Krásný den,
s přítelem uvažujeme o pořízení chlupatého člena rodiny. Podmínky pro nás byly aby se pejsek snášel s dětmi, pejsky a ostatními hospodářskými zvířaty (slepice, kachny, krávy). Já bych také chtěla aby mě uměl ochránit
Uvažovali jsme nejdřív nad amstaffem, ale dozvědeli jsme se, že okolo 2-3 roku jim může ``rupnout v bedně`` a mohou být agresivní i vůči psům co znají od štěněte (řeč je pouze o agresivitě vůči psům, né lidem). Lehce nás to rozhodilo, protože všichni v našem okolí mají pejsky, a nechceme aby naše byla agresivní. Údajně to může postihnout i pejsky, kteří měli skvělou socializaci ve štěněčím věku.
Tak se právě ptám, zda máte někdo zkušenosti stím, že se tomu dá předejít, nebo je lepší zauvažovat o jiném plemení?
Bude lepší uvažovat nad staffbulíkem?
Děkuji moc
Uživatel s deaktivovaným účtem

Výběr plemene nemohl být lepší!
Doufám, že jste pochopila ironii.
Podle vašich požadavků chcete úplně jiného psa, než je amstaf nebo sbt. Tak podle čeho jste plemeno vylosovali?
Velmi se nám tato plemena líbí, i když vše hodně záleží na socializaci.
Hodně jsme se ptali v různých skupinách na FB, četli nějaké články a koukali na videa, abychom se o nich dozvěděli co nejvíce. Ale právě skoro nikde nezminovali, tuto ``vadu``, agrese v dospělosti vůči ostatním psům.
Konkrétně to zmínila paní na youtube ve videu o americkém stafordšírkém teriérovi od Tlapka TV.

Postižený psi. Hustý. Myslíte, že by se ta nemoc mohla testovat?

Bramb0ra
napsal(a):
Nikdo neříká se jedná o nemoc a vím, k čemu byly původně vyšlechtěni. Jen jsem netušila že se to může projevit i přes řádnou výchovu a socializaci. Proto se ptám, zda někdo s tím nemá zkušenosti, že by tomu šlo nějak předejít.
Vrozené vlastnosti těžko ubijete výchovou.

Bramb0ra
napsal(a):
Nikdo neříká se jedná o nemoc a vím, k čemu byly původně vyšlechtěni. Jen jsem netušila že se to může projevit i přes řádnou výchovu a socializaci. Proto se ptám, zda někdo s tím nemá zkušenosti, že by tomu šlo nějak předejít.
a jak si to jako představujete to že jim hrábne ve třech letech? že se jako ráno v den třetích narozenin probudí a zakousnou náhodného psa?
pes dospěje... to se psům stává... a pak si pudově hlídají zdroje - žrádlo, rozmnožování, území, kořist
používá se k tomu vodítko a košík
kupte si psa, co patří k vaším schopnostem a požadavkům - špic, knírač/pinč, hovawart
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3926138/rada
napsal(a):
a jak si to jako představujete to že jim hrábne ve třech letech? že se jako ráno v den třetích narozenin probudí a zakousnou náhodného psa?
pes dospěje... to se psům stává... a pak si pudově hlídají zdroje - žrádlo, rozmnožování, území, kořist
používá se k tomu vodítko a košík
kupte si psa, co patří k vaším schopnostem a požadavkům - špic, knírač/pinč, hovawart
Takto si to nepředstavuji.
Jasně že to nebude ze dne na den. Chápu, že si pes hlídá svoje. Vím, že existuje nějaké vodítko a košík ale opravdu nechci dávat košík svému psovi zbytečně, když budeme venku na procházce.
Zatím jsme o jiném plemeni, kromě stafbulík a amstaffa, neuvažovali.

