Tak už u nás zase obchází strašák HCM. Přitom bych čekala, že se bude týkat spíše briťáka Daníka( už dřív mu zjistili šelest na srdci), ale nečekaně to postihlo Bertíška (8,5 let)- obyčejný kocour domácí. Před týdnem se začal motat, táhlo ho to na jednu stranu, za chvilku to přešlo a chodil normálně. Myslela jsem spíše na něco neurologického, ale na veterině zjistili HCM, že to byla chvilková nedokrevnost mozku s příčinou v tom srdci. Dělali i UZV, ale asi zatím jen orientační, kde se to potvrdilo a nález je už pokročilejší, ale přesné měření zatím nedělali. Dostal dvoje prášky, naštěstí s menším bojem se nám daří mu je dát. Jsme objednaní na podrobné UZV vyšetření, ale pravděpodobně se spíš bude dělat jako výchozí pro další sledování, že když to zkontrolujeme za půl roku, tak se podle toho pozná, jestli se nemoc horší nebo ne. Nyní na prášcích je bez potíží, není dušný, normálně chodí, vypadá v pohodě. A teď mé otázky:
1) Trápit ho vůbec tím podrobným UZV vyšetřením? Už minule z toho byl dost ve stresu, vetka říkala, že by se stresovat neměl. Přemýšlím, jestli se na to nevykašlat, dávat prostě dál léky a nechat tomu volný průběh.
2) Měl by mít v říjnu očkování, proti vzteklině už dávno nedáváme, ale to ostatní ano, tak nevím, jestli se nevykašlat i na to. Chodí maximálně na zahradu k nám a k sousedům, jinak nikde necourá.
3) Měli jsme tendenci ho teď nepouštět ven, aby někam nezalezl, nebo nepřelezl plot k sousedům a nemohl zpátky.Ale byl doma nešťastný, tak jsem si řekla, že mu zbytek života nechám, ať si ho užije tak, jak byl zvyklý.
4) Máte někdo zkušenosti, na jak dlouho to vypadá? Já vím, že se to nedá říct přesně, ale jestli pár měsíců nebo i třeba ještě let? Sama se smiřuji s tím, že když už se mu to projevilo, tak spíš ty měsíce. Nechci šetřit na veterině, co je potřeba, to mu ráda zaplatím, ale nechci dělat zbytečná vyšetření jen tak a tím ho stresovat. Ať si to ještě užije.
Honí se mně hlavou spousta myšlenek, snad mně rozumíte. Za každé rady a zkušenosti budu ráda. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
"1) Trápit ho vůbec tím podrobným UZV vyšetřením? Už minule z toho byl dost ve stresu, vetka říkala, že by se stresovat neměl. Přemýšlím, jestli se na to nevykašlat, dávat prostě dál léky a nechat tomu volný průběh. "
Asi bych se ho snažila na to navyknout, nevím zda je požadováno aby ležel, psu se dělá sono i když sedí, stojí. Ta vyšetření jsou dobrá k tomu, aby se reagovalo na změny stavu úpravou léčby. EKG mu nedělají?
"2) Měl by mít v říjnu očkování, proti vzteklině už dávno nedáváme, ale to ostatní ano, tak nevím, jestli se nevykašlat i na to. Chodí maximálně na zahradu k nám a k sousedům, jinak nikde necourá."
Se přiznám, že kočky neočkuju vůbec, neb to snáší hůř než psi a jeho potřebnost je diskutabilní, nemocné zvíře bych neočkovala vůbec (psa kardiaka už s požehnáním veterinářů neočkuju ani tu vzteklinu).
"3) Měli jsme tendenci ho teď nepouštět ven, aby někam nezalezl, nebo nepřelezl plot k sousedům a nemohl zpátky.Ale byl doma nešťastný, tak jsem si řekla, že mu zbytek života nechám, ať si ho užije tak, jak byl zvyklý. "
to je si myslím rozumný přístup
"4) Máte někdo zkušenosti, na jak dlouho to vypadá? Já vím, že se to nedá říct přesně, ale jestli pár měsíců nebo i třeba ještě let? Sama se smiřuji s tím, že když už se mu to projevilo, tak spíš ty měsíce. Nechci šetřit na veterině, co je potřeba, to mu ráda zaplatím, ale nechci dělat zbytečná vyšetření jen tak a tím ho stresovat. Ať si to ještě užije. "
Na to sis odpověděla sama, je otázka, jak pokročilé je onemocnění. A ještě jednou - ta vyšetření nejsou zbytečná, léčba by měla reagovat na měnící se stav, tudíž monitoring je důležitý.
Zajímala bych se o vhodnou stravu a doplňky, jednak by ti měla říct vetka (např. ledviny fungují dobře?), a na netu k tomu najdeš informací dost.
Máte kočku?
Pokud vím, dělají jim to vleže a nedovedu si představit, jak ji na to navyknout. Kočka není pes, tam prostě nedáte povel lehni.
Vhodná strava - má kvalitní granule + občas maso nebo čistě masovou konzervu. Zvětšené srdce stravou asi moc neovlivním, pravděpodobně ani doplňky. A zase, dostat něco do kočky není tak jednoduché jako do psa. Stačí, že bojujeme s tabletami.
Krevní rozbor dělali, ledviny jsou v pohodě.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Koček mám vícero, kocourovi (velice temperamentnímu) dělali sono břicha, kdy to opravdu jinak než v leže nejde a dal to, nakonec i s mručením. Sono srdce půjde dělat v různých polohách, dovedu si představit i v náručí.
Co se týká stravy, tak ta dokáže ovlivnit, srdíčko samozřejmě nezmenší, ale dokáže podpořit (organismus k různým činnostem a fungování orgánů potřebuje určité látky v určitém množství) - u srdíčka taurin (pro kočky třeba pasta Gimpet taurin), l-karnitin, omega 3, snížení sodíku ve stravě atd.
WeeWee
XXX.XXX.175.146
Koukněte sem
http://www.goisovka.cz/.
Tak to máte dobré, ten náš už u prvního vyšetření- orientačního sona a u odběru krve - tak vyváděl a všechny poškrábal, že mu napřed dali jakousi masku, to bylo ještě horší, tak mu museli dát sedaci. Což pro to srdce asi také nebude ideální.
Omegu 3 a 6 i taurin je v granulích, teď jsem se dívala, jsou tam snížené minerály ( snad i sodík) kvůli ledvinám. Ještě se na něco podívám, díky.