Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2015 10:00
Lilien Plichtova

XXX.XXX.80.190

Dobrý den,
pořídili jsme si kotě britské modré. Chceme pro ni jen to nejlepší krmíme ji čerstvým masíčkem a prémiovým krmivem. Měli bychom také kotěti koupit i tu kočičí trávu nebo se bez ní obejde?
Předem děkuji za rady.

Panči

10.9.2015 10:11
Panči

XXX.XXX.230.51

Náš kocour se bez trávy neobejde, jak ji nemá k dispozici mám okousané všechny kytky Sám si řekne co jeho tělo potřebuje.Určitě má blahodárné účinky na zažívání, nikdy nevracel chlupy a to je dlouhosrstý.

10.9.2015 10:13
Lilien Plichtova

XXX.XXX.80.190

Mohla byste mi doporučit jakou trávu kupujete a kde?

10.9.2015 10:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Naše chodí ven, všimla jsem si, že si vybírají ostřejší trávu.
Když pro něj chcete to nejlepší, pořiďte mu kočičího kamaráda.
Bude mít hezčí život, věřte mi.

Panči

10.9.2015 10:18
Panči

XXX.XXX.230.51

Objednávám na eschopu (Krmení.cz) semínka zn.Trixi, ale není nic moc je to nějaká pšenice , každopádně plní svůj účel

10.9.2015 10:19
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Já mám kočičí trávu Trixie z kamenného petshopu. a bytový kocour je velmi spokojen, chutná mu moc.

Panči

10.9.2015 10:22
Panči

XXX.XXX.230.51

Jo jo, Trixie je to a opravdu kočičákovy chutná

10.9.2015 10:23
Lilien Plichtova

XXX.XXX.80.190

Bohužel bydlíme v Praze v bytě. Tak tráva z venku asi nebude moc vhodná

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2015 10:46

Buď od Trixie ze semínek jak se tady píše, nebo v supermarketech se dá koupit v květníku Cyperus zumula - druh šáchoru (na obrázku). Potřebuje hodně vody. Jak přeschne už se nedá zachránit (ze zkušenosti) a potom ještě mám v truhlíku obyčejnou travní směs.

10.9.2015 11:32
Lilien Plichtova

XXX.XXX.80.190

Ve zverimexu mi ještě poradili trávové pasty máte někdo zkušenost?

10.9.2015 11:57

Pastu s obsahem trávy nekupuji, jen s maltózou, proti chlupovým bezoárům. U koťátka mi to přijde zbytečné a krátkosrsté kočičky na to tak netrpí. Možná by bylo lepší jako doplněk používat chlorelu. Zde několikrát doporučováno smajlík

10.9.2015 12:05
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Já mám pastu s maltozou, a kočka to jakžtakž žere. Ale zas tak nadšená z ní není.

10.9.2015 12:07
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Každopádně bych vám doporučila doma trávu kočce vždy napěstovat. Nejde jen o účinek, ale i o zábavu, kočky to milují! myslím ty bytové, u polovenkovních netřeba.

10.9.2015 13:52
Janaaa

XXX.XXX.255.138

Moje kočky se "pasou" pravidelně, vždy ráno jdou nejdřív na trávu na balkon a občas okusují šantu kočičí, kterou jim pěstuji v truhlíku a na zimu i suším, protože sušenou jí taky.Je výborná na trávení a navíc mají po ní dobrou náladusmajlík

10.9.2015 18:19
lavacca

XXX.XXX.164.49

Po zjištění, že "kočičí tráva" je obyč. směs ječmene, ovsa a pšenice seju střídavě doma všechny 3 do truhlíků. Plus mají k dispozici i šáchor (zvlášť jedna kočena ho totálně miluje :). Faktem je, že máme doma britky, které mají hustou srst a když línají, opravdu z nich je dost chlupů a stalo se mi za ta léta jen 2-3x, že by kočky vyhodila smotek chlupů ze žaludku. A bylo to zrovna v pauze, kdy byly delší dobu bez obilí (nějak se mi tu dobu nedařilo semínka "oživit". ).

11.9.2015 11:33
saty

XXX.XXX.10.1

Trávu kupuji v květináčích nejsem domácí typ a jediné co mi nechcíplo je kaktus a jiné odolné třeba sukulenty
Kočky trávu milují stejně jako pasty zkoušela jsem i trávovou je to jen vlastně nasekaná tráva v gelu (gras Paste od gimpetu) pasty střídám mezi multivitamin matozou a s biotinem.

13.9.2015 16:17
Lilien Plichtova

XXX.XXX.80.190

Všem moc děkuji za rady! :).

14.9.2015 14:45
kubi

XXX.XXX.41.2

Kočičkám sejeme celkem pravidelně do misky žito, protože jsme zjistili, že semínka ze zverimexů jsou mix pšenice, žita a podobných obilovin... Ale také máme koupený šáchor... Obojí chodí okusovat, kdy mají chuť, ale v žitě se i válejí a to je pak pro ně labůžo

19.1.2016 09:54
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Pořídila jsem kocourovi cyperus zumula /šáchor/ a kocourek z něho tři dny po sobě blinkal. Bezoáry neměl, jen kapsička nebo granule s troškou vody a trávy. Stalo se vám to někomu? Fakt je, že kocourek byl ze šáchoru nadšený. Ale nepřipadá mi, že by ho sežral na posezení tolik..

19.1.2016 10:59

joanne.s napsal(a):
Pořídila jsem kocourovi cyperus zumula /šáchor/ a kocourek z něho tři dny po sobě blinkal. Bezoáry neměl, jen kapsička nebo granule s troškou vody a trávy. Stalo se vám to někomu? Fakt je, že kocourek byl ze šáchoru nadšený. Ale nepřipadá mi, že by ho sežral na posezení tolik..

Stalo se nám to ze začátku, když jsem přinesla šáchor domů několikrát. Jeden kocour si utrhl větší kus a jak je ten šáchor "ostrý", uvízl mu v krku. Snažil se ho zbavit, tak se vyzvracel. Dneska ukusují drobné kousíčky a je to O.K.

19.1.2016 12:04
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Děkuji za radu, blazice. Právě že se to stalo jen první tři dny, a od neděle už nic, tak doufám, že už to kocourek pochopil, jako ti vaši kulíšci

19.1.2016 12:06
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Jo a v květinářství mi prodavač radil, abych šáchor kočce vždy na pár dní vzala, že potřebuje čas, aby se "zvetil". Děláte to?

mně připadá, že je vhodnější ho nebrat. Právě pak, když ho vrátím zpět, se na něho kocourek příliš nadšeně vrhá..

19.1.2016 12:21

joanne.s napsal(a):
Jo a v květinářství mi prodavač radil, abych šáchor kočce vždy na pár dní vzala, že potřebuje čas, aby se "zvetil". Děláte to?

mně připadá, že je vhodnější ho nebrat. Právě pak, když ho vrátím zpět, se na něho kocourek příliš nadšeně vrhá..

Mám 4 květináčky, tak je "přehazuji" Jeden trs se krásně rozrostl, rozdělila jsem ho a přesadila smajlík

19.1.2016 12:30
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Díky moc

19.1.2016 12:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám 4 květináčky, tak je "přehazuji" Jeden trs se krásně rozrostl, rozdělila jsem ho a přesadila smajlík

Teď nejsou moc v "kondici", ale s koncem zimy se zase spraví

19.1.2016 13:31
lavacca

XXX.XXX.164.49

Já už jich mám postupně z 1 květináče 5. :) A zkouším množení se zakořeněním květů a odstřižených "růžic".

Jinak 1 (největší, původní) mám mimo kočky a zbytek mám u koček - na parapetu daný tak, že můžou jen ke 2 a protáčím to.

20.1.2016 15:59
ladd

XXX.XXX.68.254

Travní semínko jsem kdysi ve zverimexu zakoupil, ještě ho doma máme. Roky to ale dělám tak, že začátkem zimy vždy vyryji na zahradě vzrostlejší drn a dám do květináče. Pokud se ale ohlídá, aby to byl jen trs trávy bez bylin, tak otrava nehrozí. Musí se ale opravdu vědět, co se do květináče dává.

23.1.2016 23:00
www.ruskamodra.com

XXX.XXX.212.42

Naší chutná koupená tráva v prodejně se semeny, ještě otestuji obilí, pšenici
http://www.ruskamodra.com/video-kocici-trava/.

24.1.2016 00:26
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Buď od Trixie ze semínek jak se tady píše, nebo v supermarketech se dá koupit v květníku Cyperus zumula - druh šáchoru (na obrázku). Potřebuje hodně vody. Jak přeschne už se nedá zachránit (ze zkušenosti) a potom ještě mám v truhlíku obyčejnou travní směs.

