Milí chovatelé a příznivci iFauny,
mám obrovskou radost, že vám mohu oznámit důležitou novinu – web iFauna.cz se po třech letech vrací do českých rukou!
Českému týmu se podařilo odkoupit web od zahraničního vlastníka a naším cílem je navázat na více než 25 let dlouhou tradici podpory etického chovu a slušných chovatelů.
Od této chvíle je opět plně v provozu celé diskusní fórum (včetně neocenitelného archivu) a veškeré inzertní rubriky, které znáte z původní iFauny. Vaše účty i inzeráty byly převedeny na nový web – zvýhodněné inzeráty zůstávají zvýhodněné i nadále.
Oproti minulé verzi jsme lehce pozměnili strukturu kategorií, abychom inzeráty řadili co nejpřesněji podle jejich obsahu. Prosíme vás proto o trpělivost – je možné, že narazíte na drobné chyby nebo nejasnosti. Dejte nám o nich vědět! Buďto jednoduše napište sem do vlákna, nebo nás můžete kontaktovat na e-mailu redakce@ifauna.cz či na našich sociálních sítích.
Důležité upozornění: Pokud na iFauně vystupujete v rámci podnikání (např. prodej chovatelských potřeb, profesionální chov zvířat), prosíme vás o aktualizaci profilu – označení podnikatelské činnosti a doplnění IČO a názvu. Je to důležité z legislativních důvodů (nařízení P2B).
Děkujeme, že jste s námi. Uděláme maximum pro to, aby se iFauna vrátila ke svému původnímu poslání – být bezpečným a přínosným místem pro všechny zodpovědné chovatele.
Těšíme se na vaše příspěvky a společné pokračování tohoto krásného příběhu! 🐕🐦🐍🐠
Za tým iFauny zdraví
Šárka
Kdysi dávno, dávníčko, jsem brouzdala jen tak zbůhdarma po internetu a objevila jsem iFaunu. Chvíli jsem zvědavě nakukovala, chvíli přispívala jako anonym, pak jsem si založila účet - a zrodilo se přátelství. Přátelství s lidmi, kteří mají stejný pohled na svět jako já, přátelství, které toho tolik přineslo mně, ostatním, ale zejména zvířatům. Byla to zábava, bylo to ponaučení, bylo to rozšíření obzorů, byla to útěcha, když mi zemřel pes, byla to jízda.
A ta jízda skončila vyhoštěním. Chápu, změna majitelů určila jiný kurz. Nesouhlasím, považuji to za něco strašně nefér, ale akceptovala jsem to tenkrát a akceptuji to i dnes.
Co ale akceptovat nedokážu, je způsob, jakým jste nás vyhnali. Věděli jste, že diskuze zde již nadále nebude fungovat, takže tento web nemohlo ohrozit, když diskutéři odejdou jinam. Nebyl to odchod ke konkurenci. Tak proč jste nemohli nechat nás domluvit se, abychom se mohli scházet někde jinde? Proč se mazaly odkazy na jiné weby, kde nám nabídli služby, které tady již více nebyly přístupné?
Nenapadá mě žádný morální důvod. Vaše jednání bylo neetické. Museli jste vynaložit úsilí, abyste nám zcela zbytečně dělali zle.
Jak by bylo vám, kdyby tu najednou přišlo dvacet lidí, samí trolli, zahltili to tu odkazy na nevhodné weby, falešnými nabídkami půjček a úmyslně nepravdivými informacemi o chovu zvířat?
Upřímně, po tom, co jste provedli nám, byste si to zasloužili.
Těšilo vás mazat slušné dotazy, odkazy na jiné weby, žádosti a prosby? Protože většina těch příspěvků, co byla smazána adminy, byla slušná.
A neříkejte, že to byl pokyn z vedení - úplně vidím, jak za zády adminům sedí Švéd s překladačem a kontroluje každý jeden příspěvek na fóru, které plánuje zrušit, jestli náhodou neobsahuje něco, co by ve Švédsku považovali za nevhodné.
Nakonec... mi z toho je jen smutno. Web, který toho tolik udělal pro tolik zvířat a lidí, kterým jsem tolik let žila - a který v mém srdci nezabírá ani to nejmenší místečko. Ne proto, že byl prodán, ani proto, že bych věděla, kým zdejší admini jsou, ale proto, že vím, kým nejsou. Nejsou to dobří lidé.
Lulu1

