Když jsem si domů vzala koťátko, které vyrůstalo venku, mělo dost špinavé uši, takže jsem nejdřív jela k veterináři, aby od něj moje čtyřletá kočička nic nechytla. Nikdy žádné problémy s ušima neměla a preventivně jsem ji jen kapala Otofin.
Veterinář vzal vzorek z ucha a řekl mi jen, že tam je hodně života (takže svrab?) a že mu to vykape a ty kapky mi dá s sebou. Že to už druhá číča nechytne, ale ať mu to kapu pravidelně každý třetí den a pořádně vmasíruju. Netuším, co to je, odlil mi to do malé lahvičky bez nálepky, ale smrdí to jako olej do auta, koťátko si to navíc vždycky pacičkou z ucha snaží vyšťourat ven a už se mu povedlo si to dát do očí a pak mžoural, přišlo mi i že mu očička rudnou, takže jsem mu je musela honem důkladně vymýt vodou a odmítám mu tam ten olejíček dál kapat, protože to absolutně nezabírá. S veterinářem jsem byla vždycky spokojená, kastroval mi i číču, ale tomuhle oleji nevěřím. Navíc když se mu to pak dostane do očí.. Jenže si to pořád drbe a stále je vidět, že to ouško není čisté, takže co teď? Můžu mu dávat ten Otofin? Kape se jedenkrát týdně k pravidelnému čištění uší, v případě nadměrně špinavých uší až 1x denně po dobu osmi dnů - po poradě s lékařem. Ale za tamty příšerné kapky jsem na něj tak naštvaná, že už bych na jeho radu asi nedala. A vlastně ani nevím, jestli je ten otofin účinný, jelikož moje první kočka zkrátka neměla problémy nikdy. Nemáte nějaký tip?
Kdysi mi na mého kocoura, který by snad na svrab umřel (nebyl to přímo můj kocour, byl sousedů na chalupě, kteří se o něj nestarali, můj byl jen vždy na víkendy) zabral pouze injekční preparát Ivomec. Účinek byl tak markantní, že se zvíře lepšilo snad přímo před očima, z hodiny na hodinu. Jsem si ale vědoma, že není pro kočky registrován, i když co vím, tak k němu někdy veti ještě sáhnou. Beru jej tedy jako hypotetické použití u generalizovaného svrabu, pokud už fakt nezebre vůbec nic jiného, a samozřejmě jen pro dospělé kočky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
linduš
napsal(a):
Vzali jsme si dvě koťata s ušním svrabem. nic jsme do ucha nekapali, dostali kapičku za krk, myslím že za dva týdny znova a byl svatý klid. starší kocour to nechatl, ale pro jistotu dostal kapičku taky. mimo jiné to odblešuje a tuším, že i odčervuje.
Ano, takto proběhla i léčba kočičky mé známé, avšak navíc veterinář kočičce ouška ještě vyčistil a známá dostala radu, že to může doošetřit mýdlovou vodou...
Nechápu, že vám vet nenabídl spot on Stronghold. To by se kotěti káplo na kohoutek a byl by klid. Pokud má jo špinavá ouška, tak stačilo dát klasické kapky na čištění, abyste je nakapali, ucho promnuli a pak vytřeli vatou tu špínu, co z ucha sama vylezla.
Experimenty s Ivomecem (používá se u hosp. zvířať) či nějaké oleje, to bych u kotěte vážně nedělala. Teda já bych to nedělala ani u dospělé kočky, ale kotě je ještě víc citlivější...
lavacca
napsal(a):
Nechápu, že vám vet nenabídl spot on Stronghold. To by se kotěti káplo na kohoutek a byl by klid. Pokud má jo špinavá ouška, tak stačilo dát klasické kapky na čištění, abyste je nakapali, ucho promnuli a pak vytřeli vatou tu špínu, co z ucha sama vylezla.
Experimenty s Ivomecem (používá se u hosp. zvířať) či nějaké oleje, to bych u kotěte vážně nedělala. Teda já bych to nedělala ani u dospělé kočky, ale kotě je ještě víc citlivější...
Však já jsem nepsala nic o experimentování s Ivomecem. Psala jsem, že jen dospělé kočce a jen když selže vše ostatní...
Toxicita ivermectinu je nicméně poněkud přeceňovaná...
V lese jsme jednou chytili lišku s prašivinou. Vypadala už dost hrozně, celá olezlá, v přírodě by určitě zahynula. Veterinář jí nakapal Stronghold (podotýkám, že jednou!) a liška se z toho dostala, trvalo to ale pár týdnů. Léčení svrabu je věc zdlouhavá, výsledky není vidět za pár dní.
fikovnice
napsal(a):
Však já jsem nepsala nic o experimentování s Ivomecem. Psala jsem, že jen dospělé kočce a jen když selže vše ostatní...
Toxicita ivermectinu je nicméně poněkud přeceňovaná...
Já vím, to spíš bylo myšlené i pro toho, kdo by to četl někdy později, že fakt nejlepší a nejbezpečnější je ten Stronghold.