Jestlipak ten šáchor seženu už takto narostlý třeba v Hornbachu? Nevíte někdo, prosím? Hned mě to zaujalo, kočičáci už dlouho žádnou trávu neměli, oni ji ani nikdy nějak extra nespásali. Ale mladej mi asi už definitivně zničil všechny kytky - vídám jej sedávat u květináčů (některé velké kytky musím mít bohužel na zemi), zálibně si rostliny prohlíží , a když se nekoukám, tak buď kytce uštědří facku anebo má i tendenci kousat. A to při toxicitě všech možných kytek pro kočky je nebezpečné. Obzvlášť v mém případě, kdy já se v kytkách téměř nevyznám.
Tak jestli máte někdo tip, kde zmiňovaný šáchor (již vyklíčený a narostlý) koupit (nejlépe ještě dnes - v neděli), tak budu ráda .

24.1.2016 00:29
fikovnice

XXX.XXX.99.69

kubi napsal(a):
Kočičkám sejeme celkem pravidelně do misky žito, protože jsme zjistili, že semínka ze zverimexů jsou mix pšenice, žita a podobných obilovin... Ale také máme koupený šáchor... Obojí chodí okusovat, kdy mají chuť, ale v žitě se i válejí a to je pak pro ně labůžo

...zkrátka si žijí jako "kočky v žitě" (= inovované úsloví starého "žít si jako prase v žitě!")!

24.1.2016 09:00
Lilien Plichtova

XXX.XXX.90.235

Kupujeme jenom v Hornbachu :) Micka ji miluje

24.1.2016 09:01
joanne.s

XXX.XXX.54.102

Já kupovala šáchor deset dní zpátky v Kauflandu v přilehlém květinářství. Občas bývá i přímo v Kauflandu.

24.1.2016 10:17
lavacca

XXX.XXX.164.49

Koukám, že ten ještě nemáme. :D Mám šáchor zakrslý, viz foto.

24.1.2016 10:22

lavacca napsal(a):

Ten je krásný. Mám tyto dva, ale do takové velikosti nemají šanci vyrůst. A to mám vždycky jeden z nich na zotavenou v práci

24.1.2016 10:28
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lavacca napsal(a):

Tento vysoký, mám doma taky, růžicema se množí v pohodě, stačí ji jen jen postavit vzhůru nohama do vody. Kočka přes to, že má volný pohyb venku(ale teď v zimě, se tam zrovna moc nezdržuje ) šáchor okusuje každou chvilku. Kocour...tak ten si ho vůbec nevšímá.

24.1.2016 12:19
www.ruskamodra.com

XXX.XXX.212.42

fikovnice napsal(a):
Jestlipak ten šáchor seženu už takto narostlý třeba v Hornbachu? Nevíte někdo, prosím? Hned mě to zaujalo, kočičáci už dlouho žádnou trávu neměli, oni ji ani nikdy nějak extra nespásali. Ale mladej mi asi už definitivně zničil všechny kytky - vídám jej sedávat u květináčů (některé velké kytky musím mít bohužel na zemi), zálibně si rostliny prohlíží , a když se nekoukám, tak buď kytce uštědří facku anebo má i tendenci kousat. A to při toxicitě všech možných kytek pro kočky je nebezpečné. Obzvlášť v mém případě, kdy já se v kytkách téměř nevyznám.
Tak jestli máte někdo tip, kde zmiňovaný šáchor (již vyklíčený a narostlý) koupit (nejlépe ještě dnes - v neděli), tak budu ráda .

Včera jsem byl v Hornbachu Praha - Řepy a mají tam jak kočičí trávu tak šáchor.
http://www.ruskamodra.com/

24.1.2016 12:22
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Díky všem za tipy, kde šáchor koupit! Teď se ještě donutit jít nakupovat , u nás (Brno) stále leží sníh...ale to předpokládám asi všude.

24.1.2016 13:34
lavacca

XXX.XXX.164.49

Ten je krásný. Mám tyto dva, ale do takové velikosti nemají šanci vyrůst. A to mám vždycky jeden z nich na zotavenou v práci

Já už jich mám 5, jak jsem psala výše. Jeden už je cca 50-60 cm vysoký, ten je na chodbě mimo dosah koček (to je původní kousek, co jsem koupila na kočičí výstavě cca 30 cm vysoký a postupně z něj rozmnožila dělením trsů ty další). A pak další 3 na okně u koček. Viz foto. Ty menší jsou po nájezdu "okousávačů", tak jsou takový nijaký..

A lesnížínko - zastřihujete nějak ty listy růžic, když je otáčíte do té vody? Četla jsem, že se má sestřihnout 2/3 těch listů a nechat 5-10 cm dlouhý stonek. Je to tak? Se mi to moc nedaří.. :D Teď zkouším ještě nechat zakořenit květy, co jsem vyčetla, že se otočí vzhůru nohama a za cca 3 týdny pustí kořínky. Mám je tak už týden a zatím se nic neděje...teda až na to, že jim chodí 1 z koček upíjet vodu.

24.1.2016 15:07
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Tak jsem v Hornbachu koupila přesně to, co "Blazice" máte na obrázku, ale byl k tomu zajímavý komentář. Prodavači mi totiž řekli, že šáchor zrovna nemají, že mají jen kočičí trávu a přivedli mě k téhle rostlině. No a já koukám na popis, co je na květináči a tam stálo Cyperus zumula. Tak jim říkám, že by to právě měl být dle mých info šáchor a oni, že ne, že šáchor je větší. Tak nevím, každopádně kočičí tráva je doma a kocouři se na ni hned vrhli. Tedy teď už je zas nezajímá, ale věřím, že ji budou průběžně ožírat.

24.1.2016 15:15

fikovnice napsal(a):
Tak jsem v Hornbachu koupila přesně to, co "Blazice" máte na obrázku, ale byl k tomu zajímavý komentář. Prodavači mi totiž řekli, že šáchor zrovna nemají, že mají jen kočičí trávu a přivedli mě k téhle rostlině. No a já koukám na popis, co je na květináči a tam stálo Cyperus zumula. Tak jim říkám, že by to právě měl být dle mých info šáchor a oni, že ne, že šáchor je větší. Tak nevím, každopádně kočičí tráva je doma a kocouři se na ni hned vrhli. Tedy teď už je zas nezajímá, ale věřím, že ji budou průběžně ožírat.

Ten Cyperus zumula je druh šáchoru smajlík Může se stát, že kocourům zůstane kousek "trávy" v krku. Buď budou trochu kašlat nebo se rovnou pozvrací, ať se nelekáte Když to budou kocourci oždibovat, tak se Vám pěkně zahustí a potom ho můžete rozdělit a rozsadit

25.1.2016 14:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lavacca - Teď zkouším ještě nechat zakořenit květy, co jsem vyčetla, že se otočí vzhůru nohama a za cca 3 týdny pustí kořínky. Mám je tak už týden a zatím se nic neděje.. - to myslím i dřív, než za tři týdny a opravdu spolehlivě. Jen ten květ zastříhněte, ať je to vrtule jen cca 3cm v průměru - ať vám ve vodě zbytečně nezahnívá zelená hmota.

25.1.2016 23:23
saty

XXX.XXX.134.217

fikovnice napsal(a):

Oni v tom mají trosku zmatek ale záleží na krámu.. Fíkovnice budu shodou okolností v prubehu února na skoleni na dva dny v Brne tak se do pobočky hornbachu chystám podivat pokud mi to vyjde...

26.1.2016 15:35
lavacca

XXX.XXX.164.49

lesnížínka napsal(a):
lavacca - Teď zkouším ještě nechat zakořenit květy, co jsem vyčetla, že se otočí vzhůru nohama a za cca 3 týdny pustí kořínky. Mám je tak už týden a zatím se nic neděje.. - to myslím i dřív, než za tři týdny a opravdu spolehlivě. Jen ten květ zastříhněte, ať je to vrtule jen cca 3cm v průměru - ať vám ve vodě zbytečně nezahnívá zelená hmota.

Ano, nastříhala jsem je na menší. :) Jo a co se musím denně smát - kočka mi k nim chodí vypít vodu. :D Jak k těm květům, tak k těm zastřiženým růžicím. :D Moooc ji ta vodička chutná, asi něco pouští do vody no. Druhá mi zas pravidelně chodí pít vodu přímo z květináče, tuhle lákají jen ty květy v čisťounké vodičce. :)

Jinak jsem si dneska udělala radost a zaběhla v Praze do Bauhausu a už mám doma i ten "zumula". A rovnou jsem prodavači říkala, že sháním kočičí trávu, na šáchor by se určo nechytil, když jsem na něj tak koukala.

