Ahoj, před pár dny se nám narodili 2 koťata.První 4 dny se starala normálně o oba. Ale poslední dobou jedno přenáší na růžná místa. Kočku jsme si rozmazlili, spí s náma v posteli. Tak nám kotě nosívá i tam. Především večer. Druhé nechá na dece, kde jsou celý den.
Vítě, prosím, někdo proč by to dělala? Je to divný... Jinak sajou obě. Někdy je nemotorně jakoby zalehne. Pak se posune a vyhrabou se ( podle mě jen to jedno) .
Poradítě někdo?
A často mňouká...mamina...
Stěhování koťat je normální. Jelikož je kočka je na Vás fixovaná, proto ta postel, asi se tam cítí nejbezpečněji. Proč ale jen jedno těžko říct. Krom toho, že možná druhé kotě není úplně v pořádku.
Doporučuji kočce a koťatům udělat pelech v nějaké z více jak poloviny uzavřené krabici, koši. Je to pro ně přirozené, bude se tam cítit bezpečně. Dejte to na nějaké klidné místo, případně, když uvidíte, že to není ono, tak přestěhujte jinam. V noci jí v té místnosti, kde pelech bude, zavřete, aby neměla možnost jít za Vámi do ložnice. Předpokládám, že koťata zalehává, když jste u ní. -Chce se mazlit a přestane je v tom okamžiku vnímat. Jestli je prvnička tak se pečovat o koťata teprve učí, musí ale na to mít klid.
Ladd:
Děkuju. Ona ho nosí i do máminy, dceřiny postele nebo do pokoje pro hosty.
Dneska jsem si všimla, že vzala i to druhé do postele. I tak se bojím, že o něj přestává mít zájem
a budu ho krmit sama... nebo dokrmovat. (ale o to mi nejde).
Doktorka řekla, ať počkám. Paní ve zverimexu (odchovala hodně koťat) mi rovnou řekla, že je jesný, že ho nechce. Ten malej, kterýho si kočina stěhuje mě večer budí často. Typuju při krmení. Takže jestli mám pravdu, tak ten druhý je večer bez jídla.
V pokoji mi kočky nevadí... Ona si vybrala místo k rození u mě v pokoji. A nosí je příležitostně po baráku... Kdyby aspoň na jedno místo, ale to je všude možně.
Ale máte pravdu trochu je zalehává, když se chystá kojit. Ale dívá se pod sebe, kam dáva nohy já jsem od ní dál, aby dávala najevo, že se chce mazlit. když se chce mazlit tak přijde za mnou.
majablack
napsal(a):
Ladd:
Děkuju. Ona ho nosí i do máminy, dceřiny postele nebo do pokoje pro hosty.
Dneska jsem si všimla, že vzala i to druhé do postele. I tak se bojím, že o něj přestává mít zájem
a budu ho krmit sama... nebo dokrmovat. (ale o to mi nejde).
Doktorka řekla, ať počkám. Paní ve zverimexu (odchovala hodně koťat) mi rovnou řekla, že je jesný, že ho nechce. Ten malej, kterýho si kočina stěhuje mě večer budí často. Typuju při krmení. Takže jestli mám pravdu, tak ten druhý je večer bez jídla.
V pokoji mi kočky nevadí... Ona si vybrala místo k rození u mě v pokoji. A nosí je příležitostně po baráku... Kdyby aspoň na jedno místo, ale to je všude možně.
Ale máte pravdu trochu je zalehává, když se chystá kojit. Ale dívá se pod sebe, kam dáva nohy já jsem od ní dál, aby dávala najevo, že se chce mazlit. když se chce mazlit tak přijde za mnou.
A kočka je prvnička? Mně se to nošení moc nezdá - dle mýho se necítí bezpečně a pořád vymýšlí, kam je dát, aby to bylo ok. I já mám kočky zvyklé spát v posteli, ale když měly koťata, do postele mi je nedávaly. Porodily je do bedny kousek od postele, která je pod stolem a závěsem tak, aby tam kočka měla přes den světlo, ale přitom měla svůj klid a soukromí. Tu bednu měly k dispozici už déle před porodem, hezky vystlanou ručníky a když se šlo rodit, stačilo je z postele dát do bedny a sedět u nich, aby byly v klidu, že je člověk u nich a pomůže jim. A aby měly klid, tak je pokoj zavřený, takže ani nošení někam po baráku možné není (ale stejně o to nikdy neprojevily zájem je někam stěhovat).
