Dobrý den všem.
Mám 4 měsíce staré kotě a snažím se ho naučit používat naše wc za pomoci CitiKitty.
Ze začátku šlo vše velmi dobře. Jak malá tak velká potřeba. Když jsem vyřízla druhej kruh na malou tam stále chodila bez problému, ale na velkou už ne. Vrátila jsem se tedy o krok zpět, ale kakat tam prostě nechce. Chodí po byte, kňourá a hledá si nové místo jako je vana, koberec na chodbě a nejnověji na zem vedle záchodu. Tam je aspoň lino. Písek ji měníme po každým použití a sypeme na něj i ty kočičí bylinky. Na malou tam chodí pořád, ale kadit tam prostě nechce. Máte někdo stejnou zkušenost? Jak jste to řešili? Nevím, kde jsem udělala chybu a jak ji napravit.
Děkuju za rady.
lavacca
napsal(a):
A má tedy k dispozici i klasický záchod nebo ne? Nějak jsem to z toho úplně nepochopila, jak to děláte.
Já také ne. A přiznám se, že jsem musela napřed nastudovat oč jde. A nemám ani sama v sobě jasno, zda bych chtěla, abymoji kocouři používali moje WC. Ale to je můj problém a jak se říká Proti gustu žádný dišputát .
Klasický záchodek měla ze začátku, když jsem si ji přinesla domu. Pak jsem objevila tuhle možnost a přišlo mi to super. Přečetla jsem si spoustu recenzí od chovatelů a všichni to jen chválili. Žádný písek ani zápach. A hlavně čisté tlapky, protože nebude nic zahrabávat.
Takže jsem normální záchod nahradila tímto trénovacím prkýnkem do kterého se postupně vyřezávájí větší otvory podle toho, jak je s tím číča v pohodě. Až pak zůstane jen vaše prkýnko.Od prvního dne s tím neměla žádný problém. A po třech týdnech tam najednou odmítá chodit kakat. Nikdo jiný takový problém nemá, nebo se s ním jen nepochlubil. A já nevím, jak to napravit.
sarabubu
napsal(a):
Klasický záchodek měla ze začátku, když jsem si ji přinesla domu. Pak jsem objevila tuhle možnost a přišlo mi to super. Přečetla jsem si spoustu recenzí od chovatelů a všichni to jen chválili. Žádný písek ani zápach. A hlavně čisté tlapky, protože nebude nic zahrabávat.
Takže jsem normální záchod nahradila tímto trénovacím prkýnkem do kterého se postupně vyřezávájí větší otvory podle toho, jak je s tím číča v pohodě. Až pak zůstane jen vaše prkýnko.Od prvního dne s tím neměla žádný problém. A po třech týdnech tam najednou odmítá chodit kakat. Nikdo jiný takový problém nemá, nebo se s ním jen nepochlubil. A já nevím, jak to napravit.
Aha, děkuji za podrobné vysvětlení. Má to tedy jistě svá pozitiva.
Jen tím, že s tímto nemám žádnou zkušenost, tak Vám nijak neporadím; snad se najde někdo znalejší. Držím pěsti.
fikovnice
napsal(a):
Aha, děkuji za podrobné vysvětlení. Má to tedy jistě svá pozitiva.
Jen tím, že s tímto nemám žádnou zkušenost, tak Vám nijak neporadím; snad se najde někdo znalejší. Držím pěsti.
Děkuju. Zkusíme začít znova od začátku a snad to na druhý pokus zvládne.
Jinak si myslím, že to je super nápad. Hlavně ty čistý tlapky. Až teď totiž vidím, jak je má ušmudlaný, když vyleze ze záchodu a běhá po bytě, linka, postel apod. Přeci jen hrabe v záchodě. To mě nikdy předtím nenapadlo. Vždy jsem měla klasický záchod. Je to sice trochu pracnější naučit, ale myslím, že výsledek za to stojí.
sarabubu
napsal(a):
Děkuju. Zkusíme začít znova od začátku a snad to na druhý pokus zvládne.
Jinak si myslím, že to je super nápad. Hlavně ty čistý tlapky. Až teď totiž vidím, jak je má ušmudlaný, když vyleze ze záchodu a běhá po bytě, linka, postel apod. Přeci jen hrabe v záchodě. To mě nikdy předtím nenapadlo. Vždy jsem měla klasický záchod. Je to sice trochu pracnější naučit, ale myslím, že výsledek za to stojí.
Osobně jsem teda zastánce klasického záchodu - pokud člověk používá vhodné stelivo, tak žádné špinavé tlapky kočka nemá. A vžijte se do jeho situace, kdy jako prcek musí balancovat ve výšce, aby vykonalo potřebu... pokud už kočku učit na používání lidského wc, tak bych s tím začala až bude kotě větší.