26.1.2016 23:06
joanne.s

XXX.XXX.46.17

Také jsem dnes koupila další zumulu - v Kaufu. Předposlední kousek, asi šly na dračku. Odměnou mi byla radost v očích kočičáka a večerní dvojitý blijánek k úklidu.

27.1.2016 06:45
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Oprava - trojitý

27.1.2016 10:50
lavacca

XXX.XXX.164.49

joanne.s napsal(a):
Také jsem dnes koupila další zumulu - v Kaufu. Předposlední kousek, asi šly na dračku. Odměnou mi byla radost v očích kočičáka a večerní dvojitý blijánek k úklidu.

Tak to já ho dala na okno za květináče s kaktusy, tak je ještě netknutý. :) Navíc mám čerstvé obilíčko a dál mají k dispozici ten druhý šáchor, tak po tom novém ani nešly. :) Zatím.

27.1.2016 20:47
fikovnice

XXX.XXX.99.69

saty napsal(a):
Oni v tom mají trosku zmatek ale záleží na krámu.. Fíkovnice budu shodou okolností v prubehu února na skoleni na dva dny v Brne tak se do pobočky hornbachu chystám podivat pokud mi to vyjde...

Jee, tak pokud budete chtít a nějak to časově skloubíme a oběma nám to bude vyhovovat, tak se můžeme sejít třeba na kávu...

27.1.2016 20:48
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ten Cyperus zumula je druh šáchoru smajlík Může se stát, že kocourům zůstane kousek "trávy" v krku. Buď budou trochu kašlat nebo se rovnou pozvrací, ať se nelekáte Když to budou kocourci oždibovat, tak se Vám pěkně zahustí a potom ho můžete rozdělit a rozsadit

Aha, děkuji za vysvětlení.
Jinak velkej se fakt pozvracel - ale jen sliny a jen úplně minimálně. Ale zaskočilo to nejen mě, ale fest i jeho - on je nezvracící typ (zaklepávám!).

27.1.2016 20:51
fikovnice

XXX.XXX.99.69

A ještě stran toho zalévání, tak já jsem jak "Saty" - taky se u mě daří max. kaktusům . Prodavač mi řekl, že prý bude stačit tak cca jednou za 3 dny trochu zalít a určitě prý ne do podmisky. Je to takto v pořádku? Nebo zalívat víc?
Před pár dny jsem koupila petrklíč v květináči a také vypadá, že už umírá . Nevím - pyšná si nepřipadám - že by u mě musely všechny květiny a rostliny vždy zajít...

27.1.2016 21:56
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):
A ještě stran toho zalévání, tak já jsem jak "Saty" - taky se u mě daří max. kaktusům . Prodavač mi řekl, že prý bude stačit tak cca jednou za 3 dny trochu zalít a určitě prý ne do podmisky. Je to takto v pořádku? Nebo zalívat víc?
Před pár dny jsem koupila petrklíč v květináči a také vypadá, že už umírá . Nevím - pyšná si nepřipadám - že by u mě musely všechny květiny a rostliny vždy zajít...

Tak teď silně uvažuju, zda ten "zumula" nezabíjím...dala jsem ho do kyblíčku s vodou jako mám ten zakrslý, kterému to tak vyhovuje ze všeho nejvíc... všude píšou, že je to vodní rostlina, tak snad... ?

28.1.2016 05:41

lavacca napsal(a):
Tak teď silně uvažuju, zda ten "zumula" nezabíjím...dala jsem ho do kyblíčku s vodou jako mám ten zakrslý, kterému to tak vyhovuje ze všeho nejvíc... všude píšou, že je to vodní rostlina, tak snad... ?

Osobně mám také substrát pořád mokrý a daří se jim. Když jsem měla první rostlinu a zalévala málo, tak uschnul...

28.1.2016 07:49
saty

XXX.XXX.40.187

fikovnice napsal(a):

Ja mam za tri dny z kvetinace anglicky travnicek ale zalevam 1-2x v tydnu kdyz si vzpomenu.

29.1.2016 18:11
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):

Já Vám bohužel neporadím; ale zas prodavač v zahradní části Hornbachu by tomu měl rozumět. Já tedy zatím kočičí trávu jen jednou mírně zalila a zdá se úplně stejná jako ten první den. A to máme v paneláku spíše horko a sucho.

29.1.2016 19:00
lavacca

XXX.XXX.164.49

Osobně mám také substrát pořád mokrý a daří se jim. Když jsem měla první rostlinu a zalévala málo, tak uschnul...

No, od přinesení je v kyblíčku s vodou, že má potopený květináč celý a zatím se tváří více než spokojeně. :)

Jinak můj první šáchor asi 4 dny byl "na suchu" než jsem si přečetla, že je vodní a dala jsem ho právě do kyblíčku s vodou - a to je právě ten dneska již cca 60 cm vysoký fešák. :) A bylo vidět, že na suchu mu to nesvědčí... tak snad to bude svědčit i tomuhle.

31.1.2016 17:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lavacca napsal(a):
No, od přinesení je v kyblíčku s vodou, že má potopený květináč celý a zatím se tváří více než spokojeně. :)

Jinak můj první šáchor asi 4 dny byl "na suchu" než jsem si přečetla, že je vodní a dala jsem ho právě do kyblíčku s vodou - a to je právě ten dneska již cca 60 cm vysoký fešák. :) A bylo vidět, že na suchu mu to nesvědčí... tak snad to bude svědčit i tomuhle.

Ano šáchor(minimálně ten vysoký, ta tráva nevím) je vodní, respective bahenní rostlina, takže musí být v neustále mokrém substrátu, klidně vespod 2cm vody.

3.2.2016 14:16
stovi

XXX.XXX.112.229

To můžeš ale podle mne se bez něj kočka obejde. Ale zále ži jak jaká

3.2.2016 14:40
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Já zalévala obden, a oba cyperusy vypadaly pořád žíznivě. tak teď jim nechávám trošku vody v misce, a vypadá to, že jsou radši.

3.2.2016 14:41
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Stovi: zkoušelas někdy šáchor kočce nabídnout? Je z něho nadšená, dělá jí dobře a moc jí chutná.

Ano obejde se bez něj. Ale to i my lidi bez spousty věcí, co si dopřáváme.

4.2.2016 07:13
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Http://www.miciny.cz/clanky/vyziva-a-krmeni-kocek-49/cim-krmit-kdyz-se-kocka-citi-pod-psa-12915/

"Součástí kočičího jídelníčku je i tráva

Jako prevenci potížím s trávením kočky instinktivně okusují trávu či pokojové rostliny (toto s sebou nese mnohá rizika, proto se jedincům chovaným v bytě doporučuje vysít do misky travní semeno a vytvořit tak pro ně mini-trávník). Zdá se, že kočky žerou trávu z mnoha důvodů: tráva napomáhá k rychlejšímu průchodu kuliček chlupů střevy, pomáhá dávit a zbavit se tak chlupů či případně jedů ze žaludku, snižuje zánětlivost hrdla, ulevuje bolestem břicha, obohacuje stravu o vlákninu a dodává tělu kyselinu listovou.".

4.2.2016 10:01
lavacca

XXX.XXX.164.49

stovi napsal(a):
To můžeš ale podle mne se bez něj kočka obejde. Ale zále ži jak jaká

A dáváte aspoň klasickou trávu, když ne šáchor?

9.2.2016 22:30
www.ruskamodra.com

XXX.XXX.212.42

Naše Vanessa má ráda kočičí trávu:
https://www.youtube.com/watch?v=iNxC7zB-Kx8
Mám objednanou šáchor a pokusím se i o rozmnožování

http://www.ruskamodra.com/.

11.2.2016 04:50
fikovnice

XXX.XXX.99.69

www.ruskamodra.com napsal(a):
Naše Vanessa má ráda kočičí trávu:
https://www.youtube.com/watch?v=iNxC7zB-Kx8
Mám objednanou šáchor a pokusím se i o rozmnožování

http://www.ruskamodra.com/.

No a jaký je tedy rozdíl mezi šáchorem a kočičí trávou? Vysvětlí to někdo botanikovi-ignorantovi jako jsem já?

11.2.2016 05:24

fikovnice napsal(a):
No a jaký je tedy rozdíl mezi šáchorem a kočičí trávou? Vysvětlí to někdo botanikovi-ignorantovi jako jsem já?

Tu "trávu", co máte doma je cyperus zumula a tady na obrázku je cyperus alternifolius nebo se mu říká i papyrus (to je ten druhý běžný druh, vhodný pro kočky) smajlík

11.2.2016 05:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Tu "trávu", co máte doma je cyperus zumula a tady na obrázku je cyperus alternifolius nebo se mu říká i papyrus (to je ten druhý běžný druh, vhodný pro kočky) smajlík

Aha, děkuji moc!

