Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2015 07:15

Milý Kočkomilci, zajímaly by mě vaše zkušenosti se změnou stravovacích návyků ze strany kočky.
Mám dva kocoury 1,10 a 1,7 let. Oba kastrovaní a jsou jen doma.Ten starší trpěl loni v tuto dobu (do té doby jedl syrové i vařené maso, kapsičky, konzervy, granule) a také letos se to opakuje - nechutenstvím. Normálně je celkem žravý, ale bezmála třetí týden se v jídle nimrá a odmítá to, co měl rád. Takže zkouším, kombinuji, vymýšlím, jen aby něco snědl. Nakoupila jsem vzorky Apllaws iPorta 21 (nechce), Grenwoods (jakž takž - podávám druhý týden, ale nejsou úplně dle mých představ :-/), Fisch4cat (včera trochu snědl bez reptání), ND kuře, losos (ochutnal) k tomu čistý tuňák Cosma. Nic jiného do něj nedostanu... Vždy se nakonec podaří, že něco do žaludku dostane, ale je to málo. Přidávám výživnou pastu Calopet. Podotýkám, že jsem to v první řadě řešila s veterinářem. Kocourek je zdravý, vylučuje normálně (logicky menší bobíky), pije, hraje si, mazlí se, spí tak jak je u něj zvykem, zuby O.K. Problémy s ledvinami, s močovým měchýřem ani se střevy nejsou (zaplaťbánbůh). Jen to nechutenství. Potýkal se někdo s tím, (že jak je známá žravost koček na podzim), tak mají útlum s příjmem potravy třeba teď v předjaří? Ještě doplním, že druhý kocourek také žerynká méně (jestli to odkoukal?!), ale dostatečně. Loni jsme to nějak překlenuli, rozjedl se dost dobře, ale už potom ledacos nechtěl...
Moc vám děkuji za reakce a přeji příjemný den Blažena

Fotoaparát

Vyberte si samolepku nebo emotikonu

..

21.2.2015 13:26
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Milý Kočkomilci, zajímaly by mě vaše zkušenosti se změnou stravovacích návyků ze strany kočky.
Mám dva kocoury 1,10 a 1,7 let. Oba kastrovaní a jsou jen doma.Ten starší trpěl loni v tuto dobu (do té doby jedl syrové i vařené maso, kapsičky, konzervy, granule) a také letos se to opakuje - nechutenstvím. Normálně je celkem žravý, ale bezmála třetí týden se v jídle nimrá a odmítá to, co měl rád. Takže zkouším, kombinuji, vymýšlím, jen aby něco snědl. Nakoupila jsem vzorky Apllaws iPorta 21 (nechce), Grenwoods (jakž takž - podávám druhý týden, ale nejsou úplně dle mých představ :-/), Fisch4cat (včera trochu snědl bez reptání), ND kuře, losos (ochutnal) k tomu čistý tuňák Cosma. Nic jiného do něj nedostanu... Vždy se nakonec podaří, že něco do žaludku dostane, ale je to málo. Přidávám výživnou pastu Calopet. Podotýkám, že jsem to v první řadě řešila s veterinářem. Kocourek je zdravý, vylučuje normálně (logicky menší bobíky), pije, hraje si, mazlí se, spí tak jak je u něj zvykem, zuby O.K. Problémy s ledvinami, s močovým měchýřem ani se střevy nejsou (zaplaťbánbůh). Jen to nechutenství. Potýkal se někdo s tím, (že jak je známá žravost koček na podzim), tak mají útlum s příjmem potravy třeba teď v předjaří? Ještě doplním, že druhý kocourek také žerynká méně (jestli to odkoukal?!), ale dostatečně. Loni jsme to nějak překlenuli, rozjedl se dost dobře, ale už potom ledacos nechtěl...
Moc vám děkuji za reakce a přeji příjemný den Blažena

Fotoaparát

Vyberte si samolepku nebo emotikonu

..

