Zdravím vespolek, tak už i nás dohnaly choroby. Ze včerejšího náběru má Vikina potvrzenej zánět slinivky. Žádné hodnoty nevím, vet mi to sděloval telefonicky. Příznaky mà spíš mírné, takové to, kdy člověk váhá, zda na tu veterinu jít nebo nejít. Není to takový ten stav, který se popisuje, kdy pes je na umření a zachrání ho jenom hospitalizace a infuze.
Díky své fobii z cizích těles jsem na veterinu šla a takhle jsme dopadly.
Dnes jsem si byla pro veterinární dietu - granule RC a konzervy. Vet řekl přísná dieta 4-6 týdnů, není vyloučena ani doživotní. Sestřička, která mi dnes grancle prodávala, pravila, že ve většině případů je to na furt.
Na můj dotaz, zda by šlo i vařit, mi odpověděla, že to nedoporučuje, nedokážu prý dodržet poměry.
No, nevím - ty 4 týdny budu tedy krmit amarouny. Ale odmítám se smířit s tím, že už nikdy nevezme do huby maso, dršťky, vajíčko, rybu...že prostě 6 let byla gurmán a zbytek života stráví na RC.
Nějaké rady, tipy, informace?
Vím, že se slinivkou teď bojuje Marcela a odkazy z Neviditelného psa od paní Xerxové jsem četla
Uživatel s deaktivovaným účtem

Terven
napsal(a):
Zdravím vespolek, tak už i nás dohnaly choroby. Ze včerejšího náběru má Vikina potvrzenej zánět slinivky. Žádné hodnoty nevím, vet mi to sděloval telefonicky. Příznaky mà spíš mírné, takové to, kdy člověk váhá, zda na tu veterinu jít nebo nejít. Není to takový ten stav, který se popisuje, kdy pes je na umření a zachrání ho jenom hospitalizace a infuze.
Díky své fobii z cizích těles jsem na veterinu šla a takhle jsme dopadly.
Dnes jsem si byla pro veterinární dietu - granule RC a konzervy. Vet řekl přísná dieta 4-6 týdnů, není vyloučena ani doživotní. Sestřička, která mi dnes grancle prodávala, pravila, že ve většině případů je to na furt.
Na můj dotaz, zda by šlo i vařit, mi odpověděla, že to nedoporučuje, nedokážu prý dodržet poměry.
No, nevím - ty 4 týdny budu tedy krmit amarouny. Ale odmítám se smířit s tím, že už nikdy nevezme do huby maso, dršťky, vajíčko, rybu...že prostě 6 let byla gurmán a zbytek života stráví na RC.
Vím, že se slinivkou teď bojuje Marcela a odkazy z Neviditelného psa od paní Xerxové jsem četla
Za sebe a mého kocoura na ledvinové dietě - je na ní (taky RC) třetím rokem v poměru cca 70:30. Prostě základem je, aby vůbec něco sežral. Asi ne příliš vědecké.
napsal(a):
Za sebe a mého kocoura na ledvinové dietě - je na ní (taky RC) třetím rokem v poměru cca 70:30. Prostě základem je, aby vůbec něco sežral. Asi ne příliš vědecké.
Ona žádným nechutenstvím netrpí, žrala by cokoliv a ani nehubne. Mně nejde o to, dostat do ní néco, to není problěm.

