Dobrý den,
uvažuji o pořízení kocourka birmy. Měl jsem a mám zatím jen britskou krátkosrstou kočku. Hodně jsem o birmách načetl, přesto by mne zajímal názor a zkušenosti někoho, kdo toto plemeno chová.
Jakou má birma povahu? Jaký je jedlík - co má ráda?... Budu rád za jakýkoliv názor.
Děkuji
Milan.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme dva kocoury Birmy jsou mírné, "neurážejí se", jsou trpělivé i zvědavé. Ale také introverti nebo extroverti a dle toho se odvíjí ještě jejich další vlastnosti. Extro vítá každou návštěvu, intro si zaleze, ale po chvíli mu zvědavost nedá a jde se podívat, koho to k nám čerti nesou Extro je velmi mazlivý až neodbytný a jemu jedno, zda se mazlí se mnou nebo se synem, je i trochu oprsklejší a i když ví, že něco nesmí, občas to zkusí. Ale stačí "pohrozit" a už ví, která bije... Intro Vás bude zahrnovat takovými "intimními" něžnůstkami, které nebude sdílet s nikým jiným. A nebude Vám chodit po stole. nejsou fixovaní jen jednoho člena z naší rodiny. Mají nás rádi všechny čtyři a každému z nás lásku projevují trošku jinak
Jsou trochu nenažraní, i když jeden z nich v době línání jí málo. Miluji je

Některé birmy dost trpí na trichobezoáry, proto je nutné naučit koťátko od malinka na kartáčování a česání.
Také je máme jen doma, mohou na zasíťovaný balkon. Birmy jsou tak mírné, až si někdo může myslet, že jsou to taková trdla. Mohly by být venku šikanovány jinými kočkami a nebo by Vám ji mohl někdo lehce odnést, protože jsou přátelské.
Ven je dávat nebudu. Byl jsem se už u jedné chovatelky kouknout. Chci z testovaného chovu, s PP.
Koťata mají 8,5 týdne, ale jsou hubenější, protože kočka mamka měla málo mlíka. Myslíte, že to doženou?
Už si nás tam jeden kocourek vybral. Je nádherný. Pořád za námi chodil a nechával se chovat a nosit.

Pokud dobře papkají a Vy budete kocourka také dobře krmit, tak to dožene Jestli se smím zeptat, jakou má barvu?

Krásný Jenom "pomačkat"

joanne.s
napsal(a):
Juuuuu ten je krásný.
pozvete mě na návštěvu, na kukačku?
Jdu s Vámi Já ho tak podlábím!

Introvert je ze čtyř (původně jich bylo pět) a byl z koťat "největší", ale rozhodně nebyl kulička. Extrovert ze šesti. Ti byli všichni drobnější, bylo jich hodně

joanne.s
napsal(a):
Blazice: nezdálo se se totéž vám, když jste si šla pro kocourka do chovky? že je ještě malinký, hubený?
Sice dotaz nepatří mě a nemám birmu, ale připomněla jste mi krásnou chvilku, jak jsme si šli pro toho našeho - ragdolláka. Varovala jsem přítele, ať se nelekne, že bude hodně veliký v dospělosti, a že ve 13 týdnech už to není takovej ten roztomilej mišáček. Přišli jsme do bytu, prošly kolem nás 2 kočky a přítel říká, tak to je v pohodě, to jsem myslel, že doroste víc... viděl projít koťata a myslel, že to jsou dospělé kočky. To mě hodně pobavilo.
mesič
napsal(a):
Sice dotaz nepatří mě a nemám birmu, ale připomněla jste mi krásnou chvilku, jak jsme si šli pro toho našeho - ragdolláka. Varovala jsem přítele, ať se nelekne, že bude hodně veliký v dospělosti, a že ve 13 týdnech už to není takovej ten roztomilej mišáček. Přišli jsme do bytu, prošly kolem nás 2 kočky a přítel říká, tak to je v pohodě, to jsem myslel, že doroste víc... viděl projít koťata a myslel, že to jsou dospělé kočky. To mě hodně pobavilo.
tak to se povedlo

Mesič: chichiiii Ony ty i ty birmičky jsou ve třinácti týdnech větší. V půl roce měl Introvert 4,5 kg Připomněla jste mi, kamarádka toužila po francouzském buldočkovi a jela se na něj někam podívat. Přijela tam, buldoček se k ní hrnul a vítal ji, ale zrak ji padl na "obrovskou" kočku. Byla z ní úplně vedle, říkala, že to v životě neviděla! Byla to mainská mývalí a byla z těch větších. Takže takový chlupatý obřík

Mark3
napsal(a):
Náš je ze 4 kocourů. Jeden velký, zbytek je menšího a hubenějšího vzrůstu. No, budeme si ho muset vykrmit. Snad nejsou birmy tak mlsné jako naše 10 měsíční britská slečna.
"Mlsný" začal být jeden kocour letos v únoru, ale souviselo to i s línáním a problémem zvaným - trichobezoáry.