Ahoj "Blazice" smajlík,
snad teď jen přispěji sdělením současné situace u nás. Velký kocour - věk necelé 2 roky teď také jí méně (ale je stále velký a hodně těžký - teď jsem jej nevážila, ale tuším, že se možná už bude blížit i 6kg!), navíc se nemůže zbavit průjmu. S malým je to opak (věk asi půl roku) - je hubený, ale žere stále jak kyselina a nedejbože, když neuklidím hned nákup do lednice. Vše vyčenichá a je schopný rozdrápat během minuty několik igelitek a dostat se třeba k jídlu paničky a ochutnat .
Jinak asi Vám tady lidi budou spíše doporučovat syrové maso - když nechce jíst, zkuste mu je nakrájet na minikousíčky - tak jsem včera nakrmila velkého, zatímco malý hltal i větší kusy (udělala jsem to takto schválně, aby měl velký větší klid k jídlu; jinak by malý vše zhltal strašně rychle). Měli vepřové. Hovězí je hodně drahé, takže střídám vepřové, kuřecí a rybu. To hovězí jen výjimečně.
Slovo do pranice (možná na to založím vlákno) - jak s kostmi. Mnohokrát mi zde byly doporučovány např. kuřecí krky. Na přímý dotaz vetky její odpověď:"Rozhodně ne, zrovna teď tady mám čičinu, kterou chystám na velkou operaci - kost zabodnutá někde v GITu". Tak nevím - z této info, kdy jedni kosti radí, druzí ne, jsem trochu zmatená . Jinak samozřejmě vím, že kočky s myšima přijímají i kosti, ale ty se mi zdají drobnější než jsou např. kosti v kuřecích krcích. Jaký je názor vás kočkařů?

21.2.2015 14:33

Milá Fikovnice smajlík
děkuji za reakci. Zkoušela jsem vše i to syrové maso. Koupila jsem hovězí, něco pomlela, něco nakrájela na kostičky a zamrazila. Předkládala rozmrazené nebo také uvařené, podávala s vývarem, s granulemi i bez nich... Spíš mě zajímá, zda prostě některé kočky jsou takové. Že mají období, kdy více jedí a naopak někdy méně. Sto koček, sto povah, sto životních potřeb...
Radila jsem i s dlouholetou chovatelkou, která říká, že její kočky jsou v tomto období taky docela vybíravé.
Chtěla bych dle rady Lavacci naučit kocoury na syrové, ale musím prvně toho našeho rozjíst...

21.2.2015 15:01

A co týká těch kuřecích krků... Jak procházím různé diskuze, tak je někteří chovatelé/majitelé doporučují. Někdo psal, že je naklepává paličkou na maso, aby se ty kosti trochu rozmělnily... Co třeba pomlet takové ty měkké konce kuřecích křidýlek?

21.2.2015 16:32
fikovnice

XXX.XXX.99.69

A co týká těch kuřecích krků... Jak procházím různé diskuze, tak je někteří chovatelé/majitelé doporučují. Někdo psal, že je naklepává paličkou na maso, aby se ty kosti trochu rozmělnily... Co třeba pomlet takové ty měkké konce kuřecích křidýlek?

Ano, ano - to jsem již také četla - pomlet a vyhnout se nebo minimalizovat riziko zabodnutí kosti někde třeba ve střevě.
Jinak já zdaleka nejsem tak zkušená jako někteří jiní zde na diskusi, ale domnívám se, že je to možné - že je období, kdy kočky méně jedí. Ostatně "Rapotacka11" mi psala, že teď to mrouskací období a blížící se příchod jara může tak nějak rozjančit (nevím jak lépe to napsat smajlík ) i kastráty.
Jinak přeji hezký a pohodový víkend!

