BARF pro kočku - jen maso nebo komplety?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2015 11:38
ircza

XXX.XXX.68.103

Dobrý den, chci se vás zeptat - těch, kteří krmí syrovým masem. Dáváte kočce jen to maso nebo kupujete už ty komplety včetně ovoce a zeleniny? Díky za radu.

4.3.2015 20:41
pidla

XXX.XXX.106.11

Kočka by obecně neměla dostávat mletiny. Leda doma pomleté, tam víte, že jsou čerstvé. Ale v kupovaném mletém mase se mohly při delším stání pomnožit bakterie, které ničí taurin, takže pak kočka trpí jeho nedostatkem, postupně oslepne atd.
Nevím, mně ty komplety nepřijdou moc vhodné ani pro psy - krmím masem hlavně proto, abych věděla, co psům dávám. Vyklopit do misky nějakou neurčitou pomletou směsku a vysypat do misky granule, v tom už velký rozdíl není...

5.3.2015 08:33
ircza

XXX.XXX.68.103

Mě spíš zajímalo, jestli kočka potřebuje také trochu zeleniny a ovoce? Protože psovi k masu dávám listovou zeleninu a sem tam ovoce...

5.3.2015 10:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.248

Našla jsem:
http://edu-stankova2.webnode.cz/krmeni-kocek/
http://baron.cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/vyziva-kocky-jidelnicek-prirozene-syrove-stravy/i-0

Je taky možné si něco přečíst. Je dost dobrých knih.
Minimálně jedna by snad doma mohla být.
(tygr, lev, rys
žere salát, kiwi, okurky, brambor, mrkvičku ?).

5.3.2015 10:32
ircza

XXX.XXX.68.103

Já jsem samozřejmě přečetla několik článků...také jsem si vypočetla denní dávku, ne že si řekne, až bude mít dost...to bych měla za chvíli doma černý sud, ne šelmu...
Chtěla jsem názor lidí, co takhle krmí, ale na těchto stránkách, všimla jsem si, se více kritizuje, než radí...škoda. Hezký den.

5.3.2015 11:06
ladd

XXX.XXX.34.53

rapotacka11 napsal(a):
Našla jsem:
http://edu-stankova2.webnode.cz/krmeni-kocek/
http://baron.cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/vyziva-kocky-jidelnicek-prirozene-syrove-stravy/i-0

Je taky možné si něco přečíst. Je dost dobrých knih.
Minimálně jedna by snad doma mohla být.
(tygr, lev, rys
žere salát, kiwi, okurky, brambor, mrkvičku ?).

V odkazu, který jste dala, se píše, že ano:
“Když se v příštích dnech tygrovi nepodaří ulovit maso, tak se postí a pak si dá například ovoce, byliny, kořínky nebo jiné rostliny (obilniny tygr nejí).“
Mimo to také pojídají obsah žaludku a střev, což se tam také píše. Pokud nemá zadavatelčina kočka přístup ven, tak je dotaz na místě. Já to řešit nemusím, naše kočky myši chytají a žerou. Poradil bych co nejpestřejší výběr mas a vnitřností, syrové vajíčko, jogurt, tvaroh, jestli se kočka syrovou zeleninu jíst naučí tak proč jí ji nedat, minimálně ji to pročistí + mít trávu v květináči na okusování.
Zadavatelko, kocoura krmte co sežere, omezení dávky řešte, až když začne tloustnout. Mějte na paměti, že kočky mají sezónní výkyvy hmotnosti. Koncem léta a na podzim nabírají, dělají si zásoby na zimu. Na jaře to pak samy shodí.

