Jakou plochu pro 10 krav?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2016 13:28
bambula007

XXX.XXX.147.239

Dobrý den, na kolika hektarech můžu mít cca od května do října 10 krav na pastvě, a na kolik hektarech mám sušit seno na zimu (od listopadu do dubna)? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2016 14:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

bambula007 napsal(a):
Dobrý den, na kolika hektarech můžu mít cca od května do října 10 krav na pastvě, a na kolik hektarech mám sušit seno na zimu (od listopadu do dubna)? Děkuji.

To záleží na vašich podmínkách - každá pastvina má jinačí úživnost a taky produkce sena z hektaru je různá. zatížení taky závisí na péči o pastvinu a na způsobu pastvy.

Jinak pro představu: http://www.zootechnika.cz/clanky/pastva-zvirat-vypocet-zatizeni-pastviny.html

Na jeden hektar se při přiměřeném zatížení vejdou asi dvě velké dobytčí jednotky, což jsou dvě krávy.

19.3.2016 18:52
aggitta

XXX.XXX.249.59

bambula007 napsal(a):

Neptáte se na "dotační zatížení"? Tam je max.1,15 VDJúha trvalých travních porostů, takže pro 10 krav (bez telat) musíte mít min.8,7 ha TTP, ale pást můžete na menší ploše.
Ideálně pak na jaře oplotíte cca 1/3 a spasete, zbytek bude 1. seč, pak kravám buď zvětšíte ohradu na 2/3 výměry a poté uděláte otavy na zbývající třetině, nebo přeženete krávy na posečenou plochu až trošku obrazí (stačí 7-10 cm porost), a na původně pasené ploše vysečete nedopasky, a koncem léta uděláte otavu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík