Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lampař

19.11.2007 21:51
lampař

Podařilo se mi odchovat křížence dvou druhů chelodin. Ne že bych se tím chtěl chlubit, vím že to je "prasárna", ale stalo se a tak jsem se rozhodl netajit se s "výsledkem". Samec (otec) byl Chelodina reimanni asi poloviční, než samice (matka) Chelodina Siebenrocki. Samice byla po operaci vejcovodů a popravdě jsem ji choval se samci jiného druhu proto, že jsem se mylně domníval, že je již pro chov nepoužitelná. Samci jejího druhu se velmi intenzivně snažili ji pářit, což nesla dost špatně, byla podrážděná a agresivní, páření se Samcem Ch. reimanni jsem nepozoroval. Její gravidita mě dost překvapila, stejmě jako tvar a velikost vajíček. První mládě se narodilo včera (18.11.) Narozdíl od mladých Ch. reimanni nemá žluté fleky na plastonu a marginálních štítcích a je větší. Narozdíl od ch. siebenrocki má černý a ne šedivý plastron. Stejně jako mláďata ch. siebenrocki se narodilo s "přeloženým plastronem". Inkubace trvala 73 dní což není moc v běžné toleranci ani jednoho z druhů.
Na obrázku horní Ch.siebenrocki x reimanni dolní Ch. reimanni

lampař

19.11.2007 21:52
lampař

lampař napsal(a):
Podařilo se mi odchovat křížence dvou druhů chelodin. Ne že bych se tím chtěl chlubit, vím že to je "prasárna", ale stalo se a tak jsem se rozhodl netajit se s "výsledkem". Samec (otec) byl Chelodina reimanni asi poloviční, než samice (matka) Chelodina Siebenrocki. Samice byla po operaci vejcovodů a popravdě jsem ji choval se samci jiného druhu proto, že jsem se mylně domníval, že je již pro chov nepoužitelná. Samci jejího druhu se velmi intenzivně snažili ji pářit, což nesla dost špatně, byla podrážděná a agresivní, páření se Samcem Ch. reimanni jsem nepozoroval. Její gravidita mě dost překvapila, stejmě jako tvar a velikost vajíček. První mládě se narodilo včera (18.11.) Narozdíl od mladých Ch. reimanni nemá žluté fleky na plastonu a marginálních štítcích a je větší. Narozdíl od ch. siebenrocki má černý a ne šedivý plastron. Stejně jako mláďata ch. siebenrocki se narodilo s "přeloženým plastronem". Inkubace trvala 73 dní což není moc v běžné toleranci ani jednoho z druhů.

koukám že se ta fotka vložením ještě zkazí....

lampař

19.11.2007 21:56
lampař

lampař napsal(a):
koukám že se ta fotka vložením ještě zkazí....

do třetice

19.11.2007 22:12

lampař napsal(a):
do třetice

Budu na predaj? Posli mi na mail prip. cenovu ponuku. Dik.

lampař

19.11.2007 22:46
lampař

sauria napsal(a):
Budu na predaj? Posli mi na mail prip. cenovu ponuku. Dik.

To se obávám že si na triko nevezmu. Kdybych je pustil do světa, tak jen někomu u koho budu mít jistotu, že se bude chovat hodně rozumně. Cizímu člověku je nedám, sorry.

20.11.2007 08:45

lampař napsal(a):
do třetice

Chelodiny (včetně Macrochelodina) jsou bohužel velmi snadno křížitelné podobně jako jihoasijské želvy; možná dokonce ještě snáze. Vím, že Harlad Artner "odchoval" dokonce trojitého křížence mezi Ch. parkerii x Ch.novaeguneae reimanni x Ch.mccordi a v Německu se několika chovatelům "podařilo" zkřížit Chelodina longicollis a Ch. mccordi. Ukázal jsi, že bohužel jsou možní i další kříženci... ale chválím tvou zodpovědnost, nepouštět je naslepo do světa. Zejména (pod)druhy ze skupiny Chelodina novaeguineae jsou poměrně dost variabilní a do jisté míry vzájemně zaměnitelné. Je pravdou, že za pár let by je někdo mohl (i nevědomky) zkoušet pářit s něčím jiným a za dalších pár let máme Evropu zamořenou neidentifikovatelnými kříženci, což by vážně byl průser. H.

20.11.2007 18:54

lampař napsal(a):
To se obávám že si na triko nevezmu. Kdybych je pustil do světa, tak jen někomu u koho budu mít jistotu, že se bude chovat hodně rozumně. Cizímu člověku je nedám, sorry.

OK, chapem. Len som myslel ze budu ako geneticky bezcenne jedince v nejakej pre mna rozumnej cene. Kupovali sme schiebenrocki po 1000kc kus ale to boli do predajne a velmi sa mi zapacili svojou aktivitou. S priatelkou sme si ich az chceli nechat ale boli na objednavku. Som na jastery ale nejaku dlhokrcku by som si vedel predstavit v peknom akvarku v obyvacke.
Kazdopadne mi mozes poslat nejaku ponuku cistych druhov ak mas na predaj a mozno nieco vezmem. Skor nejake beznejsie a lacnejsie lebo v korytnackach sa velmi navyznam.