Ale odmítám se smířit s tím, že už nikdy nevezme do huby maso, dršťky, vajíčko, rybu...že prostě 6 let byla gurmán a zbytek života stráví na RC.
Já bych se radši smířila, slinivka je potvora. Známá má 6letého russlíka chronického slinivkáře, který byl také původně na barfu. Při zjištění zánětu šel na vet dietu na měsíc, pak přešli postupně na senior light Marp. Když zkusila experimentovat s masem, nebylo to pro psa dobré, vrátili se pokorně na Marp, který psovi plně vyhovuje.
Uvidíte po měsíci, jak dopadnou kontrolní testy.
Samozřejmě tomu nerozumím.
Zánět slinivky jsem měla. (dávno)
Bylo mi ŠÍLENĚ zle.
Nemohla jsem pozřít NIC, hned následoval
záchvat. Takže záchvat i po lžíci čaje....
Můžu všechny ujistit, že jsem myslela, že je to můj konec.
Trvalo to cca měsíc, na potravu jsem se nemohla ani
podívat. Shodila jsem 8-9 kg. Po odeznění
jsem už nikdy problém neměla, ani žádnou dietu.
Jo jo, slinivku jsem u feny řešila já. První odběry špatné, pak dieta, i léky - kontrolní odběry v pořádku. Vrátili jsme se pomalu k masu... a opět se zhoršilo její olizování a mlaskání, pak už jsme další odběry nedělali, a skončili zase na dietě, kdy je fena ok. Nemám nijak potvrzené, že to mlaskání a olizování se souvisí s tou slinivkou, třeba ani ne, když měla ten akutní problém a špatné hodnoty, tak to měla i trochu průjem, zvracela, a hlavně začala pojídat výkaly - to mě trklo a hned jsme jeli na odběr na tu slinivku, kde se potvrdil problém. To na tom teda celkově nebyla dobře a skončila i na kapačkách. Nicméně na těch granulích je v pohodě, chci zkusit se vrátit k masu, ale pokud se jí vrátí ty problémy, tak nejspíš skončíme stejně na granulích - jen bych chtěla jiné, ne vyloženě ty dietní, samozřejmě pokud budou sedět. Ale třeba to fakt nesouvisí, třeba je to alergie nebo něco úplně jiného. Asi se po tom nebudu úplně pídit, pokud maso nadále sedět nebude a budou sedět kvalitní granule, tak to nebudu řešit. Na veterinu chodí fena, která má úplně stejné problémy jako moje fena, a má potvrzené, že to je fakt od slinivky, jiný problém nemá...
Od veta mi teda bylo řečeno, že to souvisí nejspíš s faleškou, s hormony, že uvidíme, zda zabere dieta a léčba, a že to snad nebude doživotní (i když i to se může stát), ale že i tak se to rádo vrací a bývá chronické. Já chci nechat ještě udělat znovu test na tu slinivku, až se zkusíme vrátit k masu, a uvidím.
Marcelaamax, díky jsem ráda, že jste se ozvala. U nás to právèže nebyl žádnej extra zlej stav. Bobky pořád učebnicový. Jen 2-3 x do týdne nevolnost, pasení, příznaky bolavýho břicha, někdy i zvracení šťáv. Potíže se objevovaly vždycky nalačno nebo skoro nalačno a upravily se relativně rychle podáním několika pamlskú. U lidí bych takový příznaky přisoudila vředům.
Vet udělal nábèry jen proto, že se v dokumentaci dočetl, že trávicí obtíže měla i v únoru - to jsme léčily gastroenteritidu - čili potíže se opakujou.
No u nás trvalo delší dobu to olizování se, jinak bobky taky ukázkový a žádný jiný problém. Až pak ze dne na den trochu průjem a zvracení (ale ona měla zároveň tu falešku, takže to mohlo být i od toho), plus teda to pojídání výkalů... No a najednou se zhoršila a bylo vidět, že jí je fakt mizerně. Bylo i vidět jak stahuje břicho, jak ji bolí. Ale hned po kapačce se jí ulevilo. Takže takovej ten "akutní" stav trval fakt v řádu hodin - než jsme jeli na veterinu, a než dostala kapačku, pak už bylo dobře. No a na dietě a lécích celou dobu v pohodě, už bez problémů, bez průjmu, bez zvracení. Když jsme přešli z diety zpátky na maso, tak taky žádné průjmy, bobky ukázkové, ale zase to olizování se no...
Marťo, je mi to líto, že i Tobě se to s.ere, s prominutím to slovo, nechápu co se to poslední dobou s těma psama děje 😥
Mam teď kluky taky na amaroumech, jejichž složení je regulérní šrot všech šrotů...(Royalky a Hillsky budou podobný) ale jsme na nich už 14 dní a veškeré problémy jak když utne.
Mám to podobně jako Marcela, kašlu na složení, pokud to psům sedí, budu tím krmit, časem zkusím přejít na jiné kvalitnější granule, ale uvidíme, to hodně předbíhám. Hrotit to nebudu. Pro mě je teď směrodatný že ty granule fakt pomohly, psům se ulevilo, protože domácí vařená dieta vůbec nepomáhala. Nějaká rozvařená rýže, škrabkané povařené libové...nic. Blili furt jak aminy. Do 24 hodin na granulích byl klid. Jediné, co se mi ještě pořád nelíbí, že furt žerou ve velkým trávu, takže ten "rozhašenej pajšl" má asi dojezd a bude trvat déle, než se úplně srovnají, ale aspoň už mi neblijou. Není nic na světě, co člověka probudí urpostřed noci ze spánku rychleji, než nagrcávání a ta bezmoc, že do.prdele nevíte, z čeho a proč.
Moc držím palce a myslím na Vikinku ❤️ a kvůli granulím a vet dietě se netrap, kdyby to fakt mělo pomoct, já už se taky smířila, že nebudu mít přírodní vlky na té nejpřirozenější a nejzdravější stravě (ze který mi blejou), ale budu mít radši spokojený psy na granulích.
Liduš, díky...u vás je to teda taky záhada, často na vás myslím, vy jste mě hned napadli, když Vikina blila. Dělali jste nějaký náběry? Třeba na tu slinivku?
Mně už je jedno, pokud ta dieta nebude nejzdravější a nejpřírodnější. Spíš nemůžu zkousnout, že ze dne na den přišla o skoro všechny svý psí radosti- myši, lískový oříšky, sušený plíce kopyta a pamlsky od pána, co ráno na naší trase venčí Karla.
Zatím to ještě neví. Těma smrdutejma granulema jsem dneska zkusila pamlskovat a žraly je obě.
Terven
napsal(a):
Liduš, díky...u vás je to teda taky záhada, často na vás myslím, vy jste mě hned napadli, když Vikina blila. Dělali jste nějaký náběry? Třeba na tu slinivku?
Mně už je jedno, pokud ta dieta nebude nejzdravější a nejpřírodnější. Spíš nemůžu zkousnout, že ze dne na den přišla o skoro všechny svý psí radosti- myši, lískový oříšky, sušený plíce kopyta a pamlsky od pána, co ráno na naší trase venčí Karla.
Zatím to ještě neví. Těma smrdutejma granulema jsem dneska zkusila pamlskovat a žraly je obě.
My jsme velká záhada i pro celou veterinu, protože jsem nechala nabrat úplně všechno, co šlo. Boreliózu, anaplasmózu, štítnou žlázu, ten komplet krevní rozbor (2x, v rozmezí po 14 dnech), slinivku zvlášť na vyžádání ještě dodatečně. Alergo testy na intoleranci jednotlivých složek potravin, to se posílalo kamsi do Laboklinu.
Vůbec na nic jsme nepřišli.
V papírech mám napsáno - vzhledem k tomu, že identické problémy mají oba psi naprosto totožné, oba krmení BARFEM, zbytek psů v domácnosti bez potíží (na granulích) s velkou pravděpodobností nesedí BARF, doporučeno přejít na gastro dietu, což jsme nakonec udělali.
Strašně jsem se bála, že za nebudou žrát, protože všichni píšou, jak hrozný je přechod z masa na granule, ale kupodivu to žerou s chutí, jen misky rachotí. Tak se snažím přesvědčovat sama sebe, že o všechny žrádelní radosti nepřišli, jen se změnila forma.
marcelaamax
napsal(a):
No u nás trvalo delší dobu to olizování se, jinak bobky taky ukázkový a žádný jiný problém. Až pak ze dne na den trochu průjem a zvracení (ale ona měla zároveň tu falešku, takže to mohlo být i od toho), plus teda to pojídání výkalů... No a najednou se zhoršila a bylo vidět, že jí je fakt mizerně. Bylo i vidět jak stahuje břicho, jak ji bolí. Ale hned po kapačce se jí ulevilo. Takže takovej ten "akutní" stav trval fakt v řádu hodin - než jsme jeli na veterinu, a než dostala kapačku, pak už bylo dobře. No a na dietě a lécích celou dobu v pohodě, už bez problémů, bez průjmu, bez zvracení. Když jsme přešli z diety zpátky na maso, tak taky žádné průjmy, bobky ukázkové, ale zase to olizování se no...
Ještě se zeptám- jaký jste měli léky? My máme jen púl Famosanu ráno a půl večer.
Zdravím, naše fenka taky letos prodělala akutní zánět slinivky...bude to už třetí měsíc, co krmíme takto: ráno vařené libové bílé maso na kousíčky (králík, kuřecí nebo krůtí prso), nastrouhaná mrkev a brambor nebo batáty, vše zalito vývarem z libového masa. V poledne grancle vet gastrodiet low fat (máme RC) s trochou konzervy (opět RC nebo Hills) a večeře obdobná jako snídaně. Oproti BARFu, na kterém fena byla před tím, je to sakra rozdíl...žádný pamlsek, venku když je na volno, tak s náhubkem... Veterinář nám řekl, že takhle máme krmit do srpna, pokud jí to bude sedět, pak pomalinku zkoušet rozkrmovat (mám z toho dost vítr, protože u nás ten zánět byl hodně rozjetý). Teď jedem i se psem na dva týdny na dovolenou, takže bude jen na konzervách a granulích, pak bych velice pomalu a po malých dávkách zkusila přidat libové masa, tresku, možná i trochu tučnější kuřecí atd. prostě pomalu rozkrmovat, pak maso míň ovařit a uvidíme, co to udělá. Přeju mnoho zdaru, ať pes jen prospívá. PS, nedávno jsem zakládala diskuzi na podobné téma, někdo (snad nick hmn, jestli si dobře vzpomínám) tam vložil naprosto skvělý odkaz v angličtině, jak postupovat po zánětu slinivky, bylo tam vše...zkuste vyhledat.
Knedlyk, díky za zkušenosti, já jsem to vaše vlákno četla.
Plaka píše, že by s domácí stravou neexperimentovala, že slinivka je sviňa. To je mi jasný, že je sviňa, nicméně jsem si nejsem jistà, že veterinární dieta je to jediný, co nás může spasit.
Pokud jsem někdy kupovala granule, byly to ty z nejvalitnějšich a voněly jako normální jídlo. Tyhle RD páchnou jako nejlevnější marketovky. Zrovna tak páchne konzerva - je to neidentifikovatelné rozšmelcované cosi. Je mi jasné, že to má ty optimální poměry, ale jinou přidanou hodnotu, kterou bych od jídla čekala, asi těžko.
Z vícero zdrojů zjišťuju, že zánět slinivky se s doma připravenou stravou nevylučuje, jen holt těžko můžu čekat, že mi to posvětí na veterině, kde ty komerční diety prodávají. Stejný, jako se ptát holiče, jestli nepotřebuju ostŕíhat.
Chàpu, že máte z přechodu na normální dietu vítr, když feně bylo ooravdu blbě. Já jsem barfem krmila prakticky do včerejška a problémy byly takové decentní - každé 2-3 dny epizodky nevolnosti nalačno, občas i zvracení šťáv. K tomu nechuť k pohybu...téměř vždy to spravilo pár pamlsků. Jak už jsem psala, kdybxch neměla fóbii z cizích předmětů v žaludku, asi bych na veterinu ani nešla.
Dneska ráno z feny vypadl učebnicovej článkovanej bobek - říkám si, jak může mít tak nemocnej pes tak krásnou stolici. A řádí jak černá ruka, těší se na žrádlo, loudí..to snad musela být laboratorní chyba
Ale vidím na té dietě i pozitiva - ty granule perfektně drží v hračkách K9 connectables a nevypadnou ani v letu
a paštika se zas moc dobře roztírá do lízacích podložek

