Nechat kočku doma či venku-týden budeme pryč

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2015 23:45
jlem

XXX.XXX.86.143

Dobrý den,
jedeme na týden na dovolenou a řešíme, co s kočkou. Máme polovenkovní kočku, tj. barák se zahradou, kde kočka má celou dolní místnost, kde spí a samozřejmě přístup do celého baráku má taky. V noci spí doma, ráno jde cca na hoďku dvě ven, pak si ji odchytím, pomazlím a celé odpoledne prospí doma u mě v pracovně (pracuju z domova, proto to takto mohu dělat) a pak jde na celé odpoledne až do 11h. ven a není možné ji dostat dovnitř. Teď řeším to, že když na týden odjedeme, tak zda ji nechat kompletně zavřenou doma a nepustit ven a nebo nechat jen venku. Bude mi ji chodit krmit každé dopoledne paní, ale nemůžu po ní chtít, aby chodila dvakrát denně, tj. ráno pustit ven a večer nahnat domů, to nejde, takže se musím rozhodnout, zda bude zavřená v baráku a nebo ven. Ona to venku miluje, ale já se bojím toho, že když jí paní ráno donese jídlo, naplní misku a dá ji ven, tak jí to sežerou jiné místní kočky a ona pak bude celý den o hladu. A když ji nechám jen vevnitř, tak se zas bojím toho, že bude smutná, že bude celý den mňoukat, že chce ven. Prosím o Vaše rady, jak byste toto řešily Vy.

4.6.2015 06:37
koňadra

XXX.XXX.128.31

Bude paní po kočce taky uklízet? Asi není možné kočce nechat týden nevyčištěný záchod (to by jich musela mít víc). Vzhledem k tomu, že má nějaký rytmus, když ji zavřete doma, tak je možné, že se bude venčit i na místech, která byste nechtěla, aby měla jako záchod. Natruc, že nemůže ven. Že bude mňoukat a bude smutná? To bych až tak neřešila. Bydlíte v baráku, tak sousedům to asi vadit nebude a kočka nakonec stejně většinu dní prospí. Nechat kočku zavřenou doma je ale nejbezpečnější. Když ji necháte venku - má se kam schovat? Jestli ji necháte jen tak na zahradě, je možné, že se zase bude dobývat domů, sedět u dveří a mňoukat. Když jí nikdo neotevře, třeba půjde k sousedům... nebo ji taky může přejet auto (ale to může, i když jste doma). S tím žrádlem pro kočku - je možné, že jí to sežerou jiné kočky (nebo i ptáci), pokud nebude zrovna přítomna, když ji paní půjde krmit. Nicméně venku má zase šanci si něco ulovit, tak hlady určitě nechcípne. Je také možné, že když se vás kočka pár dní nedočká, tak se odstěhuje jinam, nebo si tak moc zvykne na svobodu, že se bude toulat. Možností je mnoho, záleží na povaze kočky a to takhle je nemožné odhadnout. Vy ji znáte nejlépe. Já bych asi volila toto řešení: kočku bych zavřela v její místnosti asi s 5-ti záchody (byť provizorními z bedýnek od zeleniny) - pokud by paní nebyla ochotná ten jeden každý den čistit. Měla bych alespoň jistotu, že se kočce nemůže nic stát. A ten týden domácího vězení vám jistě odpustí.