5.3.2015 11:14
ircza

XXX.XXX.68.103

ladd napsal(a):
V odkazu, který jste dala, se píše, že ano:
“Když se v příštích dnech tygrovi nepodaří ulovit maso, tak se postí a pak si dá například ovoce, byliny, kořínky nebo jiné rostliny (obilniny tygr nejí).“
Mimo to také pojídají obsah žaludku a střev, což se tam také píše. Pokud nemá zadavatelčina kočka přístup ven, tak je dotaz na místě. Já to řešit nemusím, naše kočky myši chytají a žerou. Poradil bych co nejpestřejší výběr mas a vnitřností, syrové vajíčko, jogurt, tvaroh, jestli se kočka syrovou zeleninu jíst naučí tak proč jí ji nedat, minimálně ji to pročistí + mít trávu v květináči na okusování.
Zadavatelko, kocoura krmte co sežere, omezení dávky řešte, až když začne tloustnout. Mějte na paměti, že kočky mají sezónní výkyvy hmotnosti. Koncem léta a na podzim nabírají, dělají si zásoby na zimu. Na jaře to pak samy shodí.

Já jsem právě taky četla, že by měli jíst i zeleninu, proto jsem se ptála na názor... v každém článku totiž píšou něco jiného. A co se týče koček jsem opravdu začátečník...
Dobře, nebudu ho teda omezovat, ale mám strach, protože našim začala kočka po kastraci nekontrolovaně přibírat a je z ní už solidní metráček - myslíte, že by mohla trochu shodit přechodem na BARF?
Zatím nemáme malýho ani měsic, takže ho zatím na zahradu nepouštím, protože se ještě úplně nesrovnal se psem a bojím se, aby neutekl někam...Doma mi ožírá kytky, takže mu chybí tráva - napravím to a zaseju o víkendu. Děkuji za rady.

5.3.2015 11:17
ircza

XXX.XXX.68.103

pidla napsal(a):
Kočka by obecně neměla dostávat mletiny. Leda doma pomleté, tam víte, že jsou čerstvé. Ale v kupovaném mletém mase se mohly při delším stání pomnožit bakterie, které ničí taurin, takže pak kočka trpí jeho nedostatkem, postupně oslepne atd.
Nevím, mně ty komplety nepřijdou moc vhodné ani pro psy - krmím masem hlavně proto, abych věděla, co psům dávám. Vyklopit do misky nějakou neurčitou pomletou směsku a vysypat do misky granule, v tom už velký rozdíl není...

Díky - teď jsem se opravdu dočetla, že mletiny v 80% případech jsou zasmrádlé...tak si to radši namelu doma sama.

5.3.2015 11:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.248

Proč: namelu ? Má zuby ?
V odkazu píšou... je to snad individuální !
Samozřejmě, píšou. Vyzkoušejte tedy !
Malej se nesrovnal se psem ?
Možná spíš pes s malým...
Jsem poměrně alergická, na odměřování a dávkování krmiva.
Vždyť teprve zkoušíte, poznáváte, uvidíte. Nežere zeleninu ?
Může na ni dostat chuť později, ochutná od psa...
Nebo mu zavoní vaše svíčková... dostane lžičku na misku a když
zachutná, dostane druhou.
My krmíme syrová VŠECHNA masa i droby i ryby...
Málokdy dá najevo zájem o něco vařeného. Nevidím důvod,
proč bych jí stravu nezpestřila, když mám čím.
Granule má v misce stále.

5.3.2015 12:30
ircza

XXX.XXX.68.103

Pes je absolutně v pohodě, víte on s kočkama vyrůstal, je naučený, jak se k nim má chovat. Navíc už je to starší čuba, spíš by si ho chtěla ochočit jako svoje štěně. Kotě je u nás tři týdny, přeci má nárok se bát, když před tím nikdy psa neviděl. V jiné komunikaci jsem popsala podmínky, ze kterých pochází...

5.3.2015 14:35
ladd

XXX.XXX.34.53

ircza napsal(a):
Já jsem právě taky četla, že by měli jíst i zeleninu, proto jsem se ptála na názor... v každém článku totiž píšou něco jiného. A co se týče koček jsem opravdu začátečník...
Dobře, nebudu ho teda omezovat, ale mám strach, protože našim začala kočka po kastraci nekontrolovaně přibírat a je z ní už solidní metráček - myslíte, že by mohla trochu shodit přechodem na BARF?
Zatím nemáme malýho ani měsic, takže ho zatím na zahradu nepouštím, protože se ještě úplně nesrovnal se psem a bojím se, aby neutekl někam...Doma mi ožírá kytky, takže mu chybí tráva - napravím to a zaseju o víkendu. Děkuji za rady.