@Terven On na tom ale Plaky pejsek byl velmi, velmi špatně, Vy jste v jiné situaci.
Terven
napsal(a):
Knedlyk, díky za zkušenosti, já jsem to vaše vlákno četla.
Plaka píše, že by s domácí stravou neexperimentovala, že slinivka je sviňa. To je mi jasný, že je sviňa, nicméně jsem si nejsem jistà, že veterinární dieta je to jediný, co nás může spasit.
Pokud jsem někdy kupovala granule, byly to ty z nejvalitnějšich a voněly jako normální jídlo. Tyhle RD páchnou jako nejlevnější marketovky. Zrovna tak páchne konzerva - je to neidentifikovatelné rozšmelcované cosi. Je mi jasné, že to má ty optimální poměry, ale jinou přidanou hodnotu, kterou bych od jídla čekala, asi těžko.
Z vícero zdrojů zjišťuju, že zánět slinivky se s doma připravenou stravou nevylučuje, jen holt těžko můžu čekat, že mi to posvětí na veterině, kde ty komerční diety prodávají. Stejný, jako se ptát holiče, jestli nepotřebuju ostŕíhat.
Chàpu, že máte z přechodu na normální dietu vítr, když feně bylo ooravdu blbě. Já jsem barfem krmila prakticky do včerejška a problémy byly takové decentní - každé 2-3 dny epizodky nevolnosti nalačno, občas i zvracení šťáv. K tomu nechuť k pohybu...téměř vždy to spravilo pár pamlsků. Jak už jsem psala, kdybxch neměla fóbii z cizích předmětů v žaludku, asi bych na veterinu ani nešla.
Dneska ráno z feny vypadl učebnicovej článkovanej bobek - říkám si, jak může mít tak nemocnej pes tak krásnou stolici. A řádí jak černá ruka, těší se na žrádlo, loudí..to snad musela být laboratorní chyba
Ale vidím na té dietě i pozitiva - ty granule perfektně drží v hračkách K9 connectables a nevypadnou ani v letu
a paštika se zas moc dobře roztírá do lízacích podložek
To na tom bylo taky zvláštní, že i my doposledka měli nádherný bobky (ani náznak průjmu), a psi byli po celou dobu veselí, hraví a s chutí žrát.
Třeba se mi vyblili z podoby tak, že jim až tekly bublinky z nosa, zablili dvě místnosti (házeli více malých hromádek různě po prostoru, všude nablité šťávy s nestráveným masem), ale téměř okamžitě po vyblití vrtěli ocáskama a znova by žrali. Nekonala se žádná apatie, skleslost, nechutenství...to jsem taky nechápala.
Logicky mi připadalo, že pes, kterej takhle hodně zvrací, tomu musí být minimálně aspoň chvilku špatně.
Marťo, třeba to na té vařené dietě dáte, přece jen slinivka je něco jiného a možná to jde takhle podchytit, nebo třeba dáte tu dietu jen chvilku a částečně a zase se k masu normálně vrátíte. Moc držím palce. ❤️
Ouško4
napsal(a):
To na tom bylo taky zvláštní, že i my doposledka měli nádherný bobky (ani náznak průjmu), a psi byli po celou dobu veselí, hraví a s chutí žrát.
Třeba se mi vyblili z podoby tak, že jim až tekly bublinky z nosa, zablili dvě místnosti (házeli více malých hromádek různě po prostoru, všude nablité šťávy s nestráveným masem), ale téměř okamžitě po vyblití vrtěli ocáskama a znova by žrali. Nekonala se žádná apatie, skleslost, nechutenství...to jsem taky nechápala.
Logicky mi připadalo, že pes, kterej takhle hodně zvrací, tomu musí být minimálně aspoň chvilku špatně.
Marťo, třeba to na té vařené dietě dáte, přece jen slinivka je něco jiného a možná to jde takhle podchytit, nebo třeba dáte tu dietu jen chvilku a částečně a zase se k masu normálně vrátíte. Moc držím palce. ❤️
Jako teda, čím víc o tom čtu, tím větší záhada pro mě jste
Díky...budu zpočátku opatrná. Zatím jsem to udělala tak, že konzervu jsem jí ráno a večer zamatlala do rozvařenýho bramboru a těma granulema jenom pamlskuju
Mám tendenci krmit dietně i Čikinu, ale budu s tím muset přestat, protože mrazák a komora jsou plný žrádla, který je teď všechno její
Terven
napsal(a):
Ještě se zeptám- jaký jste měli léky? My máme jen púl Famosanu ráno a půl večer.
My jsme měli nějaký lék přímo na slinivku, myslím, že to byl Pancreolan, a ještě jsme dostali Miligammu. Plus si nejsem jistá, jestli jsme k tomu neměli i ATB, nebo minimálně jestli nebyla v kapačce.

Miligama bude spíš asi Milgamma N - komplex vitamínů B, tedy výhradně podpůrná léčba.
Občas ji sama beru
Zatím idiopatický zánět slinivky - hezky se to sešlo v poslední době/měsících.
- všechny jste více či méně sofistikovaně barfovaly
- kupovaly maso v kvalitě pro psy
- psi žijí doma a aktivně se pohybují venku včetně polí a chemicky ošetřovaných ploch.
Nepřeháněly jste to například s vlákninou? Ne každý pes může ustát urputné ladění krmné dávky včetně pro něj v podstatě nestravitelných složek.
napsal(a):
Miligama bude spíš asi Milgamma N - komplex vitamínů B, tedy výhradně podpůrná léčba.
Občas ji sama beru
- psi žijí doma a aktivně se pohybují venku včetně polí a chemicky ošetřovaných ploch.
Nepřeháněly jste to například s vlákninou? Ne každý pes může ustát urputné ladění krmné dávky včetně pro něj v podstatě nestravitelných složek.
Máte pravdu, byl to komplex B vitamínů, a byla to podpůrná léčba.
psi žijí doma a aktivně se pohybují venku včetně polí a chemicky ošetřovaných ploch
My jsme se na polích ani kolem polí vůbec nepohybovali. Chodíme na louky, kde se seče tráva na seno, takže nepředpokládám, že by to tam bylo nějak chemicky ošetřované. Případně pak občas les. Polím se už delší dobu vyhýbám.
Za mě si troufám tvrdit, že ne, protože já přílohy celkově moc nedávám...
Ale u nás tu slinivku vet hodně spojoval s hormony a faleškou..
Podobně jako Marcela...zemědělský chemie se bojím jak čert kříže. Naštěstí mám to štěstí, že 90% času venčíme kolem pozemků ekologickýho hospodaření anebo v městských a příměstských parcích a lesích. Samozřejmě, občas je zmèna, nežijeme na Marsu, úplně se tomu nevyhne nikdo.
Co se týče vlákniny, uvědomuju si, že pes není v jejím trávení přeborník. Vždycky jsem kritizovala barfový mističky, kde byly celý kolečka okurky, lupena salátu a kusy paprik, čili pro psa téměř nestravitelná forma. Pokud už dávám zeleninu, tak vařenou, nastrouhanou na velejemno anebo podrcenou skoro na kaši. A nežraly ji denně.
Vet se stran příčiny vyjádřil, že se obvykle nezjistí, nejspíše bývà imunitní.
Pokud z Vikiny životního stylu nèco podezírám, je to její záliba ve žraní lískových ořechů. Ty, pokud vím, frčí i u Marcely, ale nevím, jestli fena nebo pes.
A po falešce je Vikina taky, ale žiju v domměmí, že tenhle zánět se týká exokrinní části slinivky, která produkuje trávici šťávy.

napsal(a):
Občas ji sama beru
Z přebytku vlákniny má organismus spíš zácpu než průjem a zvracení.

