Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PetraNeva

8.7.2015 15:47
PetraNeva

XXX.XXX.160.234

Dobrý den, máme doma 2 letého kocoura a je to velký mazel a ukecánek, ale dost často (jakoby ho něco zhypnotizovalo) začne pomalu kolem mě našlapovat a kousne mě dost silně do nohy nebo ruky a pak začne lítat po celém bytě, jako by dostal amok a za chvíli je zase úplně normální. Když vidím ty jeho pomalé pohyby, jak se chystá kousnout (dává pomalu hlavičku na stranu), tak jdu raději do jiné místnosti, ale nedá si pokoj, dokud se mu nepodaří se do mě zahryznout. Máte s tím někdo také zkušenost? děkuji.

8.7.2015 15:50
saty

XXX.XXX.10.1

PetraNeva napsal(a):
Dobrý den, máme doma 2 letého kocoura a je to velký mazel a ukecánek, ale dost často (jakoby ho něco zhypnotizovalo) začne pomalu kolem mě našlapovat a kousne mě dost silně do nohy nebo ruky a pak začne lítat po celém bytě, jako by dostal amok a za chvíli je zase úplně normální. Když vidím ty jeho pomalé pohyby, jak se chystá kousnout (dává pomalu hlavičku na stranu), tak jdu raději do jiné místnosti, ale nedá si pokoj, dokud se mu nepodaří se do mě zahryznout. Máte s tím někdo také zkušenost? děkuji.

Dobrý den,
Chybí mi informace zda je kocour kastrován trochu mi to zní jako hormony.
Případně se zeptám ještě na četnost těchto "záchvatů".

PetraNeva

8.7.2015 15:54
PetraNeva

XXX.XXX.160.234

Kocour byl kastrován v 9 měsících a ty jeho záchvaty mívá cca 4x do týdne. A máme ho od 8 týdne. Děkuji za odpověď.

8.7.2015 16:08
saty

XXX.XXX.10.1

PetraNeva napsal(a):
Kocour byl kastrován v 9 měsících a ty jeho záchvaty mívá cca 4x do týdne. A máme ho od 8 týdne. Děkuji za odpověď.

Kocouři nebo kočky obecně jsou v těchto náladách dost zvláštní osobnosti.
Zkusila bych se zaměřit zda tomu nepředchází nějaká podobná situace.

U jedné kočky předcházelo podobné "psychošce" přejetí po konkrétním místě na přední pacce
za těch 12 let měla nožičku snad na všech existujících vyšetřeních.
Druhá věc je odběr v 8 týdnech, kočky v té době získávají správné výchovné návyky.
Tedy problém může být i psychologický z předčasného odběru.
Ono takto na dálku se to těžko hodnotí.

8.7.2015 16:25
joanne.s

XXX.XXX.38.213

A kousne vás opravdu velmi bolestivě, jakoby na sílu? nebo je to jen nepříjemné stisknutí?
i když už není kotě, může to klidně znamenat, že si chce s vámi hrát.

8.7.2015 20:15
lavacca

XXX.XXX.164.49

Dle mýho vás po kočičím vyzývá ke hře - tomu by odpovídalo to běhání po bytě, většina koček na sebe udělá výpad a pak se různě honí po domě.

8.7.2015 21:19
joanne.s

XXX.XXX.38.213

Souhlas s Lavaccou.

PetraNeva

11.7.2015 18:38
PetraNeva

XXX.XXX.86.90

Moc děkuji za rady. Kousne vždy silně do krve, ale jinak je to mazel. Napadlo mě, jestli není "zdegenerován" tím, že byl 11-té kotě z vrhu ze statku, kde chytal myši, protože se prý nedostal k mateřskému mléku a u nás je jenom doma nebo na balkoně, ven nechodí. Jinak majitelé ze statku říkali sousedce, která nám ho za dva dny dala, protože její manžel byl na kotě alergický, ať si ho neberou, že je to podvyživený chudák, který stejně umře. Pajdal na jednu nožičku, teklo mu z oka, ale my jsme to nevzdali a teď je z něho mohutný obří spokojený kocour, který rozumí lidské řeči, přiběhne na zavolání, aportuje a hlavně je šíleně upovídaný

