pátek

XXX.XXX.112.12
Dobrý den,
předem podotýkám, že nechovám štěňata, takže se mne tento problém týká maximálně jako potenciálního kupce. Když sleduji zdražování poslední doby (především benzín a potraviny), přemýšlím nad tím, jestli se z vlastnictví psa stane výsada pro bohaté, jestli ceny štěňat klesnou, nebo se naopak taky zvýší.
Co myslíte vy? Jak se zachová trh?
Vy, co máte v plánu koupi psa, vyčkáváte, nebo se rychle snažíte sehnat štěně za obvyklou cenu, protože za rok už by mohla být cena vyšší?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cenu zvýší poptávka. To se dělo minulé dva roky, protože lidé museli být zavřeni doma a byli sami, tak všici běželi pro psa a prodalo se vše a za 2x 3x tolik, než před 2020.
Když bude vše dražší, tak psi budou levnější; zvýšení ceny bude jen malé, protože: kdo by to živil. Koupím si raději psa, nebo zaplatím účet za elektřinu... atd. atp.

Například u našeho plemena je teď období, kdy se rodí nejvíc štěňat, cenové rozpětí, co tak vím, se teď momentálně pohybuje od 30 do cca 60 tisíc. Kdo chce štěně bez nějakého lustrování, chce si ho takzvaně koupit jak rohlík v supermarketu, zaplatí těch 50 - 60 tisíc, nikdo se ho na nic neptá, ani on se na nic neptá a když na to má, je to rychlé a psa bude mít do měsíce doma. Kdo chce štěně za tu nižší částku, tak sežene, jen musí víc hledat, víc o sobě napsat a taky osobně navštívit chovatele. A často taky ani nemusí platit tu zálohu ve výši 50% z ceny.

Nemohu situaci hodnotit obecně, ale u svého plemene (v PP chovu) si myslím, že ceny raketově růst nebudou. Už nyní je nabídka štěňat vyšší než poptávka, teď je opravdu hodně vrhů. Pokud budu uvažovat štěňata “na mazlíka”, která mají méně zajímavé rodokmeny a nemají nadprůměrné předpoklady co se týče myslivosti, nebo výstav, tak tam je cenová hladina srovnatelná s bezpapírovými štěňaty z Bazoše. Což mě udivuje, oproti cenám před patnácti lety se mi ten růst zdá poměrně pomalý, čekala bych, že v současnosti budou výrazně větší náklady na odchov, ale do “cenotvorby” nevidím. Obecně ale samozřejmě cena odráží kvalitu spojení.
Takže já bych řekla, že pokud se zdražovat bude, bude to dost možná úměrné dosavadnímu vývoji cen v rámci plemene.
Nicméně pokud má někdo finance našponované, neměl by si dle mého psa pořizovat ne kvůli pořizovací ceně, ale kvůli běžným nákladům, které zřejmě porostou výrazně rychleji než pořizovací ceny psů, a které nejsou jednorázové.
K poslední větě - neznám nikoho, kdo by plánoval nákup štěněte podle nějakých cenových predikcí (ve smyslu letos bude levnější/dražší než za rok). 🤷♀️ Asi mám štěstí na lidi, pro které je pes důležitým členem rodiny, který se nekupuje denně, takže tisícovku sem, nebo tam v pořizovací ceně až tak neřeší.

Obecně ale samozřejmě cena odráží kvalitu spojení.
U nás teda ne, tohleto vůbec nemá vliv.

napsal(a):
Obecně ale samozřejmě cena odráží kvalitu spojení.
U nás teda ne, tohleto vůbec nemá vliv.
Když vy jste teď maximálně v módě, my už jsme co módnosti naštěstí na ústupu. A ohaři nikdy nebyli nějak zásadně drazí…Docela zírám, že je u GR vrchní hranice 60k. 😳
napsal(a):
Když vy jste teď maximálně v módě, my už jsme co módnosti naštěstí na ústupu. A ohaři nikdy nebyli nějak zásadně drazí…Docela zírám, že je u GR vrchní hranice 60k. 😳
Bych často řekla,že je to přesně naopak,čím větší množka, spojení "od sousedů", tím vyšší ceny

Stačí si vybrat ne módní a žádané plemeno... Jsou plemena, kde jsou ceny víceméně stabilní a byly i při covidu. Tedy dle cen v inzerci...