Než to ze semínek vyroste a zesílí tak to chvíli trvá. Na začátku zimy vždycky vyryju drn a zasadím do květináče. Nevím co vy máte na zahradě, nám roste u stodoly taková vyšší drsnější, kočky tam na ni chodí přes léto. Pokud se bojíte, že je něčím otrávíte, tak vyberte místo jen s travičkou a žádnými jinými bylinami, pampeliška a sedmikrásky poznáte, ty jim nevadí, zbytek vyplejte. Jestli jste tedy neošetřovali trávník nějakou chemií. Příští rok si můžete na zimu již trávu předpěstovat ze speciálního semínka, prodávaji ve zverimexu, s dostatečným předstihem. Květináč s trávou dejte na okenní parapet, v chladnější místnosti, aby moc nevyběhla. Občas to chce zastřihnout nůžkami.
U krmení nezapomeňte taky na chrupavky a kosti, ale ne dlouhé, které se štípají. Jsou na to vhodné drůbeží krky. My je meleme na středně hrubo. Kočky už jsou na to takto zvyklé. Pokud ho naučíte jíst nenamleté, tak jedině dobře, pocvičí si čelisti. Někdo tu psal, myslím že Lavaca, že do nich párkrát ťukne kladivem.

5.3.2015 14:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.248

ircza napsal(a):
Pes je absolutně v pohodě, víte on s kočkama vyrůstal, je naučený, jak se k nim má chovat. Navíc už je to starší čuba, spíš by si ho chtěla ochočit jako svoje štěně. Kotě je u nás tři týdny, přeci má nárok se bát, když před tím nikdy psa neviděl. V jiné komunikaci jsem popsala podmínky, ze kterých pochází...

Teď jsem četla, že "malej", vlastně není malej, ale velkej kocour.
Že se fena ujme kotěte, to jo, ale 10i měsíčního ? To asi ne .
To má kocourek fakt právo se bát...

5.3.2015 14:50
ircza

XXX.XXX.68.103

rapotacka11 napsal(a):
Teď jsem četla, že "malej", vlastně není malej, ale velkej kocour.
Že se fena ujme kotěte, to jo, ale 10i měsíčního ? To asi ne .
To má kocourek fakt právo se bát...

Rozhodně mu nechce ublížit a ani na něj nijak nevyjíždí, to opravdu velmi důsledně hlídám...a když nejsme doma, tak jsou raději oddělený...nechci mít z domu kůlničku na dříví :-D.

5.3.2015 19:26
lavacca

XXX.XXX.164.49

Osobně se mi ty předmíchané mixy se zeleninou a ovocem nelíbí - ani pro psa, ani pro kočku. Kupuji mletiny i kusové + k tomu dostávají i vnitřnosti, chrupavky, kosti (kuřecí krky - stačí párkát pomlátit paličkou, pokud se mu nebude chtít moc kousat), vajíčko, tvaroh, sem tam nabídnu i zeleninu a přílohu (vařená mrkev, brambor, zelené fazolky, ředkev, chřest, občas i nabídnu rýži, těstoviny, ovesné vločky - většinou s vývarem, takovou vodnatější konzistenci). Buď si vezmou či ne. Jinak maso střídám - nejvíc hovězí, vepřové a ryby, ale občas mají i jiné druhy (kuřecí nedávám, protože je ve většině granulí, tak spíš se zaměřuji na ty jiné druhy, aby to měly pestré). Plus k tomu mají k dispozici kvalitní granule.

