Dobrý den,
co si myslíte o tomhle?
Příspěvek z diskuse:
Klasická manipulace se složením, kde je část masové složky uvedena v čerstvém a část v dehydrovaném stavu. Rázem tak máte krmivo opticky nadupané živočišnými proteiny...
40% čerstvého (nesušeného) masa zkrátka do granulí nenacpete, ani kdybyste se na hlavu stavěli! Jednoduše to není technologicky možné. Hmota, která prochází extrudérem, může obsahovat maximálně 12-30% vlhkosti (dle typu extrudéru). Proto jasně lže každý, kdo tvrdí, že v jeho krmivu je použito vyšší množství syrové svaloviny - ta samotná má obsah vody až 80%. Extrudéry reálně zvládnou cca 15% čerstvé svaloviny v základní směsi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Už jsme to se Saty naťukly ve vlákně: "Doporučte nejkvalitnější granule"
Kopíruji:
"blazice: hledám, jak je to s obsahem vody v mase. Čerstvé maso obsahuje až 70%. Když by se u Nativie převedl obsah dehydrované suroviny (15,5% kachny a 15% kuřecího) na čerstvou, tak už to vychází mnohem lépe. Čert, aby se v tom vyznal. Chtělo by to nějakého výživového poradce, aby nám v tom udělal jasno
Saty: Počítá se to co v tom skutečně je tedy maso bez vody. Dejte mi tři roky já si toho blbce se zaměřením na výživu prostě udělám :-D.
blazice: Ano tomu rozumím Já jen, že to kolikrát klame. Někde je třeba uvedeno 60% čerstvého masa, což od pohledu vypadá dobře, ale v sušině je to jen 18% dehydrovaného masa.".
napsal(a):
Už jsme to se Saty naťukly ve vlákně: "Doporučte nejkvalitnější granule"
Kopíruji:
"blazice: hledám, jak je to s obsahem vody v mase. Čerstvé maso obsahuje až 70%. Když by se u Nativie převedl obsah dehydrované suroviny (15,5% kachny a 15% kuřecího) na čerstvou, tak už to vychází mnohem lépe. Čert, aby se v tom vyznal. Chtělo by to nějakého výživového poradce, aby nám v tom udělal jasno
Saty: Počítá se to co v tom skutečně je tedy maso bez vody. Dejte mi tři roky já si toho blbce se zaměřením na výživu prostě udělám :-D.
blazice: Ano tomu rozumím Já jen, že to kolikrát klame. Někde je třeba uvedeno 60% čerstvého masa, což od pohledu vypadá dobře, ale v sušině je to jen 18% dehydrovaného masa.".
Aha, děkuji za odpověď. To aby se v tom fakt jeden vyznal

Ze 100% čerstvého masa po odečtení vody (cca 70%) = 30% sušiny/dehydrovaného masa. Dívat se tedy na obsah sušeného masa nebo
pokud je uvedeno ve složení čerstvé maso, je nutné odečíst 70% vody.
Tina125
napsal(a):
Aha, děkuji za odpověď. To aby se v tom fakt jeden vyznal
Jak jsem psala od září nastupuju na vysokou sice na kinologii ale se zaměřením na výživu tak mi dejte tři roky a budeme z toho moudřejší.
Fakt je ten že se to dá považovat za úmyslné a legální klamání psát maso v čerstvém stavu, většina lidí se nad tím nezamyslí a když tak už si to prostě nespočítají

