Narodilo se nám 6 koťátek, měli se čile k světu, porod nebyl komplikovaný a i když byla naše kočička prvorodička tak vše probíhalo hladce a během třech hodin bylo všech šest miminek venku, rodila v 65 dnu a prcci měli pěknou porodní váhu a od začátku se pěkně přisávali a s chutí baštili, druhej den po porodu z ničeho nic přestali dvě koťátka pít a jen leželi bez energie až dokud nepřestali dýchat, ještě jsem je zkoušela dokud nevydechli zahřívat, masírovat a přikládat ale marně, do večera zemřeli, do rána nám umřelo další koťě a zbívají nám ještě tři mimiska a mám strach že o ně taky přijdem, vůbec nechápu co se mohlo stat když vše vypadalo nadějně a prcci byli aktivní.Dá se nějak zabránit úmrtí a udržet při životě zbívající tři koťátka? zatím pěkně papají a jsou čím dál silnější ale to byli i ty uhynulí.
vierullinka
napsal(a):
Narodilo se nám 6 koťátek, měli se čile k světu, porod nebyl komplikovaný a i když byla naše kočička prvorodička tak vše probíhalo hladce a během třech hodin bylo všech šest miminek venku, rodila v 65 dnu a prcci měli pěknou porodní váhu a od začátku se pěkně přisávali a s chutí baštili, druhej den po porodu z ničeho nic přestali dvě koťátka pít a jen leželi bez energie až dokud nepřestali dýchat, ještě jsem je zkoušela dokud nevydechli zahřívat, masírovat a přikládat ale marně, do večera zemřeli, do rána nám umřelo další koťě a zbívají nám ještě tři mimiska a mám strach že o ně taky přijdem, vůbec nechápu co se mohlo stat když vše vypadalo nadějně a prcci byli aktivní.Dá se nějak zabránit úmrtí a udržet při životě zbívající tři koťátka? zatím pěkně papají a jsou čím dál silnější ale to byli i ty uhynulí.
A kdy se tedy narodila - tj. jak stará teď jsou?
Osobně bych dala kotě na pitvu, zvlášť pokud porod nebyl komplikovaný, tak není důvod pro takovéhle úmrtí /např. při těžkém porodu se občas koťata přidusí a nalokají plodové vody, že dostanou zápal plic a to člověk jen tak neovlivní/.
Jediné co mě napadá, že buď měla vrozenou vadu nebo mohla mít jinou krevní skupinu než matka. Pak taková koťata pitím mléka od matky mají problém, protože se to v nich "pere". To se děje, pokud kocour se sk. A nakryje kočku se sk. B.
Koťátka teď mají tři dny, včera dopoledne umřela 2 a dnes ráno jsem našla další mrtvé, tři mám ještě u kočky a zatím se mají k světu, jiná krevní skupina mě také napadla ale teď už je pozdě i kdyby to byla pravda a doufám že aspoň ty tři přežijou, jedno z nich je oproti ostatním menší ale pěkně papá a doufám že se udrží.
vierullinka
napsal(a):
Koťátka teď mají tři dny, včera dopoledne umřela 2 a dnes ráno jsem našla další mrtvé, tři mám ještě u kočky a zatím se mají k světu, jiná krevní skupina mě také napadla ale teď už je pozdě i kdyby to byla pravda a doufám že aspoň ty tři přežijou, jedno z nich je oproti ostatním menší ale pěkně papá a doufám že se udrží.
Docela by to tomu problému s krevními skupinami odpovídalo, tím že to jde takhle postupně... většinou jsou ty úhyny do 24-48 hod. po porodu no..
Tak pokud nemá nižší váhu než 80 g a je jinak životaschopné, tak by to být problém neměl. Ono kolikrát jsou ta menší koťátka dravější a fakt dobře přibírají. :) Pokud tam teda není nějaký vrozený problém, apod.
vierullinka
napsal(a):
Už mám ko'tátka jen 2 jedno umřelo včera, poslední dva dny pilo ale místo aby přibíralo tak mu váha spadla na pouhých 63g a včera večer už neměl ani sílu udržet hlavičku jak byl slabej, zbývající kotátka mají dnes 6 dnů a váhu 159 a 165g tak doufám že tyto dvě už budou ok.
Tak to je mi líto. Koťátko mohlo mít nějakou vrozenou vadu, apod. Ty zbývající 2 mají nakročeno dobře, když hezky přibývají. To je základ. :) Tak držím palce, aby už to bylo vše ok.
sarivari
XXX.XXX.4.162
Dobry den, mame ten samy problem. pred tydnem v nedeli se nam narodily 4 kotatka, v patek jedno zemrelo a ted umira druhe. jeste vcera pilo v pohode a dneska rano bylo apaticke...zbyvaji 2 a taky mam o ne obavu.sarka.
