tohle utopie u kteréhokoliv plemene chrta?

Pro zadavatelku - tak to by mě tedy zajímalo, čemu byste říkala "větší lovecký pud"
Protož příklad se zajícem, který jste popsala, je asi úplně nejtěžší zkouška ovladatelnosti a neobstojí v ní dost často ani jinak poměrně dobře ovadatelní psi a nelovecká plemena.
Menší lovecký pud u chrta bych si představovala asi tak, že pes nebude venku muset být nonstop na vodítku. Že budou úseky, kde půjde pustit bez rizika navolno.
Mně se vipeti moc líbí, pokud bych si náhodou rozmyslela pinče, chtěla bych vipeta...potřebovala bych být mladší, abych těch psů ještě stihla víc
O těch dlouhosrstých jsem taky slyšela, že jsou zvladatelnější, ale mně se zrovna víc líbí ti krátkosrstí.
Asi bych se toho venčení na vodítku nebo střídavě na vodítku nebála tolik - co u nás chodí vipeti, moc pěkně následujou majitele. Řekla bych, že to není typ psa, kterej ke štěstí potřebuje mít rypák trvale u země, jako ty moje
Edit. resp. teda pinčice je taky trochu jako chrt, loví očima a klus vedle mě s hlavou nahoře je pro ni přirozený a vydrží to dlouho. Pro druhou fenu je takové venčení za trest.

29.10.2021 11:27
eli22

XXX.XXX.181.79

No tak kolem...blízko silnice...jsem ho pouštět nemohla, když kolem nás třeba projel kamion, stejným směrem jako jsme šli, tak prostě popoběhnul, to samý třeba cyklista. Když jeli proti nám, tak v pohodě, ale jak ho něco předjelo, nevím podle jakého klíče, deset kamionů bez povšimnutí a za dalšími třemi vyrážel.

Já měla defakto největší problém se psy, afgán všechny psy na světě miloval a pokud jsme přišli do prostoru, kde už nějaký pes byl, tak ho vypustit nešlo, pokud bych teda nebyla ta, co volá "nebojte, on je hodnej". Nezbývalo než dojít na vodítku až k němu a domluvit se s majitelem, jestli si můžeme pohrát. Tady naopak byla výhoda, když k nám cizí pes letěl a majitel volal "nebojte, on je hodnej", tak to bylo super, protože jsem chrta hned vypustila taky.

Známí si taky pořídili afgánku, ale jakmile jí pustili z vodítka, tak jim vzala čáru a hledali jí třeba celý odpoledne. Takže po několika pokusech skončila nonstop na vodítku.

Myslím, že u chrta si člověk nemusí moc dělat hlavu, že psa nemůže normálně pustit, přijde mi, že pokud zrovna někam nesprintuje nebo si nehraje s nějakým psem, tak se prostě tak nějak courá kolem páníčka. Takže stačí mu umožnit, aby se pořádně vyběhal...třeba najít nějaký oplocený prostor a nechat ho, aby si zasprintoval...já měla chrťáka i takhle naučenýho a nebo s ním dělat coursing a chrťák jinak klidně může chodit běžný procházky na vodítku.

Ve městě kolem ulic ne, ale jednou tak trhnul, že se urval a běžel za vlekem /za ním následně policie/. . V přírodě na volno, nikde nikdo a nic, najednou mu jeblo, dvacet minut nebyl a pak se objevil se slepicí v hubě. A ten vítězný výraz !
Jinak to byl boží pes

29.10.2021 14:19

eli22 napsal(a):
Ve městě kolem ulic ne, ale jednou tak trhnul, že se urval a běžel za vlekem /za ním následně policie/. . V přírodě na volno, nikde nikdo a nic, najednou mu jeblo, dvacet minut nebyl a pak se objevil se slepicí v hubě. A ten vítězný výraz !
Jinak to byl boží pes

No tak to já neznám....nikdy jsem neměla nejmenší obavu, že zdrhne.