Bramb0ra
napsal(a):
Nemám s těmito plemeny osobní zkušenost. Ale každé plemeno má nějaké povahové předpoklady, ani skvělou socializací a sebedůslednější výchovou toho psa kompletně nepředěláte na milovníka všeho živého. Nese si nějakou genetickou výbavu, to plemeno bylo řadu generací šlechtěné s důrazem na nějaké vlastnosti. Není to dobrá volba, ani jedno, ani druhé ..... Navíc proč si vybírat plemena, která se pro vaše požadavky vůbec hodí, když existuje tolik vhodných plemen (např. ovčácká plemena) a nemusíte "bojovat" s jeho povahou
Edit.: Než jsem vyplodila těch pár řádků, tak jste mě předběhly. Ale koukám, že jsme všechny zajedno, tak snad se nad tím zadavatelka zamyslí

Bramb0ra
napsal(a):
Takto si to nepředstavuji.
Jasně že to nebude ze dne na den. Chápu, že si pes hlídá svoje. Vím, že existuje nějaké vodítko a košík ale opravdu nechci dávat košík svému psovi zbytečně, když budeme venku na procházce.
Zatím jsme o jiném plemeni, kromě stafbulík a amstaffa, neuvažovali.
U nás v ulici mají jedni sousedi tyto psy dva. Na volno je venčili jen jako štěňata, teď zásadně na vodítku. A radši je nechci potkat, protože fakt teda nevím, jestli je na tom vodítku udrží. Tahle plemena na volno prostě pustit nemůžete.
Bramb0ra
napsal(a):
Lovecký pes má tendence lovit, z pracovního psa neuděláte gaučáka, kterému stačí 3 procházky kolem domu, amstaff či staffbul... V rukou zkušeného chovatele se i s tím dá pracovat, ale tak nepůsobíte. Na pořízení psa jděte z druhé strany. Nevybírejte psa, co se vám líbí vzhledem, kterého pak budete chtít nacpat do vašeho života stůj co stůj, ale přesně obráceně. Sepište si, co můžete psovi nabídnout, co od něj budete potřebovat a pak hledejte plemeno, které se k vám hodí.

napsal(a):
Nemám s těmito plemeny osobní zkušenost. Ale každé plemeno má nějaké povahové předpoklady, ani skvělou socializací a sebedůslednější výchovou toho psa kompletně nepředěláte na milovníka všeho živého. Nese si nějakou genetickou výbavu, to plemeno bylo řadu generací šlechtěné s důrazem na nějaké vlastnosti. Není to dobrá volba, ani jedno, ani druhé ..... Navíc proč si vybírat plemena, která se pro vaše požadavky vůbec hodí, když existuje tolik vhodných plemen (např. ovčácká plemena) a nemusíte "bojovat" s jeho povahou
Edit.: Než jsem vyplodila těch pár řádků, tak jste mě předběhly. Ale koukám, že jsme všechny zajedno, tak snad se nad tím zadavatelka zamyslí
Oprava: Navíc proč si vybírat plemena, která se pro vaše požadavky vůbec NEhodí ... než vypiju kafe, neměla bych se pouštět do žádných debat ...

Zadavatelko, počtěte si. Zejména druhou polovinu této diskuze. Možná budete trochu víc v obraze.
Edit: A nedá mi to nezeptat se. Zakládala jste téma v červnu loňského roku, kde už jste si s přítelem jeli pro štěně amstaffa. Sešlo z toho?
Děkuji moc všem za jakoukoli odpověď
Zajímal mě názor lidí, kteří s tímto plemenem (amstaff) mají zkušenosti a třeba o té problematice něco vědí.
Nechtěla jsem nikoho nijak naštvat. Štěnátko řešíme už přes rok, protože si nechceme pořídit hned prvního hezkého pejska a pak se divit, že má takovou povahu...
A o původu amsataffa jsem také něco věděla, jsem jsem opravdu netušila, že se to může projevit u každého i přes důslednou výchovu.
Proto se vždy raději zeptám.