Měla jsem prvorodičku a neměla až tak nastudovaný průběh krytí, vhodného kocoura, atd...riskla jsem to s prvním kocourem který mě padl do oka a dokud byli miminka u maminky v bříšku tak vše bylo celkem ok, až se narodili tak přišel zvrat a od druhéhodne začali postupně umírat, teď mám ty dvě nejsilnější a snad už budou ok, aspoň pevně věřím, vypadá to podle rad co jsem dostala že tam byla opačná krevní skupina a koťátka to zabilo, ztratili sací reflex a postupně slábli až to nevydrželi.
sarivari
napsal(a):
Dobry den, mame ten samy problem. pred tydnem v nedeli se nam narodily 4 kotatka, v patek jedno zemrelo a ted umira druhe. jeste vcera pilo v pohode a dneska rano bylo apaticke...zbyvaji 2 a taky mam o ne obavu.sarka.
Nemyslím si, že je ten samý problém - tj. ta jiná krevní skupina. Tam to bývá velmi rychlé a do 24-48 hod. už je konec...
Chybí mi tu info ohledně toho, zda koťata od porodu přibírala? Jaký byl porod - bez problémů? přidušené kotě (možný zápal plic) ? Má matka dostatek mléka? Čím ji krmíte? A koťata přestávají mít sací reflex nebo jak? Já osobně bych dala kotě na pitvu, ať víte, co se děje...
sarivari
XXX.XXX.4.162
Nemyslím si, že by to byl problém krevních skupin, to si vůbec netroufám, takový odborník nejsem. Spíš to byla shoda okolností...prvorodička, a když porod proběhl v pohodě, myslela jsem, že je vyhráno a pozorovala jsem "košík" asi málo. Nyní, kdy taky zůstaly jen 2 "nejsilnější" sleduji, kdy je krmí, a jestli je krmí dost...Tak snad to dobře dopadne. sarka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
sarivari
napsal(a):
Nemyslím si, že by to byl problém krevních skupin, to si vůbec netroufám, takový odborník nejsem. Spíš to byla shoda okolností...prvorodička, a když porod proběhl v pohodě, myslela jsem, že je vyhráno a pozorovala jsem "košík" asi málo. Nyní, kdy taky zůstaly jen 2 "nejsilnější" sleduji, kdy je krmí, a jestli je krmí dost...Tak snad to dobře dopadne. sarka.
Držím palce!
sarivari
napsal(a):
Osobně doporučuju koťata denně vážit, abyste měla přehled, zda přibírají. Většina přibírá v průměru 10-20 gramů denně, ale samozřejmě záleží na počtu koťat a kvalitě mléka matky, nicméně rozhodně by nemělo docházet ke snižování váhy.
I prvorodičky bývají dobré matky, spíš to vidím na jiný problém - nejspíš vrozený (stačí rozštěp patra, apod.).
sarivari
XXX.XXX.4.162
Dekuji
sarivari
XXX.XXX.4.162
Právě že dobrou zkušenost mám i s prvorodičkou. Neni to naše první kočka a vždy to kočka zvládla. Takže jsem to brala asi automaticky a to taky není dobře. Zkusím je začít vážit. Pokud by nepřibývaly co doporučujete jako příkrm? děkuji za odpoved.sarka.
sarivari
napsal(a):
Právě že dobrou zkušenost mám i s prvorodičkou. Neni to naše první kočka a vždy to kočka zvládla. Takže jsem to brala asi automaticky a to taky není dobře. Zkusím je začít vážit. Pokud by nepřibývaly co doporučujete jako příkrm? děkuji za odpoved.sarka.
No, neideálnější by bylo se pokusit pořádně rozkojit matku. Náhražka je pořád náhražka... ale když už, tak si hodně lidí chválí kotěcí mléko od Royal Canin. Jak tuhle firmu nemusím, tak jsem na něm taky piplala nalezené kotě a chutnalo mu.
Chybí mi tu info, čím krmíte kočku - matku? Ideální by bylo ji dopřát teď dle libosti syrové maso, na zavodnění vývary (nesolené), tučný tvaroh se žloutkem, apod. Prostě ji co nejvíce přilepšovat, aby produkovala dostatek mléka. Zvlášť pokud má jen 2 koťata by měla mít mléka až až a koťata by měla přibírat před očima.