Chrti

29.10.2021 19:33
Chrti

XXX.XXX.243.121

Dekuju za všechny připomínky co se tu sešly.
A omluvte prosím debilní češtinu, datluju z mobilu a on si to upravuje po svém ať dělám co dělám.

Vaše zkušenosti mě presvedcily že pro mne chrt asi No Way.

Na vysvětlenou - porizeninpsa je u mne v delším horizontu, aktuálně jsem ve fázi "vím co by se mi líbilo vzhledově a rozhlizim se dal"

Řeším to už teď z toho důvodu, že mě ten psi svět prostě moc baví, abi když se ještě nemůžu účastnit aktivně (jakože mít svého psa), ráda bych už měla vybrané plemeno, a mohla se je třeba mrknout na akce okolo něj, navázat kontakt s najitely a chovateli ( co o to budou stát, ale věřím je u každého plemene jsou takoví lidé), zajímala se o "svoje " plemeno, atd...

No každý má asi jiné požadavky na psa, u některých jsme ochotni slevit, u některých ne...

Já potrebuuu bezpodmínečně psa neagresivniho k dětem - ne k nevychovanym spratkum, ale normalnim dětem, co ví že pes má své chvilky a nárok na soukromí atd...

A.moc by mne potěšilo, kdyby bylo možné, aby mne pes doprovázel v lese při vyjizdce na koni. Tohle tedy podle vašich reakci s jakýmkoliv chrtem fakt neklapne.

Pes se dá vést na vodítku z koně- to mám vyzkoušené několikrát, ale asi to není úplně top zážitek ani pro jednu stranu, a taky se to dá aplikovat jen v nižším tempu.

Na druhou stranu to není ta vyučující podmínka, tak ještě pohledam pleneno co by bylo vhodnější, a když nenajdu, oženil koňmi vyjížďky s čertem.

Neregistrovaný uživatel

29.10.2021 19:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.65

Ja popravde nechapu jak si nekdo muze uzovat vyjizdku na koni se psem kdyz musi hlidat kone, psa, okoli a kochatbse faaaakt nestiha. Pokud nebydli nekde v pustině. Kdyz potkate nevychivanyho cokla tak sebehodnejsi vas pes na volno bude pruser navic.

Chrti

29.10.2021 19:49
Chrti

XXX.XXX.243.121

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja popravde nechapu jak si nekdo muze uzovat vyjizdku na koni se psem kdyz musi hlidat kone, psa, okoli a kochatbse faaaakt nestiha. Pokud nebydli nekde v pustině. Kdyz potkate nevychivanyho cokla tak sebehodnejsi vas pes na volno bude pruser navic.

To že vy to nechápete asi jeste neznamená že to nejde ne?
Ja zazila, nekolikrat, jen od tě od té doby uplynulo dost vody, můj tehdejší psi společník už dávno nežije...

A na vás postřeh "když potkáte nevychovanyho cokla" - žijete asi ve světě kde vše je jen ideální?

Já potkala, bez psa, zato na super hodnem a vychovanem koni, smečku nevychovanych coklu, kteří sice nebyli bezprizorni, zato za nimi panička jen bezmocně a naprosto neúčinne volala různé povely... jak tohle dopovedet bez sprostých slov? Pohoda vaší vyjížďky závisí na tolika faktorech... prosím použijte svoji představivost pro sebe... já se teď ptam ne na predstavivost ostatnich, ale na reálné zkusenosti - a díky že jsem jich tu dostala tolik.

29.10.2021 19:58

Ke koni to chce obzvlášť poslušného a ovladatelného psa, což chrty a řadu dalších plemen vylučuje.

29.10.2021 20:15

No tak chrta na projížďky s koněm fakty nee. To chce plemeno opravdu ovladatelné a hlavně počítat s tím, že než se jedinec ovladatelného plemene stane spolehlivým a ovladatelným i ze sedla, tak to trvá a myslím, že to taky závisí na páníkovi. Někdo si může pořídit to nejlépe vycvičitelné plémě a stejně ho nedokáže vycvičit tak, aby to fungovalo a naopak někdo si pořídí voříška a bez nějakého velkého úsilí má super parťáka, který začne poslouchat tak nějak sám od sebe...nebo jak to mám poslat.