27.11.2007 09:43

lampař napsal(a):

Jak teplou vodu máte v chovných nádržích.
Je 26-27 OK ?

lampař

28.11.2007 08:53
lampař

bungarus napsal(a):
Jak teplou vodu máte v chovných nádržích.
Je 26-27 OK ?

u jakého druhu? u mutantů pokojovou tedy okolo 20stp

28.11.2007 09:10

lampař napsal(a):
u jakého druhu? u mutantů pokojovou tedy okolo 20stp

Jak Macrochelodina rugosa (siebenrocki), tak Chelodina (novaeguineae) reimanni obývají Novou Guineu a 20° C je podle mě málo; krátkodobě jim to asi vadit nebude, myslím, že krátkodobě snesou i poklesy k 15 ° C, ale z dlouhodobého hlediska jim to rozhodně neprospěje a mláďatům už vůbec ne.
Uváděných 26°-27°C je pro novoguinejské dlohokrčky mnohem optimálnější; přičemž samozřejmě platí, že noční teploty mohou být až o 5° C nižší a naopak denní mohou být až přes 32° C.

28.11.2007 18:39

lampař napsal(a):
do třetice

Pridam par fotek... Srovnani s cistokrevnou Ch. reimanni shora.

28.11.2007 18:40

lampař napsal(a):
do třetice

Srovnání při bočním pohledu...

28.11.2007 18:41

lampař napsal(a):
do třetice

a do třetice zdola...

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.11.2007 12:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

lissemys napsal(a):
Jak Macrochelodina rugosa (siebenrocki), tak Chelodina (novaeguineae) reimanni obývají Novou Guineu a 20° C je podle mě málo; krátkodobě jim to asi vadit nebude, myslím, že krátkodobě snesou i poklesy k 15 ° C, ale z dlouhodobého hlediska jim to rozhodně neprospěje a mláďatům už vůbec ne.
Uváděných 26°-27°C je pro novoguinejské dlohokrčky mnohem optimálnější; přičemž samozřejmě platí, že noční teploty mohou být až o 5° C nižší a naopak denní mohou být až přes 32° C.

taky jsem si to dřív myslel, ale zmenil jsem postupně názor.
a) tyto druhy pochází z Nové Guinee, kde sice je tropický prales, ale přesto voda ztéká z poměrně prudce z hor, které mají 5000 m, takže její počáteční teplota nebude příliš vysoká. pravděpodobně se záhy ohřeje, ale patrně ne na takovou teplotu, nebo rozhodně ne v horních tocích, kde ch. siebenrocki rozhodně žije
b) při vyšších teplotách sice přijímají mláďata více potravy, ale pozoruji na nich nerovnoměrný růst krunýřů a patrně i vyšší mortalitu- což mi potvrdil i Oliver Roemp, když jsem při návštěvě u něho sahl do nádrže s mláďaty a voda se mi zdála moc studená. Oliver tvrdil, že je to výrazně lepší, než jim topit.
c) stejně tak Oliver tvrdí, krom parkeri jsou všechny chelodiny chovatelné v našich podmínkách venku, rozhodně přes léto, bez újmy na jejich zdraví. Takže teplotní poklesy jim nedělají patrně problém.

29.11.2007 14:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
taky jsem si to dřív myslel, ale zmenil jsem postupně názor.
a) tyto druhy pochází z Nové Guinee, kde sice je tropický prales, ale přesto voda ztéká z poměrně prudce z hor, které mají 5000 m, takže její počáteční teplota nebude příliš vysoká. pravděpodobně se záhy ohřeje, ale patrně ne na takovou teplotu, nebo rozhodně ne v horních tocích, kde ch. siebenrocki rozhodně žije
b) při vyšších teplotách sice přijímají mláďata více potravy, ale pozoruji na nich nerovnoměrný růst krunýřů a patrně i vyšší mortalitu- což mi potvrdil i Oliver Roemp, když jsem při návštěvě u něho sahl do nádrže s mláďaty a voda se mi zdála moc studená. Oliver tvrdil, že je to výrazně lepší, než jim topit.
c) stejně tak Oliver tvrdí, krom parkeri jsou všechny chelodiny chovatelné v našich podmínkách venku, rozhodně přes léto, bez újmy na jejich zdraví. Takže teplotní poklesy jim nedělají patrně problém.

bez urážky, ale změřil jsi teplotu vody některé řeky na Nové Guinei, kde žijí tyto želvy? nebyl bych si tolik jistý jako ty. voda o 20° C je pro tyto druhy studená. a tam kde se teplota vody pohybuje kolem této hodnoty, tam rozhodně budou zvířata více využívat slunění, aby dorovnaly teplotní deficit. navíc drtivá většina těchto želv se bude vyskytovat mimo hlavní toky v různých slepých ramenech apod., kde bude zcela jistě teplejší voda. k oliverovu ubytování jenom tolik, že v té místnosti, co má Oliver mláďata, je standardně teplota 23° - 26° C. již výše jsem napsal, že zcela nepochybně všechny novoguinejské druhy krátkodobě snesou teploty kolem 15° C, ale několikaletý chov těchto druhů při teplotě 20 ° C se podepíše na jejich zdraví. při této teplotě prosperují H. maximiliani, které jsou ale obecně považovány za chladnomilný druh.

Přidejte reakci

Přidat smajlík