AndyC
XXX.XXX.128.101
Ahoj, precetla jsem si uz opravdu hodne clanku o sestehovani dvou kocek, ale v zadnem nebyly reakce moji kocky, proto bych poprosila o rady/zkusenosti vas, kockaru. Pristehovala jsem si domu pritele s kocourem (obe kocky jsou stejne stare,5 let). Mam byt se zahradou. Kocour okamzite zabral byt i zahradu. Moje kocka, jakmile kocoura uvidi, vrci a pak zacne sycet. Bud utece rychle nekam sama, nacez ji kocour zacne honit, nebo kocourovi dojde trpelivost, vystartuje po ni a zacne ji honit tak jak tak. Kocka nekam utece, venku se usidlila v zahradnim domku, kde ji kocour nechava byt, domu ji nosim na noc a to je nahore na kuchynske lince. Zatim jsme je v noci nechavali oddelene, kazdy spi v mistnosti s tim svym, Dnes v noci jsme nechali dvere otevrene. Moje kocka sla na zachod a kocour ji asi prekvapil. Chudera pocurala se na zem ze strachu v ramci bitvy a utekla nahoru na kuchynskou linku, pricemz jsme kocoura okrikli a dal pokoj. Takze ted nevim, jak dal postupovat. Jestli je jeste drzet od sebe nebo je nechat rvat. Moje kocka ho evidentne provokuje tim sycenim a vrcenim, ale sama se mu nepostavi, boji se a utika, kdezto silnejsi kocour tim padem po ni jde. Jinak se nijak nevyhledavaji navzajem.
Uživatel s deaktivovaným účtem
"Moje kocka, jakmile kocoura uvidi, vrci a pak zacne sycet. Bud utece rychle nekam sama, nacez ji kocour zacne honit, nebo kocourovi dojde trpelivost, vystartuje po ni a zacne ji honit tak jak tak"
Kočku uklidnit, třeba vzít do náruče, kocoura vypoklonkovat a nedovolit mu ji honit, napadat...!
Ta myšlenka, že kočka "provokuje" syčením... ...ta kočka se bojí a brání se! Což samozřejmě kocoura přiměje k útoku, to je klasika - kočka ukázala slabost a na slabého se dobře útočí. Takže Vaším úkolem je kočce zajistit bezpečí a to v přítomnosti kocoura a kocoura naučit, že útoky na kočky nejsou to pravé ořechové (je kastrovaný?)...a je to běh na veeelmi dlouhou trať.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Vrceni a syceni bych rekla, ze je projev strachu, protoze se jen snazi ziskat cas k uteku. K prispevkum od Rapotacka se nebudu vyjadrovat, ale dekuji za reakci. Kocoura okrikujeme, aby ji nechal byt a sam rvacky neprovokuje, ten posloucha, jenze kdyz kocka zacne utikat, kocour ji bezi ulovit. Moje kocka se takhle k cizim kocourum chovala vzdycky, kdyz se potkali na zahrade, utekla a vrcela a sycela pres dvere treba. Nicmene nejakym zazrakem se vzdycky stalo, ze uz sem ty kocouri po nejake kratke dobe, prestali chodit, tak me napadlo, ze mozna jednou dostala odvahu a postavila se jim. Zahledla jsem jednou vesnickeho kocoura schovaneho pod krovim a kocka metr od nej v bojovnem postoji. Dnes v noci jsme je zase nechali oddelene radeji. Nemam bohuzel jak je nechat dlouhe dny na sebe jen koukat, aby si zvykli.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Oba dva jsou kastrovani, vsichni se mame velice radi (moje kocka s mym pritelem uz i spi, coz u nikoho jineho nedelala), krome tech dvou chlupacu.
Tak to je jasné.
Jeho kocour jistě hodně žárlí.
Věnujte velikou pozornost útočnému kocourovi. Vy a zejména váš přítel, kocourův páneček.
zvykání kočky na vetřelce bývá těžké. a pět let stáří, to není jako zvykat mladinkého kocoura.
Třeba u seniorů /což ještě není váš případ/ se už nedoporučuje riskovat další kočku do bytu.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Ted to vypada tak, ze temer veskerou pozornost ma kocour, protoze kocka nekam zaleze na cely den, obvykle uplne utece z pozemku k sousedum na zahradu, kam kocour nechodi, a ten si uziva bytu, zahrady i obou panecku.