Nebo bych ji dala aspoň pro začátek klasický záchod. Sama píšete, že chudák chodí po bytě a neví, kam jít. To prostě není ok a může se taky stát, že z něj vychováte čuňátko, co bude dělat potřebu různě po bytě...
S klasickým záchodem začínala a pak jsme přešli na tenhle. Neměla s tím nejmenší problém, proto jsem s tím pokračovala.3 týdny na něj chodila bez problému a najednou tam nechce kadit. Čůrat tam chodí pořád. A balancovat nemusí. Pořád to vypadá jako normální akorát mělkej záchod. Může si tam normálně sednout a má tam i písek. Tak nevím, proč tam nechce kakat, když to pro ni předtím problém nebyl.
sarabubu
napsal(a):
S klasickým záchodem začínala a pak jsme přešli na tenhle. Neměla s tím nejmenší problém, proto jsem s tím pokračovala.3 týdny na něj chodila bez problému a najednou tam nechce kadit. Čůrat tam chodí pořád. A balancovat nemusí. Pořád to vypadá jako normální akorát mělkej záchod. Může si tam normálně sednout a má tam i písek. Tak nevím, proč tam nechce kakat, když to pro ni předtím problém nebyl.
A jaké teď máte stelivo? Moji kocouři teda špinavé tlapky nemívají. Nejlepší jsou v tomto ohledu silikátová steliva, ale ne každá kočka je přijme a jsou také dražší než hrudkující. Moji kocouři mají aktuálně oba druhy steliva, ale tak trochu plánuji do budoucna přejít jen na to hrudkující - právě kvůli té ceně.
Kvůli ceně jsem přešla na Catˇs Best. Je hrudkující, voní dřevem, vydrží dlouho.A může se házet do záchodu (takže žádné chození s pytlíky do popelnice).Jen se roznáší, máme podlahy, takže je u nás smeták pořád v provozu. Beru 40l pytel, pro šest koček ho mám na dva měsíce, i víc. Teď jsem si ho nechala poslat ze ZOOfastu a i s poštovným jsem platila 540korun.
bengalka
napsal(a):
Kvůli ceně jsem přešla na Catˇs Best. Je hrudkující, voní dřevem, vydrží dlouho.A může se házet do záchodu (takže žádné chození s pytlíky do popelnice).Jen se roznáší, máme podlahy, takže je u nás smeták pořád v provozu. Beru 40l pytel, pro šest koček ho mám na dva měsíce, i víc. Teď jsem si ho nechala poslat ze ZOOfastu a i s poštovným jsem platila 540korun.
Díky za tip! Možná vyzkouším. Nevíte, zda lze nakupovat i dobírkou? Už jsem někdy dříve zde psala, že jsem takový konzervativec (a to jsem se nazvala decentně ), který se nenaučil internetovému bankovnictví.
Marek123_45

XXX.XXX.99.226
Taky učim kocourka na lidský záchod. Jsem u prvního vyříznutého otvoru. Několikrát už se tam vykadil a vyčůral, ale vypadá to, že se mu nechce na to jít podruhé, když už tam má bobek. Je to sphynx, takže spíš než bobek, bych tomu měl říkat mega-hromada (kdo máte sphynxe, tak to znáte).
Zatim jsme v procesu učení, zdá se, že do čistého se vyčůrat i vykadit jde. Problematické je dle mého buď když má "plno", nebo když je v bytě tma a on se pak bojí. Uvidíme, jak to půjde.
Hanulik

XXX.XXX.24.1
Já teda osobně nevím jestli je vhodné učit kočičky na lidský záchod. Za prvé musíte nechávat otevřenou toaletu což je pro me nepřijatelné za druhe některé kočky akorát pijí z něj vodu a uvedomte si ze tam mate ruzne osvežovače cistite savem atd. takže pak mužou mit prujmy, za třetí z pohledu kočky nevím komu by z nas se chtelo balancovat na prkenku a jeste u toho vykonávat potřebu přirovnala bych to asi k tureckému záchodu a za čtvrté nedokážu si představit že by mi dítě chodilo na záchod po kočce. Ale je to každého volba. Já používám silikátové stelivo zachody mi voní a kočandy jsou uplně čisťounké a kupuju 10l za 200kč což na jednu kočku vydrží přes dva měsíce ;).
Hanulik: také preferuji kočičí záchod zvlášť. Kocour miluje hrabání ve stelivu, připadá mi to i hygieničtější. Navíc si neumím představit, jak se to kočce líbí, u kotěte ale hlavně u starší kočky mi to připadá dost riskantní.