21.2.2015 20:20
lavacca

XXX.XXX.164.49

Přiznám se, že nechutenství jsem u kočky zažila jedině v případě, kdy ji nebylo dobře a byla nemocná. A u nově příchozích, kdy jsou vystresované z toho přesunu a mají menší apetit.
Jinak jsou to spíš kyseliny. Ani nyní nějakou sníženou chuť do jídla u nikoho nepozoruji, naopak mi přijde, že se cpou víc než obvykle.

Jediná doba, kdy jedí trochu méně jsou letní vedra. I když taky jak která kočka no.

21.2.2015 20:27
lavacca

XXX.XXX.164.49

Co se týče kostí, je to skvělý zdroj vápníku, takže určitě dávat kosti či doplnit vápník jinak (např. drcené skořápky pokapané citrónem, vitamínové tablety, atd.)

Já nejvíce podávám ty krky - pomlátím paličkou na menší a v pohodě. Samozřejmě musí být kočka zvyklá na maso - má tak lepší ph v žaludku a to si s kostmi poradí. Určitě bych krky nedávala jako přídavek kočce, jež je zvyklá jen na granule či dostává maso jen občas.

To je totiž nejčastější problém, kdy dá majitel buď vařenou kost (ta se hrozně štěpí, ty nedávat!) nebo dá kosti kočce, co nejí maso, ale jen granule a trávící trakt si s tím neporadí, protože na to není zvyklý.

22.2.2015 14:14
bengalka

XXX.XXX.83.197

Kuřecí krky dávám celé a syrové. Kočouni to mají jako zábavu a myslím že v dnešním světě kdy se zvířata krmí granulema, tak je to pro ně zpestření a potřebujou to. V přírodě sežerou taky myš i s kostma. Mají na to uzpůsobené trávení. Kočka, která celý život žere jen granule tak ztratí enzymy na trávení kostí a syrové stravy a pak může mít takové zvíře samozřejmě problém.
Mám šest koček a jedna se syrového masa nedotkne vůbec, jeden vůbec nesežere již zmiňované krky, ale čistou svalovinu sežere. Další kocour nemá rád ryby, kočka ta se od kotěte nedotkla kočičí konzervy...žere jen ty salámky MYŠÁK od Chejna, ryby a občas vařené. NO prostě každý má rád něco jiného, to je jako z lidma. Ale na šunce od kosti se zhodne všech šest kočounů.
Jinak mají kožuši taky období, kdy dbají na životosprávu a drží linii a období, kdy to do nich padá jako do popelnice....mno, ale když jim koupím vepřovou panenku tak to máme teda pořád popelnicové období, no...

22.2.2015 14:56
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Díky moc za vaše reakce stran kostí - kuřecích krků. Vím, že se nemají dávat kosti vařené - kvůli lomivosti a snazšímu zapíchnutí v krku, žaludku nebo ve střevě. Jinak moji kočouni smajlík mají oba syrové maso velmi rádi smajlík a granule mají spíš jen jako doplněk - jen občas zobnou. Takže pH v žaludku i sliznici v GITu by tedy měli mít připravené pro příjem kostí. Jelikož velký je teď na chalupě, tak předpokládám, že si chytí i nějakou tu myš. Horší je to s malým, ten je ve vývinu, předevčírem jsem jej převažovala - má 3.70kg, takže u mě zatím přibral jen asi 30dkg. A přitom žere, ba přímo hltá, jak kdyby měla přijít třetí světová a s ní hladomor...smajlík.

