Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, chci se zeptat chovatelů jerseyek, kolik toho denně nadojíte?
My máme prvotelku. Zhruba dva týdny po otelení jsme si pro zajímavost začali zaznamenávat kolik nadojí. Dojíme 3x denně, telátko dostává denně 6l mléka.
Denní nádoj se nám teď (necelý měsíc po porodu) pohybuje mezi 10.5l až 14.9l. Nezvyšuje se, spíš to kolísá kolem 11-12l.
Jinak kráva zatím ještě není na pastvě, jsme na horách, tráva tu zatím není, teď akorat slezl sníh.

Myslím si, že na prvotelku na domácím krmení. To je uspokojivé. To dojení 3 x denně praktikujete za účelem zvýšení dojivosti?

Ano, místní stařešinové nám to doporučili, že to tak je lepší. Navic 3x i krmíme telátko, tak aby měla čerstvé mlíko.
Navíc nás to dojení baví
Mám pár jerseyek v chovu, a musím říct, že mě to plemeno oslovilo, hlavně, když se jde člověk podívat do chovu, který je přímo zaměřen na ně v zahraničí. Až k neuvěření jak taková malá kravička dokáže dojit jak poblázněná.
V mém chovu jerseyky dosahují poměrně pěkných výsledků, ale je to hlavně o genetice. Měl jsem v chovu jerseyku prvotelku 26 litrovou a pak taky prvotelku sotva 10l za den.
Jinak všeobecně jerseyská kráva v extenzivitě by aspoň těch 15 dát měla..

Poslední týden už začala tráva i u nás na horách, tak kravka chodí na celý den na pastvu a nadojené mléko začalo stoupat, už jsme přes 15l.
Jinak cca 30% sebereme jako smetanu (sbíráme ručně) a máslo je čím dál žlutější 😋🥛

Tak kráva už je asi dva týdny na pastvě a postupně se nádoj zvedá. U nás na horách tráva roste fakt pomalu a je tenká jako niť. Včera jsme jí udělali druhou ohradu tam, kde byla tráva už vzrostlejší a dneska jsme nadojili 21.5l 🐂🥛🥇
Nějak jsem to z těch laktačních křivek pochopila, že maximum je cca měsíc po porodu a pak to klesá. Ale u nás to vypadá, že to prostě přímo souvisí s tou trávou. Čím delší tráva, tím víc mléka...

napsal(a):
Tak kráva už je asi dva týdny na pastvě a postupně se nádoj zvedá. U nás na horách tráva roste fakt pomalu a je tenká jako niť. Včera jsme jí udělali druhou ohradu tam, kde byla tráva už vzrostlejší a dneska jsme nadojili 21.5l 🐂🥛🥇
Nějak jsem to z těch laktačních křivek pochopila, že maximum je cca měsíc po porodu a pak to klesá. Ale u nás to vypadá, že to prostě přímo souvisí s tou trávou. Čím delší tráva, tím víc mléka...
Co já si pamatuji (ale je to už dávno), tak ano, laktace se zvedá první měsíc, pak je tzv. plató = nádoj se drží a pak dojde k postupnému poklesu.
A to plató si myslím, že souvisí hodně s tím krmením. Že ten sešup je pak později.