A stále bych se snažila rozkojit maminu - přikládat koťátka k cecíkům, aby se chytila sama. Případně pak dokrmit z lahvičky, ale spíš se snažit pořád, aby pila nejvíc od mámy (už kvůli protilátkám v mléku, atd.).
sarivari
XXX.XXX.4.162
Koupila jsem granule pro kojici kocky, davam ji selsky jogurt trosku zredeny vlaznou vodou. Zkusim ten tvaroh s vajickem. jdu na to
sarivari
napsal(a):
Koupila jsem granule pro kojici kocky, davam ji selsky jogurt trosku zredeny vlaznou vodou. Zkusim ten tvaroh s vajickem. jdu na to
A maso dáváte? Granule i pro kojící kočky (doporučuju rovnou pro koťata) jsou pořád granule. Z masa si vezme víc. Pokud nesní syrové, tak chvilku ovařit. Navíc nepíšete ani značku granulí - dost se jich tváří kvalitně, ale dle složení to žádná hitparáda není.
sarivari
XXX.XXX.4.162
Kupovala jsem je primo u pani, co ma potreby pro kocky, a rikala, ze ma s nimi dobrou zkusenost. Syrove maso jsem ji nikdy nedavala, takze me to ani, priznam se, nenapadlo. Mate namysli kureci, kruti?
sarivari
napsal(a):
Kupovala jsem je primo u pani, co ma potreby pro kocky, a rikala, ze ma s nimi dobrou zkusenost. Syrove maso jsem ji nikdy nedavala, takze me to ani, priznam se, nenapadlo. Mate namysli kureci, kruti?
Kolikrát i prodejce řekne cokoli aby prodal to na čem má největší marži tak se klidně nebojte napsat značku.
Syrove praticky cokoli hovězí, někdo dává vepřové někdo ho zatracuje já dávám jen to pro lidskou spotřebu.
U kojící kočky mám osvědčené kuřecí a krůtí srdíčka.
Mám jsem kočku a ta odchovala 9 koťat v jednom vrhu.
U granulí je velmi důležitý obsah masa
Kupříkladu RC dělá Mother and Babycat
Složení: Dehydratované kuřecí proteiny, živočišné tuky, rýže, kukuřičná moučka, izolát rostlinných proteinů*, hydrolyzované živočišné proteiny, rostlinná vláknina, kvasnice, řepné řízky, sojový olej, rybí tuk, minerální látky, frukto-oligosacharidy, hydrolyzát droždí (zdroj manno-oligosacharidů), výtažek z měsíčku lékařského (zdroj luteinu). DOPLŇKOVÉ LÁTKY (v 1 kg): Nutriční doplňkové látky: Vitamín A: 19900 mj., Vitamín D3: 710 mj., E1 (Železo): 41 mg, E2 (Jód): 3 mg, E4 (Měď): 7 mg, E5 (Mangan): 53 mg, E6 (Zinek): 175 mg - Konzervanty - Antioxidanty.
Maso bych v tom hledala asi i pod mikroskopem marně vlastně jen chemický kokteil z proteinů moc "docpávacího" bordelu tybu rýče kukuřice rostlinné proteiny pro kočku je to těžko stravitelné a k ničemu.
sarivari
XXX.XXX.4.162
Zítra půjdu do prodejny znovu, tak se zeptam na znacku a pisnu. Tvaroh s vajickem zblajzla jak malinu
jake granule tedy doporucujete, zamerim se tedy rovnou na ne. diky, sarka.
sarivari
XXX.XXX.4.162
Porad je pozuruju, jestli uz otviraji ocicka...narodily se minulou nedeli, tak si rikam, ze pomalu uz by mely ;-).
sarivari
napsal(a):
Zítra půjdu do prodejny znovu, tak se zeptam na znacku a pisnu. Tvaroh s vajickem zblajzla jak malinu
Z běžných obchodových značek asi brit care,
potom portu ta už je k sehnání jen na netu
Nesejde úplně na značce jen otočit složení a podívat se pokud tam bude rozepsáno více obilných věcí nebudí to důvěru velmi často se rozepisuje kukuřice a kukuřičná gluteinová moučka na 2 a 3 místo ve složení aby nemusela být kukuřice na prvním i neurčitý původ živočišné tuky nebo produkty živočišného původu (pařátky, zobáčky, peří, kopyta atd.) nebudí úplně nejlepší pocit.
Spíš bych omezila granule a najela na maso doplněné o mléčné výrobky, klidně můžete zkusit předložit i nějakou zeleninu naše kočky zbožňují uvařenou mrkev.
Taktéž oblíbený je sýr mascarpone a podobné věci je to spíš o otázce kolik chcete investovat do výživy
pro kotátka od 3-4 týdne doporučuju kuřecí bud hodně najemno nasekané nebo jsem ho házela do mixéru s vodou a dělala jemnou kašičku.
sarivari
napsal(a):
Porad je pozuruju, jestli uz otviraji ocicka...narodily se minulou nedeli, tak si rikam, ze pomalu uz by mely ;-).