A co se týče toho, že nosí jen 1 ze 2. Samozřejmě do kotěte člověk nevidí, takže může mít třeba i vrozenou vadu, kterou matka tuší, ale spíš tipuju, že má svého oblíbence a nechtějí se jí tahat obě.
Ano, je to prvorodička.Máme to podobné... Tušili jsme kdy bude asi rodit,
pořád jsme řešili kam dáme bednu...ale nic toho bohužel nebylo. Těsně před porodem byla na mě. Mamka přišla a donesla nějaké staré deky s ubrusem a rodila na ně. Deky jsme vyměnili za čistou deku a na nich několik dní spali, pak je začla přenášet. Podle mě o bezpečí moc nejde. Kočce nevadí, když si k nim lehnu a tulím se s nima. Ona si lehne k nám a ležíme tam spolu. Jaký je Váš názor na dokrmování? Mám ještě počkat? Jak poznám kdy to už je třeba?
Kojí se přes noc, že? To by to druhé nedostávalo celou noc napít...
A to že má oblíbeného jen jednoho:
1. kotě (" oblíbené") rodila jako první a šlo hlavičkou napřed.
To druhé porodila skoro po 7,5 hodinách a šlo zadečkem napřed. Automaticky mu začala lízat (a trhat blanku) od zadečku, takže jsem já musela roztrhnout blanku a trošku otočit na bříško, kvůli trošku vdechnuté vodě. Pak ho už olízala celého, tak jako prvního...
Může to souviset s tím?
majablack
napsal(a):
Ano, je to prvorodička.Máme to podobné... Tušili jsme kdy bude asi rodit,
pořád jsme řešili kam dáme bednu...ale nic toho bohužel nebylo. Těsně před porodem byla na mě. Mamka přišla a donesla nějaké staré deky s ubrusem a rodila na ně. Deky jsme vyměnili za čistou deku a na nich několik dní spali, pak je začla přenášet. Podle mě o bezpečí moc nejde. Kočce nevadí, když si k nim lehnu a tulím se s nima. Ona si lehne k nám a ležíme tam spolu. Jaký je Váš názor na dokrmování? Mám ještě počkat? Jak poznám kdy to už je třeba?
Kojí se přes noc, že? To by to druhé nedostávalo celou noc napít...
A to že má oblíbeného jen jednoho:
1. kotě (" oblíbené") rodila jako první a šlo hlavičkou napřed.
To druhé porodila skoro po 7,5 hodinách a šlo zadečkem napřed. Automaticky mu začala lízat (a trhat blanku) od zadečku, takže jsem já musela roztrhnout blanku a trošku otočit na bříško, kvůli trošku vdechnuté vodě. Pak ho už olízala celého, tak jako prvního...
Může to souviset s tím?
Ono vše souvisí se vším - kočka chce být s vámi a mateřství je pro ni něco nového, ale i tak bych se jí snažila ukázat, že si má koťata nechat u sebe v pelíšku, že tam má pohodlí, atd. Já při porodu dávala kočku do pelíšku, nastěhovala peřinu na zem a několik hodin tam s ní ležela a hladila ji v pelíšku, aby byla v klidu a pod dozorem. Pak jak se rozkojila a navykla na koťata, tak v klidu zůstala v pelíšku s koťaty a já si šla lehnout k sobě do postele (1m od pelíšku). A tak to bylo do doby než koťata sama zvládla vylézt po peřině do postele (tp jsme pak spali v posteli všichni).
Mléko od kočky je vždy lepší než náhražka. Pokud kotě přibírá (být vámi denně koťata vážím - ve stejnou dobu, ať máte srovnání) a nekřičí hlady, tak je spokojené a dokrmování není potřeba. Předpokládám, že v noci spíte - tj. kočka klidně může několikrát za noc odběhnout to druhé kotě nakojit a vrátit se bez toho, abyste si toho všimli. Znáte kočky - ty se umí vytratit a vrátit bez povšimnutí. A pokud člověk krmí z lahve, tak se krmí každé 2-3 hodiny. Samotná kočka kojí většinou častěji - zvlášť ty první 2-3 týdny, kdy se koťata zajímají jen o to se napucnout, vyprázdnit a vyspat. :)
Mohla tou delší prodlevou více přilnout k tomu 1.kotěti, ale to je fakt dohad... většina porodů trvá v řádech hodin a nebývá časté, že by kočka pak měla své oblíbence dle toho, kdy přišli na svět, apod. I když do hlavičky ji nikdo nevidí no...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!