4.6.2015 07:30
jlem

XXX.XXX.86.143

Paní bude čistit záchod denně, už jsme to tak praktikovali, když jsme byli 5 dní na horách, že chodila krmit a čistila i záchůdek. Nehoda žádná nebyla, jenže to bylo ještě kotě a venku byla zima, nebyla zvyklá chodit tolik ven, skoro vůbec.
Naše kočka je pohodářka, mazlivka, nekonfliktní, ale teď na jaře je hrozně ráda venku.
Hm, asi máte pravdu, toho, že když jí tu nikdo týden neotevře, že půjde jinam, toho se právě taky bojím a v žádném případě to nechci, takže asi zvolím tu variantu, že bude vevnitř. Manžel ji nechce mít přes dovču venku.
Jinak venku má svoje skrýše, chodí buď do altánku, kde je střecha, tak by se mohla schovat pod lavici, kam bych jí dala něco měkkého, deku či po dětech tu mám teplé fusaky, které už nikdo nechce. Pak má skrýše mezi tújemi, jednu moc hezkou, tam včera spinkala, pak má venku malé škrabadlo s domečkem, ale tam nechodí, schovat by se měla kam. Ještě mě napadlo, že bychom jí ten první den nechali vevnitř, ráno by přišla paní, dala jídlo, pomazlila, což paní dělá, je moc hodná a obden ji třeba pustila ven, když bude hezky a obden ji zavřela doma, taky by to bylo řešení. Aby pořád věděla, kde má domov a svoje granulky (je to vyloženě granulová kočka už od kotěte, když má 2 misky, kde v jedné je kapsička či syrové maso a vedle granule, vždy jde ke granulím, tak jí budu střídat rybí s kuřecími, aby to měla pestré.
U nás naštěstí není frekventovaná silnice, takže dobrý, ale zaběhnout se může, to je jasné. Nechci, aby se jí cokoli stalo.

4.6.2015 07:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

V tújích se asi moc neschová před deštěm, ale ten altán by byl dobré řešení - dala bych jí tam nějaký pelíšek. Jinak nápad s tím, aby ji paní ob den zavírala, asi není špatné řešení. Možná nejlepší. Otázka je, kde bude kočka ve chvíli, kdy přijde paní krmit? Některé naše kočky se prostě někdy nedostaví. Snažím se je zavírat na noc, protože v noci je největší nebezpečí, že je srazí auto (což se už několikrát stalo). Ale někdy je navečer sháním a občas nějaká chybí a ráno čeká u baráku.

4.6.2015 08:06
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Nevěřím, že pro kočku cizí paní bude schopna vaši kočičku někam odnést nebo nahnat a zavřít /kočka se nenechá, a co pak/..
Osobně bych ji nechala zavřenou doma, a přístup po celém domě. Max. bych před ní zavřela jeden pokoj, ložnici např. /pokud tam je něco křehkého, po čem kočka jde apod/
důležité je, aby jí paní čistila opravdu každý den záchodek, pak vám jistě nic znečišťovat nebude..

mně se osvědčilo domluvit na krmení a čištění záchodku pokud možno vám blízkou osobu, kterou kočka pokud možno zná a vídá i během roku / v mém případě moje stará maminka/. Ta nejen kočku obstará z praktického hlediska, ale s kočkou se i pomazlí, pohraje s hračkama.

Opravdu je nejlepší, řešit to až tak: kočka je pak v poho i psychicky a ani ji nenapadne být naštvaná a něco vám ničit. A to mám kočku aktivního plemene /ruská modrá/, to není žádný gaučák.

4.6.2015 08:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Chodila jsem krmit známým 3 kočky.
O dovolených, po 2 sezony.
Nechali je venku, možnost úkrytu měly, jinak je mívali doma i venku.
Jak jsem začala chystat, seběhly se i když jsem byla cizí.
Když jsem vešla do domu, šly za mnou...
Je jasný, že je každá kočka jiná... kdo ví, jak se zachová ?
Já jsem chodila ráno a večer.

4.6.2015 08:35
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Rapotacka 11:
Chodila jste dvakrát denně, znaly vás, líbila jste se jim. Máte ráda zvířata, to kočka taky hned pozná, a ocení.
Nic víc, nic míň.

Taky je rozdíl, jestli jde o kočku jednu nebo víc.

4.6.2015 08:50
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Taky je rozdíl, jestli jde o kočku jednu nebo víc.

Rozhodně.
Cítí v sobě oporu...
Jinak, když jsem tam šla poprvé, neznaly mě .