"Hodně jsme se ptali v různých skupinách na FB, četli nějaké články a koukali na videa, abychom se o nich dozvěděli co nejvíce. Ale právě skoro nikde nezminovali, tuto ``vadu``, agrese v dospělosti vůči ostatním psům."
to se mi ani nechce věřit
každá stať o tomto plemeni tuto pravděpodobnost zmiňuje
"Jen jsem netušila že se to může projevit i přes řádnou výchovu a socializaci."
jistěže ano
geny nepřečuráš
výchovou/výcvikem psa někam můžu posunout, ale nepředělám
a určitě s tím člověk nemůže na 100% počítat, zejména nezkušený
proto máme tolik různých plemen
abychom se mohli strefit ke svému životu

Jsem se koukla na to video... paní prostě v určitých pasážích odrazuje lidi od tohoto psa :D Jako že je to pes vyšinutý a nevychovatelný, co i přes práci a utahání bude ničit dům i zahradu, samostatně myslící a tvrdohlavý :D
Toho jsem si nějak nevšimla...
Zajímalo by mě, co je to ta socializace, kdy to jako kde probíhá? Jako že si pes bude zvykat na určité věci okolo - psy, vlaky, auta, kočky, slepice? A v roce řeknu - pes je socializovaný? Tak já mám na to jiný názor...
Hodně lidí mi tvrdí, že mají psa perfektně socializovaného... a pak řeknou "ale tohle ještě nikdy neudělal" :D
Máme tady husy... pár let... pes si jich nevšímá, jsou za plotem, ani k tomu plotu nejde, nepíská, nezájem... a teď zas jedna cestuje po naší zahradě, tak přemýšlím, když je megý socializovaná, že bych ji poslala huse říct, ať si jde na svou zahradu. Kolik stojí husa?
napsal(a):
Zadavatelko, počtěte si. Zejména druhou polovinu této diskuze. Možná budete trochu víc v obraze.
Edit: A nedá mi to nezeptat se. Zakládala jste téma v červnu loňského roku, kde už jste si s přítelem jeli pro štěně amstaffa. Sešlo z toho?
Ano, zakládala. Sešlo z toho právě z důvodu školy a osobních důvodů. Rozhodli jsme se s pořízením ještě rok počkat.

"Máme tady husy... pár let... pes si jich nevšímá, jsou za plotem, ani k tomu plotu nejde, nepíská, nezájem... a teď zas jedna cestuje po naší zahradě, tak přemýšlím, když je megý socializovaná, že bych ji poslala huse říct, ať si jde na svou zahradu. Kolik stojí husa?"
nastávají zlé časy
bych tu megý odsocializovala a přemýšlela nad kapacitou mražáku a recepty......

To přece nemůže být pravda tohleto.
Podmínky pro nás byly aby se pejsek snášel s dětmi, pejsky a ostatními hospodářskými zvířaty (slepice, kachny, krávy). Já bych také chtěla aby mě uměl ochránit
Ani jednu podmínku (kromě dětí v přítomnosti dospělých) ten pes nesplňuje.

Bramb0ra
napsal(a):
Ano, zakládala. Sešlo z toho právě z důvodu školy a osobních důvodů. Rozhodli jsme se s pořízením ještě rok počkat.
Pak myslím, že i tentokrát by z toho mělo sejít. Jednoduše proto, že vaše požadavky na vlastnosti psa zkrátka vámi zvolené plemeno jaksi nesplňuje.

napsal(a):
"Máme tady husy... pár let... pes si jich nevšímá, jsou za plotem, ani k tomu plotu nejde, nepíská, nezájem... a teď zas jedna cestuje po naší zahradě, tak přemýšlím, když je megý socializovaná, že bych ji poslala huse říct, ať si jde na svou zahradu. Kolik stojí husa?"
nastávají zlé časy
bych tu megý odsocializovala a přemýšlela nad kapacitou mražáku a recepty......
:-) mě to moc nechutná... ale poslat ji tam bez vodítka se mnou na druhém konci, tak máme vystaráno na dlouho :-) drůbež ona uklízí zajímavě - skočí, zalehne, rdousí. Takhle uklidila slepici, když jí byly čtyři měsíce. Miminko roztomiloučký moje :-)