11.7.2015 22:45
lavacca

XXX.XXX.164.49

PetraNeva napsal(a):
Moc děkuji za rady. Kousne vždy silně do krve, ale jinak je to mazel. Napadlo mě, jestli není "zdegenerován" tím, že byl 11-té kotě z vrhu ze statku, kde chytal myši, protože se prý nedostal k mateřskému mléku a u nás je jenom doma nebo na balkoně, ven nechodí. Jinak majitelé ze statku říkali sousedce, která nám ho za dva dny dala, protože její manžel byl na kotě alergický, ať si ho neberou, že je to podvyživený chudák, který stejně umře. Pajdal na jednu nožičku, teklo mu z oka, ale my jsme to nevzdali a teď je z něho mohutný obří spokojený kocour, který rozumí lidské řeči, přiběhne na zavolání, aportuje a hlavně je šíleně upovídaný

Dle mýho se prostě nudí a chce Vás vyprovokovat ke hře. Ono se vžijte do jeho kůže - tvor v plné síle a kde má tu sílu vybít? V přírodě by se zabavil lovem, s dalším parťákem by tu energii vybil hrami, apod. A takhle mu toho parťáka musíte nahradit vy. ;) Hrajete si s ním někdy? mávátko, apod.? Pokud ne, tak bych začala. Ať ho trochu utaháte a má nějakou aktivitu. A nebo pokud to srdce a peněženka dovolí, tak mu pořiďte kamaráda. Uvidíte, jak ožije a vydovádí se mezi sebou a na vás bude už jen to rozmazlování.

Jinak jako následek to, že měl špatný start do života bych to neviděla. Takových koťat je bohužel dost a dost., co mají ten start do života složitější a přitom se pak chovají normálně.

12.7.2015 04:02
fikovnice

XXX.XXX.99.69

PetraNeva napsal(a):

No tady ty pomalé pohyby, stavění se bokem, vyhrbení, naježení - to u nás znamená, že je starší kocour (mám dva kocoury) ve stavu totálního naštvání na malého kocoura (ten jej často provokuje) a následuje (jen občas) vážný výpad na mladého - ten se zaječením zajede pod skříň a mňaučí. Zkuste ještě více popsat ty pohyby, chování před tím kousnutím (do krve mě byl schopen kousnout jeden z našich exkocourů, který byl špatně socializovaný) a také by mě zajímalo, co před útokem dělá s ocasem. Můj kocour nervózně mlátí ocasem - tak, že je schopen poshazovat věci, které jsou třeba kolem něj. Při hře se chová jinak, někdy s ocasem vlaje (jako s praporem smajlík ), ale hlavně se nestaví bokem, nedělá ty pomalé pohyby, nehrbí se...to spíše číhá a pak s takovým jako zamručením - vrknutím udělá jen náznak výpadu a hned se pádí někam schovat a ze skrýše vrká a vyzývá k další hře.

PetraNeva

13.7.2015 08:51
PetraNeva

XXX.XXX.160.234

Lavacco, nejspíš máte pravdu, že se Denis nudí, my si s ním hrajeme, tedy já jen trochu, spíš se s ním mazlím a moje dcerka s ním dovádí, ale on před ní utíká a schovává se, přijde mi, že dcerku moc nemusí. On miloval hru s tím červeným světýlkem, to lítal po světýlku, jenže se nám rozbilo a mám teď špatné svědomí, že se mu nejspíš nevěnuju, jak bych měla. Hned po práci půjdu koupit světýlko :o) My jsme koťátko neplánovaly, jenže sousedka by ho bývala dala do útulku a tak jsme se ho ujaly, jenže máme ještě papouška a ten nechce lítat jen ve vedlejším pokoji, chce být u nás, tak musím Denise zavřít do přepravky, nechat papouška, aby se proletěl a užil si nás, pak ho zahnat do klece a vypustit Denise, no je to u nás každý večer dost akční. Taky jsem uvažovala o druhém koťátku, ale zase mi to přijde nefér vůči papouškovi, který byl zvyklý být vypuštěný celý den, měl velkou volnost a teď je s námi volně jen 1hod.
Fikovnice - Denis se nestaví bokem, ani nehrbí, jen dává hlavičku pomalu na stranu a jakoby byl zhypnotizovaný, úplně mu zčernají oči a pomalu našlapuje a prostě kousnout musí, ať se děje, co se děje, to ho natolik uspokojí, že pak začne lítat a pak je zase ten nejmazlivější kocour. Nejčastěji to dělá ráno, když jsem v koupelně. Jinak děkuji za odpovědi :o) Na tomto webu se člověk hodně dozví nových informací, tak jsem ráda :o).

