Neresit

XXX.XXX.190.82
Dobrý den,
mám dotaz, i když trochu hloupý, ptám se protože, jsem šel se psem normálně na procházku a tak si jdeme a náhodný pán mi začne říkat z dálky že jak ten pes táhne (můj pes tahá , pomalu se učí). Pak pak na mě mluvil dál, tak sem se zastavil, tak mi říkal, že by měl poslouchat, tak nějak letmo řekl otázkou jestli je z bytovky? Odpovídal jsem a najednou prostě si ho "zavolal", tak k němu můj pes přišel, tak ho pohladil a pak jsme odešli. Ještě něco říkal, ale to už jsem nerozuměl, tak jsem šel dál.
Co si o tom mám myslet?
Mám psa spíše vyvarovat kontaktu s cizí osobou?
Nebo spíše se takovýchto lidí nevšímat?
Pán třeba může vědět, co je správný a co ne. Kdo ví. Třeba to se psy umí. Třeba taky ne a jenom blbě kecá.
Každopádně nevyžádaná rada je nevyžádaná rada, ať už ji z úst vypustí kdokoli.
Jo, kontakt s náhodným kolemjdoucím je v pohodě, pokud jsou s tím ok všechny zúčastněné strany. Ale nevím nevím, já bych člověka, co mě ani nepozdraví a začne mi do všeho kecat, asi pokousala.
Neresit

XXX.XXX.190.82
Děkuji moc za odpověď, příště si radši budu všímat pejska a nebudu si všímat někoho kdo neumí ani pozdravit. Je možné že to se psí umí, ale to už se asi nikdy nedozvím.
Neresit
napsal(a):
Děkuji moc za odpověď, příště si radši budu všímat pejska a nebudu si všímat někoho kdo neumí ani pozdravit. Je možné že to se psí umí, ale to už se asi nikdy nedozvím.
Víte co, jestli vás pes tahá, že se vám všechno kolem míhá, je to váš problém, ne toho pána. To vy budete mít jednu ruku dlouhou a na obojku asi i přiškrcenýho psa, na postroji zřejmě docela nadšenýho...
Dokud vaše nevýchova neobtěžuje okolí (lítá a sejme všechno v okolí - ať už v dobrým nebo ve zlým, absolutně nemá přivolání atd atd), pak není nikdo povolaný k tomu, vám radit, co máte jak dělat, pokud o radu nepožádáte. Prostě dokud ten pes smýká jen s váma, můžou se vám maximálně z povzdálí smát, ale to je tak vše.
Neresit

XXX.XXX.190.82
Není to doslova že si furt táhne , dokáže poslechnout a jít vedle mě , jenže chvíli ho nechám jít i lehce předemnou tudíž táhne a tu chvíli co táhnul sem prostě potkal toho člověka, snažím se většinu času aby netáhl a ještě k tomu pejska nemáme odmala, proto je to těžší
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neresit
napsal(a):
Není to doslova že si furt táhne , dokáže poslechnout a jít vedle mě , jenže chvíli ho nechám jít i lehce předemnou tudíž táhne a tu chvíli co táhnul sem prostě potkal toho člověka, snažím se většinu času aby netáhl a ještě k tomu pejska nemáme odmala, proto je to těžší
Nic si z toho nedělejte......no tak to netahání nemáte ještě stoprocentní no....taky mám momentálně dny, kdy bych ty moje dvě puberťačky nejraději přizabila, když mají den, ale nedá se nic dělat, každá extra umí chodit v poho a když jdou obě, tak jsou prostě občas rozjívený, že větší část prochajdy prostojím a čekám až povolí vodítka.
Pokud neohrožujete a neobtěžujete okolí tím, že pejsek táhne, tak je to akorát diskomfort pro vás a vlastně i pro pejska.
No a to hlazení od cizích, tak to je případ od případu.....někdo je rád, když si jeho pejska lidi pohladí, poklábosí, pokud je samozřejmě pejsek taky společenský a má to rád........někdo je nerad, když mu někdo chmatá na psa, no a někdo má psa, co hlazení od cizích nemusí a tak se naučí už dopředu avizovat, ať si pejska nevšímají, pokud vidí zájem.
náhodný pán mi začne říkat z dálky že jak ten pes táhne
Pánovi jste se líbil, tak Vás chtěl sbalit, lepší oslovení ho nenapadlo.
Pak pak na mě mluvil dál, tak sem se zastavil, tak mi říkal, že by měl poslouchat,
Naznačoval Vám, že by jste mohli scházet a on by Vám radil s výchovou
tak nějak letmo řekl otázkou jestli je z bytovky?
Zajímalo ho, kde bydlíte a jestli jste z okolí
Odpovídal jsem a najednou prostě si ho "zavolal", tak k němu můj pes přišel, tak ho pohladil a pak jsme odešli.
Ukazoval Vám, že už má Vašeho pejska rád a že by Vám to dohromady šlo.
Ještě něco říkal, ale to už jsem nerozuměl, tak jsem šel dál.
Říkal, jestli si nevyměníte telefonní čísla.