saty
napsal(a):
Jak jsem psala od září nastupuju na vysokou sice na kinologii ale se zaměřením na výživu tak mi dejte tři roky a budeme z toho moudřejší.
Fakt je ten že se to dá považovat za úmyslné a legální klamání psát maso v čerstvém stavu, většina lidí se nad tím nezamyslí a když tak už si to prostě nespočítají
Super! To mě tedy vůbec nenapadlo, že se dá studovat i tohle, proto jsem to s těmi třemi roky nepochopila
saty
napsal(a):
V pořádku, já to taky nenapsala úplně srozumitelně sice to bude primárně výživa psů ale chystám se si zapsat i kočkařské přednášky.
To je v rámci Veterinární VŠ? Např. v Brně je Veterinární fakulta při VFU (Veterinární a Farmaceutická univerzita), všechny studijní obory zdaleka neznám.
saty
napsal(a):
Ne ne v rámci zemědělské univerzity v praze...obor zoo technik specializace kynologie volitelného předměty beru z výživy pak když tak Ing. Mají jen vyzivarinu.
Aha. Takže v září nastupujete? Jestli jo, tak hodně studijních úspěchů a pište nám své nové vědomosti a rady stran krmení naší divé zvěře!
Jak mám pochopit tohle složení ?
Dry cat food s 3 druhy ryb, Kaufland :
Složení:obiloviny, maso a výrobky živočišného původu 30%, vedlejší výrobky rostlinného původu, oleje a tuky, ryby a vedlejší rybí výrobky (z lososa, pstruha, ze sardelí 1,5%), minerální látky, zelenina (1% hrách), droždí.
Analitické složky: vlhkost 10%, hrubý protein 30%, hrubé oleje a tuky 10%, hrubý popel 7%, hrubá vláknina 3%, vápník 1,4%, fosfor 1,1%, hořčík 0,1%.
...
Spíš jak mám pochopit to maso ?Většinou všude píšou 4%toho a 4% toho... a teď třicet.
kobylatko
napsal(a):
Složení:obiloviny, maso a výrobky živočišného původu 30%, vedlejší výrobky rostlinného původu, oleje a tuky, ryby a vedlejší rybí výrobky (z lososa, pstruha, ze sardelí 1,5%), minerální látky, zelenina (1% hrách), droždí.
Analitické složky: vlhkost 10%, hrubý protein 30%, hrubé oleje a tuky 10%, hrubý popel 7%, hrubá vláknina 3%, vápník 1,4%, fosfor 1,1%, hořčík 0,1%.
...
Spíš jak mám pochopit to maso ?Většinou všude píšou 4%toho a 4% toho... a teď třicet.
Ovšem nepíšou jen maso, ale i výrobky živočišného původu = kůže, pařáty, kopyta, atd. To čistou svalovinu nepotkalo ani z rychlíku.
kobylatko
napsal(a):
...
Máte to přesně přepsané či překopírované z obalu? Pokud ano, tak už slovo "analitické" hovoří za vše...

Oživím tak trochu název vlákna "Složení granulí".
Osobní zkušenost: granule Nutram grain free měli ve "staré" receptuře uvedeno na obalu minerály ve formě chelátu. V nové verzi se tato informace již nevyskytuje, takže člověk se zamyslí, proč vypustili takovou dobrou složku. Na rekci na FB odpověděli - cituji:
"Nové receptury složky chelátů nepostrádají, všechny krmiva Nutram pro kočky tyto základní složky obsahují, stejně tak jako složky proti zubnímu kameni, močovým kamenům..., atd. Není potřeba tyto složky vyzdvihovat, všechna "dobrá" krmiva je již obsahují automaticky."
Pro mě nejen jako pro laika jsou tyto informace podstatné. Jak si mám potom vybrat to "správné" krmivo, když vlastně nevím, co tam je a co tam není. A ty složky proti zubnímu kameni. Například v Brit Ím... je uveden na obalu hexametafosfát sodný - složka proti zubnímu kameni (mimo jiné se přidává i do pracích prostředků jako odvápňovač pračky). Tato chemikálie mě odradila od toho Britem krmit. A teď si přečtu, že (v tomto případě) v Nutramu také něco takového je, ale "jen" o tom nevím.
Takže masu Zdar! (Ještě to vysvětlit našim kotům, pořád to nechtějí "pochopit").
napsal(a):
Oživím tak trochu název vlákna "Složení granulí".
Osobní zkušenost: granule Nutram grain free měli ve "staré" receptuře uvedeno na obalu minerály ve formě chelátu. V nové verzi se tato informace již nevyskytuje, takže člověk se zamyslí, proč vypustili takovou dobrou složku. Na rekci na FB odpověděli - cituji:
"Nové receptury složky chelátů nepostrádají, všechny krmiva Nutram pro kočky tyto základní složky obsahují, stejně tak jako složky proti zubnímu kameni, močovým kamenům..., atd. Není potřeba tyto složky vyzdvihovat, všechna "dobrá" krmiva je již obsahují automaticky."
Pro mě nejen jako pro laika jsou tyto informace podstatné. Jak si mám potom vybrat to "správné" krmivo, když vlastně nevím, co tam je a co tam není. A ty složky proti zubnímu kameni. Například v Brit Ím... je uveden na obalu hexametafosfát sodný - složka proti zubnímu kameni (mimo jiné se přidává i do pracích prostředků jako odvápňovač pračky). Tato chemikálie mě odradila od toho Britem krmit. A teď si přečtu, že (v tomto případě) v Nutramu také něco takového je, ale "jen" o tom nevím.
Takže masu Zdar! (Ještě to vysvětlit našim kotům, pořád to nechtějí "pochopit").
Co si budem povídat - granule jsou pořád umělá náhrada masa. A nikdo na obal nenapíše 100% všechno a pravdivě. Vždyť to neplatí ani u lidí, tak co chceme u zvířat...