Já měla ovčandu, kterou bych ukočírovala i z koně, ale upřímně při představě, že mi do ní vlítne cizí pes a začnou se mi mrcasit před koněm kolem koně a kůň nemusí být úplně salámosta......jasně může se stát, že člověk nemá sebou psa a že nějaký psí otrava mi začne na koně dorážet, ale to furt řeším jen tohle, ale řešit u toho i koně i psa?

Jako u mě je to čistě teorie, zajímalo by mě, jaký na to mají názor zdejší fauňačky, co toho koně mají a na vyjížďky jezdí popř. jestli mají psa, co je doprovází a jakého.
Já nevím proč, ale tak mi vždycky přijde na mysl, když už psa ke koni, tak kraťandu. Ale jak říkám, čistě teorie.

29.10.2021 20:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.224

Chrti napsal(a):
To že vy to nechápete asi jeste neznamená že to nejde ne?
Ja zazila, nekolikrat, jen od tě od té doby uplynulo dost vody, můj tehdejší psi společník už dávno nežije...

A na vás postřeh "když potkáte nevychovanyho cokla" - žijete asi ve světě kde vše je jen ideální?

Já potkala, bez psa, zato na super hodnem a vychovanem koni, smečku nevychovanych coklu, kteří sice nebyli bezprizorni, zato za nimi panička jen bezmocně a naprosto neúčinne volala různé povely... jak tohle dopovedet bez sprostých slov? Pohoda vaší vyjížďky závisí na tolika faktorech... prosím použijte svoji představivost pro sebe... já se teď ptam ne na predstavivost ostatnich, ale na reálné zkusenosti - a díky že jsem jich tu dostala tolik.

Já jezdím s belgičáky a je to v pohodě - jsou hodně agilní, dobře ovladatelní, a že lov zvířátek je tabu jim jde celkem dobře vysvětlit (jako většině ovčáckých plemen)
Koukala bych se po plemenech z řad ovčáků.

29.10.2021 20:37
manitschka

XXX.XXX.30.61

Já jezdím s maliňákem. První pes, kříženec BOM, to bylo větší rodeo, protože valach byl mlaďas a mlátila s ním jeho velectěná plnokrevnost o dost víc. :-) Teď je to profík, takže je to jednodušší z jezdeckého hlediska, zase mám psa, který nemusí psy, tak je třeba mít víc oči na stopkách, a nezapomenout ho třeba začuchaneho na druhé straně louky.
Zvěř jsme zvládli bez problemů, dnes mu zrovna třeba vystartovaly srny asi metr před nosem z křoví, a stačí říct. Jinak poslouchá taky pěkně. Když jedu někam, kde vím, že hrozí víc civilizace, nebo jdu priježďovat, psa jednoduše nevezmu. Jinak vždy, pro mě je to zas bez psa neúplný. I v oddíle jsme jezdívali se stájovými psy. A valach má taky psy rád.

Chrti

29.10.2021 20:47
Chrti

XXX.XXX.243.121

Dekuju všem.
Ohledně chrta jsem už pochopila - buďto to chrt nebude, anebo pokud to bude chrt tak se mnou nebude jezdit na vyjížďky.

Můj první "koňský " pes byl boxer- nebyl žádný problém s nežádoucím chováním, ani ohledne zvěře. Ale je to už dlouho, už jsem roky bez psa.

Dekuju i za další tipy, popravdě- myslím že na malinu proste nemam, a to teď nemyslím finančně. Je ti pes nad moje možnosti co se týká nároků na kvalitu společně stráveného času, jestli mi rozumite ... já budu mít na psa času dost, ale malina je podle mne asi jedna z nejnáročnějších sobě tyka zamestnani hlavy, a raději bychbuprednostila méně náročného psa co se týká náročnosti aktivit.

Každopádně díky za tip na ovcaky , to mě dovedlo k dalšímu bodu - kolie?