To je hrozný. Mně doma říkali, že se s cizíma nemám bavit. Bych se otočila a utíkala pryč :-)

a tak já tomu zase nerozumím....
se mnou se lidi venku baví normálně
o psu
i si ho pohladí, pokud se teda tváří (pes), že by to mohlo projít
jako újmu to nepociťuji......
napsal(a):
a tak já tomu zase nerozumím....
se mnou se lidi venku baví normálně
o psu
i si ho pohladí, pokud se teda tváří (pes), že by to mohlo projít
jako újmu to nepociťuji......
Ano, jsou lidi, co se baví normálně... A pak jsou tací, kterých se na názor nikdo neptal.
Fakt se vám to nikdy nestalo?
Mně třeba se !!!štěnětem!!! zastavil chlap a ptal se, kdy bude mít štěňata, že by je mít měla, aby byla zdravá a že bych ji rozhodně neměla nechávat kastrovat.
Prostě mi to jen tak začal vykládat. Neznala jsem ho, nebyla jsem nikde, kde by se předpokládalo, že se zrovna s tímhle chlapem musím bavit. A hlavně si myslím, že konverzaci dvou cizích lidí je slušné začínat pozdravem a ne z povzdálí chrlit nějaký svoje moudra.
To není "Dobrý den, jé, vy máte hezkého pejska, můžu si ho pohladit? Já taky měl/a podobného, bla bla bla"

nevím, já nikoho neoslovuji a nikoho se na názor neptám
a beru jako normální, že mě oslovují i názor sdělují i ti cizí, taková je lidská přirozenost, o zvířatech
však jaký je problém prohodit pár slov, zdvořile i blbostem přikývat, nebo naopak osvětlit, že ta blbost je blbost (a tohle zabírá velmi účinně ) , rozloučit se a jít....?
prostě mile a zdvořile?
problém?
(a to jsem povahou stejný pastevec, jako ten můj pes )

když vnoučata začala rozum brát, byla vykulená a padla otázka: "babičko, ty všechny ty lidi znáš?? Co se s tebou o Najtíkovi baví??" Později vnoučata přešla na mód psovodů v zalidněných oblastech, neb se jim líbí býti důležití... a že tedy hlavně "malá Trpajzlice" s mamutem na vodítku pozornost budí.
Hodně lidí se na dogáka ptá, zajímá se, povídá si... často ho chodí hladit. Naštěstí naše všechny 4 dosavadní dogy byly zcela lidumilné a pozornost si užívaly.
Ale pochopitelně jsou i rady nevyžádané - když jsme blbly s Kosatkou dravou (doga Beta) a přetahovaly se o vodítko s hrozivými zvukovými efekty (Beta byla živel a užívali jsme si boje a rvačky všichni - neb kořist jsme byli vždy jen já nebo Pepa), byla jsem kolemjdoucím starším pánem upozorněna, že ji mám tím vodítkem pořádně fláknout přes kořen nosu a už se chtít přetahovat nebude...
A extra diskuze jsou žádosti o krytí typu - mám doma v kotci pěknou velkou fenu, měla by obří štěňátka... a spousta vyprávěnek... jó to kamarád měl dogu a tam měla metr v kohoutku... Někdy se ve mně probudí profesionální pedagogické sklony (často marné) a jindy se snažím slušně rozloučit a zmizet v dál...