Výhoda učení na lidský záchod je podle mě jediná. Nemáte doma krabici s kočičím záchodem, tj. odpadá práce s čištěním záchodku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Narazila jsem na pár příspěvku, kdy kočka naučená na lidské wc, přestala po nějaké době toto používat. Majitelé byly nuceni, vrátit se na toaletku s podestýlkou. Údajně je to i tím, že kočky rády hrabou a začne jim to chybět.
bengalka
napsal(a):
Tohle máme taky a je super, jiné už bych nechtěla, krásně voní dřevem. Škoda, že máme septik a já nevyužiji to, že se dá házet do záchodu
V tomhle vám moc neporadím. Taky jsem to zkoušela a dostala jsem se k druhému výřezu, neli třetímu. Číča tam bez problémů chodila a většinou se i trefila do díry. A najednou tam nechtěla kadit. Čůrat tam chodila pořád, ale bobek většinou hodila na lino vedle záchodu. Jelikož jsem ji začala přes den pouštět na špacír a většinou se vykadí venku, tak má doma zase normální bedýnku. Nápad to je super, ale u nás se to nepodařilo.
To se stává, psala o tom v tomto vlákně i Blazice.
Já mám tento krytý záchodek, v bytě mi nijak nevadí, je i docela hezký a kočka ho má ráda. http://www.zoohit.cz/shop/kocky/toalety_pece/toalety_kryt/klasicke_krytem/154683.
Vzhledem k dispozičnímu řešení bytu si nemůžu větší, krytej záchod dovolit. Leda, že bych ho měla v obýváku, nebo ložnici. Přítel měl připomínku, že záchod je tak mrňavej, že kdyby si tam chtěl číst noviny, musí si je otevřít před záchodem a ještě tam má kočičí záchod. Proto jsem to zkoušela s touhle novinkou. A nebudu klamat, představa, že už se nebudu muset tahat s kočkolitem a čistit záchod byla lákavá. Ale nevyšlo to, tak má takovou menší bedýnku. Jelikož je prťavá, tak ji stačí.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
bengalka
napsal(a):
A jak to děláte, že Vám vydrží tak dlouho? Já ho podle super ohlasů taky pořídila. Velký pytel vydržel měsíc a vždy, když se kočičáci vyčůrali, tak byla od toho akorát mokrá půlka záchodu, protože to nedělá hrudky. Nebo jsem něco udělala špatně?
Mončiči
napsal(a):
A jak to děláte, že Vám vydrží tak dlouho? Já ho podle super ohlasů taky pořídila. Velký pytel vydržel měsíc a vždy, když se kočičáci vyčůrali, tak byla od toho akorát mokrá půlka záchodu, protože to nedělá hrudky. Nebo jsem něco udělala špatně?
Nevím měla jsem podobnou zkušenost používám biokats bianco nebo fialový z albertu u obojího mám pytel 10l(nebo kg? ted nevím) na 14-dní takže dva pytle cca měsíčně pro tři kočky z alberta je za 94 pytel v akci i 65 a biokats od 150 do 230 podle místa koupení.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
saty
napsal(a):
Nevím měla jsem podobnou zkušenost používám biokats bianco nebo fialový z albertu u obojího mám pytel 10l(nebo kg? ted nevím) na 14-dní takže dva pytle cca měsíčně pro tři kočky z alberta je za 94 pytel v akci i 65 a biokats od 150 do 230 podle místa koupení.
Biokats právě máme teď a tam máme do každého záchoda deset kilo podestýlky na měsíc. A ten z albertu je tedy kvalitně jako biokats?
Mončiči

XXX.XXX.34.1
saty
napsal(a):
Ano srovnala bych ho s biokats bianco,
důležité je aby to byl ten fialový obal, ten malý zelený se tváří jako menší varianta fialového ale je to úplně jiný obsah.
A je jemný a voňavý?
Mončiči

XXX.XXX.34.1
saty
napsal(a):
Úplně jemný ne spíš taková střední hrubost, parfémovaný není ale svěží ano občas některá dávka při sypaní víc práší ale je to oproti biokats o poznání levnější tak neremcám.
Mockrát děkuji za tip. Určitě až nám dojde zásoba, tak vyzkouším
Mončiči
napsal(a):
To se mi nikdy nestalo. důležité je dodržet doporučenou výšku steliva ve WC. plus čuránky nevybírám úplně hned, ale nechám čtvrthodinu vysrážet do hrudek. Malý pytel při jedné kočce mám na 6 týdnů.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
joanne.s
napsal(a):
To se mi nikdy nestalo. důležité je dodržet doporučenou výšku steliva ve WC. plus čuránky nevybírám úplně hned, ale nechám čtvrthodinu vysrážet do hrudek. Malý pytel při jedné kočce mám na 6 týdnů.
Výšku jsme dodrželi. Vždycky dávám raději víc, než míň. Aby načůraný neproteklo dolu a "nerozplzlo se". A rozhodně nevybírám záchod hned. U nás na to není čas, takže vybírám hajzlíky jednou za 2-3 dny. Takže hrudku to udělat mělo... Nevím, prostě i přes dobré ohlasy od spousty lidí, toto stelivo není pro nás.