22.2.2015 14:58
fikovnice

XXX.XXX.99.69

bengalka napsal(a):
Kuřecí krky dávám celé a syrové. Kočouni to mají jako zábavu a myslím že v dnešním světě kdy se zvířata krmí granulema, tak je to pro ně zpestření a potřebujou to. V přírodě sežerou taky myš i s kostma. Mají na to uzpůsobené trávení. Kočka, která celý život žere jen granule tak ztratí enzymy na trávení kostí a syrové stravy a pak může mít takové zvíře samozřejmě problém.
Mám šest koček a jedna se syrového masa nedotkne vůbec, jeden vůbec nesežere již zmiňované krky, ale čistou svalovinu sežere. Další kocour nemá rád ryby, kočka ta se od kotěte nedotkla kočičí konzervy...žere jen ty salámky MYŠÁK od Chejna, ryby a občas vařené. NO prostě každý má rád něco jiného, to je jako z lidma. Ale na šunce od kosti se zhodne všech šest kočounů.
Jinak mají kožuši taky období, kdy dbají na životosprávu a drží linii a období, kdy to do nich padá jako do popelnice....mno, ale když jim koupím vepřovou panenku tak to máme teda pořád popelnicové období, no...

No a u minulého kocoura (ten, co umřel ve věku 12 let) tak se také velmi střídalo hltací období - léto a hlavně podzim a méně žral na jaře a také v období mrouskání v lednu a v únoru. Ale předpokládám, že hodně záleží, jestli je kočka kastrovaná a jestli je čistě domácí nebo venkovní.
Naši kočouni zdraví Vaše kočouny!

22.2.2015 15:02
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
Díky moc za vaše reakce stran kostí - kuřecích krků. Vím, že se nemají dávat kosti vařené - kvůli lomivosti a snazšímu zapíchnutí v krku, žaludku nebo ve střevě. Jinak moji kočouni smajlík mají oba syrové maso velmi rádi smajlík a granule mají spíš jen jako doplněk - jen občas zobnou. Takže pH v žaludku i sliznici v GITu by tedy měli mít připravené pro příjem kostí. Jelikož velký je teď na chalupě, tak předpokládám, že si chytí i nějakou tu myš. Horší je to s malým, ten je ve vývinu, předevčírem jsem jej převažovala - má 3.70kg, takže u mě zatím přibral jen asi 30dkg. A přitom žere, ba přímo hltá, jak kdyby měla přijít třetí světová a s ní hladomor...smajlík.

Ježkovy voči - teď koukám, co jsem to napsala za blbost! Malý váží 2.70kg a ne 3.70kg . To by u mě za měsíc přibral skoro kilo a půl smajlík.

22.2.2015 15:03
bengalka

XXX.XXX.83.197

Tak snad ta válka nebude aktuální... ...Náš mladý taky žere jak kyselina a je pořád jak hajzlový pavouk, samá noha...žížalín... . Jenže ti mlaďoši to vylítají, to je marné. Ale důležité je, že jsou zdraví...

22.2.2015 15:18
fikovnice

XXX.XXX.99.69

bengalka napsal(a):
Tak snad ta válka nebude aktuální... ...Náš mladý taky žere jak kyselina a je pořád jak hajzlový pavouk, samá noha...žížalín... . Jenže ti mlaďoši to vylítají, to je marné. Ale důležité je, že jsou zdraví...

Tak tedy "hajzlovým pavoukem" jste mě teď úpně dostala!
A představte si, že moji kočouni tyto pavouky loví a žerou. Tedy ulovit je musím nejdříve já , poněvadž bývají většinou na stropě a oni je pak loví na zemi a nakonec sežerou. Vím, že to není nic neobvyklého, že kočky žerou některý hmyz a upřímně řečeno za tyto "pavouky" (oni to myslím ani pavouci jako takoví nejsou) jsem i celkem vděčná - že se mají kočouni čím zabavit. To kdybych objevila v bytě třeba křižáka, to už bych tak šťastná nebyla, a to přímo arachnofobií netrpím smajlík.

22.2.2015 15:38
bengalka

XXX.XXX.83.197

No to jo, ale kolikrát si říkám, chudáci hmyzáci...jak je ty kočky občas trápí...

22.2.2015 15:44
fikovnice

XXX.XXX.99.69

bengalka napsal(a):
No to jo, ale kolikrát si říkám, chudáci hmyzáci...jak je ty kočky občas trápí...