Jinak u nás se dal 1x, po asi 3 týdnech se to zopáklo (pro jistotu, už žádné příznaky nebyly) a byl klídek. Už se to nikdy nevrátilo /je to cca 5-6 let zpátky/.
lavacca
napsal(a):
Já vím, to spíš bylo myšlené i pro toho, kdo by to četl někdy později, že fakt nejlepší a nejbezpečnější je ten Stronghold.
Jinak u nás se dal 1x, po asi 3 týdnech se to zopáklo (pro jistotu, už žádné příznaky nebyly) a byl klídek. Už se to nikdy nevrátilo /je to cca 5-6 let zpátky/.
Jj, v pořádku. Já právě učinila tu zkušenost, že tehdy by náš tehdejší kocour zřejmě zemřel. Měl svrab po celém těle, vše rozdrápané, už ani nejedl, místní vet mu dal cosi, co mi pak v Brně na VFU řekli, že by jej to jen dorazilo a zabilo by jej to a právě na VFU mi dali ten Ivomec, ať mu jej píchám - 3 injekce. Už po první to bylo fakt jak zázrak!
ladd
napsal(a):
Na jiné diskuzi jsem psal, že jsme léčili Strongholdem dva roky. Teď si uvědomuji, že jsme dávali i Advocate, vždy se mu to ale vrátilo. Teď dostal 2x v rozmezí tří týdnů Stronghold a uši má již čisté. Občas sem dám zprávu, zda se to nevrací..
"Ladd", teď si neuvědomuji, zda jste mi odpovídal - směřovala jsem dotaz přímo na Vás stran toho mého mladšího problémového kocoura...?
koňadra
napsal(a):
V lese jsme jednou chytili lišku s prašivinou. Vypadala už dost hrozně, celá olezlá, v přírodě by určitě zahynula. Veterinář jí nakapal Stronghold (podotýkám, že jednou!) a liška se z toho dostala, trvalo to ale pár týdnů. Léčení svrabu je věc zdlouhavá, výsledky není vidět za pár dní.
A Vy máte "Koňadro" jaký názor na Ivomec a jeho použití právě např. u lišky? Jde o tzv. použití "off label", tj. lék není určen pro dané zvíře (ale pro jiné ano), nicméně "off label" léky se používají i v humánní medicíně - tam např. jde o to, že lék je určený pro jinou nemoc, ale nasadí se např. na nějaký typ nádoru, protože třeba v klinických studiích vyšly výsledky dobře. Takže nejde o nic nemorálního a vlastně ani ne o nelegálního. No a já právě tehdy viděla ten efekt Ivomecu u toho našeho prvního kocoura jako úplný zázrak. Kocour se vážně lepšil před očima! A to jsem byla teenager, jen mi na VFU vysvětlili jak budu aplikovat injekce a šlo se na to...
fikovnice
napsal(a):
"Ladd", teď si neuvědomuji, zda jste mi odpovídal - směřovala jsem dotaz přímo na Vás stran toho mého mladšího problémového kocoura...?
Neodpovídal, chvíli jsem na kočky nechodil, mezitím se diskuze jednak posunula a jednak ostatní diskutující psali vše, co by napadlo i mě.
Ze začátku, když jste malého přinesla, jsem Vám psal, že je to hra. Ovšem, předpokládám, že svým kočkám rozumíte, takže jak to popisujete nevím. Možná mladý bude trochu problémový. Je otázka, co se stane, až dospěje. Zda se zklidní, či zda velkého nebude terorizovat, až se síly vyrovnají. Fakt těžko radit...
Vycházím ze zkušeností s našimi venkovně domácími kočkami. Většinou u nás i narozenými, v posledních letech kastrovanými, které, když na sebe nemají náladou, mohou si se vyhnout, energii mají vybitou lovem, jsou neznuděné. Musím říct, jaké problémy mohou s kočkami být se vlastně dozvídám až tady na fauně. Vždycky jsem razil teorii, že kočka se vychová tak, že se vymazlí. Co tady čtu, tak některá to ani nedovolí.. Mi měli vyloženě problémové kocoury až te´d dva, obou jsme se ujali jako tuláků. Jeden je hroznej netykavka, aby se kolem něj chodilo po špičkách (to jen s tím ušním svrabem, urazí se i po aplikaci spot onu), druhej agresivní (to se časem srovnalo, ale dotknout jsme se ho mohli, jen když měl náladu).
ladd
napsal(a):
Neodpovídal, chvíli jsem na kočky nechodil, mezitím se diskuze jednak posunula a jednak ostatní diskutující psali vše, co by napadlo i mě.
Ze začátku, když jste malého přinesla, jsem Vám psal, že je to hra. Ovšem, předpokládám, že svým kočkám rozumíte, takže jak to popisujete nevím. Možná mladý bude trochu problémový. Je otázka, co se stane, až dospěje. Zda se zklidní, či zda velkého nebude terorizovat, až se síly vyrovnají. Fakt těžko radit...