Mark3
napsal(a):
Dávám naší britce Bezopet. Preventivně 2x týdně + tráva + Grass Bits. Tak snad to bude stačit i pro birmíka
Domácí kočky "línají" celoročně, ale hlavní sezóna začína začátkem nového roku. Pravděpodobně i záleží na tom, jak rychle se podsada uvolňuje. Extrovert je ještě pořád dost huňatý, přitom by se kartáčoval a česal půl dne a s bezoáry problém nemá. Inrovert už je takřka bez podsady. Zřejmě proto, že se mu chlupy uvolňují ve větší míře, tak se mu hromadí v žaludku. Takže jak píšete, pasta (u nás Laxatone, Trixie, ale i třeba z DM drogerie), tráva, šáchor a výborný je i Cyperus zumula - také druh šáchoru, často ho prodávají v supermarketech jako kočičí trávu. Má takové dlouhé, tenké, drsné listy.
napsal(a):
Mesič: chichiiii Ony ty i ty birmičky jsou ve třinácti týdnech větší. V půl roce měl Introvert 4,5 kg Připomněla jste mi, kamarádka toužila po francouzském buldočkovi a jela se na něj někam podívat. Přijela tam, buldoček se k ní hrnul a vítal ji, ale zrak ji padl na "obrovskou" kočku. Byla z ní úplně vedle, říkala, že to v životě neviděla! Byla to mainská mývalí a byla z těch větších. Takže takový chlupatý obřík
Jééé mainská to je taky moje srdcovka... Ale v xichtíku jsou nejkrásnější ragdůllci a musím říct že na stejné příčce s birmami (když jste mě upozornila, tak jooo, mini rozdíl jsem našla, ale jinak ne ). Taky se mi na mainkách líbí jak jsou obrovští, ale bývalý kolega si ragdolla taky vytách na 10 kilo... To ten náš, furt něco baští, s tím problém není, ale přes léto má 4,5 kg, v zimě přeleze 5 kg. A to bych řekla, že jsme na něm nešetřili, chuť k jídlu má pořád, nejvíc tak ve 3 ráno a kdyby mu náhodou docházely granule v misce, tak přivede snad i souseda, aby mu dosypal. Ono je to asi i tím, že může ven, tak má pohybu dost a dost Já jak uviděla poprvé ragdolla na fotce s těma madrýma očima... to mě málem trefil šlak. Nemusím na kočce žlutý oči a ač jsem milovnice černo-bílé kombinace, tak ty oči nic nenahradí. Aspoň u mě
A musím se přidat k zástupu muchláníchtivých diskutérů jak k Vašemu kocourkovi, tak i od Marka3. Můj sen je mít malinkatou rodinnou chs, ale to by chtělo větší domeček, aby měli i svoji venkovní voliéru a svůj pokoj a na to není bohužel prostor
Mark3
napsal(a):
Já ještě kocourka nemám doma. Ještě je malinký.
Byli jsme ve středu na návštěvě a musím říct, že si nás získal... i když je hubeňour a mohli jsme mu počítat žebra.
Já vím, že jste se byli teprve mrknout, ale podle toho jak píšete, tak jsem si to sama pro sebe přebrala, že jste vlastně rozhodnut a trochu Vám ho vnutila
Mark3
napsal(a):
Ven je dávat nebudu. Byl jsem se už u jedné chovatelky kouknout. Chci z testovaného chovu, s PP.
Koťata mají 8,5 týdne, ale jsou hubenější, protože kočka mamka měla málo mlíka. Myslíte, že to doženou?
Už si nás tam jeden kocourek vybral. Je nádherný. Pořád za námi chodil a nechával se chovat a nosit.
Je kouzelný.
Doženou, i když nevím teda čím chovatelka krmí - ale koťata se běžně už kolem 3-4 týdne začínají dokrmovat masem a pokud by to takhle dělala, pochybuju, že by byla koťata v 8,5 týdnech nějaká hubená /právě proto, že kočka může mít slabší mléko se začíná s příkrmomem brzy v podobě naškrábaného či mletého masa, což zvládnou už koťátka s teprve prořezávajícíma zoubkama/... ale samozřejmě se najde ve vrhu občas drobnější kotě, které to někdy dožene, jindy zas ne a drobnější prostě už zůstane. Víte jeho váhu?
Mark3
napsal(a):
To ne, nevnutila. Jsme rozhodnutí, vezmeme si ho.
Chovatelka krmí konzervami Cosma Snack, granulemi Orijen a Ontario.
Dokrmovala mlékem Beaphar a Brit Care (tuším).
Mají za sebou první očkování a odčervení.
Jeho váhu, bohužel, neznám. My si ho vykrmíme.
Jo, tak tím se to dost vysvětluje - není totiž nic lepšího než krmit masem (to je pro koťata v růstu nejlépe stravitelné a nejvíce výživné). Cosma špatná není, ale třeba verze kitten má jen 50% masa...
Granule má teda zajímavý výběr - jedny bezobilné skvělé kvality (Orijen) a k nim granule plné pšenice a kukuřice?
Mark3
napsal(a):
My taky krmíme masem + kapsy + konzervy Cosma, Porta 21 a Schesir + granule Taste of the Wild.
U Vás se bude mít fajn! Stačí si přečíst Vaše příspěvky. Jediné na co si dát pozor - seznamování dvou koček. Já mám dva kocoury (obyčejné, útulkáče) a bohužel v lásce se nemají...