13.7.2015 10:04
joanne.s

XXX.XXX.41.2

PetraNeva: no tak pokud máte doma papouška, a nechcete se ho vzdát, tak určitě druhou kočku nepořizovat. Nejen proto, i z toho důvodu, že vaše stávající kočka je už dospělá! ty už přijímají nového vetřelce, byť jde taky o kočku, mnohem hůře. Někteří z ifauny by mohli hodiny a hodiny vyprávět, jaké to bylo a je trápení, řešit ustavičné hašteření a boje mezi nimi.
Já za sebe doporučuji pořídit jak laserové ukazovátko, tak i mávátko s peříčky. Mám také kocourka aktivního, a vyžaduje každé ráno a každé odpoledne a/nebo večer, abych ho vyřádila. Běhá po bytě a různě nahání. Když na něj nemám čas a vynechám, je velmi nespokojen a také hrozí, že bude lovná zvěř že mě! Takže opravdu důsledně každé ráno a každé odpoledne po příchodu z práce, někdy ještě večer si vezmu udici - mávátko s peřím a on ho loví, večer házím prasátka po zdi a on je honí, a je pak velmi hodný a milý, mazivý kocourek - odzkoušeno praxí!

13.7.2015 10:07
joanne.s

XXX.XXX.41.2

P.s. jinak velmi nedoporučuji kočku denně zavírat do přepravky, možná je z toho pak agresivní, nešťastný. Raději kočku zavřete do jiné místnosti. Taky je to izolace, ale pořád stokrát lepší než být v přepravce, to je opravdu jak za trest.

13.7.2015 10:53
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

- denně zavírat do přepravky, možná je z toho pak agresivní, nešťastný. ŠÍLENÝ

Ven se nedostane, aby se vyřádil
a ještě průběžně "klec"...zdegenerovaný nebude, jen...
(no, snaha byla...).

13.7.2015 13:39
lavacca

XXX.XXX.164.49

PetraNeva napsal(a):
Lavacco, nejspíš máte pravdu, že se Denis nudí, my si s ním hrajeme, tedy já jen trochu, spíš se s ním mazlím a moje dcerka s ním dovádí, ale on před ní utíká a schovává se, přijde mi, že dcerku moc nemusí. On miloval hru s tím červeným světýlkem, to lítal po světýlku, jenže se nám rozbilo a mám teď špatné svědomí, že se mu nejspíš nevěnuju, jak bych měla. Hned po práci půjdu koupit světýlko :o) My jsme koťátko neplánovaly, jenže sousedka by ho bývala dala do útulku a tak jsme se ho ujaly, jenže máme ještě papouška a ten nechce lítat jen ve vedlejším pokoji, chce být u nás, tak musím Denise zavřít do přepravky, nechat papouška, aby se proletěl a užil si nás, pak ho zahnat do klece a vypustit Denise, no je to u nás každý večer dost akční. Taky jsem uvažovala o druhém koťátku, ale zase mi to přijde nefér vůči papouškovi, který byl zvyklý být vypuštěný celý den, měl velkou volnost a teď je s námi volně jen 1hod.
Fikovnice - Denis se nestaví bokem, ani nehrbí, jen dává hlavičku pomalu na stranu a jakoby byl zhypnotizovaný, úplně mu zčernají oči a pomalu našlapuje a prostě kousnout musí, ať se děje, co se děje, to ho natolik uspokojí, že pak začne lítat a pak je zase ten nejmazlivější kocour. Nejčastěji to dělá ráno, když jsem v koupelně. Jinak děkuji za odpovědi :o) Na tomto webu se člověk hodně dozví nových informací, tak jsem ráda :o).

Ano, chce ho to vybít. Světýlko je na to super, to samé mávátka, udice, apod. Některé kočky milují aportování míčků, atd. Má v době vaší nepřítomnosti k dispozici nějaké hračky? Koulodráhy, myšky na pružině, apod. ?