Neměla jsem na mysli ani tak přebytek vlákniny jako spíš její druh - pro psa může být konkrétně nestravitelná, tvrdá, dráždivá....dlouhodobé "stresování" trávicího traktu nestravitelnou částí krmné dávky může být problém - gastroenteritida (teď nemám na mysli ty virového původu), i ten zánět slinivky klidně.
napsal(a):
Pochopila jsem, že je myšlen vliv opakovaného dlouhodobého dráždění trávicího traktu těžko stravitelnoi potravou.
Ale teda, o zácpě z nadbytku vlàkniny jsem ještě neslyšela. Vláknina se právě naopak doporučuje jako její prevence.

"Ale teda, o zácpě z nadbytku vlàkniny jsem ještě neslyšela. Vláknina se právě naopak doporučuje jako její prevence."
tak už slyšela (aniž bych zacházela do podrobností)

Terven
napsal(a):
Pochopila jsem, že je myšlen vliv opakovaného dlouhodobého dráždění trávicího traktu těžko stravitelnoi potravou.
Ale teda, o zácpě z nadbytku vlàkniny jsem ještě neslyšela. Vláknina se právě naopak doporučuje jako její prevence.
Ano, její přiměřené množství. U lidí, kde občas (často) chybí. Ale nic se nemá přehánět. Pak je ta zácpa. Ale příčin je samozřejmě víc.
Lehce aktualizuju. Volala jsem dnes na veterinu pro doplňující info. Zajímaly mě i výsledky biochemie - tak vše ostatní, játra, ledviny, prý v normě. TLI zvýšený - norma je do 30 nebo 35, Vikina měla 48.
Co jsem vygůglila z vet. zdrojů, náběr by měl být nalačno, což v našem případě nebylo, bylo to neplánovaně.
Nejdřív za 4 týdny máme dorazit nalačno na kontrolu.
A čím prý byla krmená - řekla jsem, že barfem. A údajně pestrost barfu pro některý psy může být problém, s čímž jsem překvapivě souhlasila a nevytočilo mě to do běla.
Barf bývá prezentován jako nejpřirozenější způsob krmení a do jistý míry je to pravda. ALE - divoká šelma má tu pestrost přecejen omezenou na 1-2 druhy kořisti, plus pár bylin.
Současnej mazlík na barfu vystřídá krávu, kuře, kachnu, krůtu, králíka, koně a bambilion příloh a zeleniny.
Takhle chaotický to u nás nebylo, ale pestřejší než divoká liška to určitě měly.
Plus Vikina si to ještě zpestřovala na vlastní triko - myši, ořechy, kopyta...

Terven
napsal(a):
Lehce aktualizuju. Volala jsem dnes na veterinu pro doplňující info. Zajímaly mě i výsledky biochemie - tak vše ostatní, játra, ledviny, prý v normě. TLI zvýšený - norma je do 30 nebo 35, Vikina měla 48.
Co jsem vygůglila z vet. zdrojů, náběr by měl být nalačno, což v našem případě nebylo, bylo to neplánovaně.
A čím prý byla krmená - řekla jsem, že barfem. A údajně pestrost barfu pro některý psy může být problém, s čímž jsem překvapivě souhlasila a nevytočilo mě to do běla.
Barf bývá prezentován jako nejpřirozenější způsob krmení a do jistý míry je to pravda. ALE - divoká šelma má tu pestrost přecejen omezenou na 1-2 druhy kořisti, plus pár bylin.
Současnej mazlík na barfu vystřídá krávu, kuře, kachnu, krůtu, králíka, koně a bambilion příloh a zeleniny.
Takhle chaotický to u nás nebylo, ale pestřejší než divoká liška to určitě měly.
Možná opravdu platí, že méně je více.
Terven
napsal(a):
Z mýho pohledu jsou třeba přílohy nesmysl (pokud tam není zvláštní důvod). To nemá s přirozeností nic společnýho. Stejně tak ty mraky zeleniny,bylinek,suplementů. I to mega střídání masa. Banda je v zásadě na jednom druhu masa,to je základ, a pak pro zpestření nepravidelně další. Jasně,pro mlaďochy v růstu,březí feny,feny kojící mám pestřejší stravu,ale taky bez zbytečnejch vymejšlení. A jo, primárně je to o tom,že mám jeden druh masa za super cenu,což v našem počtu je dost zásadní, ale i bez toho bych nešaškovala s kombinacema a tím "co ještě". Pravda, sklizeň zahrady začala už před měsícem, ale to tak nějak beru,že to jsou místní věci,tak by si to v přírodě to zvíře taky narvalo samo
janaa
napsal(a):
Z mýho pohledu jsou třeba přílohy nesmysl (pokud tam není zvláštní důvod). To nemá s přirozeností nic společnýho. Stejně tak ty mraky zeleniny,bylinek,suplementů. I to mega střídání masa. Banda je v zásadě na jednom druhu masa,to je základ, a pak pro zpestření nepravidelně další. Jasně,pro mlaďochy v růstu,březí feny,feny kojící mám pestřejší stravu,ale taky bez zbytečnejch vymejšlení. A jo, primárně je to o tom,že mám jeden druh masa za super cenu,což v našem počtu je dost zásadní, ale i bez toho bych nešaškovala s kombinacema a tím "co ještě". Pravda, sklizeň zahrady začala už před měsícem, ale to tak nějak beru,že to jsou místní věci,tak by si to v přírodě to zvíře taky narvalo samo
Důvod příloh já osobně vidím v tom, že pes nemá tu krmnou dávku tak nabušenou. Možná se pletu. Ale pes není tak striktní masožravec jako kočka a má-li v misce pokaždý prakticky 100% masa, to mi právěže přijde, že je zátěž - na ledviny i na tu slinivku. Moc bílkovin, někdy i moc tuků.
Paměť už mi neslouží , ale psávalo se cosi o nemoci z nadbytku, postihující psy řezníků, kteří žrali výhradně masitou stravu.
Nepřirozené mi to nepřijde, šelmy běžně žerou kořist i s obsahem trávicího traktu - rostliny, zrní a doplňujou si jídelníček různými bylinami a plody.
Utvrzuju se v přesvědčení, že nadbytek může být minimálně stejně velkej průšvih jako nedostatek.
Momentálně, pokud jsme na dietě, jsou přílohy pro nás zásadní, protože bez nich bych musela krmit jenom čistou svalovinu a to je samozřejmě blbě.
Jo, střídání x druhů mas a experimentování se zeleninou, v tom taky nevidím přínos.

