navay
napsal(a):
No, pěkné. Je to všechno z jedné oblasti? Údolí Strumy, vých. Rodopi? A z jakého období?
Jo, zatím všechno bylo z údolí Strumy. Byli jsme i v západních Rodopách, ale tam byla na plazy na přelomu dubna a května dost kosa, takže jsme viděli jen pár podarcisek, tam to byla spíš turistika, pár jeskyní a tak.
navay
napsal(a):
Zajímavý kopec, skoro bych ho nepoznal, odkud je to focené? Já ho znám ale asi z trochu jiné strany.
Jo, moc pekne fotky ze super oblasti :-) Ten slepak na tom jihu Bulharska az tak vzacny neni. Napriklad v okoli Petrice jich bylo celkem dost :-) Jenom, jak jste to resili s takovou tou jejich hloupou prihlasovaci povinnosti? Kde jste spali? :-)) Diky. VH
vladimir hula
napsal(a):
Jo, moc pekne fotky ze super oblasti :-) Ten slepak na tom jihu Bulharska az tak vzacny neni. Napriklad v okoli Petrice jich bylo celkem dost :-) Jenom, jak jste to resili s takovou tou jejich hloupou prihlasovaci povinnosti? Kde jste spali? :-)) Diky. VH
Trefně řečeno, hloupá přihlašovací povinost! Teoreticky bys měl pokaždé kde se ubytuješ mít tzv. "Adresna karta na cuždenec", popkud nejedeš s cestovkou. Problém je, že sami Bulhaři neví k čemu to je, a když svému domácímu ještě řekneš že se to musí jít registrovat na policii, tak je ještě méně ochotný, ostatně kdo z nás rád chodí na policajty. Navíc většinou ubytování s Adresnou kartou je tak o 2 Leva dražší než bez ní (samotný formulář (je třeba mít 1 pro sebe a 1 si nechají policajti) ti nedají na policii, ale musí se jít koupit do nějakého obchodu kde takové věci prodávají, což může být v zapadlých vesnicích problém). Byl jsem tam soukromě bez cestovky asi třikrát, byvil jsem se o tom s některýma čecho-bulharama a s dalšími lidmi a ti mi řekli zhruba toto. V podstatě jde o to, vyřídit si to první den, a nevyplnit tam datum, kdy ubytování končí, ten si vyplníš na konec pobytu, nebo to necháš tak. Jde o to, přesvědčit domácího aby to nevyplňoval (že to není třeba, nebo menší úplatek v podobě navýšení ceny za ubytování, což vlastně žádný úplatek není, protože to tak dělají všichni a v podstatě je to jakýsi standart), a doufat že ani policajtům to při registraci nebude vadit, ale to se mi ještě nestalo, oni to berou dost ležérně. Ještě jeden problém může nastat, když ti v obchodě prodají starší typ adresne karty, který ti pak zas nevemou policajti, a můžeš dělat vše znova … Faktem je, že to po mě na zpáteční cestě přes hranice nikdy nechtěli, ale co kdyby.
Tímhle postupem ale nelze vyřešit spaní ve stanu v přírodě, které je ovšem oficiálně mimo kempy zakázano, praxe je jiná. Je třeba rozdělávat stan až po setmění a v odlehlejších oblastech, aby nebyly problémy. Jinak normálně ubytování v soukromí nebo levnějších hotelích.
Možná se celé toto všechno může zdát jeko obcházení bulharských zákonů a podobně, ale je třeba si uvědomit, že tohle je Balkán, a zde panují trochu jiné zvyklosti než u nás, tak to tam prostě chodí, můžou být rádi že jim tam turisti jezdí, a je jen v jejich zájmu jim to příliš neznepříjemňovat papírováním a občas přivřít oko. Ostatně samotná Adresna karta je jinak úplně k ničemu.
krokodyl
napsal(a):
Jo, souhlasím moc zajímavý kopec, ta moje fotka byla ze severu, když jsme přicházeli. Bohužel nám tam počasí moc nepřálo.
Co se týká přihlašování, tak jsme to buď vůbec neřešili, to když jsme spali někde venku, akorát jsme se vždy snažili zalézt někam stranou a být nenápadní. A nebo jsme se občas někde ubytovali, levný byli turistické "spálni" a tam nás nechali vyplnit papíry a sami nás přihlásili. Nakonec jsem měl v pasu asi pět papírů a už jsem je nikdy nepoužil a nikdo je po mně nechtěl. Toť vše...