4.6.2015 10:54
jlem

XXX.XXX.86.143

Hm, to je právě ideální, jak píšete, že jste chodila krmit kočky dvakrát denně, to by i pro mě bylo ideální: ráno pustit ven a večer nahnat domů a byla by šťastná. Takhle ji asi v den odjezdu nechám zavřenou doma, samo, že s plnou miskou, čistým záchodkem a hned druhý den přijde paní. Je hrozně hodná, miluje zvířata, sama má malého pejska, fenku. A když jsme byli v únoru pryč, tak mi vyprávěla, jak už když odemykala dveře, tak se k ní Micinka hnala, těšila se na ni, tulila se, nechala se hladit i mazlit, takže tady strach nemám, už paní zná. A jak jsem psala, je to pohodová kočka, dost mazlivá od kotěte, akorád co je venku (od března chodí ven), tak už přes den je spíš bojovná a nenechá se moc vzít, radši si to zkoumá venku.
Takže asi bude doma, chtěla bych jí nechat přístup do celého domu, protože nic neničí, ale manžel nechce, docela mě tím štve. Třeba ho do zítřka ukecám.
Tak cca 2-3 krát za ten týden ještě přijdou manželovo rodiče, tak ti ji pustí ven, ale asi se jim ji nepodaří zahnat domů, tak ji ráno paní zavolá, doufám, že to dobře dopadne, dost jsme si Micinku s manželem i dětma zamilovali, říkáme jí naše kráska a nechci přijet a nenajít ji tu, takže doma bude!

4.6.2015 10:58
jlem

XXX.XXX.86.143

A už manžela přemlouvám ke koupi další kočky, koukám na bazoš na nabídky koťátek, ale bohužel se nedá přemluvit a další kočku nechce, přitom do baráku by to byla nádhera mít 2. Docela lituju toho, že jsem si od paní nekoupili z jednoho vrhu tam měla ještě kocourka, měla ty kočky čistý, krásný, maminku jsme viděli, vše v pohodě, ale tehdy jsem byla úplný začátečník s první kočkou a vůbec mě nenapadlo, že lepší je mít kočky dvě než jen jednu. Ale ta naše si tu už našla kámoše, dost často tu je se sousedovic kočkou (teda tu spíš naše prohání a vyhání ze zahrady), pak dole se sousedovic kocourem a ještě tu lozí asi další 2 kocouři, takže se nedá říct, že je sama. Ale stejně bych na mazlení brala 2 kočky.

4.6.2015 10:58
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Být zavřená týden v kuse v jedné místnosti je fakt nemožné. nejen proto že je polovenkovní.
V tom případě by vám opravdu tu místnost zdemolovala, nudila by se, málo pohybu.

4.6.2015 11:12
jlem

XXX.XXX.86.143

Umluvím manžela, aby jí nechal otevřenou i chodbu, kde jsou schody, aby se proběhla, ta místnost je v pohodě, je to 30 m2, má tam velké škrabadlo do stropu, koulodráhu (ta teď 2 měsíce byla schovaná, tak ji zítra ráno vytáhnu, má tam spoustu věcí na skákání, tunel, i prostor, kde si zalítá a manželovi rodiče tam možná v so či ne přijdou, tak jim určitě proběhne ven, snad se to nějak zvládne, já bych snad radši ani nikam nejela, když si to představím, i manžel je z toho špatnej, ale jezdíme málo, tak jednou do roka dovča a jednou hory, vždy týden, pak se vystřídáme s dětma, ale to je pokaždé jeden z nás doma, tak pohoda. Držte nám pěsti, aby to Micinka zvládla, dnes jdu paní dát klíče a dám jí instrukce, že jednou za dva dny ven, tj. střídat venku, doma, má být teď o víkendu hezky.

4.6.2015 12:55
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Krásná kočička
to by se mi od ní ani na dovolenou nechtělo!
p.s. pravda je, že od té doby, co chovám kocourka, jsem dovolenkování dost omezila. ač mám ochotnou krmičku a mazličku, je mi kocourka líto, je to docela závisláček.

Přidejte reakci

Přidat smajlík