27.7.2016 14:59
Acamar

XXX.XXX.158.162

Můžu se zeptat, jak se vám daří s pěstováním šáchorů? Měla jsem taky před pár týdny štěstí v Kauflandu na cyperus zumula, koupila 2 květináčky a zalívala denně tak, že měli i vodu v podmiskách. A nepřežily
Dnes jsem koupila další 2 statečné a ptala se prodavačky, ta tvrdila, že zalívat jen tak, aby měli vlhkou tu hlínu, určitě ne tak, aby měli i v podmisce/kyblíčku.
Taky jsem právě měla za to, že šáchor vodu může ve velkém.
Ale já jsem taky houby zahradník, dařilo se u mně skvěle jen pandánu, tož nevím

27.7.2016 15:10

Já jsem začala ty zumula cyperusy dávat ven na parapet, ale jsou ve stínu stříšky, takže na ně nesvítí sluníčko. Vodu mají pořád v misce (obalu na květináč). Velké ožrané trsy jsem rozdělila a přesadila. Rostlina na fotografii je cca po měsíci venku, ale bylo to takové chůdče nebohé, malinké na vyhození. Dala jsem mu šanci a krásně se zbrchal. Ostatní začali viditelně dorůstat už po týdnu venku. A to jsem zahradník jako poleno Jo, a zalívám zásadně do misky (obalu).

27.7.2016 15:22
Acamar

XXX.XXX.158.162

Hm, tak to jsem z toho jelen...Měla jsem je teda jen v bytě, ale to asi většina lidí.

27.7.2016 15:35

Některé mám už od loňska a ty vypadaly nejhůř - celou dobu byly v bytě. Venku jim začaly růst silné lístky do délky. Ale ty úplně první dva, co jsem pořizovala před dvěma lety, ty mi chcíply. Uschly.

27.7.2016 15:39
Acamar

XXX.XXX.158.162

Aha, tak to bude možná fakt i tím, že jsou jen v bytě. A k tomu jsem je asi přelívala. Zkusím vykoumat, jestli by se daly nějak zajistit na vnějším parapetě.

27.7.2016 19:23
lavacca

XXX.XXX.164.49

Mám šáchor pouze v bytě - na oknech a jeden sedí v chodbě a daří se jim skvěle.

Všechny zalévám tak, že mají vodu cca 2-3 cm nad zeminu. Jak to vypijí, dolévám další. Až letos jsem asi před měsícem hnojila (obyč.hnojivo universál) a přikládám foto, jakou "sbírku" jsem na jaře měla.

Nyní už jich mám více. Plus jsem ty 2 velké sesadila k sobě a je z nich krásný trs. :) A ten nízký mi teď dokonce kvete. :) Jo, pěstuji je ve směsi rašeliny a substrátu, ač teda všude píšou, že jim stačí obyč.hlína, ale tak jsem si říkala, že potřebují na růst živiny a evidentně jim to svědčí. Ty vysoké mi už po několikáté kvetou -) už mám asi 30 cm vysoký keřík ze zakořeněných růžic. Posílala jsem další várku známé, co mi zakořenily a teďka mám na okně další várku, o víkendu hodlám sázet a dát kořenit další.

Můžu říct, že mně většina obyčejných kytek umírala suchem. :D Ale fíkus, kaktusy a teď i šáchor pěstuji skvěle. Mám z toho šáchoru velikou radost, protože je nádherný (vesele zelený :) a ještě je pro kočky, takže prostě ideál. :).

27.7.2016 19:27
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jinak původní rostlina toho vysokého je na fotce to nejvyšší, tu mám od podzimu 2014 a ten nízký jsem koupila letos v lednu a po cca 2 měsících se začal krásně rozrůstat, že jsem ho rozdělila a plánuju to s tím kvetoucím udělat taky, až dám ty květy zakořenit. Zatím mi - ťuk ťuk - žádný nechcípl, i když přes zimu tak nádherné nejsou, ale taky to jde. :).

27.7.2016 19:27
joanne.s

XXX.XXX.20.197

Mám doma v bytě dva nízké šáchory cyperus zumula, a daří se jim. A to jim kocourek pravidelně škodí. V podmisce mají šáchory běžně vodu navíc.

Jediné, co mě napadá - třeba je máte na přímém slunku, že je to spálí? jinak nevím.

27.7.2016 19:37
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Mám doma v bytě dva nízké šáchory cyperus zumula, a daří se jim. A to jim kocourek pravidelně škodí. V podmisce mají šáchory běžně vodu navíc.

Jediné, co mě napadá - třeba je máte na přímém slunku, že je to spálí? jinak nevím.

Nene, na přímém slunku je nemám, spálené mi nepřišly. Spíš se mi zdálo, že uhnily, že jsem to s tou vodou přehnala. Ale přitom taky nebyly zatopené, jen prostě měly vodu jeden v podmisce, jeden v takovém plastovém kyblíčku, pár cenťáků.
Kurnik, přece nejsem nejhorší zahradník na světě. No, zkusím prostě s vodou opatrněji a případně koupit i nějaký ten substrát a začerstva z těch nových vzít pár trsů zvlášť a dát bokem, třeba i za to okno jako záložní posilu, a uvidím. Snad se to podaří lépe.

Lavacco taky bych chtěla takové zelené veselé krasavce...kytky už dlouho nevedu. Ne že bych je všechny umořila (i když některé nevypadaly zrovna tiptop), spíš jsem je postupně odnášela ke známým a do práce, jak přišla nejdřív kočka, pak dcera, obě měly tendenci ochutnávat.

27.7.2016 19:47
joanne.s

XXX.XXX.20.197

Že by šáchory uhnily? tomu se mi nechce věřit, je to přece bahenní rostlina.
i se klidně pěstují v misce prakticky zalité vodou, a svědčí jim to.

Třeba jste natrefila na špatný kus rostlinky, a nemůžete za to vy a vaše péče.

Ano, též jsem z domova postupně kytky odnosila, a pěstuju jen věci pro kočičáka vyloženě vhodnésmajlík

27.7.2016 19:58
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):

Ano, též jsem z domova postupně kytky odnosila, a pěstuju jen věci pro kočičáka vyloženě vhodnésmajlík

Já právě taky všude četla, jak šáchor vodu miluje a může být klidně v ní ponořen (i když nevím jestli se to nevztahuje spíš k papyru - tomu vyššímu šáchoru viz foto Lavaccy rostliny vzadu). Vy tady taky všechny šáchory zalíváte co hrdlo ráčí. Akorát dnes ta prodavačka tvrdila, že jen tak, aby měl vlhkou tu zeminu, stát ve vodě nee. Tak právě pátrám, kde je pravda a co se komu osvědčilo.
No, že by to bylo vadnou rostlinkou a ne mnou by byla útěcha ale byly každý z jiného zdroje, tak nevím.

27.7.2016 20:01
joanne.s

XXX.XXX.20.197

Já mám oba nízké šáchory - cyperus zumula - z kauflandu /jeden z marketu, druhý z přilehlého květinářství/. Daří se oběma.
Pravda je, že osobně je udržuji tak, že dávám hladinku vody nízkou, ale obden je tam..

Vysoký šáchor s deštníčky mám též, ale tomu se tak nedařilo - teď ho mám venku na zahradě, ve stínu u zídky, a je mu lépe.

27.7.2016 20:12
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Já mám oba nízké šáchory - cyperus zumula - z kauflandu /jeden z marketu, druhý z přilehlého květinářství/. Daří se oběma.
Pravda je, že osobně je udržuji tak, že dávám hladinku vody nízkou, ale obden je tam..

Vysoký šáchor s deštníčky mám též, ale tomu se tak nedařilo - teď ho mám venku na zahradě, ve stínu u zídky, a je mu lépe.

Jo, taky jsem měla jeden z kaufu, jeden z přilehlého květinářství.
Oba svorně odešly po našem návratu z dovolené, možná je hlídači dorazili, ale už před odjezdem jsem musela konstatovat, že nějak chřadnou, takže jen na to to svést nemůžu.

Ha, a to jsem si myslela, že ten papyrus je odolnější!
Škoda, že kočky nežerou pandán, na ten jsem byla nejlepší

27.7.2016 20:20
joanne.s

XXX.XXX.20.197

Acamar: no u nás se vysokému šáchoru s deštníčky nedařilo spíš tím, že ho kocour skoro celý postupně olámal, různě na něj naléhal apod. Jinak v poho, neusychal apod.

jinak je sice dražší, ale u kocoura byl i oblíbenější na šmak..