XXX.XXX.236.214
Z chyb se člověk učí, i ifauna se z chyb učí. Měli bychom se vrátit a dát tomu šanci. Kde jste Kometo, Roklanko, Zrzavci?
Dobrý den, Varaxi,
bohužel, odkazy na konkurenci to byly - žádný z webů neprovozoval pouze diskusní portál, ale také inzerci zvířat. Z tohoto důvodu nebylo možné zde pozvánky ponechat.
Nechci tu dokola obhajovat ani sebe, ani zbytek tehdejšího týmu a nebudu tu vypisovat, jaké jsme měli pokyny a jak a co přesně švédské vedení kontrolovalo. Jen podotknu, že při dnešních technických možnostech opravdu nebylo nutné, aby za námi někdo seděl s překladačem - i bez toho měli dobrý přehled, co se tu děje.
Někteří lidé psali slušně, ovšem mnozí jiní se vyjadřovali vulgárně a agresivně, dokonce zasílali tyto zprávy i na soukromé kontakty našich pracovníků.
Zpětně vnímám, že jsem opravdu asi úplně neustála tu obrovskou vlnu nenávistných vzkazů, popravdě mě zaskočila jejich intenzita. Omlouvám se tedy, pokud jsem někomu křivdila, nicméně prosím vezměte v úvahu, že já a celý tehdejší tým jsme skutečně byli pod velkým tlakem, bez nadsázky "mezi mlýnskými kameny".
Teď má iFauna šanci postavit se opět na nohy, navázat na svou dlouholetou tradici a udělat kus dobré práce - a na to se chceme soustředit.
Zdraví
Šárka
Lulu1
napsal(a):
Z chyb se člověk učí, i ifauna se z chyb učí. Měli bychom se vrátit a dát tomu šanci. Kde jste Kometo, Roklanko, Zrzavci?
Moc děkuji za Váš příspěvek. Chyby se staly, ale přinesly nám zkušenosti, které se budeme snažit maximálně využít.
Jsme rádi za každého, kdo přijde s otevřenou myslí a udělá si názor na základě toho, jakou práci tu v nadcházejících týdnech a měsících odvedeme.
Prosím vás, a který z těch webů se soustředil výlučně na mazlíky? Žádný, že.
Navíc malo-cho-v žádnou inzerci nemá. A odkazy na něj jste taky mazali.
Takže buď lžete, nebo jste se ani neobtěžovali si to ověřit.
A co vás teda přesně nutilo ty příspěvky mazat?Jestli jste to neustáli, tak nejste profesionální. Nic neopravňuje k tomu, mazat slušné a etické příspěvky, které byly v souladu s pravidly diskuze.
Já vás bránila. Dlouho jsem vás bránila. Ale něco obhájit nejde. To, jak jste nás vyhnali, považuju za ubohé.
Lulu1

XXX.XXX.236.214
Pojďme se o tom pobavit. Podle mě žádný normální web nechce aby se lidi hromadně bavili o konkurenci. Kdyby to nebyla Šárka, tak totéž dělal někdo jiný. A kdyby ne, tak je to výjimka, že to svět neviděl. Lidi by se sem měli vrátit a vsadím se že to bude v pořádku, jako dřív.
Lulu193