Jé, ta má kukuč
Mark3
napsal(a):
Přijede až v polovině září. Zatím moje britská láska.
Krasavice. ;)
Navíc vzhledem k tomu, že máte doma kočku - holku a nový přírůstek bude kocourek, si myslím, že to seznamování půjde ještě o kus lépe. :)
I tak doporučuji novému členovi vyhradit pokoj, aby si zvykl nejdřív na nové prostředí /a kde má jídlo, záchod, atd../ a až po pár dnech začít se seznamováním s kočenou.

fikovnice
napsal(a):
U nás to stejné ! Starší kocour byl takto naučen z depozita a holt jsme mu to trpěli a mladší se to asi naučil od staršího... .
Našim kocourům stůl nic neříká
napsal(a):
Našim kocourům stůl nic neříká
Našemu naštěstí taky nic, ani linka, první týden to párkrát zkusil, ale dostal nadáno a od té doby klid... no dokud ho týden nehlídala mamka, když jsme jeli na dovolenou, to poznal nulovou autoritu a na lince byl než jsme přejeli hranice. Pak to trvaho asi týden stanovování pravidel a od té doby ok Dokonce i venku to na stůl jednou zkusil, letěl (něžně) dolů a už se tam neukázal. V kuchyni můžeme klidně nechat zbytek jídla na talíři a víme, že se v tom nepovrtá. Kamarádce lezou 2 kočky všude i do pánvičky, když jídlo hned nepodává, mám kočky ráda, ale tohle je na mě už moc
mesič
napsal(a):
Našemu naštěstí taky nic, ani linka, první týden to párkrát zkusil, ale dostal nadáno a od té doby klid... no dokud ho týden nehlídala mamka, když jsme jeli na dovolenou, to poznal nulovou autoritu a na lince byl než jsme přejeli hranice. Pak to trvaho asi týden stanovování pravidel a od té doby ok Dokonce i venku to na stůl jednou zkusil, letěl (něžně) dolů a už se tam neukázal. V kuchyni můžeme klidně nechat zbytek jídla na talíři a víme, že se v tom nepovrtá. Kamarádce lezou 2 kočky všude i do pánvičky, když jídlo hned nepodává, mám kočky ráda, ale tohle je na mě už moc
Jéé, tak to jej máte vychovaného! To já jsem pro mé kluky zřejmě nulová autorita!