Jo, tak to potom určitě druhou čičinu ne. A souhlasím s joanne.s - určitě nezavírat kocoura do přepravky, ale zavřít ho do vedlejšího pokoje, ať nemá pocit, že ho tím omezujete (což zavření do přepravky fakt je). I toho může vždy naštvat a o to větší chuť má pak kousat, atd.

PetraNeva

13.7.2015 15:25
PetraNeva

XXX.XXX.160.234

Aha, to jsem netušila, ale aspoň se člověk něco přiučí :o) Já myslela, že mu přepravka nevadí, on je naučený, že dám přepravku do obýváku a otevřu jí, to už ví, že budu vypouštět papouška a většinou si tam sám vleze a čeká, až ho zavřu a usne tam a po hodině ho otevřu a on tam třeba ještě pár minut leží a jakoby se mu z přepravky ani nechtělo. To víc trpí, když ho zavřu v pokojíčku, to šíleně mňouká a chce být u nás, ale když je v přepravce, ví, že je s námi a nevypadá nespokojeně, možná je to tím, že to takhle děláme už 2 roky a je takhle naučený. Jinak hraček má hodně, má i kočičí prolízačky se škrabadlem a domečkama až skoro do stropu.
Ale asi opravdu potřebuje víc vyběhat, chodí pořád za mnou, jako ocásek, vráží do mě hlavou, mňouká, já se s ním pomazlím, pohladím, ale díky vám vím, že to nestačí. Dnes ho pořádně unavím :o).

13.7.2015 16:25
fikovnice

XXX.XXX.240.1

PetraNeva napsal(a):
Aha, to jsem netušila, ale aspoň se člověk něco přiučí :o) Já myslela, že mu přepravka nevadí, on je naučený, že dám přepravku do obýváku a otevřu jí, to už ví, že budu vypouštět papouška a většinou si tam sám vleze a čeká, až ho zavřu a usne tam a po hodině ho otevřu a on tam třeba ještě pár minut leží a jakoby se mu z přepravky ani nechtělo. To víc trpí, když ho zavřu v pokojíčku, to šíleně mňouká a chce být u nás, ale když je v přepravce, ví, že je s námi a nevypadá nespokojeně, možná je to tím, že to takhle děláme už 2 roky a je takhle naučený. Jinak hraček má hodně, má i kočičí prolízačky se škrabadlem a domečkama až skoro do stropu.
Ale asi opravdu potřebuje víc vyběhat, chodí pořád za mnou, jako ocásek, vráží do mě hlavou, mňouká, já se s ním pomazlím, pohladím, ale díky vám vím, že to nestačí. Dnes ho pořádně unavím :o).

Jediné, co mě zaráží - to ztmavnutí očí znamená extrémní rozšíření zornic - typické před lovem, útokem, ale i ze strachu. Vše bych pochopila, jen to rozšíření zornic a následné kousnutí navážno ne. Pokud je tedy dobře socializovaný. Uvidíte, jaké změny zaznamenáte, když si s ním budete více hrát. Pak dejte vědět!

PetraNeva

15.7.2015 12:41
PetraNeva

XXX.XXX.160.234

Asi to opravdu bylo tím, že nebyl vyběhaný a že jsem se mu dostatečně nevěnovala. Teď každý večer lítá za světýlkem a hodně si hrajeme a ani jednou neměl tendenci mě kousnout, naopak je ještě více mazlivý, nehne se ode mě na krok a dokonce se mi v noci tulí k nohám nebo mi leží na břiše. Takže děkuji za rady, více věnování a je po kousání :o).

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.7.2015 12:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

PetraNeva:

15.7.2015 12:50
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Jistě je vděčný i za to, že ho do přepravky už denně nezavíráte..