XXX.XXX.230.164
Lulu1
napsal(a):
Kde by byli, všichni jsou na chovzvirat.cz tak tam běžte za nimi.
Lulu1
napsal(a):
Pojďme se o tom pobavit. Podle mě žádný normální web nechce aby se lidi hromadně bavili o konkurenci. Kdyby to nebyla Šárka, tak totéž dělal někdo jiný. A kdyby ne, tak je to výjimka, že to svět neviděl. Lidi by se sem měli vrátit a vsadím se že to bude v pořádku, jako dřív.
Haha, moc vtipné.
Konkurence to nebyla, není a nebude, jak jsem už uvedla. Nemají inzerci.
Pokud se sem někdo chce vrátit, ať tak udělá. Ale bezpáteřní chování nezaslouží druhou sanci.
A na Chovu zvířat se o konkurenční iFauně vesele diskutovat může, ale tady to je na černé listině? Tak to asi není výjimka, co svět neviděl.
Lulu1

XXX.XXX.236.214
Lulu193
napsal(a):
Kde by byli, všichni jsou na chovzvirat.cz tak tam běžte za nimi.
Proč?
Lulu193

XXX.XXX.230.164
Lulu1
napsal(a):
Proč?
Co proč, ty ses ptala kde jsou tak tady máš odpověď.
Varaxi
napsal(a):
Jo, a malo-c-hov bez pomlček je pořád na černé listině. To už je opravdu za hranicí trapnosti.
Podívám se na to hned v pondělí s techniky, není to záměr, ale pozůstatek z nastavení původní iFauny těsně před jejím vypnutím.
Jak můžete vidět i v tomto vláknu, zmínky o konkurenci nemažeme, nejde-li vysloveně o cílené zvaní uživatelů jinam.
Je samozřejmě na každém, zda se na iFaunu rozhodne vrátit nebo ne, chápu, že pro někoho byla diskusní komunita důležitější, než jsme si uměli představit a netvrdím, že se z naší strany nestaly žádné chyby.
Na druhé straně ale i chování některých uživatelů bylo daleko za hranou, tím spíš, že za to hlavní, tedy za zrušení rubrik a diskusí, nikdo z českého týmu nemohl.
Nevidím smysl v neustálém omílání, co se stalo před dvěma lety, teď se soustředíme na to, co se podaří vybudovat do budoucna - a to také bude příležitost, udělat si na současnou iFaunu a její tým názor.
..hhippie

XXX.XXX.166.24
Varaxi, naprosto do puntíku souhlasím s Tvým prvním příspěvkem. Cítím to stejně.
Když to začlo být neúnosné s blokováním uživatelů a ani po interním vyjednávání ohledně záchovy archivu pro veřejnost jsme nebyli úspěšní, založili jsme Maloch-ov.
Koukám, že dodnes tu mám zablokovaný svůj nickname… a to náš odpor a odboj byl jen reakcí na agresivní jednání místních adminů. Myslím, že zrovna na Kozách a ovcích byl vážně klid a že vlákna byla z 99 % pouze chovatelskými radami a mírumilovným sdílením chovatelských životů… přesto jsme se s velmi zlou potázali.
Také bych se ráda otočila zády k minulosti a začala znovu… bohužel ta zahořklost z neférového chování a podrazu pořád zůstává…
Prosím, pokud máte někdo zablokovaný/deaktivovaný účet a přejete si ho obnovit, napište nám SZ nebo na redakce@ifauna.cz.
Nejde o záměr, ale o nechtěný pozůstatek z nastavení platformy těsně před jejím vypnutím (přesunem na "švédskou" verzi).
Dáme to do pořádku, stejně jako filtr na nepovolená slova.
Jasně, ignorujte a bagatelizujte minulost, když se vám nehodí do krámu. Na co špetka sebereflexe, na co se k tomu stavět čelem.
Jako sorry, not sorry, kdybyste chtěli pokračovat, kde to před Švédem skončilo, tak ta zakázená slova promažete dřív, než diskuzi zpřístupníte. To je úplné minimum. Ale proč se tím zaobírat, když můžete drze lhát o konkurenci a inzerci.
Jo, jasně, ostatní na vás byli hnusní. Já nebyla, stejně jste moje příspěvky mazali. Kolektivní vina? A víte, že ta je v EU zakázaná jako neetické chování?
Vyhodili jste nás vy, admini. Sprostě jste nás vyhodili. A teď obnovíte diskuzi a chcete se tvářit, že se to nikdy nestalo, za všechno může Švéd a puťa puťa, pojďte zpátky. Nevím, kdo s trochou sebeúcty by to dělal.
..hhippie