29.10.2021 21:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

a co choďák ? (více mrazuvzdornej než kraťanda)

29.10.2021 21:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.224

lupus4 napsal(a):

Kolie je i dlouhosrstá 👍

29.10.2021 21:37
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):

K tomu koni mi kraťanda přijde víc na jistotu ...i když, samozřejmě je to o výchově a o jedincích.

Mrazuvzdornosti na vyjížďky s koněm asi není potřeba - jednak pes je furt v pohybu, druhak hlavně není mrazuvzdornej ten jezdec, takže ježdění přizpůsobuje počasí. Málokdo v zimě jezdí treky, spíš to jsou vyjížďky max. na hoďku a venčit se pes stejně musí. A když je nejhůř, může se oblíct.

29.10.2021 22:48
tapka

XXX.XXX.44.114

Tak já jezdím na vyjížďky s vipetem - roční fenka - a zatím dobrý. Ona se drží v blízkosti mých borderek, do žádných samostatných akcí se nepouští, zatím jí odvolám od srnky i zajíce a když se zezačátku trochu proběhne, pak už se drží vyloženě u koně a vyhlíží kdy přiletí piškotek.

29.10.2021 22:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.224

tapka napsal(a):
Tak já jezdím na vyjížďky s vipetem - roční fenka - a zatím dobrý. Ona se drží v blízkosti mých borderek, do žádných samostatných akcí se nepouští, zatím jí odvolám od srnky i zajíce a když se zezačátku trochu proběhne, pak už se drží vyloženě u koně a vyhlíží kdy přiletí piškotek.

Ona si převzala vzorce chování borderek a na samostatné akce je ještě mladá. Třeba jí to vydrží 👍

29.10.2021 22:57
tapka

XXX.XXX.44.114

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Ona si převzala vzorce chování borderek a na samostatné akce je ještě mladá. Třeba jí to vydrží 👍

To doufám, protže když to vipet odpálí u cválajícího koně - to je pohled, o který bych nerada přišla

30.10.2021 13:33

lupus4 napsal(a):

Kraťanda je velmi mrazuvzdorný pes. Na vyjížďky s koněm dokonalá - snadno ovladatelná, bez loveckého pudu a k tomu hustou podsadu. Vím, co mi doma líná

30.10.2021 21:31
lilymax

XXX.XXX.30.130

Choďák se mi taky jeví jako dobrá volba... Nebo výstavní australák, většina z nich v dnešní době už jsou poměrně klidná zvířata

30.10.2021 22:30
juhaj

XXX.XXX.164.121

Moje kříženka byla ovladatelná už od 4 měsíce a při váze 30 kg a atletické postavě koni kdykoli stačila. Ale popravdě, nikdy jsem tomu nepřišla na chuť. Stále je tam mnoho co kdyby se stalo, užila jsem si vyjížďku bez psa a couračku lesem bez koně.

31.10.2021 05:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

juhaj napsal(a):
Moje kříženka byla ovladatelná už od 4 měsíce a při váze 30 kg a atletické postavě koni kdykoli stačila. Ale popravdě, nikdy jsem tomu nepřišla na chuť. Stále je tam mnoho co kdyby se stalo, užila jsem si vyjížďku bez psa a couračku lesem bez koně.

Pravda je, že dnes je to čím dál horší - všude na polích i v lesích jsou davy lidí se psy, cyklisti a všude lítají nikým nehlidané děti, takže psa už beru jen výjimečně, když jdu buď ráno, nebo je zima a lidi jsou zalezlí.

31.10.2021 06:12
Mí

XXX.XXX.70.66

V naší venčící komunitě máme 3 vipety (krátkosrsté), podotýkám že od různých majitelů. Všichni mají jedno společné - jsou na el. obojku. Když se něco v širokém okolí pohne, tak bleskurychle vyrazí. No a během pár vteřin jsou tak daleko, že jsou běžným voláním prakticky neodvolatelní. Takže "menší lovecký pud" - to bych viděla spíš na ultra velkou kliku nebo utopii.