Pes odjakživa budí zvýšenou pozornost okolojdoucích lidí. Když jsem bydlela v městě, byla komunikace denodenní. Od : "to by mě zajímalo, jaké vy musíte mít příjmy, když si držíte dva psy?", přes : "když jsou zlí, měli by mít košíky, držte si je pořádně", přes :
"fuj, další hnusný čokli" až po " vy máte hezké pejsky, můžu jít kousek s vámi? a můžu ho držet?" - to se ptávaly děti. Blbé kecy jsem přecházela mlčením, děti se mnou často chodily.
Teď na samotě u lesa potkáme tak srnky - a ty nekomunikují - tedy se mnou, s psicí asi jo.
Tak zadavatel se ptal asi z toho důvodu, že se ho radilství neznámého pána tak trochu dotklo a nevěděl, jak naložit s tím pocitem, že ho někdo poučoval, aniž by nejen o radu stál, ale ani neměl pocit, že by ji potřeboval. Jestli je takový pocit (nepotřeba rady) na místě, těžko můžem určit a hlavně není nikoho právo to určovat, když se ho to nijak netýká.
Nezodpovězený dotaz "je z bytovky" navíc měl beztak za účel chudáka zadavatele zpr*at za to, že není divu, že ten pes táhne, když je chudák v bytě, protože pes přece do bytu nepatří, to všichni víme, neee?
Já zas chápu, že jestli se s takovým podivínem chudák setkal poprvé, tak z toho byl trochu mimo. Každý jsme jiný a každý si věci berem jinak a co jednomu zkazí náladu, druhému maximálně udělá dobrý den a zasměje se tomu.

....Hodně lidí se na dogáka ptá, zajímá se, povídá si... často ho chodí hladit.
Jo, i Buráčka.......
Nevyskytnul se nikdo, kdo by mi psy nechválil a nerozplýval se nad nima, tak přece nebudu jak kakabus Někdy se lidi pozastavili nad tím, že se mnou Worka smýká, jak se mu zachce, tak jsem prostě vysvětlila, že on už jiný nebude a na tu prochajdu chodím kvůli němu...takže vlastně jdeme jak on chce (co teď bych za to smýkání dala ) Promluvím s každým, kdo mluvit chce, problém mám jen s malýma dětma(já, pes je nadšený) takže to se snažím rychle se zdejchnout

A to já když se ke mně žene rozesmátej pes a vítá, teda pohladím Pokud ho majitel nemá pod kontrolou a nebo ho nechá, tak to beru, jako že mu je to jedno, a máme oba (se psem) radost :-)
Pokud je pes nějak pod kontrolou pána (na vodítku, u nohy...), tak se pochopitelně zeptám, zda na něj smím sahat.
Pokud na mě páneček za rozesmátým psem zoufale volá, ať ho nehladím a nevítám, no tak se tvářím, že tam pes není. Ale o pánečkovi si cosi pomyslím.