XXX.XXX.166.24
Apropo… zamotaly se nám tu dvě události dohromady… blokování uživatelů a mazání příspěvků dávno předcházelo komplikacím se změnou majitele webu… tedy se nedá “omlouvat” ani nějakým tlakem a stresem na dřívější majitele..
To jen abych věci uvedla na pravou míru.
Nejsem tu proto, abych to tu trollila nebo hejtila. Nemám to za potřebí.
Jen bych taky očekávala omluvu za neférový přístup a velký morální přešlap tehdejšího vedení… když už s takovou radostí a pompézností oznamujete znovuobnovení iFauny.
Byly jsme právě ti, kdo tvořili obsah toho webu a zvyšovali jeho hodnotu počtem rad a informací pro ostatní chovatele. Nemyslím ovčáky, ale všechny přispivatele napříč kategoriemi. Tak bych očekávala - a to je to, co se snaží říct i Varaxi - velké sypání popelu na hlavu a pokus o urovnání vztahů za tuto nečestnost a morální přešlap. Tak si sáhněte do svědomí a zkuste to komunikačně dotáhnout… ať už můžeme zas všichni klidně spát…
Jopa2t

XXX.XXX.230.209
Varaxi
napsal(a):
Jasně, ignorujte a bagatelizujte minulost, když se vám nehodí do krámu. Na co špetka sebereflexe, na co se k tomu stavět čelem.
Jako sorry, not sorry, kdybyste chtěli pokračovat, kde to před Švédem skončilo, tak ta zakázená slova promažete dřív, než diskuzi zpřístupníte. To je úplné minimum. Ale proč se tím zaobírat, když můžete drze lhát o konkurenci a inzerci.
Jo, jasně, ostatní na vás byli hnusní. Já nebyla, stejně jste moje příspěvky mazali. Kolektivní vina? A víte, že ta je v EU zakázaná jako neetické chování?
Vyhodili jste nás vy, admini. Sprostě jste nás vyhodili. A teď obnovíte diskuzi a chcete se tvářit, že se to nikdy nestalo, za všechno může Švéd a puťa puťa, pojďte zpátky. Nevím, kdo s trochou sebeúcty by to dělal.
Tal ta zakázaná slova promažou teď, pár dní po zpřístupnění diskusí. Určitě to nebylo snadné provést, tak se holt všechno nepovede dokonale.
..hhippie
Máte pravdu, že způsob ukončení diskusí v roce 2023 šel jistě zvládnout lépe a za to se tedy všem uživatelům omlouváme, bez ohledu na to, jak k situaci došlo.
Ke starší historii je už těžší se vyjadřovat, nicméně I v době před změnou majitele měla iFauna moderovanou diskusi, tedy Admini mohli (mohou) zasáhnout, pokud došlo k porušení diskusních pravidel.
https://www.ifauna.cz/pravidla-inzerce-a-diskusi
Těchto pravidel se budeme držet i nadále, za "příspěvek poškozující iFaunu" ale rozhodně nepovažujeme pouhou zmínku konkurenčního portálu, seznam filtrovaných slov bude co nejdříve upraven.
Přechod z osekané verze iFauny zpět na kompletní je technicky náročný proces a chvíli trvá, než vše uvedeme do finální podoby.