Některé otevírají dříve některé později a někdy se již kotě s otevřenými očkami rodí.
Poslední otevření očiček jsem zaznamenala 18 týden první asi 9 dní po porodu
sarivari
napsal(a):
Tak to jste jistě koupila granule vážené, že?¨
Granule na váhu už určitě nekupujte. Mohou být prošlé, mít v sobě plísně, nemusí to být deklarované značkové granule apod.
Z granulí v kamenné prodejně opravdu jen Brit Care. jinak raději objednejte pořádné granule přes e-shop.
Ale pokud vám žere maso /klidně vařené, nesolené, nekořeněné/, dávejte hlavně maso, masový vývar. Rozhodně alespoň teď.
sarivari
XXX.XXX.4.162
Jj.. vývar už se vaří, díky za rady, přijde mi, že se o ty malé potvůrky bojím víc, jak o děti...
sarivari
XXX.XXX.4.162
Díky, zkusím. porád jsem zila v domění, že lidské jídlo pro kočky není dobré...ale vypada, že kdyz se nesolí, tak je to OK
díky moc za rady.sarka.
sarivari
napsal(a):
Určitě se optejte, je dost granulí, kterými lidi krmí a přitom obsah neodpovídá ceně.
Záleží na Vašich finančních možnostech - bráno od nejlevnějších je to s kvalitou odpovídající kvalitě granulí +- takto :Brit premium (i kitten), Calibra cat (i kitten), Brit Care (i kitten), ANF feline (i kitten), Josera, Sanabelle, Feline Perfection, K-9 feline, Porta 21 Feline, Iams, Oliver´s, Nutram cat (i kitten), Nativia cat, Nutra Gold, Brit Care I´m... (i kitten), Porta 21 Grain free, Brit Carnilove cat, N&D grain free cat, Meowing Heads (i kitten), Canine Caviar, Taste of the wild feline, FirstMate, Acana, Applaws (i kitten), Arden Grange (i kitten), Annamaet Feline Grain Free, Orijen
Já osobně krmím Taste of the Wild canyon river a nově zkouším /teda naše kočky :D / různé "příchutě" od Brit care I´m (na rozdíl od klasického Brit Care neobsahuje už kukuřici, ale jen rýži či brambory).
Co se týče masa, tak určitě zkuste - chce to mix svaloviny, vnitřností (na ty ze začátku pozor, občas proženou, tak s nima postupně), kůže, atd. Prostě ne čistou flákotku masa, ale klidně kuřecí stehno, když z něj vyndáte kost. Já osobně krmím hlavně vepřovým a hovězím, sem tam ryby, atd. Kuřecí ani moc nedávám, bývá hodně v granulích /a je častý alergen/, tak jim ho nechci cpát víc než je třeba.
sarivari
napsal(a):
Díky, zkusím. porád jsem zila v domění, že lidské jídlo pro kočky není dobré...ale vypada, že kdyz se nesolí, tak je to OK
díky moc za rady.sarka.
Pokud se neokoření a neosolí, tak klidně můžete kočce vařené maso, vývar, apod. dát ;).
Jinak pokud budete vybírat krmení na netu, tak já pravidelně beru od spokojenypes.cz - má poštovné při nákupu nad 499, - (což máte většinou 1 velký pytel granulí, který při odchovu zkrmíte) zdarma. Nebo pokud byste byla z Prahy, tak se dá vyzvednout u nich na prodejně.
sarivari
XXX.XXX.4.162
Jj..tak ted jsem se divala na stranky spokojenypes.cz, vybrala jsem Brit Care I´m...jsou tak uprostred spektra, tak snad budou mazlikum chutnat.
Vám moc díky za všechny rady, je to super, ze clovek na to trapeni neni sam
diky moc, at se Vám daří a kotátka rostou.sarka
sarivari
napsal(a):
Jj..tak ted jsem se divala na stranky spokojenypes.cz, vybrala jsem Brit Care I´m...jsou tak uprostred spektra, tak snad budou mazlikum chutnat.
Jj, ty jsou fajn. Sama jimi krmím - my teda nejvíc dáváme maso, ale mají granule jako doplněk. Líbí se mi, že tam sedí cena x kvalita a jsou navíc české. :)
sarivari
napsal(a):
díky moc za rady.sarka.
Když kočku přeučíte na syrové maso, tak mj. zjistíte, že Vás to (pro někoho kupodivu) bude pravděpodobně vycházet i mnohem levněji než kapsičky, konzervy či granule... A pro kočky je syrové maso ta nejpřirozenější strava!
sarivari
napsal(a):
Výběr jedině schvaluji, u nás doma mají mix někdy jen granule někdy maso.
Neregistrovaný uživatel
Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!