Terven
napsal(a):
Důvod příloh já osobně vidím v tom, že pes nemá tu krmnou dávku tak nabušenou. Možná se pletu. Ale pes není tak striktní masožravec jako kočka a má-li v misce pokaždý prakticky 100% masa, to mi právěže přijde, že je zátěž - na ledviny i na tu slinivku. Moc bílkovin, někdy i moc tuků.
Paměť už mi neslouží , ale psávalo se cosi o nemoci z nadbytku, postihující psy řezníků, kteří žrali výhradně masitou stravu.
Nepřirozené mi to nepřijde, šelmy běžně žerou kořist i s obsahem trávicího traktu - rostliny, zrní a doplňujou si jídelníček různými bylinami a plody.
Utvrzuju se v přesvědčení, že nadbytek může být minimálně stejně velkej průšvih jako nedostatek.
Momentálně, pokud jsme na dietě, jsou přílohy pro nás zásadní, protože bez nich bych musela krmit jenom čistou svalovinu a to je samozřejmě blbě.
Jo, střídání x druhů mas a experimentování se zeleninou, v tom taky nevidím přínos.
Tak nějak. Ale to by znamenalo, hodit psovi celou slepici nebo králíka, když to tak vezmu. Je to složitý. A vlastně, teď mě napadlo, jak to dělají v Zoo u velkých šelem, jako jsou vlci, lvi a tak? U těch menších se krmí celé myši, kuřata nebo morčata. Schválně se zeptám, až tam budu zase s dětmi na praxi.
napsal(a):
Tak nějak. Ale to by znamenalo, hodit psovi celou slepici nebo králíka, když to tak vezmu. Je to složitý. A vlastně, teď mě napadlo, jak to dělají v Zoo u velkých šelem, jako jsou vlci, lvi a tak? U těch menších se krmí celé myši, kuřata nebo morčata. Schválně se zeptám, až tam budu zase s dětmi na praxi.
Jasně, to se tady průběžně omílá stále dokola - krmit psa masem tak, aby jakože žral celou kořist. Takže buď celou slepici anebo maso, kosti a vnitřnosti v odpovídajícím poměru. Plus k tomu ty přílohy, pokud si je nemůže sám opatřit.
U velkých kočkovitých šelem v ZOO asi striktní masitá strava nevadí, jsou to kočky.
U vlků se, dle mého, taky krmí celí králíci a rostlinnou složku si opatří sami ve výběhu.
Tak oni toho natrávenýho zas tolik nesežerou,smečka strhne jeden kus,tak kolik natráveniny může sežrat jeden? To je prd prd nic,vím,co srnčí,muflon,jelen,prase v tom trávicím traktu má. To už spíš,co si "natrhaj",případně ty bobky od spárkatý každopádně k ničemu alá přílohy se to nepřibližuje....ale samozřejmě to je můj pocit,žádná studie na to asi nebude
janaa
napsal(a):
Tak oni toho natrávenýho zas tolik nesežerou,smečka strhne jeden kus,tak kolik natráveniny může sežrat jeden? To je prd prd nic,vím,co srnčí,muflon,jelen,prase v tom trávicím traktu má. To už spíš,co si "natrhaj",případně ty bobky od spárkatý každopádně k ničemu alá přílohy se to nepřibližuje....ale samozřejmě to je můj pocit,žádná studie na to asi nebude
Přihřeju si polívčičku - pletu se nebo dáváte některému psu Famosan? Snažím se dohledat, jestli je nejlepší užít před jídlem, s jídlem nebo po jídle...a všude čtu nedávat dlouhodobě, někde dokonce max. 5 dní - a my ho máme mít 20 dní.
Veterinární sestřička, která mi ho vydávala, řekla, že klidně se žrádlem. Ale nebyla si vůbec jistá

Terven
napsal(a):
Přihřeju si polívčičku - pletu se nebo dáváte některému psu Famosan? Snažím se dohledat, jestli je nejlepší užít před jídlem, s jídlem nebo po jídle...a všude čtu nedávat dlouhodobě, někde dokonce max. 5 dní - a my ho máme mít 20 dní.
Veterinární sestřička, která mi ho vydávala, řekla, že klidně se žrádlem. Ale nebyla si vůbec jistá
To asi konzultujte přímo s veterinářem? Fena má nasazený jen Famosan, nic jiného?
Jinak je rozdíl mírně podrážděná slinivka, která se srovná jen dietou. Je rozdíl chronická slinivka, která vyžaduje podávání léků a dietu. A akutní zánět slinivky, kde je pes rád, že přežije s pomocí vetů, tam pak je nějaká setrvalá low fat dieta vařená nebo granulová po přechodu z vet diety asi doživotní. Takže držím palce, ať máte výsledky za těch pár týdnů co nejlepší.
S pestrostí barfu se kloním k teorii "všeho moc škodí". Btw, oříšky lískové, vlašské, o těch mi dvorní vet říkal, že zná z praxe dost psů, kterým ořechy způsobily podráždění slinivky. Psiska si zobou v přírodě, na zahradě a pak je průšvih.
napsal(a):
To asi konzultujte přímo s veterinářem? Fena má nasazený jen Famosan, nic jiného?
Jinak je rozdíl mírně podrážděná slinivka, která se srovná jen dietou. Je rozdíl chronická slinivka, která vyžaduje podávání léků a dietu. A akutní zánět slinivky, kde je pes rád, že přežije s pomocí vetů, tam pak je nějaká setrvalá low fat dieta vařená nebo granulová po přechodu z vet diety asi doživotní. Takže držím palce, ať máte výsledky za těch pár týdnů co nejlepší.
S pestrostí barfu se kloním k teorii "všeho moc škodí". Btw, oříšky lískové, vlašské, o těch mi dvorní vet říkal, že zná z praxe dost psů, kterým ořechy způsobily podráždění slinivky. Psiska si zobou v přírodě, na zahradě a pak je průšvih.
Jj, jen Famosan a dietu, nic jiného. Vet stran podávání Famosanu nic neříkal, krom informace, že 2x denně půlku. Veterinární sestra řekla, že se žrádlem. Jen se ujišťuju.
Fena má ostatní biochemii v cajku, normálně funguje (a fungovala) s občasným zvracením a nevolností. A vyšlo jí zvýšené TLI (48)

Terven
napsal(a):
Náš staroušek měl kvůli lékům na pochroumané oko taky nasazený Famosan, dostával ho ráno s menší snídaní a s nějakým časovým odstupem ten druhý lék (už si nepamatuju, měl uvolňovat zorničku).
Takže klidně s trochou jídla, na účinek by to nemělo mít vliv.
napsal(a):
Náš staroušek měl kvůli lékům na pochroumané oko taky nasazený Famosan, dostával ho ráno s menší snídaní a s nějakým časovým odstupem ten druhý lék (už si nepamatuju, měl uvolňovat zorničku).
Takže klidně s trochou jídla, na účinek by to nemělo mít vliv.
Dík, taky si myslím, že se žrádlem je to ok. O tom odstupu od léků se píše- asi by mohl bránit vstřebávání.

u famosanu je psané, že ho neovlivňuje obsah žaludku
takže klidně s jídlem
napsal(a):
K těm oříškům bych se rozhodně přiklonila i já. Vikina je fanatik, řešila jsem to tu v jiné diskuzi. Turecký lísky rostou všude kolem našeho domu, jsou pro ni jako magnet a na venčících trasách má zmapovaný i všechny lísky obecný. U koní máme taky lísku, byla schopná se pod ni posadit a tlačit nekonečně dlouho.
Takže teď chodíme trochu jako partyzáni
Našla jsem tenhle text Laboklinu, píše se tam doslova, že v případě pankreatitidy je rozhodujícím faktorem, aby byl pes nalačno, což jsme nesplnily a vet se na to ani neptal.
A překvapivě by se tady Vikina s hodnotou 48 ještě vešla do normy. Zřejmě to má každá laboratoř jinak.
http://cz.laboklin.info/wp-content/uploads/lab_akt_1405.pdf