Bramb0ra
napsal(a):
Děkuji všem za reakce, ale opravdu mě zajímal jen názor chovatelu na toto téma, případně zda si s tím nějak poradili.
Děkuji moc ☺️
A přečetla jste si tu diskuzi, co jsem vám na ni dala odkaz? Není ani měsíc stará a najdete tam názor chovatelů. Nemyslím, že se jim chce pořád to tu rozepisovat dokola.
Bramb0ra
napsal(a):
Stafbulové jsou rupací úplně stejně. Akorát se tomu normálně říká, že pes dospěl.
Bramb0ra
napsal(a):
Velmi se nám tato plemena líbí, i když vše hodně záleží na socializaci.
Hodně jsme se ptali v různých skupinách na FB, četli nějaké články a koukali na videa, abychom se o nich dozvěděli co nejvíce. Ale právě skoro nikde nezminovali, tuto ``vadu``, agrese v dospělosti vůči ostatním psům.
Konkrétně to zmínila paní na youtube ve videu o americkém stafordšírkém teriérovi od Tlapka TV.
Hodně jste se ptali, četli a koukali a nikde jste nenarazili na tento jejich základní povahový rys? buď špatně čtete, nebo ........
Já nevím proč si proboha každý člověk, když už si musí pořizovat psa, protože ho dneska má kde-kdo , opravdu před jeho pořízením nezjistí o čem pes jako takový je, jaký je život se psem, co to obnáší, co obnáší jednotlivá plemena. Pak by ubylo potížistických psů.
Bramb0ra
napsal(a):
Přes řádnou výchovu a socializaci neuděláte z např. loveckého psa,psa, který lovecký pud ztratí.STB mají naši mladí a matka jejich feny,po druhém roce začala psy napadat.Tak teď čekám co bude, protože dva roky ta naše už měla.Nevėřte všemu co vám chovatelé namluví.Každá liška chválí svůj ocas.
Bramb0ra
napsal(a):
Nečetla jsem všechny příspěvky, takže se možná budu opakovat. Ale pro vaše požadavky není vhodný ani staford, ani stafbul. Prostě pokud chcete u psa jako prioritu to, aby vyšel v pohodě se psema a dalšími zvířaty, tak opravdu hledejte jinde než mezi plemeny typu bull . A opravdu socializací ty geny psa nepředěláte.
Mám xAST, socializovali jsme o 106 od doby, kdy jsem ho přivezla domů (8 týdnů), jednou týdně školička se štěňaty, dvakrát týdně cvičák, kde taky přišel do styku se psy, několikrát týdně venku vylítaní s jiným psem, plus kontakt se psy ve městech atd... Do určitého věku byl s každým psem naprosto v pohodě, a jednoho dne jako když "bum" (cca v 8mi měsících) a můj pes i jeho "kámoš" skončili na veterině, takže asi tak... No a tohle je u AST prostě normální, může to přijít ve 2-3 letech, ale taky mnohem dřív.
Co se týče SBT, mám fenu, ta teda zrovna psy i feny snese, rvačky vyloženě nevyhledává, ale sr*t na hlavu si nenechá. Venku psy ignoruje, ale není to vyloženě kamarádský pes, který by byl nadšený z nějakých společných venčení, kde bude "otravovat" x psů, musí mít náladu. A nutno podotknout, že u těchto psů stačí málo - máme v rodině fenu, se kterou se znají, tolerují se, občas si i hrají, ale stačil jeden blbej piškot a byly v sobě, ale ne tím stylem, že by se "poštěkaly" jako třeba jiná plemena, ale tím stylem, že jsem je musela odtrhnout. Jo, jsou stafící, kteří nemají problém s ostatními psy, ale je to spíše výjimka.