27.7.2016 20:56
lavacca

XXX.XXX.164.49

joanne.s napsal(a):

Já mám část šáchorů na východním okně, část na jižním okně (na přímém slunci, kde na něj vysloveně praží přes celé odpoledne) a vše v pohodě. Obzvlášť tomu nízkému se tu daří - na tom jižním právě vykvetl. :) Takže slunce by mu vadit nemělo...ale je fakt, že ten první kus, co jsem dovezla taky chvíli byl takový divný...to jsem mu jen tu půdu vlhčila. Pak jsem ho přesadila a začala mu dávat té vody víc a vypadá skvěle. Viz foto. To je ten původní sesazený s druhým největším ("prvním dítětem"). A nejvyšší kus má už cca 80-90 cm A to je teda pravidelně stříhám a dávám kočkám okusovat, takže to by měl už dříve, kdybych ho nechala. :) Jo a vždy odebírám ty starší kusy, aby měly ty mladé místo a prostor... že by i toto jim tak svědčilo?

Jinak první kus jsem dala mimo dosah koček dokud neměl cca 30 cm a více listů a neměla jsem odsazeno "mládě", protože byl u nás těžko sehnatelný (nakonec jsem ho sehnala až na umisťovací výstavě psů a koček "Sen zvířat", co se koná každý začátek září v Praze-Vinoři). Plus jsem jim k tomu sela i obilí, takže neměly tendenci je tak ničit. A teďka mají krom toho velkého na chodbě, který jim pravidelně stříhám, všechny k dispozici a chovají se k nim slušně a oždibují všechny, takže nikdo neskomírá...

Jo a co naprosto zbožňují je upíjet šáchoru vodu a hlavně to dělají v kyblíčku, kde zakořeňuju ty malé růžice...tam mám pořád jen půlku vody. Docela by mě zajímalo, co ten šáchor obsahuje, že jim tím tak ochutí vodu a můžou se po ní zbláznit ? Netušíte někdo? A upíjí vám kočeny taky u šáchoru tu vodu? :)

Teďka mají nejradši ty mladé výhonky cca 10-15 cm vysoké + ten nízký mi vzaly na milost až někdy kolem května (tj. po 4 měsících doma, kdy jsem už byla zklamaná, že se jim nelíbí..je fakt, že od té doby dost povyrostl a zahustil se).

A po zasazení těch zakořeněných růžic je lepší nechávat ten substrát jen vlhký dokud nevyrazí pořádné listy. Asi se moc "topí", když nemá pořádnou zelenou plochu..

PS: Neodpustím si foto kvetoucího toho nízkého šáchoru, mně přijdou ty květy dokonalé.

27.7.2016 20:57
lavacca

XXX.XXX.164.49

Teda co to sakra je? V PC se mi ukazují fotky v pohodě otočené a tady se přiloží na stranu položené ?!?

27.7.2016 21:17
lavacca

XXX.XXX.164.49

Holky, ještě se vám pochlubím kaktusem, který jsem si letos koupila na výstavě kaktusů v Praze za celých 35, - ( ) koncem června a on se mi odměnil takovýmto úžasným 20 cm měřícím květem! Bohužel květ vydržel jen 1,5 dne (vtipně vykvetl na noc, čemuž bych nikdy nevěřila, že je možné), ale stálo to za to! Pro představu velikosti dávám foto i s mou rukou. A to mu prosím těch 20 cm dlouhý květ narostl za 8 dní !

Foto č.1 - 24.7, v 10,44 hod.
Foto č.2 - 24.7. ve 20,57
Foto č.3 - 24.7. ve 21,38
Foto č.4 a 5 - 25.7. - v 6,48.

27.7.2016 23:17
joanne.s

XXX.XXX.3.54

Paradni.

28.7.2016 08:38
Acamar

XXX.XXX.57.109

lavacca napsal(a):
Holky, ještě se vám pochlubím kaktusem, který jsem si letos koupila na výstavě kaktusů v Praze za celých 35, - ( ) koncem června a on se mi odměnil takovýmto úžasným 20 cm měřícím květem! Bohužel květ vydržel jen 1,5 dne (vtipně vykvetl na noc, čemuž bych nikdy nevěřila, že je možné), ale stálo to za to! Pro představu velikosti dávám foto i s mou rukou. A to mu prosím těch 20 cm dlouhý květ narostl za 8 dní !

Ano, to si pamatuju z dob, kdy bývalý švagr pěstoval kaktusy. Taky mne šokovalo, že jsou druhy kaktusů, které vykvetou jen na jednu noc! Tak to ten Váš ještě přetahoval

Začínám si pomalu brát osobně, že vám všem šáchory rostou prakticky za všech okolností, jen ty mé chcíply...

28.7.2016 09:07

Lavacca: nádhera, jak kaktusy tak ty šáchory. A ten cyperus! Tedy, mě kvetl jen ten vysoký.
A ještě zdůrazním, že zalévám jen do misky nebo obalu. Dva jsem měla také v místě, kde jsou strčené do zeminy částečně uhnité. Možná byly narušené tím, jak je kocouři tahají a tím pádem zahnívaly. Ale jak jsem je začala zalívat spodem, tak jsou v pořádku.

28.7.2016 09:09
Janaaa

XXX.XXX.226.2

Přesně tak, kočka žere pouze tu drahou trávu Zumula a kocour si vystačí s ječmenem setým, který mu pravidelně vysazuji cca jednou za 5 týdnů.Moje kočky se každé ráno doslova "pasou" a bez trávy by být nemohly.Navíc jsem zjistila, že když jsem zasadila kopr, tak kočka mi ho chodí užírat ale kocour si ho ani nevšimne...určitě je to lepší na trávení...a to mají v truhlíku ještě šantu kočičí, tu užírají taky...

28.7.2016 11:05
lavacca

XXX.XXX.152.253

Acamar napsal(a):
Ano, to si pamatuju z dob, kdy bývalý švagr pěstoval kaktusy. Taky mne šokovalo, že jsou druhy kaktusů, které vykvetou jen na jednu noc! Tak to ten Váš ještě přetahoval

Začínám si pomalu brát osobně, že vám všem šáchory rostou prakticky za všech okolností, jen ty mé chcíply...

Mně to překvapilo, jsem zvyklá na jiné druhy, kde vydrží květy aspoň 3-5 dní a kvetou v dne. :D

Tenhle echinopsis mně proto šokoval, že šel kvést na noc a odešel takhle rychle...i když na diskuzi kaktusářů na FB mi psal pán, že je to u nich běžné, že jemu jeden kvetl jen asi 18 hodin. Ale měl 7 krásných květů, takže chápu, že byl vysílen...

Koupila bych nový a zkuste mu dopřát fakt vespod rašelinu, na to substrát a cca 2 cm nad hlínu vodu a určit+ to půjde.;) Taky mi chvíli trvalo než se chytly...ten první vypadal ze začátku taky hrozně. :D Pak se chytl. ;).

28.7.2016 11:08
lavacca

XXX.XXX.152.253

Lavacca: nádhera, jak kaktusy tak ty šáchory. A ten cyperus! Tedy, mě kvetl jen ten vysoký.
A ještě zdůrazním, že zalévám jen do misky nebo obalu. Dva jsem měla také v místě, kde jsou strčené do zeminy částečně uhnité. Možná byly narušené tím, jak je kocouři tahají a tím pádem zahnívaly. Ale jak jsem je začala zalívat spodem, tak jsou v pořádku.

Díky. Já dost čučela, co se u toho nízkého děje než se objevily květy. Nevím proč, ale nějak jsem od něj kvetení nečekala...

Takhle mně přijde, že začnou uhnívat ty staré listy - já tím, že pravidelně stříhám ty starší kočkám, tak se mi to už neděje. Ale ze začátku jsem se s tím taky potýkala.

28.7.2016 11:18

lavacca napsal(a):
Díky. Já dost čučela, co se u toho nízkého děje než se objevily květy. Nevím proč, ale nějak jsem od něj kvetení nečekala...

Takhle mně přijde, že začnou uhnívat ty staré listy - já tím, že pravidelně stříhám ty starší kočkám, tak se mi to už neděje. Ale ze začátku jsem se s tím taky potýkala.

Aha, takže Vy kočkám ty listy odstřiháváte? Proto je nemáte tak oškubané! Já nechávám kocourům k dispozici celý květináč. Ale ty staré seschlé lístky obírám. A část květináčků mám tedy venku, jak jsem psala.
A ještě mi, prosím řekněte. Ty deštníčky dáváte "hlavičkou" nahoru, nebo "kopytama" ;-) Mě se nepodařilo rozmnožit ten velký šáchor v vodě.