Pokud na mě páneček za rozesmátým psem zoufale volá, ať ho nehladím a nevítám, no tak se tvářím, že tam pes není. Ale o pánečkovi si cosi pomyslím.
Ono to není tak jednoznačné. Jsou psi, kteří se kamarádí s každým, nechají se prokrmit piškoty, noví kámoši ho odvedou až ke svému autu, nasednou a odjedou. Psa si potom majitel pravidelně vyzvedává v útulku. Stačí bydlet u turisticky atraktivního místa.
( Není to o mé psici, ta se kamarádí velice málokdy )
Některý pes začne po přátelském pozdravení a pohlazení novému kamarádovi skákat až na hlavu.
Atheira
napsal(a):
Tak zadavatel se ptal asi z toho důvodu, že se ho radilství neznámého pána tak trochu dotklo a nevěděl, jak naložit s tím pocitem, že ho někdo poučoval, aniž by nejen o radu stál, ale ani neměl pocit, že by ji potřeboval. Jestli je takový pocit (nepotřeba rady) na místě, těžko můžem určit a hlavně není nikoho právo to určovat, když se ho to nijak netýká.
Nezodpovězený dotaz "je z bytovky" navíc měl beztak za účel chudáka zadavatele zpr*at za to, že není divu, že ten pes táhne, když je chudák v bytě, protože pes přece do bytu nepatří, to všichni víme, neee?
Já zas chápu, že jestli se s takovým podivínem chudák setkal poprvé, tak z toho byl trochu mimo. Každý jsme jiný a každý si věci berem jinak a co jednomu zkazí náladu, druhému maximálně udělá dobrý den a zasměje se tomu.
Pejsek nebydlí v bytovce , do bytu nikdy, hezky baráček se zahradou a přece vím že není správné aby tahal.
Některý pes začne po přátelském pozdravení a pohlazení novému kamarádovi skákat až na hlavu.
Tak přesně tohle je případ moji feny. Známí a kamarádi vědí, ze jakmile ji pohladí, tak se ji nezbaví a bude jim skákat až po hlavě. Když k nám přijde návštěva tak taky ví, ze si feny nemá nejdříve vůbec všímat - je to z toho důvodu, ze fena by jim okamžitě vyskočila až na hlavu, když si ji nevsimaji, tak se uklidní a pak už je to v pohodě. Venku stačí , aby se na ni někdo usmál, a je štěstím bez sebe, jak na ni začne někdo mluvit, tak je to ještě lepší, no a v případě pohlazeni už blázní a člověk se ji nezbaví. Takže když si ji chce někdo pohladit - vůbec s tím nemám problém, ale rovnou upozorňuji, na to, co přijde.

orionka: no já to vidím jednoznačně - pokud psa neovládám, tak se holt vystavuji riziku, že si občas zaběhne jinam a vystaví se podnětům, které se mi nemusejí líbit.
Jak se to dělá, aby si psa někdo odvedl, prokrmil, pak si ho vyzvedla v útulku? To mu nechám otevřenou branku ze zahrady nebo si ho někdo u mě na dvorku vyzvedává? Nebo mi snad frnkne na vycházce? Není to tak, že pak se mi taky může stát, že ho najdu namotanýho na něčí pneumatice?
Některý pes začne po přátelském pozdravení a pohlazení novému kamarádovi skákat až na hlavu. tohle beru. Ale i tak přece pokud nechci, aby se psík kamarádil s tím člověkem, a tedy chci ochránit dotyčného před udupáním blátivýma ťapičkama, tak si v prvé řadě koriguji pejska?
Však já se v prvé řadě dívám, zda se majitel o psa zajímá, zda se pokouší si ho odvolat, případně nesouhlasí s tím, aby pes ke mně šel. To mu to samozřejmě nebojkotuju. Ale když vidím, že je to dotyčnému putna, resp. se nesnaží se psem (se mnou) cokoli vykomunikovat, tak v tom případě je mi jeho postoj taky jedno.
Já když se mi za koněm vrhají lidi, tak taky již při náznaku hlásím, ať na něj nešahaj, ať si dají odstup.
napsal(a):
orionka: no já to vidím jednoznačně - pokud psa neovládám, tak se holt vystavuji riziku, že si občas zaběhne jinam a vystaví se podnětům, které se mi nemusejí líbit.
Jak se to dělá, aby si psa někdo odvedl, prokrmil, pak si ho vyzvedla v útulku? To mu nechám otevřenou branku ze zahrady nebo si ho někdo u mě na dvorku vyzvedává? Nebo mi snad frnkne na vycházce? Není to tak, že pak se mi taky může stát, že ho najdu namotanýho na něčí pneumatice?
Některý pes začne po přátelském pozdravení a pohlazení novému kamarádovi skákat až na hlavu. tohle beru. Ale i tak přece pokud nechci, aby se psík kamarádil s tím člověkem, a tedy chci ochránit dotyčného před udupáním blátivýma ťapičkama, tak si v prvé řadě koriguji pejska?
Však já se v prvé řadě dívám, zda se majitel o psa zajímá, zda se pokouší si ho odvolat, případně nesouhlasí s tím, aby pes ke mně šel. To mu to samozřejmě nebojkotuju. Ale když vidím, že je to dotyčnému putna, resp. se nesnaží se psem (se mnou) cokoli vykomunikovat, tak v tom případě je mi jeho postoj taky jedno.
Já když se mi za koněm vrhají lidi, tak taky již při náznaku hlásím, ať na něj nešahaj, ať si dají odstup.
Ale Orionka asi reagovala na to, co psala Atheira - ze když na ni panecek za rozesmatym psem vola, ať ho nehladi, tak si o něm pomyslí cosi - asi v tom smyslu, ze nic dobrého.
Ale ono to od toho panicka vůbec nemusí být myšleno špatně, jen třeba ví, ze jakmile bude pes pohlazen tak začne bláznit a třeba se to zrovna v tu chvíli nehodí..