Vycházím ze zkušeností s našimi venkovně domácími kočkami. Většinou u nás i narozenými, v posledních letech kastrovanými, které, když na sebe nemají náladou, mohou si se vyhnout, energii mají vybitou lovem, jsou neznuděné. Musím říct, jaké problémy mohou s kočkami být se vlastně dozvídám až tady na fauně. Vždycky jsem razil teorii, že kočka se vychová tak, že se vymazlí. Co tady čtu, tak některá to ani nedovolí.. Mi měli vyloženě problémové kocoury až te´d dva, obou jsme se ujali jako tuláků. Jeden je hroznej netykavka, aby se kolem něj chodilo po špičkách (to jen s tím ušním svrabem, urazí se i po aplikaci spot onu), druhej agresivní (to se časem srovnalo, ale dotknout jsme se ho mohli, jen když měl náladu).
Díky moc za odpověď. Teď nově je už i z mladšího kocoura víkendově-chalupový kocour. Myslela jsem, že se vyblbne jako starší kocour, ale představte si, že on i na chalupě upřednostňuje být se mnou v baráku, pokud jsem v baráku. To velký s příjezdem na chalupu vyběhne ven a je v podstatě permanentně venku, jen občas se přijde trochu domů prospat, téměř ani nechce jíst - předpokládám, že je přežraný myšima. Ale ten malý je prostě i zde závislák. Na druhou stranu, když je malý venku a najednou třeba o kus dál uvidí velkého, tak k němu běží se zvednutým ocasem jak prapor, otře se o něj a pozdraví se čumákem. Velký zase někdy se snaží malého venku vyprovokovat na honičku, ale to malého moc nebaví, takže to jsou spíš sekundové záležitosti. Každopádně z výše popsaného si myslím, že oni se mají rádi - ne extra a nikdy nebudou kámoši na život a na smrt. Ale v bytě prostě mladému jak kdyby občas rupne v hlavě a zaútočí na velkého, ale opravdu navážno, a máte pravdu - myslím, že poznám co je hra a co už ne. Jsem si téměř jistá, že je za tím žárlivost a snaha malého mít mě jen pro sebe. Ale zase jsou tam ty náznaky i určitého přátelství jak píšu výše. Co se týká dospělosti mladšího kocoura, tak teď v srpnu dle útulku mu má být jeden rok, a je to zvláštní, ale je opravdu výrazně menší a tím pádem i slabší než velký kocour. Takže já myslím, že síly se mezi nimi v podstatě asii nikdy nevyrovnají, což je dobře. Velký si už také zdaleka nenechá vše líbit jako dřív a když už jo malý udělá nějaký zbabělý útok (kousne velkého např. do nohy), tak jej umí zahnat pod skříň a v podstatě mu tím naznačit, že on je ten silnější. Jenže malý se za chvíli oklepe a je schopen útok zopakovat. Pokroky v jejich sbližování nicméně vnímám, i když jsou opravdu pomalinké. A také si říkám, že situace bude třeba jiná, až malý definitivně dospěje. Teď jen aby byla lepší, a ne aby se ještě zhoršila...
Každopádně ještě jednou moc děkuji za Vaše rady a zkušenosti.
fikovnice
napsal(a):
A Vy máte "Koňadro" jaký názor na Ivomec a jeho použití právě např. u lišky? Jde o tzv. použití "off label", tj. lék není určen pro dané zvíře (ale pro jiné ano), nicméně "off label" léky se používají i v humánní medicíně - tam např. jde o to, že lék je určený pro jinou nemoc, ale nasadí se např. na nějaký typ nádoru, protože třeba v klinických studiích vyšly výsledky dobře. Takže nejde o nic nemorálního a vlastně ani ne o nelegálního. No a já právě tehdy viděla ten efekt Ivomecu u toho našeho prvního kocoura jako úplný zázrak. Kocour se vážně lepšil před očima! A to jsem byla teenager, jen mi na VFU vysvětlili jak budu aplikovat injekce a šlo se na to...
U lišky jsem ho nikdy nepoužila, ale léčila jsem s ním s úspěchem roztoče v uších u koček (ale to už je snad 15 let). A nedávno jsme ho používali u ovcí na všechny možné cizopasníky. Po té, co před lety proběhla ta causa s údajně nejmenší čivavou zapsanou v knize rekordů, co údajně uhynula po Ivomecu, tak se to veterináři asi zdráhají dávat kočkám a psům.
koňadra
napsal(a):
U lišky jsem ho nikdy nepoužila, ale léčila jsem s ním s úspěchem roztoče v uších u koček (ale to už je snad 15 let). A nedávno jsme ho používali u ovcí na všechny možné cizopasníky. Po té, co před lety proběhla ta causa s údajně nejmenší čivavou zapsanou v knize rekordů, co údajně uhynula po Ivomecu, tak se to veterináři asi zdráhají dávat kočkám a psům.
Aha, tak to jsem netušila, že ta kauza s "mini" čivavou souvisela s podáním Ivomecu. Ten čivavák měl tuším nějaké lidské mužské jméno, teď si ale nevybavuji jaké. Ale o jeho smutném konci jsem četla...