Kdy kastrovat kočku po koťatech

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.8.2015 15:17

Dobrý den, ujali jsme se toulavé těhotné kočky. Porodila pět koťat, kterým je už přes devět týdnů a pomalu půjdou do nových domovů. Kočku teď chceme nechat kastrovat, ale nevíme jestli můžeme hned. Koťata od ní ještě večer sají a protože si jedno z nich chcem nechat, tak počítám s tim, že od ní to jedno bude cucat ještě dlouho. Tak nevím jestli to kojení nevadí.
Ps: nepište mi prosím, že jsme ji měli vykastrovat už těhotnou a nebo nechat koťata uspat hned po narození. Vím, že by to bylo lepší, ale prostě jsem to nedokázala. Koťata jsem rozdala po příbuzenstvu, kde je budu mit pod kontrolou a všechny čeká v dospělosti kastrace.
Děkuji za slušné odpovědi.

3.8.2015 15:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, ujali jsme se toulavé těhotné kočky. Porodila pět koťat, kterým je už přes devět týdnů a pomalu půjdou do nových domovů. Kočku teď chceme nechat kastrovat, ale nevíme jestli můžeme hned. Koťata od ní ještě večer sají a protože si jedno z nich chcem nechat, tak počítám s tim, že od ní to jedno bude cucat ještě dlouho. Tak nevím jestli to kojení nevadí.
Ps: nepište mi prosím, že jsme ji měli vykastrovat už těhotnou a nebo nechat koťata uspat hned po narození. Vím, že by to bylo lepší, ale prostě jsem to nedokázala. Koťata jsem rozdala po příbuzenstvu, kde je budu mit pod kontrolou a všechny čeká v dospělosti kastrace.
Děkuji za slušné odpovědi.

Kočku je možné kastrovat ve chvíli, kdy bez ní koťata den vydrží.

3.8.2015 15:25

Kočku je možné kastrovat ve chvíli, kdy bez ní koťata den vydrží.

Tak to jsem ráda hned nás objednám na veterinu. Z té operace jsem sice docela dost nervózní, ale další koťata rozhodně produkovat nechci, tak se nedá nic dělat. Snad to proběhne v pořádku.
Dekuji za odpověď.

3.8.2015 15:31

Nebojte smajlík Naše kočka jeden po kastraci polehávala a další už byla ve svém živlu. Ale pár dní jsem ji hlídala, aby si nepotrhala stehy

3.8.2015 16:40
saty

XXX.XXX.209.166

Kastrovat 9 týdnů po porodu už můžete to bude v pořádku Já kastrovana po 10 týdnů. Nebojte nikdo mas tady odsuzovat nebude taky jsem adoptovala březí kočku a bylo z toho 9 zlaticek + mamina pro 6 jsem našla domov tři zůstali... Ted jim bylo 9 měsíců.

3.8.2015 18:00
lavacca

XXX.XXX.164.49

Určitě již kastrovat lze. Zvlášť pokud chodí i ven, tak doporučuji, co nejrychleji vyřešit - většina koček právě 9-10 týdnů od porodu již znovu říjí. Tak ať nemusíte řešit, že už je nakrytá.

4.8.2015 08:09

lavacca napsal(a):
Určitě již kastrovat lze. Zvlášť pokud chodí i ven, tak doporučuji, co nejrychleji vyřešit - většina koček právě 9-10 týdnů od porodu již znovu říjí. Tak ať nemusíte řešit, že už je nakrytá.

Je to tak, naši kočku jsme nechávali tak nějak fofrem kastrovat (koťata ještě pila od mámy) neb se opět začala chovat jako "i.d.i.o.t", a skutečně už byla březí.

28.8.2015 22:38

Omlouvám se, že se ozývám až teď, ale nějak jsem na Vás zapomněla takže všem děkuji za rady a podporu. Kočička je už po kastraci a je krásně zahojená. Znovu v tom snad nebyla, nebo pokud byla, tak si to veterinář nechal pro sebe...

29.8.2015 01:49
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Omlouvám se, že se ozývám až teď, ale nějak jsem na Vás zapomněla takže všem děkuji za rady a podporu. Kočička je už po kastraci a je krásně zahojená. Znovu v tom snad nebyla, nebo pokud byla, tak si to veterinář nechal pro sebe...

Vidíte - to by mě i zajímalo, zda vet nějakou ranost březost takto zjistí. Předpokládám, že dělohu neotevírá, ale nevím...

29.8.2015 01:50
fikovnice

XXX.XXX.240.1

fikovnice napsal(a):
Vidíte - to by mě i zajímalo, zda vet nějakou ranost březost takto zjistí. Předpokládám, že dělohu neotevírá, ale nevím...

Oprava: "ranou březost".

29.8.2015 09:19

fikovnice napsal(a):

Také jsem nad tím přemýšlela... jedině, že by třeba před zákrokem použil ultrazvuk, ale to pochybuju.

29.8.2015 13:06
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):

Záleží na tom, který způsob kastrace vet použil.

"Kastrace u koček se obvykle provádí dvěma způsoby. Tzv. ovariohysterektomie je zákrok, kdy jsou z těla kočky chirurgicky odstraněny vaječníky, vejcovody a děloha.
Tzv. ovariektomie je zákrok, kdy jsou odstraněny pouze vaječníky.
V případě samic koček nemá ani jedna z metod zvláštní výhody či nevýhody. Pokud jsou v průběhu zákroku zjištěny na děloze jakékoliv patologické změny, doporučuje se ji odstranit. "

V případě, že se jedná o kočku, jež by mohla být březí, předpokládám, že vet volil ovariohysterektomie, tj. odebrání i dělohy s případně malými plody.

29.8.2015 17:29
fikovnice

XXX.XXX.240.1

lavacca napsal(a):
Záleží na tom, který způsob kastrace vet použil.

"Kastrace u koček se obvykle provádí dvěma způsoby. Tzv. ovariohysterektomie je zákrok, kdy jsou z těla kočky chirurgicky odstraněny vaječníky, vejcovody a děloha.
Tzv. ovariektomie je zákrok, kdy jsou odstraněny pouze vaječníky.
V případě samic koček nemá ani jedna z metod zvláštní výhody či nevýhody. Pokud jsou v průběhu zákroku zjištěny na děloze jakékoliv patologické změny, doporučuje se ji odstranit. "

V případě, že se jedná o kočku, jež by mohla být březí, předpokládám, že vet volil ovariohysterektomie, tj. odebrání i dělohy s případně malými plody.

Já to myslela jinak. Vím o obou způsobech, které zmiňujete. Ale měla jsem na mysli, zda dělohu po odebrání rozřízne - otevře.

29.8.2015 18:40
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):
Já to myslela jinak. Vím o obou způsobech, které zmiňujete. Ale měla jsem na mysli, zda dělohu po odebrání rozřízne - otevře.

Jo takhle, tak to by byla otázka přímo na dotyčného veta.

29.8.2015 23:12
fikovnice

XXX.XXX.240.1

lavacca napsal(a):
Jo takhle, tak to by byla otázka přímo na dotyčného veta.

Právě... Ale zase si říkám, že pokud vet nemá podezření třeba na nádorový proces, tak nemá důvod dělohu po vyjmutí otevírat - aby např. poslal vzorky na histolku. Ale fakt nevím, to jen tak dedukuji a spíš spekuluji . Také předpokládám, že když by šlo naopak o kastraci ve vysokém stadiu březosti, tak to pro veta není úplně příjemná práce... .

Přidejte reakci

Přidat smajlík