zdravím, již několik měsíců mám tyto nádherné ještěry a plánuji pro ně velké terárium s rozměry cca 2x1,5x2,5 m, ale přemýšlím jestli bych k nim ještě nedala nějaký druh ještěrů, protože to terárium je opravdu velké, a aby to využívali jen 3 ještěři, my příde škoda
terárium by mohlo být ještě o kousek větší, kdyby bylo potřeba
mám zkušenosti s a.kočičinskýma, ale tam je velký rozdíl ve velikosti a asi by to nedělalo dobrotu, pak mám ještě ch.jemenského, a ten taky nepřipadá v úvahu
poradíte?
Dobrý den,
kdysi jsem viděla společný chov samic Laemanctus longipes a Dasia smaragdina. Sama o společném chovu uvažuji. Zatím mám ozkoušeno, že to funguje mezi mládými jedinci obou druhů. Pokud se bude jednat o odchovy, neměl by být problém.
http://jaona.webgarden.cz/image/16286157
v přírodě (a v menší míře i v zoo) mají zvířata k dispozici nesrovntelně větší prostor, než který jim můžete poskytnout i kdybyste chtěla... proto nedochází tak často ke kontaktu mezi zvířaty, případně zvířat s trusem a pod.
proto je pravděpodobnost nákazy menší... navíc zvířata různých druhů se na menším prostoru zpravidla navzájem stresují, což vede (pokud ne rovnou ke zraněním) minimálně ke zvýšené náchylnosti k chorobám ;-)
platí to zejména tehdy, pokud jsou si druhy navzájem aspoň trochu podobné... například zmínění bazilišci s agamami kočičinskými... pak totiž považují ten druhý druh za konkurenci a žijí ve stálém stresu... pokud máte trio bazilišků, pak asi uvažujete o odchovu, a pak nepřipadají v úvahu ani zmíněné dasie, které by zmohly poškozovat snůšky vajec...
nehledě na to, že se jedná o druhy z dvou odlišných částí světa, což tedy v zoo neuvidíte ;-)
a dvoumetrové terárium je pro trio bazilišků ideálním životním prostorem... rozhodně by jim vyhovovalo a není na ně přehnaně veliké ;-)