Opravdu pokud chcete mít velkou šanci na to, že pes v pohodě snese ostatní psy, tak vybírejte jinde. Protože tady je naopak vysoká pravděpodobnost, že s těmi psy vycházet nebude...
Mí
napsal(a):
Přes řádnou výchovu a socializaci neuděláte z např. loveckého psa,psa, který lovecký pud ztratí.STB mají naši mladí a matka jejich feny,po druhém roce začala psy napadat.Tak teď čekám co bude, protože dva roky ta naše už měla.Nevėřte všemu co vám chovatelé namluví.Každá liška chválí svůj ocas.
Snad sakra, než si psa pořídím, tak si něco nastuduju, ne? To je jako kdybych se já divila, že můj pes má lovecký vlohy, když mám ohaře. Nemám žádnýho bulla, ale vím, že tihle psi prostě mají s ostatními problém. Jak jsem to asi mohla zjistit, když jsem nikdá s žádným chovatelem nemluvila? No? Asi sasrak nějakej, osvícení..........
Opravdu, opravdu nechápu, že až teď čekáte co bude. To není o chovateli, to je o použití šedý kůry mozkový.
marcelaamax
napsal(a):
Nečetla jsem všechny příspěvky, takže se možná budu opakovat. Ale pro vaše požadavky není vhodný ani staford, ani stafbul. Prostě pokud chcete u psa jako prioritu to, aby vyšel v pohodě se psema a dalšími zvířaty, tak opravdu hledejte jinde než mezi plemeny typu bull . A opravdu socializací ty geny psa nepředěláte.
Mám xAST, socializovali jsme o 106 od doby, kdy jsem ho přivezla domů (8 týdnů), jednou týdně školička se štěňaty, dvakrát týdně cvičák, kde taky přišel do styku se psy, několikrát týdně venku vylítaní s jiným psem, plus kontakt se psy ve městech atd... Do určitého věku byl s každým psem naprosto v pohodě, a jednoho dne jako když "bum" (cca v 8mi měsících) a můj pes i jeho "kámoš" skončili na veterině, takže asi tak... No a tohle je u AST prostě normální, může to přijít ve 2-3 letech, ale taky mnohem dřív.
Co se týče SBT, mám fenu, ta teda zrovna psy i feny snese, rvačky vyloženě nevyhledává, ale sr*t na hlavu si nenechá. Venku psy ignoruje, ale není to vyloženě kamarádský pes, který by byl nadšený z nějakých společných venčení, kde bude "otravovat" x psů, musí mít náladu. A nutno podotknout, že u těchto psů stačí málo - máme v rodině fenu, se kterou se znají, tolerují se, občas si i hrají, ale stačil jeden blbej piškot a byly v sobě, ale ne tím stylem, že by se "poštěkaly" jako třeba jiná plemena, ale tím stylem, že jsem je musela odtrhnout. Jo, jsou stafící, kteří nemají problém s ostatními psy, ale je to spíše výjimka.
Opravdu pokud chcete mít velkou šanci na to, že pes v pohodě snese ostatní psy, tak vybírejte jinde. Protože tady je naopak vysoká pravděpodobnost, že s těmi psy vycházet nebude...
Děkuji Vám moc za názor a osobní zkušenosti ♥️
Asi zvazime pořízení jiného plemene.
Děkuji moc