Terven
napsal(a):
Jasně, to se tady průběžně omílá stále dokola - krmit psa masem tak, aby jakože žral celou kořist. Takže buď celou slepici anebo maso, kosti a vnitřnosti v odpovídajícím poměru. Plus k tomu ty přílohy, pokud si je nemůže sám opatřit.
U velkých kočkovitých šelem v ZOO asi striktní masitá strava nevadí, jsou to kočky.
U vlků se, dle mého, taky krmí celí králíci a rostlinnou složku si opatří sami ve výběhu.
Spíš ti menší hlodavci, aspoň co jsem viděla na Hluboké. A jinak se jim tam válí po výběhu třeba hovězí žebra. S tou rostlinnou složkou mě to nenapadlo. Pravda, výběh mají zarostlý dost.

janaa
napsal(a):
No, on ten bachor je dost velký a střevo zase dost dlouhé (pamatuji si, jak jsme na škole při pitvě telete tajně odstřihli velký kus střeva a vyhodili ho hned do kafilérní nádoby, protože se nám nechtělo prostříhávat ty nekonečné metry ). Neboli toho obsahu není zase tak málo.
napsal(a):
No, on ten bachor je dost velký a střevo zase dost dlouhé (pamatuji si, jak jsme na škole při pitvě telete tajně odstřihli velký kus střeva a vyhodili ho hned do kafilérní nádoby, protože se nám nechtělo prostříhávat ty nekonečné metry ). Neboli toho obsahu není zase tak málo.
Hele,tele nevím,ale u vyvrhování spárkatý jsem byla mockrát a pro smečku vlků/psů si myslím,že to je fakt na pár soust pro každýho A pak je otázka,jestli se dostane vůbec na všechny,když se na ten bachor vrhnou ty nejvýš postavený
janaa
napsal(a):
Hele,tele nevím,ale u vyvrhování spárkatý jsem byla mockrát a pro smečku vlků/psů si myslím,že to je fakt na pár soust pro každýho A pak je otázka,jestli se dostane vůbec na všechny,když se na ten bachor vrhnou ty nejvýš postavený
Někdo holt se nažere z bachoru a ten, na koho se nedostane, si pomůže jinak
Řekla bych, že Vikina je docela pěknej případ na ukázku - pokud bych jí vypustila do přírody, co se týče obživy, by přežila.
A žrala by myši, možná i malý králíčky, chrousty, spadaný ovoce, bobky od zvěře, kořínky (ty nejvíc frčí po prvních mrazech), zelenou trávu u vody...
Vlci to budou mít podobně. Jsem přesvědčená, že pro dobrý trávení si nevystačí čistě s masem.

janaa
napsal(a):
" a pro smečku vlků/psů si myslím,že to je fakt na pár soust pro každýho "
jestli to vubec zerou a jestli to zerou ti nejsilnejsi
je to misto, kde se da korist dobre nacit - nezene je do tohoto mista touha po natravenine

napsal(a):
je to misto, kde se da korist dobre nacit - nezene je do tohoto mista touha po natravenine
To možná ne, ale je to takový bonus. Třeba tak to matka příroda zamýšlela. Na druhou stranu takový lední medvěd se k trávě moc nedostane. A Inuité vlastně taky ne. A přežívají jen na tuleních.
napsal(a):
Špatně pochopeno, nikdo netvrdil, že je to nejatraktivnější část kořisti. Jen, že je to prostě součást jídelníčku.
Já osobně jsem ani tak neměla na mysli spárkatou, jako spíš menší kořist - myš, hraboš, králík - takovou kořist šelma žere celou a jistý složky potravy netřeba žrát po kilech, aby plnily svou funkci
Jsem přesvědčená, že natrávenina bude mít něco do sebe, protože psi obvykle milují trus býložravců a neznám psa, kterej by neměl v oblibě dršťky.

jsem ani tak neměla na mysli spárkatou, jako spíš menší kořist - myš, hraboš, králík - takovou kořist šelma žere celou a jistý složky potravy netřeba žrát po kilech, aby plnily svou funkci
tak pokud to ma plnit funkci pamlsku, tak souhlasim
treba tady je o tom neco :
https://www.selmy.cz/clanky/pohled-do-jidelnicku-luzickych-vlku/
napsal(a):
jsem ani tak neměla na mysli spárkatou, jako spíš menší kořist - myš, hraboš, králík - takovou kořist šelma žere celou a jistý složky potravy netřeba žrát po kilech, aby plnily svou funkci
treba tady je o tom neco :
https://www.selmy.cz/clanky/pohled-do-jidelnicku-luzickych-vlku/
tak ještě jednou a polopatičtěji - jistých komponent KD (jakéhokoliv živočicha) netřeba sníst kilo, ba ani půl...prostě stačí jako když plivne a přesto by to bez nich bylo blbý

Terven
napsal(a):
tak ještě jednou a polopatičtěji - jistých komponent KD (jakéhokoliv živočicha) netřeba sníst kilo, ba ani půl...prostě stačí jako když plivne a přesto by to bez nich bylo blbý
"prostě stačí jako když plivne a přesto by to bez nich bylo blbý"
tak ja to taky napisu polopaticky -v zelenych drstkach, co se prodavaji v barfshopech, neni nic, bez ceho pes neprezije.
staci jen jako pamlsek - kdyz uz ma clovek potrebu.
napsal(a):
"prostě stačí jako když plivne a přesto by to bez nich bylo blbý"
tak ja to taky napisu polopaticky -v zelenych drstkach, co se prodavaji v barfshopech, neni nic, bez ceho pes neprezije.
staci jen jako pamlsek - kdyz uz ma clovek potrebu.
S tím souhlasím, ale o zelených dršťkách z barfshopu opravdu řeč nebyla.
Řeč byla o tom, že pes není striktní masožravec, tudíž přílohy a nějaká ta zelenina u našich mazlíků mají jisté opodstatnění. Divoká zvířata si totéž umějí opatřit jinak a lépe
Petrahei - ještě k těm dršťkám - já nevím, s jakou vidinou je kdo krmí. Ale to, co od nich očekávám já, to jsem si téměř jistá, že splňujou.
Nenapadlo by mě v nich očekávat bylinky se všemi svými prospěšnými látkami a vitamíny, jak jste kdysi někde psala.
Beru je jako zdroj vlákniny, která je v ideální formě pro psa, nějakou tu svalovinu žaludku taky obsahujou, takže zdroj bílkovin no a opominout nelze ani psí senzorické blaho
Určitě nic, bez čeho by pes nepřežil, ale za mě dobrá součást KD, taková v podstatě dietní.
U nás takovej zajímavej vývoj.
Vikina už cca tři neděle na dietě, zlepšení asi jo, ale chvílema to pořád není ono. Přijde mi, že občas má zaražený větry nebo prostě nějakej diskomfort v břiše. Chvíli normálně kluše, pak bezdůvodně zpomalí, občas sebou flákne a vyválí se, aniž by předem očuchala zem, takže o parfémování nejde. Občas vypadá, že bude kadit a nakonec nekadí...žravá je ale extrémně a granuli neodmítne ani ve chvíli, kdy vypadá, že ji to břicho bolí.
No a dneska koukám, že u zadku jí visí článeček tasemnice a na bobku pak byl další.
Tak mě napadá ledacos - například jestli s tou slinivkou je to tak žhavý, když náběr ani nebyl nalačno...jestli prostě na vině nejsou ti červi.
Anebo se to sešlo obojí, to bude pravděpodobnější. Jen mám trochu zábrany šoupnout jí k pankreatický dietě odčervovací tabletu, na zánět slinivky by to asi nebylo nic moc.
Ale jiný řešení nevidím, pokud už to z ní padá. Naposledy odčervená je v únoru.