janaa
napsal(a):
Bych často řekla,že je to přesně naopak,čím větší množka, spojení "od sousedů", tím vyšší ceny
Já tohle u MOK (zatím?) nepozoruji.

napsal(a):
Jo, taky jsem valila oči. Jsou to většinou chovky, kde si už na jejich webu všechno naklikáte, jak v eshopu, a pak jen čekáte, až se štěně narodí. To, že je GR módní, je hrozně moc na škodu, každý den valím na FB oči, co lidi většinou řeší, už ani nemám náladu to číst a radit. A já si tohle plemeno tak zamilovala, jiný bych už nechtěla, ale co se teď kolem toho děje, je strašný no.

impact
napsal(a):
Silně pochybuju, že se ceny psů zvýší proto, že budou vyšší náklady na chov. Spíš si chov bude muset každej pořádně rozmyslet, protože lidi obecně nebudou mít na psy peníze a bude problém štěňata prodat.
Kdo nevydělal během covidu, už rozhodně nevydělá.
Myslím si to podobně.
Jde spíš o to, že po té vlně zdražování, bude pro větší skupinu lidí pes luxus.
A pořízení psa si prostě rozmyslí, protože na to nebudou mít.
A ten, kdo na pořízení psa mít bude, tak si myslím, že rozhodně nebude spekulovat, jak se budou ceny štěňat pohybovat za rok.
Myslím, že pokud chce někdo na čistokrevným psu ušetřit, tak to skončí nákupem štěněte bez PP..........

pes je těžce zbytná položka v nákupním seznamu a navíc jsou s ní spojené dlouhodobé nemalé a zvyšující se výdaje,
takže si myslím, že ceny štěňat půjdou spíš dolů a štěňat celkově ubude, protože zůstanou jen skalní chovatelé.

Nemáte někdo přehled, jak se pohybují ceny frbulů? Je možné, že loni stálo bezPP štěně 30tis.?

Varaxi
napsal(a):
Je možné, že bPP štěně stálo i víc, záleží na barvě a hlouposti kupujícího.
Tmavý, lehce žíhaný. Nic moc, řekla bych...
U našeho plemene štěňata lehce podražila, ale ne nějak extrémně, nemyslím si, že ceny půjdou dolů. A neřekla bych že je u nás víc štěňat než zájemců. Letos už nic není a bude až v zimě, něco se dá sehnat v zahraničí (převážně Rusko). Většina štěňat byla rozebraná ještě před narozením a to se dost potencionálních zájemců nakonec nechá odradit specifickou povahou plemene, naštěstí.
Spíš je smutný, že někteři když nemůžou sehnat štěndo, se vědomě obrátí i na celkem profláklý množky s PP. Mamce volal zájemce (ta už štěnda neměla), že se byl podívat na štěnda a že se mu to nezdálo (prý psy už choval, tak se mu rozblikala kontrolka), tak jestli neví o nějakých štěňatech ze slušný chovky. V tu dobu už bylo všechno pryč, nakonec než by si rok počkal tak do toho šel...
Mamka letos po úmrtí nejstarší feňule (těsně před Vánoci), sháněla tricolorní fenku. V tý době měla doma 3týdenní červený štěnda, ale nechtěla to zájemcům odříkat, když už byli natěšení. Žádná volná už nebyla. Nakonec se poštěstila 4měsíční, zbavovala se jí nová majitelka cca po 2 měsících, že prý je moc hyperaktivní (to je taky nápad kupovat ke 2 starým fenám - 12 a 14 let štěndo a pak se divit, že štěndo jim nedá pokoj a ony už jí mají plný zuby...). Týden jsem jí měla doma já, řekla bych že úplně normální štěndo a šikovná byla už téměř bezloužičková...
Varaxi
napsal(a):
Je možné, že bPP štěně stálo i víc, záleží na barvě a hlouposti kupujícího.
Myslela jsem na barvě psa a hlouposti kupujícího... Už jsem byla obviněna z kde čeho, od podporování lesbismu (???) po homofobii, od neekologického nakládání s papírem po ekoterorismus, ale rasismus mít na krku nehodlám.

Varaxi
napsal(a):
Myslela jsem na barvě psa a hlouposti kupujícího... Už jsem byla obviněna z kde čeho, od podporování lesbismu (???) po homofobii, od neekologického nakládání s papírem po ekoterorismus, ale rasismus mít na krku nehodlám.
V tomhle kontextu mi odpověď ir.my přijde hodně ftipná