Inula

XXX.XXX.104.34
Nejsou kastráti tzn. volové? To by pak znamenalo, že jsou klidnější, lehčí manipulace, a podle mě kastráti naopak rychleji rostou, a co jsem tak zaznamenala u koní, tak jsou kastrovaní takový "kulatější". Nekastráti ztrácejí spousty energie při jiných myšlenkách , kdežto kastrát se soustřeďuje jen a jen na žrádlo a růst...
Článek Ing. Pavly Schneiderové:
Ztráty hmotnosti spojené s kastrací se zvyšují se stoupajícím věkem při kastraci. Ztráty hmotnosti nebyly ovlivněny kastračním postupem. Odborníci doporučují kastraci při nebo krátce po narození pomocí gumových kroužků.
Pohlaví má významný vliv na růst, tělesný vývoj a složení jatečného těla skotu. Agresivní chování, menší křehkost a tmavší barva masa u nekastrovaných býků je jedním z důvodů kastrace telat.
Rozdíly v užitkovosti mezi kastrovanými a nekastrovanými býky se projevují hlavně po pubertě dosahované v průměru ve věku 10 měsíců. Během puberty produkují varlata hlavně androgeny, z nichž je nejúčinnější testosteron. Androgeny jsou odpovědné za vývoj druhotných samčích orgánů a chování samců, podporují vývoj svaloviny vyšším ukládáním dusíku. Anabolické vlastnosti androgenů, hlavně testosteronu, se u býků projevují ve vyšším průměrném denním přírůstku hmotnosti o 19 % při průměrném denním příjmu krmiva jen o 3 % vyšším než u volků. Vzhledem k lepší rychlosti růstu a účinnější konverzi krmiva u býků je navrhovaná post pubertální kastrace telat a dokrm volků jako postup, která zohledňuje příznivou užitkovost býků a kvalitu masa volků.
Nejběžnější je chirurgický postup kastrace býků a kastrace gumovými kroužky. Použitý postup a věk při kastraci ovlivňují velikost stresu, welfare a užitkovost zvířat. Měřítkem reakce zvířat na nepříznivý stresový zásah jako je kastrace je koncentrace plazmatického kortizolu. Koncentrace kortizolu v plazmě dokazuje, že hladina stresu může být vyšší u starších kusů. Někteří vědci nezjistili rozdíl v reakci zvířat na stres při užití obou postupů kastrace.
Studie provedená na univerzitě v Nebrasce hodnotila vlivy věku a postupu kastrace na užitkovost zvířat a jejich reakci na stres. Výsledky studie uvádějí následující:
- čím je nižší věk při kastraci, tím méně je zásah stresový;
- při kastraci provedené při narození nebo brzy po narození se výrazně snížila ztráta hmotnosti;
- kastrace provedená po pubertě neumožňuje využít příznivý anabolický vliv testosteronu, protože zvířata ztrácejí nabytou hmotnost v důsledku vyloučení hormonu;
- nebyly zjištěny rozdíly v reakci na stres spojený s kastrací provedenou různým způsobem;
- reakce na stres u skotu mladšího než 6 měsíc byla nižší než při kastraci ve věku vyšším než 6 měsíců.
PavelB.

XXX.XXX.230.5
Díky za 100% vysvětlení.
Nebyl by link na ten článek (tedy pokud je obsáhlejší, než jste uvedl)?
Odkaz: http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=1&typ=1&val=42397&ids=1462
Ale víc toho tam není
Inula

XXX.XXX.123.95
Mildík
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat jestli volek (na výkrm) může být celoročně ve výběhu s jalovicemi až do jatečné zralosti(cca do 20.měs. věku) Děkuji.
Může, ale aby z něho něco bylo, potřebuje příkrm - zrno, okopaniny... kdežto ty jalovice ne. Budete ho muset na krmení oddělovat.
BobanCh

XXX.XXX.194.90
omegab
napsal(a):
Kvalita masa spatna, kastrace se nedoporucuje protoze kastrace = tele pomalej rust... najdete si to ve starsich clancich
Petr
Asi jste volského masa moc nesnědl, protože byste něco takového nemohl napsat. Volské maso je mnohem jemnější a chutnější než z býka. Pravdu máte, že vůl nenaroste tolik jako býk, což nám nevadí. S volem je jednodušší manipulace, v klidu jdu mezi dvouleté voly, k býkům jsem již nevstoupila, když jim byl rok.
Přesně jak píše BobanCh! Kvalita masa volka je z kulinářského hlediska úplně jinde než z býka, je mnohem křehčí a šťavnatější (ikdyž občas více tučné). Jediným důvodem, proč se od kastrace upouští, je "neekonomičnost", protože intenzita růstu je oproti býkům nižší (ale ne zas tak dramaticky).
Dobrý den, mohu se zeptat o kolik je váhový přírůstek nižší okolo 20 měsíce u vola než u býka? Máte někdo zkušenosti? Ráda bych 3týdeního býčka vykastrovala, ale tchán mě přesvědčuje o opaku . Býčka jsem dostala od známých, je bohužel na umělém mléce (matka ho nechce kojit) a známý nemají čas ho přikrmovat
. U mě bude mezi ovcema na pastvině (hlavní důvod pro kastraci) - bohužel hovězí nechovám. Děkuji předem za info.