fikovnice
napsal(a):
Tím máte "Blazice" na mysli to, že kocouři Vám vůbec na stoly nechodí? Pokud je tomu tak, tak musím konstatovat Šťastná to žena!
Ještě jen podotknu - na stole nesmí být kytka, ta jednoho "vzrušuje". Ale jinak, když tam mám kafe, nebo obědváme, tak je to vůbec nezajímá... Avšak otevřená skříň, ta je jejich
fikovnice
napsal(a):
Tím máte "Blazice" na mysli to, že kocouři Vám vůbec na stoly nechodí? Pokud je tomu tak, tak musím konstatovat Šťastná to žena!
Teda ne, že bych chtěla machrovat, ale když jsem měla kočky v bytě, tak také nesměly na stůl ani na linku. Dodržovaly to, když jsme byli doma, když jsme byli pryč, tak bych ruku za ně teda do ohně nedala, ale nikdy jsem neviděla nějaký "důkaz", že by na stole byly. Neumím si představit, že bychom obědvali a mezi talíři se procházela kočka. I když mám zvířata ráda, tak přece jen jsou nějaké hranice, za které zkrátka nesmí.
fikovnice
napsal(a):
Jéé, tak to jej máte vychovaného! To já jsem pro mé kluky zřejmě nulová autorita!
Ono když má člověk kotě od mala, tak si ho může líp tvarovat (jestli si dobře pamatuji, tak od mimin je nemáte). A i proto jsem chtěla právě ragdolla, v oslavných článcích a diskuzích se o nich psalo, že jim je právě líto, když je za něco sprdnete a už to neudělají. Ale ať nedělám další reklamu, tak nám lezl ze začátku za skříňku, kde byla změť kabelů od 2 pc a aby "nevěděl", že jsme to mi, tak jsme na něj šplíchali pistolkou vodu... Aby si nespojil vodu s námi, ale s místem... asi po 2 dnech se na mě přítel díval, jak ho kropím a říká, tobě tam ty zásuvky nevadí ?... Pak jsme tam dali desku a byl klid pistolka šla do koše.
koňadra
napsal(a):
Teda ne, že bych chtěla machrovat, ale když jsem měla kočky v bytě, tak také nesměly na stůl ani na linku. Dodržovaly to, když jsme byli doma, když jsme byli pryč, tak bych ruku za ně teda do ohně nedala, ale nikdy jsem neviděla nějaký "důkaz", že by na stole byly. Neumím si představit, že bychom obědvali a mezi talíři se procházela kočka. I když mám zvířata ráda, tak přece jen jsou nějaké hranice, za které zkrátka nesmí.
Já vím, já byla nedůsledná...
mesič
napsal(a):
Ono když má člověk kotě od mala, tak si ho může líp tvarovat (jestli si dobře pamatuji, tak od mimin je nemáte). A i proto jsem chtěla právě ragdolla, v oslavných článcích a diskuzích se o nich psalo, že jim je právě líto, když je za něco sprdnete a už to neudělají. Ale ať nedělám další reklamu, tak nám lezl ze začátku za skříňku, kde byla změť kabelů od 2 pc a aby "nevěděl", že jsme to mi, tak jsme na něj šplíchali pistolkou vodu... Aby si nespojil vodu s námi, ale s místem... asi po 2 dnech se na mě přítel díval, jak ho kropím a říká, tobě tam ty zásuvky nevadí ?... Pak jsme tam dali desku a byl klid pistolka šla do koše.
fikovnice
napsal(a):
Já vím, já byla nedůsledná...
Já taky. Mám kočku, která byla zvyklá z předchozího domova, že se na stůl nesmí! Sama jsem byla svědkem. Ovšem po měsíci u mě doma bylo vše jinak. A to jsem ji vždy okřikla, sundala dolů. Pravda, neplácla jsem novinama, což prý dělali v předchozím domově. A tak mám kocoura drzouna, co si troufne jen na stůl. Ale nechodí tam pro moje jídlo. Ale za mnou! Když pracuji na notebooku, když večeřím, pak přijde. Ale nežebrá, spíš mi dělá společnost
joanne.s
napsal(a):
Já taky. Mám kočku, která byla zvyklá z předchozího domova, že se na stůl nesmí! Sama jsem byla svědkem. Ovšem po měsíci u mě doma bylo vše jinak. A to jsem ji vždy okřikla, sundala dolů. Pravda, neplácla jsem novinama, což prý dělali v předchozím domově. A tak mám kocoura drzouna, co si troufne jen na stůl. Ale nechodí tam pro moje jídlo. Ale za mnou! Když pracuji na notebooku, když večeřím, pak přijde. Ale nežebrá, spíš mi dělá společnost
Mně takto staršího kocoura "zkazila" máma. Přišla jsem domů a máma seděla u stolu, hlavu položenou na stole. Já vyděšená, že se jí něco stalo a ona tam měla vedle sebe ležícího kocoura, něco si tam vzájemně něžně "špitali" do ouška, takže jakoukoli výchovu jsem vzdala. A mladší se to asi naučil od staršího kocoura.

Fikovnice: nemohla!
Doma sice mám jídelní stůl ale z nedostatku jiného prostoru už na něm rok stojí akvárium a zbytek obývají kočky pokud se chci najíst jím u pracovního stolu(počítače) nebo v obýváku u konferenčního stolku a ten máme rozdělen na 2/3 koček a třetina je moje je v tom stolku taková mezera a tou to máme rozdělené a naučili se že sem nesmí. Boj máme s kuchyňskou linkou pokud jsem v kuchyni dodržují to že smí na mikrovlnku a dál ne když kuchyň opustím a nic zajímavého na stole nenechám tak tam stejně lezou... hlavně na sporák... a to už si tlapky připálili nejednou.
Ráda bych zavřela dveře ale to je něco v mém bytě neexistuje.