28.7.2016 15:38
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Acamar napsal(a):
Můžu se zeptat, jak se vám daří s pěstováním šáchorů? Měla jsem taky před pár týdny štěstí v Kauflandu na cyperus zumula, koupila 2 květináčky a zalívala denně tak, že měli i vodu v podmiskách. A nepřežily
Dnes jsem koupila další 2 statečné a ptala se prodavačky, ta tvrdila, že zalívat jen tak, aby měli vlhkou tu hlínu, určitě ne tak, aby měli i v podmisce/kyblíčku.
Taky jsem právě měla za to, že šáchor vodu může ve velkém.
Ale já jsem taky houby zahradník, dařilo se u mně skvěle jen pandánu, tož nevím

"Acamar", u mě nepřežívají déle než nějaké 3týdny max. Neumím o ně pečovat, kocouři je likvidují... Prý jsem je moc přelívala, dle paní květinářky. Ale mám dotaz na vás všechny - Brno - absolutní nedostatek kočičí trávy - nedá se nikde sehnat. Koupila jsem ta semínka ve zveráči, vyrostla fakt hezká tráva, ale...kocoury moc nezajímá. Šáchor by určitě raději. Je u vás teď kočičí tráva k sehnání?

28.7.2016 15:39
fikovnice

XXX.XXX.30.49

lavacca napsal(a):

Jééé, nádhera!

28.7.2016 15:40
fikovnice

XXX.XXX.30.49

joanne.s napsal(a):

Jj, uhnijí. Opravdu. Mám s tím zkušenost.

28.7.2016 16:46
Acamar

XXX.XXX.158.162

fikovnice napsal(a):
"Acamar", u mě nepřežívají déle než nějaké 3týdny max. Neumím o ně pečovat, kocouři je likvidují... Prý jsem je moc přelívala, dle paní květinářky. Ale mám dotaz na vás všechny - Brno - absolutní nedostatek kočičí trávy - nedá se nikde sehnat. Koupila jsem ta semínka ve zveráči, vyrostla fakt hezká tráva, ale...kocoury moc nezajímá. Šáchor by určitě raději. Je u vás teď kočičí tráva k sehnání?

Tak.. ne že bych Vám to přála, ale jsem ráda, že má i někdo podobnou zkušenost s tím uhnitím.
Hned si připadám míň neschopná

U nás taky nebývá moc často. Teď jsem si jednu objednala v květinářství u Kaufu a naštěstí měli skladem, tak dovezli a na druhou jsem narazila náhodou v jiném květinářství, taky šáchor, i když ne ten malý ani papyrus, ale vypadá stejně jako ten zimula, jen je větší a má pevnější listy. Prý jiný druh, ale taky vhodný pro kočky.

28.7.2016 21:19
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Acamar napsal(a):
Tak.. ne že bych Vám to přála, ale jsem ráda, že má i někdo podobnou zkušenost s tím uhnitím.
Hned si připadám míň neschopná

U nás taky nebývá moc často. Teď jsem si jednu objednala v květinářství u Kaufu a naštěstí měli skladem, tak dovezli a na druhou jsem narazila náhodou v jiném květinářství, taky šáchor, i když ne ten malý ani papyrus, ale vypadá stejně jako ten zimula, jen je větší a má pevnější listy. Prý jiný druh, ale taky vhodný pro kočky.

Tak já mám od večera koupenou novou kočičí trávu - z Kaufíku, ale ne zevnitř, ale z Květinářství, které je v rámci OC. A cena květináčku...99, - Kč! Myslela jsem, že mě omejou! Pamatuji si, že ne tak dávno jsem jej kupovala za 49, - Kč! Zloději!
No ale ještě než byl vybalen z igelitového pytlíku, tak už u něj seděl mladej a sápal se na něj, tedy na tu trávu. Takže jsem ráda, že jsem ji koupila.
A jinak - já prostě o kytky moc pečovat neumím - pravda je, že mě to nikdy moc nebralo za srdce. Mám sestřenici, která NENÁVIDÍ zvířata, ale opravdu nenávidí. Tak, až mě to šokuje. Ale přitom zas přímo miluje květiny, zahradu, stromky, sama si dělá průřez, atd. Ale s těmi zvířaty mě hodně štve a je to pro mě až nepochopitelné...

28.7.2016 22:40
lavacca

XXX.XXX.164.49

Aha, takže Vy kočkám ty listy odstřiháváte? Proto je nemáte tak oškubané! Já nechávám kocourům k dispozici celý květináč. Ale ty staré seschlé lístky obírám. A část květináčků mám tedy venku, jak jsem psala.
A ještě mi, prosím řekněte. Ty deštníčky dáváte "hlavičkou" nahoru, nebo "kopytama" ;-) Mě se nepodařilo rozmnožit ten velký šáchor v vodě.

U toho velkého jim to stříhám, ale zmlaďuju takhle i ty, které mají kočky k dispozici, protože mají tendenci spíš samy kousat ty mladé listy, tak aby tam ty staré nestrašily.

Buďte v klidu, mně se zas nepodařilo k životu přimět ty květy. Píšou, že stačí ostříhat a dát "nožkama vzhůru" a že zakoření..no, měla jsem je na okně asi měsíc než začaly uhnívat, tak jsem to vylila a zkusila místo toho ty růžice (a nejlíp koření ty, co kvetly - jen jim ošmikám ty "květy"). A růžice mi koření dobře, obzvlášť mají rády teplo. A dávají se "nožkama nahoru". Tj. nechá se jim stonek a ten pak trčí ven z vody. Píšou nechávat tak 5 cm, ale to se mi hrozně překlápěly na bok, tak jim to teď nechávám cca ten 1,5-2 cm a je to účinnější. Jo a je dobré tu růžici - ty listy - zastřihnout jen na cca 3 cm.

Tohle je můj první "růžicový odchov". Sázím k sobě 4-5 růžic, aby udělaly hezký keřík.

28.7.2016 22:41
lavacca

XXX.XXX.164.49

A zase je ta fotka otočená! Co se to kruci děje ?!?

28.7.2016 22:42
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jo a zmlazuju jen ty vysoké, ten nízký si kočky "zastřihávají" samy.

28.7.2016 22:48
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):

Tak já mám od večera koupenou novou kočičí trávu - z Kaufíku, ale ne zevnitř, ale z Květinářství, které je v rámci OC. A cena květináčku...99, - Kč! Myslela jsem, že mě omejou! Pamatuji si, že ne tak dávno jsem jej kupovala za 49, - Kč! Zloději!
No ale ještě než byl vybalen z igelitového pytlíku, tak už u něj seděl mladej a sápal se na něj, tedy na tu trávu. Takže jsem ráda, že jsem ji koupila.
A jinak - já prostě o kytky moc pečovat neumím - pravda je, že mě to nikdy moc nebralo za srdce. Mám sestřenici, která NENÁVIDÍ zvířata, ale opravdu nenávidí. Tak, až mě to šokuje. Ale přitom zas přímo miluje květiny, zahradu, stromky, sama si dělá průřez, atd. Ale s těmi zvířaty mě hodně štve a je to pro mě až nepochopitelné...

No, je fakt, že já ten svůj kupovala v Praze (ale v Praze je draze, říkala jsem si) a stál myslim 79, -...ale říkala jsem si, že si ho namnožim, takže to ještě ujde..no a ten vysoký jsem kupovala na kočičí výstavě myslim za 49, -.

Právě i kvůli té ceně si ho množím doma o stošest.

Mě taky ne, i když s tím šáchorem a kaktusy jsem se celkem chytla. :) Ale máma s oblibou říká, že nechápe, když miluju zvířata, že nemiluju i rostliny...a koukám, že ono je to i opačně?!? Ale teda nejsem zas nějaký extrém, jen nemám ráda takový, co se musí dost často zalívat, apod... řekla ta, co cca obden a ve vedrech denně zalívá šáchor.. Ale tak to je kočkám, že jo...

29.7.2016 00:45
fikovnice

XXX.XXX.30.49

lavacca napsal(a):
No, je fakt, že já ten svůj kupovala v Praze (ale v Praze je draze, říkala jsem si) a stál myslim 79, -...ale říkala jsem si, že si ho namnožim, takže to ještě ujde..no a ten vysoký jsem kupovala na kočičí výstavě myslim za 49, -.

Mě taky ne, i když s tím šáchorem a kaktusy jsem se celkem chytla. :) Ale máma s oblibou říká, že nechápe, když miluju zvířata, že nemiluju i rostliny...a koukám, že ono je to i opačně?!? Ale teda nejsem zas nějaký extrém, jen nemám ráda takový, co se musí dost často zalívat, apod... řekla ta, co cca obden a ve vedrech denně zalívá šáchor.. Ale tak to je kočkám, že jo...