15.7.2015 12:58
MaBa

XXX.XXX.168.24

Zkoušela jste papouška a kocourka seznámit? U nás jsme kočičku s papouškem seznámili přes klec, on je to mníšek šedý (takový terorista na všechny a všechno :) ) takže na kočku malinko vyjel. Ona si ho očuchala. Zpočátku jsme kočičku zavírali do jiné místnosti když se papoušek šel proletět, ale jelikož jí stejně vadil evidentně jeho křik (když lítá tak taky řve jak na lesy :) ) tak stejně sama vyklízela při pouštění papouška pole. Takže kočka i papoušek byli oba společně na volno a kočka si sama zalezla někam do klidu když ji papouch lezl na nervy, nebylo tedy potřeba při vypouštění papouška nadále kočičku izolovat. Zájem o něj nejevila, jen zpočátku, když to byla novinka :) Jak ho měla možnost okoukat zblízka a očuchat tak absolutně nezájem. Doma byla první kočka, papoušek přišel později a jen na přechodnou dobu několika měsíců než šel do služby k babičce. A popravdě jsme měli větší strach, že papoušek něco udělá kočce než naopak.

Znám také rodinu, kde mají kočku a papouška bez problémově najednou puštěné. Ze začátku je postupně seznamovali přes klec, pak byli návštěvy "pod dozorem" a nakonec jsou spolu bez dozorově bez problémů. Kočka papouška olizuje a ten ji prohrabává srst. V rodině byl také jako první nejdřív papoušek. Kočka přišla později.

Myslím, že pokud byste měli čas a chuť, že by se taky mohli skamarádit. Přeci jen takových ptáko - kočičích kamarádství je taky plný internet. Nemožné to teda určitě nebude Držím palce ať se doma všem daří

15.7.2015 13:17
joanne.s

XXX.XXX.41.2

No nevím. můj kocour vše s křídly touží ulovit.

Navíc z praxe znám tento příběh. Starší manželé měli jezevčíka, tipuji stáří 7 let. Do toho si přinesli papouška vlnkovaného - andulku, klasika. Pes celou dobu, co byla andulka puštěna z klece, dělal hrozný bordel, vypadalo to, že ho skolí infarkt, opravdu, byla jsem u toho. Trvalo to asi měsíc, a nelepšilo se to, hrůza.
Po měsíci to starší paní vzdala a milou andulku darovala jinam..

15.7.2015 14:05
MaBa

XXX.XXX.168.24

Oni mají Papouška šedého- žako (Psittacus erithacus). Ti jsou přeci jen trochu větší.
Jinak samozřejmě při seznamování jakýkoliv zvířátek hraje velkou roli jejich osobnost, zkušenosti atd. Někdy to prostě nejde i kdyby člověk stokrát chtěl, jindy je zase mile překvapený, že najednou plašan nebo agresor přijme nového člena bezproblémově a ještě mu to pomůže k uklidnění, socializaci :)

Jinak tady je krásně popsáno jak to lze provést:
http://www.beautyofbirds.com/birdsandotherpets.html

Nicméně podle všeho má už kocourek nacvičenou určitou rutinu a těžko říct jak by se s tím dalo začít pracovat. Chodí papoušek k přepravce a kouká na kocourka když je puštěný? Snaží se o nějakou interakci? Jak reaguje kocourek? Možná, že je za tu dobu už tak moc na papouška zvyklý a na tu rutinu, že už ho třeba vůbec papoušek nezajímá.

Když píšete, že v přepravce zůstává i s otevřenými dvířky nějakou dobu tak by se toho dalo využít. Začli byste klasicky přepravkový rituál ale třeba otevřeli dvířka dříve (když je ještě papoušek venku) nebo naopak je později zavřeli a měli byste kontrolovanou interakci. Pokud kocourek v přepravce zůstane i když vidí venku papouška tak podle mě máte dost vyhráno a postupem času by se přepravka dala i odbourat. A nebo ji prostě nechávat dál jako útočiště/pelíšek pro kocourka před papouškem, ale s otevřenými dvířky. Přeci jen to může kocourkovi dávat pocit bezpečí. Určitě kromě reakcí kocourka je také potřeba se podívat jak na celý rituál reaguje papoušek - je možné, že si už přítomnost kočky spojil se svým omezováním a tím pádem je pro něj kočka velké negativum, které nemusí nikdy do svého okruhu přijmout.

Důležité by bylo také hlavně zahájit positive reinforcement (pozitivní posilování), tzn. když je papoušek/kočka kolem tak se dějí samé super pozitivní věci - tudíž přítomnost druhého je taktéž pozitivní.