No já je kočounům chytnu do kelímku od jogurtu, oni (hlavně teda velký kocour) tam tak 3x máchnou packou, pavouka vytáhnou a poměrně brzy sežerou. To spíš trápí myši a zjistila jsem, že u nás na chalupě se hojněji než myši vyskytují myšice. Už jsem úplně z biologie zapomněla, že něco takového existuje. Ale zagooglila jsem a bylo to přesně ono. Jsou mj. větší než myši, takže velký kočoun smajlík je někdy ani nesežere celé. Jsem celkem zvědavá, až na chalupu začnu vozit mladého, jestli bude také takový myšilov a jestli jej třeba velký nebude učit lovit. Ale to bych po něm asi chtěla moc smajlík - aby kotěti nahrazoval matku .

22.2.2015 15:47
fikovnice

XXX.XXX.99.69

bengalka napsal(a):

Teď přemýšlím, aby nás admin za "hajzlového pavouka" nepokáral nebo nesmazal...za vulgaritu!

22.2.2015 17:54

Já se také hlásím o slovo ;-), Tak kocourek dnes v noci vyvrhl dva trichobezoáry "jaké svět neviděl". Bylo to takové poetické. Mlaskal mi u ucha a první vrhnul na polštářek. Načež seskočil na zem a v mlaskání pokračoval. Bylo půl třetí ráno, otočila jsem se na bok a pokračovala ve spaní. Za hodinu se mladšímu kocourovi přihlásila ranní potřeba. Probudilo mě neúnavné hrabání. Jak vyskočil z wc, kousek "výtrusu" mu zůstalo na kalhotkách a přistálo na zemi. Takže jsem vstala a jala se takhle po ránu si zauklízet... A byla jsem tak trochu v šoku. Bobík v pohodě skončil tam kde měl, ale ty bezoáry. Koukala jsem na ty válečky chlupů jako výr. Jeden měl cca 5 a druhý 7 cm! Vůbec nechápu jak se mu tam vlezli. V tom případě se nemůžu divit, že Ševalí tak špatně jedl. Občas nějaký ten smotek vyplivne, ale tohle?! Jen ještě aby se rozjedl. Dneska už to bylo lepší, ale zřejmě má podrážděné trávení, tak ho potřebuje zklidnit...Uf!

22.2.2015 19:02
lavacca

XXX.XXX.164.49

Já se také hlásím o slovo ;-), Tak kocourek dnes v noci vyvrhl dva trichobezoáry "jaké svět neviděl". Bylo to takové poetické. Mlaskal mi u ucha a první vrhnul na polštářek. Načež seskočil na zem a v mlaskání pokračoval. Bylo půl třetí ráno, otočila jsem se na bok a pokračovala ve spaní. Za hodinu se mladšímu kocourovi přihlásila ranní potřeba. Probudilo mě neúnavné hrabání. Jak vyskočil z wc, kousek "výtrusu" mu zůstalo na kalhotkách a přistálo na zemi. Takže jsem vstala a jala se takhle po ránu si zauklízet... A byla jsem tak trochu v šoku. Bobík v pohodě skončil tam kde měl, ale ty bezoáry. Koukala jsem na ty válečky chlupů jako výr. Jeden měl cca 5 a druhý 7 cm! Vůbec nechápu jak se mu tam vlezli. V tom případě se nemůžu divit, že Ševalí tak špatně jedl. Občas nějaký ten smotek vyplivne, ale tohle?! Jen ještě aby se rozjedl. Dneska už to bylo lepší, ale zřejmě má podrážděné trávení, tak ho potřebuje zklidnit...Uf!

A dáváte kočičákům trávu k okusování?

Všude čtu, jak kočky zvrací chuchvalce chlupů, ale u nás za ty roky nic. Max. okoušou trávu a měsíce najdu s trávou vyhozených pár chlupů, ale to se děje tak 1x do měsíce. A to máme britky - tj. kočky s podsadou, které když línají, tak fakt pouští dost chlupů. Ale většina skončí v koberci či na dekách a fakt mi tu nikdy opravdový bezoár nevyhodily.

