Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.10.2017 20:12
dad

XXX.XXX.225.133

Dobrý den.
Uvažuji o kravce a chci se zeptat na nároky ustájení přes zimní období. Jak jsou náročné na teplo ve chlévě ? Literatura udává jen že jsou teplomilné.
Děkuji za odpovědi.

25.10.2017 13:31
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, máme čistou jerseyku, je dvouletá, čerstvě otelená. Je v maštali společně s kozama a teď i teletem, každý má svůj box a rozhodně nemá problém. kamarádka má jerseyku celoročně venku na pastvině s přístřeškem a vše v pohodě, jen je huňatější než ta naše , takže jak si jí naučíte, tak to bude mít. Jen nesnáší průvan, ale to asi nikdo.

Accuracy

25.10.2017 15:13
Accuracy

XXX.XXX.1.226

A chce to dobré odvětrávání, vadí i vlhko. Jinak teplotu bych neřešila, malý prostor si zadýchá, ve velkém se zahřeje pohybem. Pokud nejsou venku opravdu velké mrazy, zvládne to. Když náhodou ty třeskuté mrazy jsou, dávají na družstvu kravám deky. Normálně je regulerně zadekují jako koně. A je to.

26.10.2017 14:56
dad

XXX.XXX.225.133

Accuracy napsal(a):
A chce to dobré odvětrávání, vadí i vlhko. Jinak teplotu bych neřešila, malý prostor si zadýchá, ve velkém se zahřeje pohybem. Pokud nejsou venku opravdu velké mrazy, zvládne to. Když náhodou ty třeskuté mrazy jsou, dávají na družstvu kravám deky. Normálně je regulerně zadekují jako koně. A je to.

Zadekovanou krávu jsem ještě neviděl, asi to bude tím, že jsem dělal ošetřovatele v nížině.
Bude mít 4š x 4h x 2v, zděné stěny 20 cihla, strop dřevěná deska + 20 cm pilin a ze začátku bude sama. Kozy mají vedle to samé jen se mi tam dohromady nevejdou. Čelo na zimu zatahuju polykarbonátem a vchod co zůstane tak mám pověšeny těžké závěsy.
Mám starost hlavně o nechlupaté části - vemeno. Nechci v zimě zjistit, že jsem něco pos...
Dík za rady.

1.11.2017 10:30
lukasel

XXX.XXX.38.130

Kolik mají kusů že dekujou? To bude republiková rarita

Chlad nevadí(pukud nebude ležet vemenem na betonu) vadí mokro a průvan. Zvíře musí být zvyklé jestli jakékoliv zvíře zvykle na teplo srcite do mrazu je to na pruser. Je to jak u člověka. Ty rozměry co píšete si vyhreje sama ale jak už někdo psal větrat ale ne pruvanem. V čím vyšší teplotě ji budete držet tím bude náchylnější.

1.11.2017 13:02
akela

XXX.XXX.36.106

Jasně, že zimu zvládne, ale nádoj rapidně klesne. Pokud tedy chováte krávu na mléko, tak je to celkem problém. Holt se s tím musí počítat. Nám nádoj klesá z průměrných 18l v létě na průměrných 7l v zimě. Ale náš vet často mluví i o chovech, kde jerseyky, co jsou jen po přístřeškem nebo ve studené stáji v zimě nedojí vůbec. Záleží na kusu. Některému člověku je v zimě i v péřovce zima a jiný běhá jen ve větrovce.

1.11.2017 13:06
akela

XXX.XXX.36.106

Naše holka je ve studené dřevěné stáji, kde si to při zavřených dveřích celkem vydýchá, ale hodně jí nad hlavou větráme kvůli vlhkosti a hodně podestýláme, tak aby tam měla stále sucho a čisto. Přes den, pokud neprší nebo moc nefičí je venku volně na pastvině. Mléka má méně, ale tučnost přes 7%, tak velká spokojenost. Na zimu má vemeno chlupaté jak mamut, tak je trošku problém s dojením, aby jí to netahalo. To pak nechce někomu stát.

Přidejte reakci

Přidat smajlík