15.7.2015 19:10
fikovnice

XXX.XXX.99.69

MaBa napsal(a):
Oni mají Papouška šedého- žako (Psittacus erithacus). Ti jsou přeci jen trochu větší.
Jinak samozřejmě při seznamování jakýkoliv zvířátek hraje velkou roli jejich osobnost, zkušenosti atd. Někdy to prostě nejde i kdyby člověk stokrát chtěl, jindy je zase mile překvapený, že najednou plašan nebo agresor přijme nového člena bezproblémově a ještě mu to pomůže k uklidnění, socializaci :)

Jinak tady je krásně popsáno jak to lze provést:
http://www.beautyofbirds.com/birdsandotherpets.html

Nicméně podle všeho má už kocourek nacvičenou určitou rutinu a těžko říct jak by se s tím dalo začít pracovat. Chodí papoušek k přepravce a kouká na kocourka když je puštěný? Snaží se o nějakou interakci? Jak reaguje kocourek? Možná, že je za tu dobu už tak moc na papouška zvyklý a na tu rutinu, že už ho třeba vůbec papoušek nezajímá.

Když píšete, že v přepravce zůstává i s otevřenými dvířky nějakou dobu tak by se toho dalo využít. Začli byste klasicky přepravkový rituál ale třeba otevřeli dvířka dříve (když je ještě papoušek venku) nebo naopak je později zavřeli a měli byste kontrolovanou interakci. Pokud kocourek v přepravce zůstane i když vidí venku papouška tak podle mě máte dost vyhráno a postupem času by se přepravka dala i odbourat. A nebo ji prostě nechávat dál jako útočiště/pelíšek pro kocourka před papouškem, ale s otevřenými dvířky. Přeci jen to může kocourkovi dávat pocit bezpečí. Určitě kromě reakcí kocourka je také potřeba se podívat jak na celý rituál reaguje papoušek - je možné, že si už přítomnost kočky spojil se svým omezováním a tím pádem je pro něj kočka velké negativum, které nemusí nikdy do svého okruhu přijmout.

Důležité by bylo také hlavně zahájit positive reinforcement (pozitivní posilování), tzn. když je papoušek/kočka kolem tak se dějí samé super pozitivní věci - tudíž přítomnost druhého je taktéž pozitivní.

Dobrý den, celkem by mě zajímalo, odkud máte termín "positive reinforcement". Zabýváte se profesně něčím, co s tím souvisí?

15.7.2015 19:35
MaBa

XXX.XXX.168.24

To fikovnice: mám PhD. ze zoologie, specializace etologie a ekologie živočichů. Mojí prací je v podstatě sledovat zvířata a zjišťovat co, proč a jak něco dělají, případně je něco konkrétního naučit (např. reagovat na nějaký konkrétní podnět, jak vyřešit nějakou úlohu), seznamování a aklimatizace zvířat v novém prostředí s novými podněty (zvířata, lidi, věci), chov, genetika, personalita zvířat, enrichment. Občas řeším i problémové chování a jeho zmírnění, případně odbourání a taky výcvik. Ale to spíše okrajově. Primárně se zabývám hlavně vědou. Teďka začínám s felinoterapií, dříve jsem asistovala u hipoterapie a canisterapie.

15.7.2015 19:38
fikovnice

XXX.XXX.99.69

MaBa napsal(a):
To fikovnice: mám PhD. ze zoologie, specializace etologie a ekologie živočichů. Mojí prací je v podstatě sledovat zvířata a zjišťovat co, proč a jak něco dělají, případně je něco konkrétního naučit (např. reagovat na nějaký konkrétní podnět, jak vyřešit nějakou úlohu), seznamování a aklimatizace zvířat v novém prostředí s novými podněty (zvířata, lidi, věci), chov, genetika, personalita zvířat, enrichment. Občas řeším i problémové chování a jeho zmírnění, případně odbourání a taky výcvik. Ale to spíše okrajově. Primárně se zabývám hlavně vědou. Teďka začínám s felinoterapií, dříve jsem asistovala u hipoterapie a canisterapie.

Tak to máme do jisté míry velmi podobnou profesi. Léta jsem s "positive reinforcement" pracovala, je pravdou, že v poslední době již méně.

15.7.2015 23:45
fikovnice

XXX.XXX.240.1

MaBa napsal(a):

Velmi velmi dávno smajlík jsem přednášela na etologické konferenci. Je to hezký obor.

Přidejte reakci

Přidat smajlík