To je výchovou.U syna maji vipetku.Dá se odvolat i od kočky a ty
opravdu nemusí. Poslouchá , umí spoustu věcí. Většinou chodí navolno.Jediná vada na kráse je ,že je to pracka zlodějská.S noblesou okrádá děti o jídlo.

31.10.2021 07:48
juhaj

XXX.XXX.164.121

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Pravda je, že dnes je to čím dál horší - všude na polích i v lesích jsou davy lidí se psy, cyklisti a všude lítají nikým nehlidané děti, takže psa už beru jen výjimečně, když jdu buď ráno, nebo je zima a lidi jsou zalezlí.

Presně tak, ackoli fena ignorovala zvěř i lidi, přesto člověk koutkem oka musel sledovat pohyb psa, protože stát se může cokoli. Nadto, u nás myslivci byli, no, ale pálil jeden i po kamarádce na koní, možná teda po tom koní.

31.10.2021 07:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

juhaj napsal(a):
Presně tak, ackoli fena ignorovala zvěř i lidi, přesto člověk koutkem oka musel sledovat pohyb psa, protože stát se může cokoli. Nadto, u nás myslivci byli, no, ale pálil jeden i po kamarádce na koní, možná teda po tom koní.

My máme myslivce v pohodě - znají mé psy a protože občas mívám na výcvik i něco loveckého, tak s nimi mám výborné vztahy, ale z těch obyčejných lidí a jejich psů mám hrůzu.

31.10.2021 08:15
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jo a protože si chci vyjížďku užít, vzdala jsem psí doprovod už po pár pokusech a je klid, aspoň tedy u mě 🙂.

31.10.2021 09:52
lenocka

XXX.XXX.36.123

Já mám ke koni již druhou BŠO a pro mě je to dokonalost sama.
Po důrazné převýchově s námi už pár měsíců chodí i přítelovo ohařka, ale tu tedy fakt nedoporučuju :)

31.10.2021 10:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.224

juhaj napsal(a):
Jo a protože si chci vyjížďku užít, vzdala jsem psí doprovod už po pár pokusech a je klid, aspoň tedy u mě 🙂.

Já si psa ke koni beru hlavně v zimě v rámci jeho fyzického tréninku - je to pro něj lepší než kolo, protože nemusím jezdit po zpevněných cestách.

31.10.2021 10:17

lenocka napsal(a):
Já mám ke koni již druhou BŠO a pro mě je to dokonalost sama.
Po důrazné převýchově s námi už pár měsíců chodí i přítelovo ohařka, ale tu tedy fakt nedoporučuju :)

..a co prosím znamená ta důrazná převychova..

31.10.2021 17:31
lenocka

XXX.XXX.44.251

..a co prosím znamená ta důrazná převychova..

To znamenalo nekompromisní důslednost v přivolání, naučení odložení na dálku a protože fena byla už 5letá, zpovykaná od pánečka a bohužel už i slovila, tak přišel ke slovu i EO. Vím, že je to tu přijímáno s velkou kritikou, ale stačily 2 v pravý čas aplikované rány a fena může chodit na volno kdekoliv. Už víc jak půl roku je bez nucené korekce a funguje, pouze má obojek a ví o něm. Můj názor je, že větší zlo by byl zbytek života na vodítku. Takže tak.

31.10.2021 17:52

lenocka napsal(a):
To znamenalo nekompromisní důslednost v přivolání, naučení odložení na dálku a protože fena byla už 5letá, zpovykaná od pánečka a bohužel už i slovila, tak přišel ke slovu i EO. Vím, že je to tu přijímáno s velkou kritikou, ale stačily 2 v pravý čas aplikované rány a fena může chodit na volno kdekoliv. Už víc jak půl roku je bez nucené korekce a funguje, pouze má obojek a ví o něm. Můj názor je, že větší zlo by byl zbytek života na vodítku. Takže tak.

..děkuji za odpověď

Přidejte reakci

Přidat smajlík