Jj, přesně. To, co je pro kočky, tak o to pečuju jako o poklad! Koukám, že jsme na tom stejně!

29.7.2016 09:38
Acamar

XXX.XXX.57.109

lavacca napsal(a):

U nás ceny šáchoru - v Kaufu byl za 59, - a v květinářství u něj stál před pár týdny 79, - a předevčírem 99, -. Nevím proč, jestli viděli zájem (že jsem si byla sama říct)...ale když tak stojí i v Brně, tak to asi nějak sjednotili cenovou politiku

A v květinářství mimo Kauf stál takový pěkný vzrostlejší taky 59, -

Já jsem taky zahradník prachmizerný, ale ne proto, že bych rostliny neměla ráda. Spíš jsem na to líná - ale taky jako vy, jak jde o kočky, tak mi líno není a šáchor denně opečovávám.
Ony to ty kytky potvory asi poznají. Mám kolegyni z práce, která kytky miluje (i zvířata) a jednou jsem viděla její kytky, to byla nádhera. Povídá si s nima, rosí, kypří...Já si ale radši pokecám s kočkama.

29.7.2016 12:21
lavacca

XXX.XXX.164.49

Acamar napsal(a):
U nás ceny šáchoru - v Kaufu byl za 59, - a v květinářství u něj stál před pár týdny 79, - a předevčírem 99, -. Nevím proč, jestli viděli zájem (že jsem si byla sama říct)...ale když tak stojí i v Brně, tak to asi nějak sjednotili cenovou politiku

Já jsem taky zahradník prachmizerný, ale ne proto, že bych rostliny neměla ráda. Spíš jsem na to líná - ale taky jako vy, jak jde o kočky, tak mi líno není a šáchor denně opečovávám.
Ony to ty kytky potvory asi poznají. Mám kolegyni z práce, která kytky miluje (i zvířata) a jednou jsem viděla její kytky, to byla nádhera. Povídá si s nima, rosí, kypří...Já si ale radši pokecám s kočkama.

Ano, mám pocit, že jak vidí zájem ty ceny jsou nahoru.. :(

Přesně tak. :) I když teda já si se šáchorem povídám. Říkám mu, že už je hezky velkej a tak no.

Akorát se mi vybavil ten vtip o 3 stupních schizofrenie:

1. povídáte si s kytkou
2. povídáte si s kočkou
3. slyšíte, jak si povídá kytka s kočkou.

29.7.2016 14:55
Acamar

XXX.XXX.57.109

lavacca napsal(a):

Přesně tak. :) I když teda já si se šáchorem povídám. Říkám mu, že už je hezky velkej a tak no.

1. povídáte si s kytkou
2. povídáte si s kočkou

To neznám.

No, já s šáchorama nemluvím (kromě toho teda, že jsem jim kladla průzkumné dotazy, co se jim u nás nelíbí), ale zas je aspoň vždycky hladím po lístkách. Tak to se taky počítá, ne?
(tím nemyslím jako stupeň schizofrenie... ).

29.7.2016 16:01
joanne.s

XXX.XXX.15.146

Acamar napsal(a):
To neznám.

No, já s šáchorama nemluvím (kromě toho teda, že jsem jim kladla průzkumné dotazy, co se jim u nás nelíbí), ale zas je aspoň vždycky hladím po lístkách. Tak to se taky počítá, ne?

29.7.2016 16:24

Acamar napsal(a):
To neznám.

Hlazení po lístkách je mezistupeň

Pozitivní energie svědčí i rostlinám

29.7.2016 17:43
Acamar

XXX.XXX.158.162

Tak to jsem na dobré cestě...

Pozitvní energie svědčí určitě všemu. Však já jim ji dávám, ale tiše

29.7.2016 23:03
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Acamar napsal(a):

"Acamar", prosím písnete, odkud jste? Třeba jen kraj... Já tedy byla z ceny 99, - Kč dost šokovaná a prodavačce jsem řekla, že právě z tohoto důvodu kupuji jen jeden květináček. Řekla mi, že to chápe, ale že je všude nedostatek kočičí trávy (což moc nechápu - snad na jejím vypěstování není nic složitého ).
Jo a smím se zeptat vás všech jakou máte zkušenost s takovou tou trávou/obilím ze zveráků - co vzroste ze semínek? Kupovali jste to někdy? Já docela nedávno, nejdřív jsem myslela, že to vůbec nevzejde, pak to vzešlo, ale kocouři o to moc zájem nejeví, tak nevím...

29.7.2016 23:04
fikovnice

XXX.XXX.30.49

lavacca napsal(a):

1. povídáte si s kytkou
2. povídáte si s kočkou

29.7.2016 23:05
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Teda holky, vy tady všechny mluvíte s kytkama, budu muset také začít. No a to jsem na "Psech" dostala radu, že mám zkusit našemu psovi vykat. No mě někdo skrytě natočit, tak si pro mě jedou rovnou se svěrací kazajkou!

29.7.2016 23:05
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Acamar napsal(a):
Tak to jsem na dobré cestě...

Pozitvní energie svědčí určitě všemu. Však já jim ji dávám, ale tiše

30.7.2016 05:57

Fikovnice: semínka, která se prodávají jako kočičí tráva je obilí. Mě vzejdou dobře, ale nevydrží dlouho. Je proto třeba průběžně je vysévat. Kocouři ožírají jak šáchory, tak obilí i hřištní směs, kterou mám v truhlíku na balkoně.

30.7.2016 09:57
Acamar

XXX.XXX.158.162

fikovnice napsal(a):
"Acamar", prosím písnete, odkud jste? Třeba jen kraj... Já tedy byla z ceny 99, - Kč dost šokovaná a prodavačce jsem řekla, že právě z tohoto důvodu kupuji jen jeden květináček. Řekla mi, že to chápe, ale že je všude nedostatek kočičí trávy (což moc nechápu - snad na jejím vypěstování není nic složitého ).
Jo a smím se zeptat vás všech jakou máte zkušenost s takovou tou trávou/obilím ze zveráků - co vzroste ze semínek? Kupovali jste to někdy? Já docela nedávno, nejdřív jsem myslela, že to vůbec nevzejde, pak to vzešlo, ale kocouři o to moc zájem nejeví, tak nevím...

Jsem z Frýdku-Místku. Ještě jsem po šáchoru koukala i v Ostravě, tam jsem na něj nenarazila vůbec. Ceny mají asi jednotné u Kauflandu nebo toho přilehlého květinářství všude.
Taky nechápu, proč je to tak nedostatkové.

Kupovala jsem i tu trávu (obilí) ve zveráku (než jsem sehnala šáchor) a paní prodavačka říkala, že záleží i na značce, že má zkušenost, že semínka od Trixie často vůbec nevzejdou, že od Gimpetu je lepší, ta vzejde dobře. Tak jsem koupila od Gimpetu a vzešla hezky. Ale opravdu to dlouho nevydrželo, tak 14 dní, pak zežloutla, seschla atd. Tak jsem se na to vyprdla, šáchor přece jen vydržel déle. I kočky více preferovaly šáchor, je takový pevnější, ostřejší než ty jemné "vlákna" toho obilí.
A jak je ta tráva v tom jejich substrátu, tak není taková stabilní či jak to vyjádřit, jako ten šáchor v květináči. Jakože potáhete za to stéblo a vytáhnete to celé i s tím klíčkem a substrátem (snad je to pochopitelné, jak to myslím).

30.7.2016 10:00
Acamar

XXX.XXX.158.162

fikovnice napsal(a):
Teda holky, vy tady všechny mluvíte s kytkama, budu muset také začít. No a to jsem na "Psech" dostala radu, že mám zkusit našemu psovi vykat. No mě někdo skrytě natočit, tak si pro mě jedou rovnou se svěrací kazajkou!

Mívám stejný pocit. No, tak se asi občas cítí každý...

30.7.2016 10:07
joanne.s

XXX.XXX.11.0

Acamar napsal(a):
Jsem z Frýdku-Místku. Ještě jsem po šáchoru koukala i v Ostravě, tam jsem na něj nenarazila vůbec. Ceny mají asi jednotné u Kauflandu nebo toho přilehlého květinářství všude.
Taky nechápu, proč je to tak nedostatkové.