Bramb0ra
napsal(a):
Nešlo. Ti psi to prostě mají v sobě.
VeselaKopa

XXX.XXX.35.116
Z osobní zkušenosti - máme fenku SBT.
Jako štěně sladká, hrála si s každým pejskem, kamarádka všech, socializovaná na 100%. V jednom roce už jí hraní s pejsky moc nebavilo a od cca 3 roku opravdu pejsky (hlavně fenky) moc nemusí.
Většinou je venku ignoruje, ale když jí opravdu otravují, vyjede po nich.
A na některé typy psů (bílé, chlupaté typu Jack Russel) vyjíždí bez varování.
Dá se s tím pracovat, je možné situaci "číst dopředu", takže zase nechci ze stafíků dělat krvežíznivé bestie.
Ale opravdu - na to, aby to byl kámoš k dalším psům, to není ideální varianta.
AST máme v rodině.
Fena je poslušná, v podstatě funguje na myšlenku, je skvělá, fakt. Teda až do doby kdy není. Nikdy nezapomenu na to, jak se před panelákem vytrhla z vodítka a bezdůvodně zaútočila na jinou fenu kokra, která procházela okolo. Tři lidi jí nemohli od kokřice odtrhnout. Prostě kousla a nechtěla pustit. Já mezi tím držela svojí fenu, aby se do toho náhodou nevložila a dvě řvoucí děti, které tomu byly svědkem.
Nikdy jsem bully nemusela, ale po tomhle jim prostě už nikdy nebudu věřit ať si říká kdo chce co chce (a ano, chápu, že se nedají všichni psi házet do jednoho pytle). Fena je stále skvělá a stále funguje jako švýcary, ale důvěru prostě už nemá a já osobně z ní mám respekt když je okolo mých psů.
Do vašich podmínek určitě ne. Projděte si seznam plemen a koukejte i na jiné věci než, že se vám pejsek líbí.
AST-majitel

XXX.XXX.145.162
My jsme si vzali před pár lety fenku AST z dočasky, byly jí cca 2 roky. Vzali jsme si jí s informací, že dřív žila i se psama a je s nima v pohodě atd. Bohužel teda od začátku fakt jiný psy/feny vyloženě nedávala. A to jakože když viděla psa, tak ještě 50 metrů po tom co prošel, se mohla zbláznit. Dá se s tím pracovat, po roce práce jsme se dostali do fáze, že není úplně happy, když vidí psa, někdy si zaštěká, ale prostě projde okolo a nějak to snese. Kamarádi, co mají psy, k nám normálně chodí, chce to hlídat při seznamování - pár minut pouští hrůzu a pak teda dobrý. Ale že by byla nadšená, že tam ti psi jsou, to se říct nedá. Ale zvládáme i hromadný akce se psama, třeba na Silvestra jsme byli na horách v malý chatě se 3 dalšíma psama a bylo to úplně v pohodě, i si chvílema hráli. Ale jakmile se objeví novej (neznámej) pes, tak fakt ne. Dobře se s ní pracuje, přivolání má v podstatě 100%, i když vidí psa, tak přijde, i třeba zajíci na poli bez problémů - přijde na zavolání i když chytí stopu nebo vidí utíkající zvěř. Takže na volno jí normálně míváme, třeba pole, louky, kde je větší dohled, není s ní problém, ale tam kde nevidím za roh, nebo ve městě/vesnici na ulici bych jí na volno určitě nepustila. K neznámým lidem je taky ostřejší, nemá ráda, když na ní někdo cizí šahá. Takže na ulice běžně náhubek. Veterináře taky bohužel nesnese. Doma je zlatíčko, děti zvládá i hodně malý, naučili jsme jí, že děti nosí granule, takže se vždycky může přetrhnout, aby předvedla všechny kousky co umí. Návštěvy taky miluje, vítací pes. Hospodářský zvířata celkem ignoruje, jezdíme ke kamarádovi, co má na dvoře na volno kačeny, psa máme taky na volno a všechny vždycky přežily :D No shrnuto, je to rozhodně specifický pes. Jestli chcete bezproblémového psa, co si rád hraje s jinými v parku, nebo ho můžete kdekoli a kdykoli pustit, tak tohle plemeno fakt ne. Ale zase bych je nedémonizovala, do rodiny super pes, klidně bych do AST šla znova (předtím jsem měla jiné plemena).