Nikoletka
XXX.XXX.254.17
Dobrý den,
zajímalo by mě jestli se dá nějakým způsobem usměrnit kocour.¨
Nedávno sme si domů do bytu pořídili kotě, když byl malinký tak to bylo s ním v pořádku, mazlil se, hrál si s námi a podobně. Ale jak postupně rostl tak začal bejt agresivní. Z ničeho nic začne kousat, škrábat, dělat nepořádek, schválně rozhazovat věci a spustu jiných věcí. Doma se mu věnujeme pořád hrajeme si s ním spí s námi všechno ale jako by mu přeskočilo a pak je hnusný agresivní a nic na něj neplatí. Zajímalo by nás jestli jde nějak umsměrnit nebo jestli s toho vyroste někdy.
Předem děkuji za odpověď :).
Nikoletka
napsal(a):
Dobrý den,
Nedávno sme si domů do bytu pořídili kotě, když byl malinký tak to bylo s ním v pořádku, mazlil se, hrál si s námi a podobně. Ale jak postupně rostl tak začal bejt agresivní. Z ničeho nic začne kousat, škrábat, dělat nepořádek, schválně rozhazovat věci a spustu jiných věcí. Doma se mu věnujeme pořád hrajeme si s ním spí s námi všechno ale jako by mu přeskočilo a pak je hnusný agresivní a nic na něj neplatí. Zajímalo by nás jestli jde nějak umsměrnit nebo jestli s toho vyroste někdy.
Za prvé, je zavřený v bytě. Za druhé, nemá společnost svého druhu. Vám by z toho taky občas přeskočilo, ne?
pidla
napsal(a):
Za prvé, je zavřený v bytě. Za druhé, nemá společnost svého druhu. Vám by z toho taky občas přeskočilo, ne?
Tak to je hustý koment!
Ale pravdivý...
Nevíme ale, kolik přesně kocourovi je, jestli už je úplně dospělý nebo dospívá a je "puberťák".
Chce to se s ním také pořádně vyřádit - s hračkami, mávátkem - v momentě, když začne třeba chňapat ruku.
U nás také pomáhalo se s kocourem honit (tak, jak mi to moje nemocná páteř dovolovala ), jako by na něj číhat, vyřádil se a byl klid.
Druhý kocour si umí hrát i sám - s plyšovýma myšima, míčky, apod.
Náš předpředminulý kocour, přestože jsem jej milovala (a předpokládám, že on mě taky měl hodně rád), byl schopen mě kousnout - v rámci hry nebo jak stárl a mrzutěl (to už ale naštěstí neměl téměř zuby).
Současní dva kocouři jsou socializovaní a nekousnou mě. Tedy prozatím .
Nikoletka
napsal(a):
Dobrý den,
Je to běžné chování kočky, která se potřebuje vyřádit. Píšete, že si s ním hrajete - co s ním děláte? Na tohle jsou nejlepší hry, kdy má člověk pořádné mávátko a kocour se vyběhá, zaloví si, atd. prostě vybije nějakou tu energii. Plus pokud začne být drsnější, chce to zaječet a přestat si s ním hrát. Tj. mu ukázat, kde je hranice, kdy to začne bolet a už nebude sranda.
Máme doma kočičku, které se moc matka nevěnovala - právě různé kočkování, atd. a naučila se chytat ruce nám. Pravda, jako malou jsme ji i nechávali, aby se měla na čem vybít. :) Jak rostla pomalu přidávala na intenzitě kopání a kousání a tehdy jsme museli nastavit mantinely. Do teď (bude ji teď rok) má občas chuť si s námi hrát drsnějším způsobem, ale po upozornění, že to moc bolí to zmírní a je to ok.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Že by schválně kousal a škrábal?Když si koťátko dobře vychováte a mazlíte se s ním, tak neškrábe.Jedině, že si chce hrát a to je úplně normální.Zastříháváte mu drápky? Je kastrovaný?Každopádně doporučuji ještě jednu kočku a máte klid.Kočky se vyřádí spolu.
napsal(a):
Že by schválně kousal a škrábal?Když si koťátko dobře vychováte a mazlíte se s ním, tak neškrábe.Jedině, že si chce hrát a to je úplně normální.Zastříháváte mu drápky? Je kastrovaný?Každopádně doporučuji ještě jednu kočku a máte klid.Kočky se vyřádí spolu.