Pořídili jsme si ke dvě našim kočkám (v březnu měly rok) malého kocourka, ze začátku na něj syčely obě dvě a asi po týdnu si jedna zvykla v pohodě, hraje si s ním, občas ho vyplatí, ale to je jen dobře, protože jsme si ho donesli celkem brzo, kdy by měl být správně ještě u kočky. Druhá ho není schopna akceptovat ani po měsíci, vrčí na něj a má tendenci ho honit, nehrozí, že bych je nechala bez dohledu. Ona je teda povahově úplně jiná a doma se zdržuje minimálně, víceméně se chodí jen najíst a pak zasek valí pryč(to dělala už před jeho příchodem) Teďkom mě přijde, jakoby začala divočit, nenechá se moc mazlit, vrčí u žrádla... nevím čím to může být .Kastrované jsou obě, jsou to sourozenci a přitom jsou jak den a noc...
AndyC
napsal(a):
Ted to vypada tak, ze temer veskerou pozornost ma kocour, protoze kocka nekam zaleze na cely den, obvykle uplne utece z pozemku k sousedum na zahradu, kam kocour nechodi, a ten si uziva bytu, zahrady i obou panecku.
- katastrofa (slabé slovo)
- tohle udělat vlastnímu zvířeti...
AndyC
XXX.XXX.128.101
2hm: to slovo 'provokuje' jsem pouzila spis v souvislosti s kocourem, protoze kdyz je kocka ticho, sedi a kouka, on na ni nestartuje, spis si ji nevsima, nebo jen kouka, ale jak zacne syset, vybehne na ni. Nebylo tim mysleno ze ho moje kocka provokuje schvalne! to vubec...
AndyC
XXX.XXX.128.101
Kocour dostal za vyucenou od panecka az dost, padlo i par ran na zadek, posloucha jak pes. Takze kdyz se vidi a my rekneme kocourovi, ze nesmi, tak si hledi sveho. Jak kocka zacne utikat, tak za ni bezi, coz my jednim slovem taky zastavime. Ale nemuzeme je nechat samotne, to jsme zkusili minulou noc, kdyz jsme spali v jedne loznici a oni se potkali v byte, hned se poprali, rekla bych ze kocka nekam utikala a kocour ji chytil.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Jeste jsem si vzpomnela, ze pred rokem pritel poridil kocourovi kote, ktere se odstehovalo po dvou mesicich s jeho byvalou pritelkyni. Kocour na nej sycel, behal za nim a kousal ho (nicmene bez zraneni!), ale kote bylo odvazne, nesycelo na nej a po par dnech byli kamaradi. Takze problem vidim opravdu jen v chovani moji kocky, ktera se ho evidentne boji a nechce ho tu. Podporuji ji, kdykoliv se objevi, jsem s ni, ona nastesti zere i pije (pokud ji nekam donesu misticky), vraci se domu, ted prosla kolem kocoura i z bytu pres zahradu zase k sousedum, zastavila se u neho, koukali a vrceli na sebe a pak utikala pryc, kocour s vrcenim za ni. Kocoura okrikujeme, at ji da pokoj, ale po tydnu se nic nezmenilo.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Ano a proto jsem se obratila pro rady...
AndyC
XXX.XXX.128.101
Taky nas to uz napadlo, akorat potkavat se budou stejne muset, mam ve dverich pruchozi dvirka a moje kocka uz je zvykla venku taky, takze tam bude chtit chodit.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Ale je zase pravda, ze ona si s tema kocourama venku nejakym zpusobem poradila, kdyz chodili na moji zahradu (a uplne prestali) a potkava ostatni kocky pres den v okoli taky, takze by to pro urcite bylo jednodussi, kdyz bude mit svoje zazemi v byte porad a kocour bude na zahrade s obcasnym prichodem dovnitr.
Já bych řekla že vaše kočka potřebuje podpořit od vás. získat proti kocourovi sebedůvěru.
Mamka má kočku ta se odstěhovala z bytu k psovi do boudy a začala trpět na "sebepoškozování" když se narodilo ve vedlejším bytě mámině ségře miminko.
Trvalo to dlouho ale kočku jsem pořád nosili zpátky podstrojovali ty nejlepší dobrůtky, mluvili na ní a prostě se jí celkově věnovali každý den.
Ted po 14ti měsících spolu vydrží v jedné místnosti aniž by kočka s hysterickým syčením utekla což byla první fáze trvající skoro půlroku.
Druhá byla o něco kratší a tam přešla reakce kočky do útoku na dítě, a třetí fáze která pominula nedávno je že spatřila dítě a začala si škubat chlupy
Teď už jen čumí jako vrah.
