Dobrý den, jsem cca pět let chovatelem býků a napadlo mě, že bych od jara koupil a nechal připustit jalovičku.
Asi to bude pro většinu z Vás hloupý dotaz, ale opravdu s tím nemám žádnou zkušenost.
Chtěl bych se zeptat, jestli se dá odstavit tele v určitém věku tak, abych následně nemusel krávu dojit, protože vše dělám při práci a nedokážu si představit, že k tomu všemu ještě budu ráno dojit
Děkuji za odpovědi
Zdeněk.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hromadys
napsal(a):
Dobrý den, jsem cca pět let chovatelem býků a napadlo mě, že bych od jara koupil a nechal připustit jalovičku.
Asi to bude pro většinu z Vás hloupý dotaz, ale opravdu s tím nemám žádnou zkušenost.
Chtěl bych se zeptat, jestli se dá odstavit tele v určitém věku tak, abych následně nemusel krávu dojit, protože vše dělám při práci a nedokážu si představit, že k tomu všemu ještě budu ráno dojit
Děkuji za odpovědi
Zdeněk.
No jasný, připustíte masnou jalovici, té se narodí tele, která ona následně bude kojit a to tele všechno mlíko vypije a pro vás stejně nic nezůstane.
Dojí se mléčné krávy.

hromadys
napsal(a):
Dobrá, pokud tedy dobře chápu a já si to i tak myslel, tak po odstavení, třeba po půl roce se krávě laktace sama zastaví?
Je to tak ?
No jo, když se nekojí ani nedojí, tak kráva zaprahne. produkce mléčné žlázy je řízená odběrem. když není odběr, tak není mlíko.

Dá se říct že ano, nicméně po každém odstavu je vhodné vemeno sem tam kontrolovat, zda netvrdne a nehřeje, protože pokud by se jí udělal zánět, tak o nějakou čtvrtku vemene může přijít. Masné krávy ale bývají po půl roce od otelení už víceméně zasušené.