Katy1986

XXX.XXX.202.180
Ahoj lidičky, jdu si k Vám pro radu, já už nevím co dělat.
Mám doma kříženku Yorkshire a Border kolie, a je jí asi 9 měsíců.
Když jde bez vodítka, tak je celkem v klidu, ale musí být opravdu poloprázdné ulice.
Jakmile ji dám na vodítko, nepoznávám ji.
Málem skočí pod projíždějící auto se štěkáním, štěká na všechno a na všechny, musím ji zkrátka držet aby po někom neskočila.
Někdy štěká výhrůžně a někdy se chce pouze pomazlit.
Nevím, proč je taková.
Nejde uklidnit a mě se fakt s ní nechce chodit ani do obchodu.
Zkoušela jsem pamlsky, škubnutí vodítkem a stejně nic.
Jinak je tak trochu tvrdohlavá a nervní po mamince(paní od které jsem brala štěňátko mi říkala, že mamina se uklidnila až v dospělosti).
Je mi dost nepříjemné, že ta moje blbka chce skákat po lidech, ona sice nekousne, ale zas člověk nikdy neví, co se ji zrovna odehraje v psí palici.
Anebo natrefí na člověka, který ji nakopne ze strachu třeba.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A dělá to jak dlouho? Jak probíhal výcvik chození na vodítku?
A socializace a výcvik doposud probíhal jak? Takového psa bych bez vodítka nepouštěla- pro bezpečí její i jejího okolí. Může vám vletět pod auto, může vběhnout před kolo a způsobit někomu újmu na zdraví, může někomu ublížit. Zkoušeli jste kontaktovat cvičáky a kynology ve vašem okolí, ať se vám na ni kouknou a naučí vás s ní pracovat? Na mě působí jako nevychované hyperaktivní štěně, které má málo vybití. Jorci/Bieweři bývají uštěkaní, to se dá omezit výchovou. Do obchodu mi přijde nesmyslné psa brát- vevnitř nemá pes co dělat a uvázaného venku bych ho taky nenechala. Dneska se krade kde co...
Katy1986

XXX.XXX.202.180
RaketkaRocky
napsal(a):
A socializace a výcvik doposud probíhal jak? Takového psa bych bez vodítka nepouštěla- pro bezpečí její i jejího okolí. Může vám vletět pod auto, může vběhnout před kolo a způsobit někomu újmu na zdraví, může někomu ublížit. Zkoušeli jste kontaktovat cvičáky a kynology ve vašem okolí, ať se vám na ni kouknou a naučí vás s ní pracovat? Na mě působí jako nevychované hyperaktivní štěně, které má málo vybití. Jorci/Bieweři bývají uštěkaní, to se dá omezit výchovou. Do obchodu mi přijde nesmyslné psa brát- vevnitř nemá pes co dělat a uvázaného venku bych ho taky nenechala. Dneska se krade kde co...
Dlouho to nedělá,ale když je na volno, ona poslouchat umí a ani neutíká.
Ona je taková pouze při vodítku.
A samozřejmě s ní logicky do obchodu nejdu,tam skutečně pes nepatří.
Ale kolikrát s ní jdu a přivážu, je to max na 10 min, nerada se v obchodě zdržuji, na velké nákupy ne.
Ona začala být uštěkaná vždy když jsem vylezla z obchodu, neslyším ji štěkat, nekňučí, ale potom jede bomby.
To že by někoho pokousala, to ne.Venku určitě ne.Ale nikdo neví co pes udělá,já mám třikrát špatné zkušenosti s malým a velkým plemenem z dětství.
Když se přiblíží k dítěti od sousedky,ona si chce hrát.
Ale pak jsou takoví dementi děti,které provokují, takže těžko říct co ji vyvede z míry.
Procházek má více než dost, aportování…
Na zavolání přiběhne…jen na tom vodítku se to nedá