Oddělte kocoura do jiné místnosti když kočka přijde a věnujte se jí at vidí že jste ji nenahradili tím vetřelcem, ale zároveň cítí jeho pach v místnosti, postupně je třeba zkoušejte krmit v jedné místnosti daleko od sebe ať na sebe vidí ale kočku uklidnujte a kocoura ideálně vzít na kšíry aby když kočka zasyčí nevystartoval aby neměl možnost udělat ani náznak útoku.
Oddělte kocoura do jiné místnosti když kočka přijde a věnujte se jí at vidí že jste ji nenahradili tím vetřelcem, ale zároveň cítí jeho pach v místnosti, postupně je třeba zkoušejte krmit v jedné místnosti daleko od sebe ať na sebe vidí ale kočku uklidnujte a kocoura ideálně vzít na kšíry aby když kočka zasyčí nevystartoval aby neměl možnost udělat ani náznak útoku.
Saty: Ano, podobně postupovali v reality show Má pekelná kočka /doporučuji.
Je to teda hrozná práce denně to takhle řešit, běh na delší trať, ale rozhodně to stojí za pokus.
AndyC
XXX.XXX.128.101
Ano, podporuji ji od zacatku, protoze je jasne, ze se citi ohrozena a zaroven ho tu nechce a kocour podporu vubec nepotrebuje. Kdykoliv se objevi, uz jsem u ni s mistickama, pohlazenim, dlouho ji povidam a hladim. Obcas po mne taky vystartuje, zrejme mi to vsechno dava za vinu;] Zatim to nepomaha, ale veri mne i priteli bych rekla. Zkusim je ted umistit obracene, kocku do bytu, at vidi ven na kocoura a zvykne si, ze tady proste zustava, ale zaroven ji neohrozuje doma. A ona bude moci pod dohledem ven, kdyz se na to bude citit i kdyz bude vedet, ze tam kocour je. To se stalo dneska. Vedela, ze je na zahrade, ale presto si chtela jit obejit svuj revir. Sebrala odvahu a sla. Zaroven nas kocour uvidi doma pres okno, takze bude vedet, ze jsme ho neopustili.
joanne.s
napsal(a):
Saty: Ano, podobně postupovali v reality show Má pekelná kočka /doporučuji.
Je to teda hrozná práce denně to takhle řešit, běh na delší trať, ale rozhodně to stojí za pokus.
Má pekelná kočka jsem viděla asi 2x i z toho důvodu že jsem donedávna neměla doma televizi ani internet hold jsem tu rok byla jako poustevník odstřižený od světa tak to musím dohnat a na všechno se podívat
AndyC
napsal(a):
Ano, podporuji ji od zacatku, protoze je jasne, ze se citi ohrozena a zaroven ho tu nechce a kocour podporu vubec nepotrebuje. Kdykoliv se objevi, uz jsem u ni s mistickama, pohlazenim, dlouho ji povidam a hladim. Obcas po mne taky vystartuje, zrejme mi to vsechno dava za vinu;] Zatim to nepomaha, ale veri mne i priteli bych rekla. Zkusim je ted umistit obracene, kocku do bytu, at vidi ven na kocoura a zvykne si, ze tady proste zustava, ale zaroven ji neohrozuje doma. A ona bude moci pod dohledem ven, kdyz se na to bude citit i kdyz bude vedet, ze tam kocour je. To se stalo dneska. Vedela, ze je na zahrade, ale presto si chtela jit obejit svuj revir. Sebrala odvahu a sla. Zaroven nas kocour uvidi doma pres okno, takze bude vedet, ze jsme ho neopustili.
Z mé zkušenosti: nepočítejte s tím, že vaše kočky se někdy extra skamarádí. Bohužel už ten začátek byl špatný.
Někdo tu psal hodně trpělivosti, a to můžu podepsat. Včera mi sousedka z baráku řekla, že má dvě kočky v bytě a podobnou situaci jako já - mladá kočka je otrslá, a prý šikanuje starší kočku. A to prý u nich trvá roky . U nás se pozitivní změny dějí opravdu po malilinkých krůčcích.
U vás je mi líto, že kočka, která byla vaše, je najednou více venku. A asi nechápe proč. Pozornost dělte mezi obě kočky, i když já bych preferovala tu kočenu, co se uchyluje ven. Nevím, jestli je to reálné, ale třeba bych ji zkoušela na noc brát k sobě do ložnice, samozřejmě odděleně od kocoura.