Jinak dávku nijak nevážím - už to dávám "by voko". :) Je dobré si to ze začátku navážit, jaká hromádka to cca má být a dle kočky upravit - na dospěláka je to 2-4% tělesné váhy a je to fakt od jedince. Některý vám při 2% bude držet váhu, jiný hubnout. Naopak některá akčnější kočka bude akorát při 4%, ale klidně i 5-6%. Fakt je to individuální a chce to dělat kočka "na míru". ;)

Co se týče kulatější kočky rodičů, jež se zakulatila po kastraci - ano, mohla by na barfu shodit. Chce ji to vychytat dávkování. Ale většina koček krmená masem a spol. je akčnější (má více energie), je spokojenějších, atd. Prostě masíko je masíko. :)

PS: Mletiny samy o sobě špatné nejsou, ale jde o to, že se melou na železných mlýncích, kdy se stykem se železem z masa ztrácí taurin, který je pro kočky dost důležitý. Takže min. střídat s kusovkami. ;).

6.3.2015 01:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

ladd napsal(a):
Než to ze semínek vyroste a zesílí tak to chvíli trvá. Na začátku zimy vždycky vyryju drn a zasadím do květináče. Nevím co vy máte na zahradě, nám roste u stodoly taková vyšší drsnější, kočky tam na ni chodí přes léto. Pokud se bojíte, že je něčím otrávíte, tak vyberte místo jen s travičkou a žádnými jinými bylinami, pampeliška a sedmikrásky poznáte, ty jim nevadí, zbytek vyplejte. Jestli jste tedy neošetřovali trávník nějakou chemií. Příští rok si můžete na zimu již trávu předpěstovat ze speciálního semínka, prodávaji ve zverimexu, s dostatečným předstihem. Květináč s trávou dejte na okenní parapet, v chladnější místnosti, aby moc nevyběhla. Občas to chce zastřihnout nůžkami.
U krmení nezapomeňte taky na chrupavky a kosti, ale ne dlouhé, které se štípají. Jsou na to vhodné drůbeží krky. My je meleme na středně hrubo. Kočky už jsou na to takto zvyklé. Pokud ho naučíte jíst nenamleté, tak jedině dobře, pocvičí si čelisti. Někdo tu psal, myslím že Lavaca, že do nich párkrát ťukne kladivem.

Mně tráva ze zveráku roste hodně rychle - v podstatě za několik málo dnů (za 5 plus mínus?). Jenže co zase udělaly ty moje dvě potvory (kocouři)...v noci rámus (což už začíná být u nich normálka smajlík ), tak se jdu kouknout a celá miska s trávou odnesená do jiné místnosti, samozřejmě rozsypané všude - tráva, ještě nevzklíčená semínka - no a kocour se přijde v klídku ovíjet kolem mých nohou. To pes by se možná zastyděl... !

6.3.2015 01:55
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Proč: namelu ? Má zuby ?
V odkazu píšou... je to snad individuální !
Samozřejmě, píšou. Vyzkoušejte tedy !
Malej se nesrovnal se psem ?
Možná spíš pes s malým...
Jsem poměrně alergická, na odměřování a dávkování krmiva.
Vždyť teprve zkoušíte, poznáváte, uvidíte. Nežere zeleninu ?
Může na ni dostat chuť později, ochutná od psa...
Nebo mu zavoní vaše svíčková... dostane lžičku na misku a když
zachutná, dostane druhou.
My krmíme syrová VŠECHNA masa i droby i ryby...
Málokdy dá najevo zájem o něco vařeného. Nevidím důvod,
proč bych jí stravu nezpestřila, když mám čím.
Granule má v misce stále.

Jj, naši také nemají prakticky vůbec rádi vařené maso. A se syrovým jsou odlišní - malý vůbec, ale vůbec nechce ryby, po kterých se velký může umlátit. Tohle je asi jediný jídlo, který malý nejí; jinak by snad sežral všechno. Dnes v noci prokousal kapsičku, doslova ji rozerval. Dostali večeři, granule mají k dispozici permanentně, kapsičky jen občas, večer se napral syrovým a ještě se musel přes noc dojíst tou kapsičkou (granulky mu jaksi nebyly pochuti ).

Přidejte reakci

Přidat smajlík