Taky se takové kočky najdou, když jsou nevybité. A zvlášť pokud mu to jako malému dovolili, bude to dělat i dále. No a drápky jsem nikdy žádné kočce nezastřihávala a přesto žiju bez jizev. A že ta nynější chlupatinka má občas pořádný stisk a kop. :D
Navíc kastrací moc hravou povahu neomezíte. Spíš bych se přimlouvala za pořízení kamaráda - ideálně v podobném věku, abyste zas nepřinesli třeba dospělého morouse, co si s kocourem stejně hrát nebude.
napsal(a):
Ale to jim vyhradíte v bytě jednu místnost, ne ? ( Mám tu mladého kocourka, řádí sám - mě tedy ani nekouše, ani neškrábe - za to šplhá po záclonách, shodí si z nábytku, co se mu hodí - už aby šel ven ! - nedovedu si představit, že by tu řádili dva ).
napsal(a):
Ale to jim vyhradíte v bytě jednu místnost, ne ? ( Mám tu mladého kocourka, řádí sám - mě tedy ani nekouše, ani neškrábe - za to šplhá po záclonách, shodí si z nábytku, co se mu hodí - už aby šel ven ! - nedovedu si představit, že by tu řádili dva ).
Záleží na tom, jak si to uděláte. Mám doma koček 5 a nic dolů nelítá - buď jsem padací věci uklidila do skříně za skleněná dvířka či jsem je přilepila na poličku nebo tam dala zábranu, aby to nemohlo spadnout dolů. Těch řešení je několik, ale vždy se to dá udělat, když člověk chce.
I tak mám na stole již několik let keramické hrnky (mám v nich tužky), přidělané nijak nejsou, navíc jsou i na naklopeném stole a nikdy žádný kočky neshodily. A že někdy taky řádí. :) Ale nejradši mají lítání po zemi - šup na postel, šup na škrabadlo, zase dolů a na druhé škrabadlo. pak na skříň, zase dolů a tak dokola.
Jinak záclony mám taky, ale nikdy mi po nich kočky nešplhaly. Chce jim to nabídnout dost jiné zábavy (mám několik škrabadel, tunely, koulodráhy, spoustu míčků -plyšové, látkové, svítící, chrastící) + si občas hrajeme s udicí. A není nic lepšího než se ráno vzbudit a koukat z postele, jak se spolu honí a pak to skončí klubkem olizujících se chlupáčů.
Řekla bych, že někdy žádná výchova nepomůže.
Měla jsem (odmalinka) 2 kočičky, obyčejné, z venkova.
Byly doma, s možností jít ven. Byly miloučké - milované,
ale bez možnosti, trávit půl života venku, si je nedovedu představit.
Zešílely by (zřejmě). Nutně musely ven.Dle nich vím, že ne každá
kočka, může být jen v bytě a to ani když jsou 2.
Fakt, jsou takové kočky.
rapotacka11
napsal(a):
Řekla bych, že někdy žádná výchova nepomůže.
Měla jsem (odmalinka) 2 kočičky, obyčejné, z venkova.
Byly doma, s možností jít ven. Byly miloučké - milované,
ale bez možnosti, trávit půl života venku, si je nedovedu představit.
Zešílely by (zřejmě). Nutně musely ven.Dle nich vím, že ne každá
kočka, může být jen v bytě a to ani když jsou 2.
Fakt, jsou takové kočky.
Jj, určitě je to i o povaze kočky. A zvlášť u koček, jež zažily běhání a skotačení venku, nelze čekat, že doma budou "úhledně" ležet na křesle a nebudou vymýšlet lumpárny.
Mladý kocourek leze po záclonách?Ale to je normální, je v pubertě
Náš to dělal taky, dokonce jednou strhnul celou garnyž.Ale to měl věčně ty svý raply, lítal po bytě jako raketa, vyhrabával hlínu ze všech květináčů...Dneska je mu pět a když má rapla, tak honí Nelinku po bytě a hlíny ani záclon si už vůbec nevšimne
Chce to čas.Máte kočičího puberťáka.