Kupovala jsem i tu trávu (obilí) ve zveráku (než jsem sehnala šáchor) a paní prodavačka říkala, že záleží i na značce, že má zkušenost, že semínka od Trixie často vůbec nevzejdou, že od Gimpetu je lepší, ta vzejde dobře. Tak jsem koupila od Gimpetu a vzešla hezky. Ale opravdu to dlouho nevydrželo, tak 14 dní, pak zežloutla, seschla atd. Tak jsem se na to vyprdla, šáchor přece jen vydržel déle. I kočky více preferovaly šáchor, je takový pevnější, ostřejší než ty jemné "vlákna" toho obilí.
A jak je ta tráva v tom jejich substrátu, tak není taková stabilní či jak to vyjádřit, jako ten šáchor v květináči. Jakože potáhete za to stéblo a vytáhnete to celé i s tím klíčkem a substrátem (snad je to pochopitelné, jak to myslím).

Já opakovaně sázím travní semeno Trixie a jsem spokojená. Mám ho vyseté aktuálně už druhý měsíc, a ještě neseschlo. Sázím do normální zeminy, jak se dávají muškáty.
Pravdou je, že občas trochu zkrátím a protrhám pár zežloutlých výhonků, a hlavně velmi pravidelně zalévám.

30.7.2016 10:22
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Já opakovaně sázím travní semeno Trixie a jsem spokojená. Mám ho vyseté aktuálně už druhý měsíc, a ještě neseschlo. Sázím do normální zeminy, jak se dávají muškáty.
Pravdou je, že občas trochu zkrátím a protrhám pár zežloutlých výhonků, a hlavně velmi pravidelně zalévám.

Trixie jsem zkoušela kdysi dřív u minulé kočky, a mně párkrát nevzešlo. Teď jsem jen 2x zkoušela Gimpet a vzešel hezky. Já to ale nechávám v tom jejich substrátu, protože hlínu nemám, jak nemám kytky. Možná i proto mi to tak rychle sešlo.
Asii si už konečně něco pořídím (kvůli šáchoru, zkusím množit).

30.7.2016 22:12
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):

Ano, měla jsem ze začátku i ty z pytlíčku (Vitakraft a ještě něco), ale po zjištění, že je to jen obilí (buď samotný ječmen či směs ječmen, oves a pšenice) seju už obyč. obilí doma z pytle, kdy jsem si koupila 5 kg ječmene (ten těm našim chutná nejvíc) za cenu kolem 100, -, takže dost rozdíl vůči malému pytlíčku 50 g nebo kolik za 30, - Občas jim zaseju i pšenici, protože ji mám doma pro drůbež, ale ten ječmen prostě radši... a mají období, kdy ho mají rády hodně a zas období, kdy si ho téměř nevšimnou...

Jinak ano, nevydrží moc dlouho, já mu trvalost prodlužuju tak, že jak vyroste cca do těch 20 cm, tak mu cca 1/3 zeleného ostřihnu a pravidelně zalévám. Jinak seju do substrátu universal.

31.7.2016 08:27
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Já mám právě staronovou zkušenost. Ráno jsem byla kolem domu natrhat ostrou trávu - pýr, který už po posekání vzešel, a kocouři se zas mohli po něm umlátit. A je to zadarmo.Tak, kdo máte možnost bytovkám natrhat venku pýr, tak vřele doporučuji. Mým kocourům "jel" nesrovnatelně víc než vše kupované. To obilí dosud v truhlíku mám, ale kocouři o něj mají jen malý zájem - sice je občas vidím, že kousilínek užďobnou. Ale k tomu dnešnímu pýru se postavili jak sekačky...

31.7.2016 19:56
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):
Já mám právě staronovou zkušenost. Ráno jsem byla kolem domu natrhat ostrou trávu - pýr, který už po posekání vzešel, a kocouři se zas mohli po něm umlátit. A je to zadarmo.Tak, kdo máte možnost bytovkám natrhat venku pýr, tak vřele doporučuji. Mým kocourům "jel" nesrovnatelně víc než vše kupované. To obilí dosud v truhlíku mám, ale kocouři o něj mají jen malý zájem - sice je občas vidím, že kousilínek užďobnou. Ale k tomu dnešnímu pýru se postavili jak sekačky...

Ano, pýr běžně jedí venkovní kočky a i psi, když si chtějí vyčistit žaludek. :) Já zas zkusila kočkám ukopnout venku obyč trávu a dát do květináče a taky dobrý.

31.7.2016 21:56
fikovnice

XXX.XXX.30.49

lavacca napsal(a):
Ano, pýr běžně jedí venkovní kočky a i psi, když si chtějí vyčistit žaludek. :) Já zas zkusila kočkám ukopnout venku obyč trávu a dát do květináče a taky dobrý.

Já také, ale víc v oblibě je zkrátka "ostrá tráva" - pýr. I náš pes občas spásá zahradu...

18.8.2016 18:00
Acamar

XXX.XXX.158.162

Tak mi odešel další cyperus zumula
Vzhledem k tomu, že kromě mne a Fíkovnice se vaše šáchory těší dobrému zdraví, začínám uvažovat, že je snad hubí FeLV (viz vlákno Podivné chování kocoura). Asi už mi hrabe Není tu někdo botanik?
Tedy ten druhý šáchor, jiný druh, s pevnějšími listy, ten se drží. Chovám se k oběma stejně.

18.8.2016 18:30
joanne.s

XXX.XXX.12.68

Jak dlouho jste ten cyperus měla, než začal schnout a odcházet? jak často zaléváte, kolik a kam - jen do podmisky?

18.8.2016 18:31
joanne.s

XXX.XXX.12.68

Nejpravděpodobnější příčinou "úmrtí" cyperusu bývá myslím přeschnutí/nedá se pak už zachránit..

18.8.2016 19:05
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Jak dlouho jste ten cyperus měla, než začal schnout a odcházet? jak často zaléváte, kolik a kam - jen do podmisky?

Tak před 3-4 týdny jsem kupovala oba druhy. Zalívám každý den, kolik - no odhadem 0,5 dcl. Střídavě do podmisky i horem, oba stejně.

18.8.2016 19:27
joanne.s

XXX.XXX.5.121

Zalevejte raději jen do podmisky. A co slunce?

18.8.2016 20:47
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Zalevejte raději jen do podmisky. A co slunce?

Stál v předsíni u kočičích misek, takže spíš v šeru, bez slunce. Žeby to bylo tím? Ten druhý, který vypadá stále dobře, byl v kuchyni, kde je více světla. Ale on je ten druhý celkově takový tužší, možná odolnější.

19.8.2016 04:16
joanne.s

XXX.XXX.5.121

Ano, světlo jim prospíva. Já mám teď šáchor s destnicky venku, a je čím dal peknejsi.

19.8.2016 07:31

Mě se šáchor tak trochu "zbláznil" Vyhnal 16 výhonků. Vzhledem k tomu, že jsem mizerný zahradník, tak mě to dvojnásobně těší ;-)
Je venku, ne na přímém slunci, světla má dost, zalévám do misky a je pořád vlhký.
Nevím, proč se foto zkopírovalo naležato, bylo otočené normálně :-/.

19.8.2016 08:33
Acamar

XXX.XXX.57.109

Dobře, zkusím šáchor nedávat do té předsíně. A zalévat jen do podmisky. Snad aspoň ten druhý přežije...

20.8.2016 09:06
Machyska

XXX.XXX.252.23

Acamar napsal(a):
Dobře, zkusím šáchor nedávat do té předsíně. A zalévat jen do podmisky. Snad aspoň ten druhý přežije...

Já je taky vždy zahubím, ještě, že se dají koupit nové . V létě to neřeším, kočeny si okusují trávu venku, ale jen přijde podzim, tak rychle kupuji cyperus . Fakt je ten, že už neokusují nic jiného a můžu mít doma kytek kolik chci.

20.8.2016 09:08
Machyska

XXX.XXX.252.23

Mě se šáchor tak trochu "zbláznil" Vyhnal 16 výhonků. Vzhledem k tomu, že jsem mizerný zahradník, tak mě to dvojnásobně těší ;-)
Je venku, ne na přímém slunci, světla má dost, zalévám do misky a je pořád vlhký.
Nevím, proč se foto zkopírovalo naležato, bylo otočené normálně :-/.

Houby mizerný, ale skvělý zahradník .

20.8.2016 15:16
Acamar

XXX.XXX.158.162

Machyska napsal(a):
Já je taky vždy zahubím, ještě, že se dají koupit nové . V létě to neřeším, kočeny si okusují trávu venku, ale jen přijde podzim, tak rychle kupuji cyperus . Fakt je ten, že už neokusují nic jiného a můžu mít doma kytek kolik chci.

Vítejte na černou listinu šáchorů

20.8.2016 15:59
Machyska

XXX.XXX.252.23

Acamar napsal(a):
Vítejte na černou listinu šáchorů

Přidejte reakci

Přidat smajlík