Je mi líto pejsáčků, ale možná není tak špatně, jak určil veterinář, který na to tak trochu dlabal. Tradičně.
Zánět slinivky akutní je "neměla jsem žrát ten bůček a zapít to deseti litry piva", však po propitém a prožraném víkendu je takových na pohotovosti...
Dieta a pozvolna do běžného krmícího režimu, příště dávám pozor, kde co spapají.
Chronické trable už jsou něco jiného, ale stále žádná tragédie, krmí se syrovou vepřovou slinivkou (místo/s trávicími enzymy) + hodně rýže, nebo málo libového masa + mraky přílohy, to je celé, ale na furt, to jo. Je kupa psů, co na této stravě žije spokojený život do sta let.
http://dogaware.com/articles/wdjpancreatitis.html
Být Vikinka opravdu nemocná takovou nemocí, vypadala by jinak. I když ty projevy mohou být i skoro neviditelné... ale... U jednoho typu je šílený hlad, u akutního nechuť/nemožnost jíst, to tu není.
Např. pasta Caniverm je aj pro štěkanátko, březí atp., to nebude asi extrémně nebezpečné. Odčervit oslabeného psíka raději ne, ale šla bych ráno k jinému veterináři. Určitě to je ten, co hned tasí ATB a Galastop. Tak si ho nevšímejte. A je to :-)
Ať jste brzy v pořádku :)
Odettě blahopřeji k malému Kazisvě... tyranosaurkovi :-)
Pozdravuji sardullah
napsal(a):
Je mi líto pejsáčků, ale možná není tak špatně, jak určil veterinář, který na to tak trochu dlabal. Tradičně.
Zánět slinivky akutní je "neměla jsem žrát ten bůček a zapít to deseti litry piva", však po propitém a prožraném víkendu je takových na pohotovosti...
Dieta a pozvolna do běžného krmícího režimu, příště dávám pozor, kde co spapají.
Chronické trable už jsou něco jiného, ale stále žádná tragédie, krmí se syrovou vepřovou slinivkou (místo/s trávicími enzymy) + hodně rýže, nebo málo libového masa + mraky přílohy, to je celé, ale na furt, to jo. Je kupa psů, co na této stravě žije spokojený život do sta let.
Být Vikinka opravdu nemocná takovou nemocí, vypadala by jinak. I když ty projevy mohou být i skoro neviditelné... ale... U jednoho typu je šílený hlad, u akutního nechuť/nemožnost jíst, to tu není.
Např. pasta Caniverm je aj pro štěkanátko, březí atp., to nebude asi extrémně nebezpečné. Odčervit oslabeného psíka raději ne, ale šla bych ráno k jinému veterináři. Určitě to je ten, co hned tasí ATB a Galastop. Tak si ho nevšímejte. A je to :-)
Pozdravuji sardullah
Jéé, Megí
dobré ráno, díky za povzbuzení. Kdoví, co se z toho nakonec vyklube. Nevím, jestli jsem to psala sem nebo do jinýho vlákna - náběr TLI má být nalačno a to u nás nebylo. Ale v případě chronický pankreatitidy je stejně o ničem.
U jednoho typu je šílený hlad, u akutního nechuť/nemožnost jíst, to tu není.
takhle jednoduchý to není. U psů s chronickou pankreatitidou se střídají období bez potíží a období, kdy je jim šoufl. Tudíž mohou trpět nevolností, zvracením, jasně, že i nechutenstvím. Píše se to i v tom odkazu od vás.
Z akutní se může vyvinout chronická a chronická může být prokládána záchvaty akutní.
Jasně se ukazuje, že všechno zlý je na něco dobrý. Zažily jsme takový zajímavý tři tejdny. Když jsem se nadechla po tom šoku, musela jsem úplně překopat naše zvyky, naše trasy, všechno bylo najednou jinak.
Musela jsem zpřísnět, protože oříšky a jiný věci tentokrát fakt žrát nelze. Na jednu stranu mají holky větší vojnu a na stranu druhou chudinkám chci vynahradit, oč přišly, hlavně té jedné, že...
Takže vymýšlím zábavu, nový trasy, blbiny, víc si hrajeme, víc se mazlíme. Prostě buduju nový závislosti
A na těch psech je to tak nějak poznat. Hlavně teda u Vikiny vidím změnu. Najednou jsem pro ni středobod...jak se to říká majitelům malých štěňátek - vy musíte být pro psa nejvíc - tak my jsme to konečně, skoro po sedmi letech, vybudovaly
napsal(a):
Pozdravuji sardullah
Megí a Vy jste v pořádku?
Terven
napsal(a):
Jéé, Megí
dobré ráno, díky za povzbuzení. Kdoví, co se z toho nakonec vyklube. Nevím, jestli jsem to psala sem nebo do jinýho vlákna - náběr TLI má být nalačno a to u nás nebylo. Ale v případě chronický pankreatitidy je stejně o ničem.
U jednoho typu je šílený hlad, u akutního nechuť/nemožnost jíst, to tu není.
takhle jednoduchý to není. U psů s chronickou pankreatitidou se střídají období bez potíží a období, kdy je jim šoufl. Tudíž mohou trpět nevolností, zvracením, jasně, že i nechutenstvím. Píše se to i v tom odkazu od vás.
Z akutní se může vyvinout chronická a chronická může být prokládána záchvaty akutní.
Jasně se ukazuje, že všechno zlý je na něco dobrý. Zažily jsme takový zajímavý tři tejdny. Když jsem se nadechla po tom šoku, musela jsem úplně překopat naše zvyky, naše trasy, všechno bylo najednou jinak.
Musela jsem zpřísnět, protože oříšky a jiný věci tentokrát fakt žrát nelze. Na jednu stranu mají holky větší vojnu a na stranu druhou chudinkám chci vynahradit, oč přišly, hlavně té jedné, že...
Takže vymýšlím zábavu, nový trasy, blbiny, víc si hrajeme, víc se mazlíme. Prostě buduju nový závislosti
A na těch psech je to tak nějak poznat. Hlavně teda u Vikiny vidím změnu. Najednou jsem pro ni středobod...jak se to říká majitelům malých štěňátek - vy musíte být pro psa nejvíc - tak my jsme to konečně, skoro po sedmi letech, vybudovaly
Zdá se, že budete živoucím důkazem, že i to zlý může být pro něco dobrý. Držím palce, ať se daří.