22.2.2015 19:40

lavacca napsal(a):
A dáváte kočičákům trávu k okusování?

Všude čtu, jak kočky zvrací chuchvalce chlupů, ale u nás za ty roky nic. Max. okoušou trávu a měsíce najdu s trávou vyhozených pár chlupů, ale to se děje tak 1x do měsíce. A to máme britky - tj. kočky s podsadou, které když línají, tak fakt pouští dost chlupů. Ale většina skončí v koberci či na dekách a fakt mi tu nikdy opravdový bezoár nevyhodily.

Dva květináče s trávou, šáchor (marně sháním Cyperus zumula, na jaře se určitě objeví), maltózovou pastu, Laxatone pastu. Přidávám i nějaké maltózové polštářky. Kocouři jsou s polodlouhou srstí, ale tu podsadu mají docela dlouhou... A tak se jim to v žaludku cucká do sebe

22.2.2015 20:57
lavacca

XXX.XXX.164.49

Dva květináče s trávou, šáchor (marně sháním Cyperus zumula, na jaře se určitě objeví), maltózovou pastu, Laxatone pastu. Přidávám i nějaké maltózové polštářky. Kocouři jsou s polodlouhou srstí, ale tu podsadu mají docela dlouhou... A tak se jim to v žaludku cucká do sebe

Tak to je divné, že se jim to tak hromadí... naši mají trávu + šáchor a vše ok. A to máme i dlouhosrstou kočku.

23.2.2015 03:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Češu je. Mám z jedné strany drátěný kartáč, ze druhé str. normální, jemnější,
asi štětiny.
Kočky to milují, pochodují kolem mě na střídačku.
Jde tam, přejedu ji dráťákem. vyčesu dost, nejvíc u kořene ocasu.
Jde zpět, hlavičku beru tím štětinovým.
Třeba 1x týdně...

23.2.2015 12:18

No tak to bylo ono.Na toto mám pro kočky pastu na bezoáry, teď nevím, jak se to jmenuje, mají více druhů.Náš kocour taky vyblinkal takový veliký špalík chlupů, až jsem se lekla.A celý den byl špatný, pak se vyblinkal asi ještě 5x.Od té doby se tak netrápí co mu dávám tu pastu, samozřejmě chlupy vyblinká ale už míň, ta pasta je rozpouští.A na to pozor, taky by se mu mohl ucpat žaludek a musel by na operaci.Takže tu pastu doporučujismajlíkjinak máme stále k dispozici trávu i šantu kočičí i když teď přes zimu jen sušenou ale on jí i sušenou žere.Prý je dobrá na trávení i pro lidi.

23.2.2015 14:05

No tak to bylo ono.Na toto mám pro kočky pastu na bezoáry, teď nevím, jak se to jmenuje, mají více druhů.Náš kocour taky vyblinkal takový veliký špalík chlupů, až jsem se lekla.A celý den byl špatný, pak se vyblinkal asi ještě 5x.Od té doby se tak netrápí co mu dávám tu pastu, samozřejmě chlupy vyblinká ale už míň, ta pasta je rozpouští.A na to pozor, taky by se mu mohl ucpat žaludek a musel by na operaci.Takže tu pastu doporučujismajlíkjinak máme stále k dispozici trávu i šantu kočičí i když teď přes zimu jen sušenou ale on jí i sušenou žere.Prý je dobrá na trávení i pro lidi.

Ano, dávám maltozovou pastu od Trixie, mám i od Gimpet a také Laxatone gel (mírně projímavý). Šanta ho neláká. Druhý kocourek s bezoáry problém nemá. Tomu chlupy vždycky projdou trávicím traktem...

23.2.2015 14:13

U nás je to stejné.Druhá kočka na to netrpí.Hlavně, že dostává tu pastu aby se neucpal...

Přidejte reakci

Přidat smajlík