Zadavatel promine, ale mně přijde jako "snadná oběť" a fakt být v jeho kůži, tak jdu do pryč.
marcelaamax
napsal(a):
Ale Orionka asi reagovala na to, co psala Atheira - ze když na ni panecek za rozesmatym psem vola, ať ho nehladi, tak si o něm pomyslí cosi - asi v tom smyslu, ze nic dobrého.
Ale ono to od toho panicka vůbec nemusí být myšleno špatně, jen třeba ví, ze jakmile bude pes pohlazen tak začne bláznit a třeba se to zrovna v tu chvíli nehodí..
Já nic takovýho nepsala.
edit: Mně je jedno, jestli ten pes, co se za mnou řítí, je rozesmátej nebo cení zuby. V obou případech si myslím, že majitel je vůl, když mu pes na volání ani nezastaví. Já si toho psa nepořídila, já ho nechci, ať si ho nechá majitel.
Atheira
napsal(a):
Já nic takovýho nepsala.
edit: Mně je jedno, jestli ten pes, co se za mnou řítí, je rozesmátej nebo cení zuby. V obou případech si myslím, že majitel je vůl, když mu pes na volání ani nezastaví. Já si toho psa nepořídila, já ho nechci, ať si ho nechá majitel.
Jeee promiň, už to vidím, to psala Buggyra 🙈😄
A samozřejmě souhlasím s tebou, jen jelikož mám stafbulika, tak si dokážu představit i tu situaci, ze já jdu, snažím se, aby pes v klidu šel a neřešil lidi, a pokud se mi ti lidi na psa budou vrhat a hladit ho, tak se mi to nepovede 😄. Ale aby nedošlo k nějakému nedorozumění - tam kde jsou lidi, tak tam je fena na vodítku, protože kdyby byla na volno, tak je to pro ni hrozne velké pokušení ty lidi, a musela bych ji neustále připomínat, ze opravdu nemůže behat za každým, a ze každý na ni není zvědavý 😀.
Edit.; ještě to trochu rozvedu - když byla fena stene, tak jsem s ni jezdila trénovat do parku prave to, aby byl schopna fungovat mezi lidmi a aby se na každého nevrhala. A tam jsem prave potřebovala, aby ji lidi nehladili a aby si ji spíše nevsimali. Možná jsem v očích těch lidi byla v tu chvíli zlá panicka, ale slo proste o trénink 😀. Spis takhle jsem to myslela, ale možná to od Buggyry bylo myšleno úplně jinak a já to jen špatně pochopila 😇😁.

Já se držím zásady ( a učili jsme to děti ve školkách ), že na cizího psa se nešahá.
Tam bych souhlasila se zadavatelem, bez ohledu na to, jestli mu radil, nebo s ním chtěl navázat vztah.