Prostě buduju nový závislosti
To jedna z Vašich fen hrabe ty myši?
jestli ano, tak i to zakazte

@Megí Děkuju. Ráda Vás “vidím”, chyběla jste nám tu. Doufám, že je u Vás vše OK.
Marti, my jsme taky odčervili, dokonce jsem nečekala na koprologii, ale narvali jsme do kluků tu nejbrutálnější pětidenní kůru Panacuru, a to bylo v období toho nejhoršího blití.
Taky pak z nich šly strašný věci. Různé články, kousky, dutý jakoby... připomínalo to stébla slámy.
Pak nějak souběžně s tím odčervením jsme přešli na ty gastro granule, a blití přestalo. Takže úplně teoreticky - taky mohlo pomoct hlavně to odčervení.
Mohli mi prostě celou dobu blejt z toho, že z toho syrového masa měli v sobě nějaký červy. Ani bych se tomu nedivila, protože jsem předtím fakt krmila i syrový zvěřinový ořezy (tepelně neupravený, jen přemrazený), což třeba můj chlap říkal, že by psovi takhle nikdy nedal.
Takže já bych po poradě s nějakým vetem asi odčervila.
Držím Vikince palce a myslím na vas ❤️
Ouško4
napsal(a):
Marti, my jsme taky odčervili, dokonce jsem nečekala na koprologii, ale narvali jsme do kluků tu nejbrutálnější pětidenní kůru Panacuru, a to bylo v období toho nejhoršího blití.
Taky pak z nich šly strašný věci. Různé články, kousky, dutý jakoby... připomínalo to stébla slámy.
Pak nějak souběžně s tím odčervením jsme přešli na ty gastro granule, a blití přestalo. Takže úplně teoreticky - taky mohlo pomoct hlavně to odčervení.
Mohli mi prostě celou dobu blejt z toho, že z toho syrového masa měli v sobě nějaký červy. Ani bych se tomu nedivila, protože jsem předtím fakt krmila i syrový zvěřinový ořezy (tepelně neupravený, jen přemrazený), což třeba můj chlap říkal, že by psovi takhle nikdy nedal.
Takže já bych po poradě s nějakým vetem asi odčervila.
Držím Vikince palce a myslím na vas ❤️
Dík moc🙂
Ona to má skoro jistě ze žraní myší, není to poprvé. Teď má samosebou utrum.
Jenom jsem si nebyla jistá tím odčervením, ale těžko jí tam ty potvory můžu nechat...možná to, co považuju za zánět slinivky, jsou červi 😁
Odčervím po poradě s humánním lékařem 🤣

tu nejbrutálnější pětidenní kůru Panacuru
panacur je naopak velmi setrny - nezpusobuje hromadny uhyn cervu
napsal(a):
tu nejbrutálnější pětidenní kůru Panacuru
panacur je naopak velmi setrny - nezpusobuje hromadny uhyn cervu
Aha, no mě bylo řečeno že "to vymlátí všechno", tak jsem nabyla dojmu, že to bude asi hodně dryák. Předtím jsem pravidelně odčervovala co každé 4 měsíce Drontalem nebo Canivermem, ale prý u barfovaných psů to nemusí stačit.
Teď jsem nechávala dělat dodatečně kontrolní koprologii, po měsíci, a ta vyšla čistá.
Ouško4
napsal(a):
Aha, no mě bylo řečeno že "to vymlátí všechno", tak jsem nabyla dojmu, že to bude asi hodně dryák. Předtím jsem pravidelně odčervovala co každé 4 měsíce Drontalem nebo Canivermem, ale prý u barfovaných psů to nemusí stačit.
Teď jsem nechávala dělat dodatečně kontrolní koprologii, po měsíci, a ta vyšla čistá.
Já jsem na odčervování psů lajdák. Pinčovej jsem nechala udělat koprologii po příchodu k nám, poněvadž se jí střídala zácpa, normální stolice a krvavý průjmy a to vše stále dokola. Vyšla čistá...a od tý doby jsem jí neodčervovala cca dva roky. Nehubne, blyští se jak psí kule, ale pro klid duše tu koprošku zase plánuju.
Vikina mě svým myšožraním donutila odčervovat častěji, cca 2x do roka. Častěji bych se neodvážila, ačkoliv se to doporučuje. Já hodně věřím Šťouračovi a ten prosazuje, že s antiparazitikama - ať už na vnitřní nebo vnější parazity- fakt opatrně.
A dneska odpoledne dostala Caniverm, tak uvidíme, jakej bude efekt

napsal(a):
koně i "průjem" rozměklé bobky a může být i řitní voda....
jinak držím palce, já jsem byla v tenzi nedávno, když buli opět zhtla broskev i s peckou, sice byla maličká ale ještě jsem pecku neviděla(možná přehlédla?) ani v bobku ani v blití, nedávno byl i průjem, pokákla se i doma(ohodila i záclonu, co je až na zem) a 2 noci jsme byly 2x venku , ale to spíš bylo z konzervy nebo ze starých granulí z chaty-žrala je ale jak divá...čert ví, dostala probiotika a o.k.
tak dobře pořiďte
PS: tay bych nekupovala to maso z psích obchodů a pokud jo asi bych ho vařila...

Ouško4
napsal(a):
Panacur obsahuje jen jednu slozku ze tri, co maji drontal a caniverm
Dava se na postupne odcerveni, aby nedoslo k masivnimu a narazovemu uhynu cervu bez vylouceni - u hodne zacervenych zvirat.
Zazila jsem kdysi uhyn hribete -zabilo ho rychle odcerveni
napsal(a):
koně i "průjem" rozměklé bobky a může být i řitní voda....
jinak držím palce, já jsem byla v tenzi nedávno, když buli opět zhtla broskev i s peckou, sice byla maličká ale ještě jsem pecku neviděla(možná přehlédla?) ani v bobku ani v blití, nedávno byl i průjem, pokákla se i doma(ohodila i záclonu, co je až na zem) a 2 noci jsme byly 2x venku , ale to spíš bylo z konzervy nebo ze starých granulí z chaty-žrala je ale jak divá...čert ví, dostala probiotika a o.k.
tak dobře pořiďte
PS: tay bych nekupovala to maso z psích obchodů a pokud jo asi bych ho vařila...
To je takovej můj zdejší evergreen...úplně je mi blbý psát to furt dokola. Pes mojí kadeřnice sežral pecku z broskve- vytrhl jí paničce z ruky i se zbytkem broskve. Na radu veta sledovali bobky, pecka nikde a čas plynul. Řekli si, že ji asi přehlídli a přestali řešit. Pes byl celoživotně háklej na žaludek, takže občasným zažívacím problémům nepřikládali zvláštní význam.
A po roce se náhle zhoršil, střevní neprůchodnost, operace - a co nenašli - pecku.
Ten samej pes pecku sežral ještě jednou, to už absolvoval dokonce endoskopii, byl to expert.
Už nežije, příčinou smrti překvapivě nebylo cizí těleso v trávicím traktu.
To je mj. důvod, proč mám z tohohle setrvalou fóbii. A vždycky mě může klepnout, když na veterině zmíním možnost cizího tělesa a veti opáčí, že to určitě ne, to že by bylo o dost větší drama

jj, už mi jednou pecku sežrala(bere to vnučce, která jí to i s láskou podá) a po cca po 14 dnech vyblila.....

hele teď jsem četla na bulíkách...diagnostikovaný zánět slinivky...ale pes ucpaný asi ponožkou(bulíci jsou hračičky a hltouni) , ani rychlá operace nepomohla...
napsal(a):
hele teď jsem četla na bulíkách...diagnostikovaný zánět slinivky...ale pes ucpaný asi ponožkou(bulíci jsou hračičky a hltouni) , ani rychlá operace nepomohla...
Jo, jo, to jsou ty diagnózy šitý horkou jehlou.
Pokud se TLI zvyšuje po žrádle, vyjde vyšší každýmu psu, co není nalačno.
Já nechci dělat předčasný závěry, ale vypadá to, jako by nám zánět slinivky vyléčilo odčervení

no vida a zase se bude moc baštit.taky by mi bylo psiny líto, že nemůže svá oblíbená asi by mě dost "nenáviděla" .