Katy1986
napsal(a):
Dlouho to nedělá,ale když je na volno, ona poslouchat umí a ani neutíká.
Ona je taková pouze při vodítku.
A samozřejmě s ní logicky do obchodu nejdu,tam skutečně pes nepatří.
Ale kolikrát s ní jdu a přivážu, je to max na 10 min, nerada se v obchodě zdržuji, na velké nákupy ne.
Ona začala být uštěkaná vždy když jsem vylezla z obchodu, neslyším ji štěkat, nekňučí, ale potom jede bomby.
To že by někoho pokousala, to ne.Venku určitě ne.Ale nikdo neví co pes udělá,já mám třikrát špatné zkušenosti s malým a velkým plemenem z dětství.
Když se přiblíží k dítěti od sousedky,ona si chce hrát.
Ale pak jsou takoví dementi děti,které provokují, takže těžko říct co ji vyvede z míry.
Procházek má více než dost, aportování…
Na zavolání přiběhne…jen na tom vodítku se to nedá
Nenechala bych psa přivázaného před obchodem, ani na minutu. V dnešní době určitě ne a ještě tak roztomilou vořešandu... Měla bych na paměti, že lidi jsou dobytci nenechaví.
Z toho textu tedy není jasné, zda to dělá jenom před obchodem nebo i když ji zapnete na vodítku třeba na druhém konci města u lesa. Úplně bych odboural to nechávání před obchodem, nevíte co se ji tam mohlo stát a jak to má tedy asociované, pokud navíc často chodí na volno a zapínáte nejčastěji, když se jde k obchodu, o to více se tomu bude bránit. Prostě nakoupím, když jdu z práce, nebo skočím do obchodu bez ní. Je to zbytečný risk pro její bezpečí i bezpečí okolí, nikdy nevíte které mamce odběhne dítě si pohladit pejska, který má zrovna nervy v kýblu. Začněte úplně od začátku na neutrálních územích, klidně doma, s nácvikem vodítka a chození, hodně chvalte a nedělejte z toho kovbojku. Pokud to začalo teprve nedávno a předtím chodila na vodítku bez problémů, dal bych ruku za to, že se jí tam přihodilo něco ne zrovna hezkého, z čeho má strach a má to asociované s nemožností útěku, protože byla přivázána tou protivnou šňůrou.
Začněte úplně od začátku na neutrálních územích, klidně doma, s nácvikem vodítka a chození, hodně chvalte a nedělejte z toho kovbojku. Pokud to začalo teprve nedávno a předtím chodila na vodítku bez problémů, dal bych ruku za to, že se jí tam přihodilo něco ne zrovna hezkého, z čeho má strach a má to asociované s nemožností útěku, protože byla přivázána tou protivnou šňůrou.
Ano pes číslo dvě, když jsme ho připli na vodítko, tak taky šílel. Strašně se bál. Byl z útulku a nejvíc se bál dětí, vodítka ze začátku a jízdy autem, ale jen, když jsem vyrazili. Když jsme pak z auta vystoupili a pak zas nastoupili, tak se nebál, Můj táta ho jedno nechal u obchodu a když vyšel, byl tam jen přetržený nebo překousaný obojek a vodítko, ale čekal na něj doma. V autě se přestal bát i po vyjetí z domu až tak v šesti letech, to nám uvěřil, že ho nikam nevezeme. Na vodítku se naučil chodit po pár měsících a dětí se přestal panicky bát až po té, co se mi narodila dcera...
Pes číslo jedna čekal u obchodu sám bez přivázaní, až tam jednou nebyl a od té doby, tam u čekat nechtěl. Takže se přikláním k tomu co napsala Molok, u toho obchodu se mu něco stalo. Lidi jsou různí a podle mě někteří klidně toho psa nakopnou.Mě jednou seřval chlap, když jsem šla s Malinou na procházku a čuchala ve sněhu před bytovkou, kde zrovna on stál, jak na mě hnusně řval, jestli ten pes musí chcát zrovna tam...no a já na to, že nečůrá, ale čichá, tak na mě řval, ať s ním táhnu čuchat jinam....no a pak jsem zjistila, že tam ani chlap nebydlel. Dovedu si celkem živě představit, že by mi takový člověk u obchodu psa nakopnul.

eli22
napsal(a):
Já bych tam psa nikdy nenechala, ani voříška. Moje mamka jednou takhle šla s čivavou a zastavil jí chlap, zřejmě bezdomáč, , jestli by mu jí nedala, že má strašnej hlad. . Ta mu dala...., ale ne čivavu. Takže stát se může cokoli.
Mě docela baví představa, že nechám u obchodu Tibetu a ještě lépe třeba s mým batohem a někdo je bude chtít ukrást. Ale je fakt, že řešit pak TO že můj pes někoho napadl protože si přece "jen šel pohladit toho medvídka", to fakt nemám zapotřebí.

No já bych u krámu psa nenechala....teda nechávala jsem u nás u krámku, ale tam jsem na něj celou dobu viděla přes výlohu.
Nenechala bych tam ani psa samohlídacího, protože prostě nevím, co koho napadne. Navíc se několik let zpátky stalo, že chlap nechal u supermarketu uvázanýho dobrmana s košíkem a vlítnul mu do něj nějakej bull navolno, bez koše.
Prostě není to jen riziko, že psa někdo ukradne, ale že se mu prostě něco stane nebo naopak může někomu ublížit, ono úplně stačí, že tam bude pes dřepět s nasazeným košem, přiběhne k němu zezadu dítě, protože si musí nutně pohladit toho pejska, pes prudce otočí hlavu a dítě má v tu chvíli pěkně porychtovaný ksichtík...ono tím kovovým košem to pěkně bolí.
Prostě jsou situace, kde může být pes nekonfliktní, nikdo mu nemusí nic špatného dělat a blbou náhodou může dojít k hodně nepříjemný situaci.
Musím říct, že tím, že mám velký psy, tak mě opravdu děsí představa, že by pes mohl třeba nechtěně praštit nějaké dítě kovovým náhubkem do obličeje.

To je přece hrozný dneska ta paranoia. Snad byli lidi kdysi soudní a měli děti, psy, sebe víc pod kontrolou?

napsal(a):
To je přece hrozný dneska ta paranoia. Snad byli lidi kdysi soudní a měli děti, psy, sebe víc pod kontrolou?
No právě. Kdysi.

No a ukradený pes se nedal obratem odvézt autem do jiného okresu či zahraničí a prodat na inzerát na internetu... a lidi neměli pocit, že mají neomezená práva... menší anonymita - se vědělo, čí ta Asta před obchodem je, a že si ji nebere páník, zvědavá teta se hned zajímala, kdo to je a jestli je u páníka na návštěvě.... asi všechno dohromady. Neříkám, že byly staré časy lepší, ale... Je to teď takové drsnější, že

napsal(a):
Sama za sebe řeknu, že já mám svoje psy pod kontrolou, bohužel existuje skupina dětí jejichž rodiče je vychovávají stylem "dělej si co chceš, my tě nebudeme omezovat", prý to rozvíjí osobnost nebo co, já takové děti nazývám nevychovanými spratky a bohužel i mezi pejskaři je skupina, co podobně vychovává nebo spíše nevychovává svoje psy stejně..........
Kdysi se výchova dětí jela spíš na tu poslušnost a psů bylo o poznání méně.