Nevím,jak ostatním,sle mně zadavatel přijde jako dítě.Jestli ne ,tak se omlouvám,ale když jsem,co-by dítě a pak i puberťák,chodila se psem,psy,tak se se mnou také lidé často bavili,radili.Jednoduše jsem říkala,že pes je mladý a teprve se učí a že mu to a to prostě ještě moc nejde.
V dopělosti se lidé také zastavují,pobaví,ale už mně neradí.Pobavím se,klidně nechám psy pohladit,pokud o to stojí.Nevadí mně,když si někdo psa venku pohladí.
Pro mě je lepší když je pes zvyklý i třeba na nečekané pohlazení a nelekne se,neřeší to.

Co se zadavatele týče, nevím samozřejmě, v jaké byl situaci. Já jsem psala spíš obecně. Pokud se zadavatelův pes vydal cíleně k pánovi, tak si měl zadavatel psa pohlídat (však byl na vodítku), pokud se pes jen tak šmrdolil okolo, a pán se po něm natáhnul, měl si hlídat pána (však máme komunikační prostředky).
Pokud byl zadavatel na rozpacích, jak má se situací naložit, snad se už má mezi komenty čeho chytit :-) No a zda mu bude vadit, že jeho psa pohladí cizí člověk, to si přeci musí rozhodnout on sám. Ne všichni lidé jsou decentně poučení a vychovaní jako orionka, nás to ve škole nikdo neučil, a na vsi jsme cicmali všechno, co proběhlo kolem :-)
Neresit.
napsal(a):
Snadná oběť více méně ano, nejsem zletilý...., Proto se ptám, abych věděl co si příště počnout
Hladit od cizích, co vám jsou sympatičtí, klidně...
U lidí, se kterýma se nechcete bavit a stejně vám takhle lákaj psa, který se rád zlákat nechá, a vy od nich chcete mít co nejvíc pokoj, zkuste upoutat psovu pozornost na sebe. Podle toho, jak to zvládnete. Klidně pamlskem, přetahovadlem, hračkou... a prostě spolu odejděte.
Možná vám budou kafrat do zad, že jste trapnej, když psa uplácíte, ale to tak holt je. Kecalů ještě potkáte, zvlášť jestli se pohybujete ve městě.

rapotacka11
napsal(a):
Ten byl Váš?
Buráčkem myslí mého Xerxe Bonodu... s Orionkou jsme sdílely venčící prostor před nějakými dvaceti až patnácti lety. Ona se pak odstěhovala - a "potkaly" jsme se až tady. Xerdovi říkala Buráčku - podle dogy, o které tenkrát na pokračování psal časopis Pes, přítel člověka.

rapotacka11
napsal(a):
Ten byl Váš?
Ne, to byl Xerxes.

napsal(a):
Ne, to byl Xerxes.
Aha, "Xerxová" byla rychlejší :-))

Tak snad to byl jen kecal.

Neresit
napsal(a):
Dobrý den,
mám dotaz, i když trochu hloupý, ptám se protože, jsem šel se psem normálně na procházku a tak si jdeme a náhodný pán mi začne říkat z dálky že jak ten pes táhne (můj pes tahá , pomalu se učí). Pak pak na mě mluvil dál, tak sem se zastavil, tak mi říkal, že by měl poslouchat, tak nějak letmo řekl otázkou jestli je z bytovky? Odpovídal jsem a najednou prostě si ho "zavolal", tak k němu můj pes přišel, tak ho pohladil a pak jsme odešli. Ještě něco říkal, ale to už jsem nerozuměl, tak jsem šel dál.
Co si o tom mám myslet?
Mám psa spíše vyvarovat kontaktu s cizí osobou?
Nebo spíše se takovýchto lidí nevšímat?
Snadná oběť více méně ano, nejsem zletilý
No a teď otázka (nemusí být zodpovězena)..nezletilý může být třeba šestnáctiletý mladík, co má ke dvou metrům výšky a nebo třeba jedenáctiletý subtilní kluk.
Pokud spadám do kategorie "dítě", tak upřímně takovému chlápkovi bych řekla, že spěchám a pakovala bych se i se psem. Jak psala megíí výše, učili mě, že s cizíma se nemám bavit.