Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Muf

9.10.2015 13:59
Muf

XXX.XXX.80.149

Dobrý den, včera mi porodila kočička čtyři koťátka. Dvě z toho mají docela podváhu. Jedno 67g a druhé 56g. Vypadá to na dvě kočičky a dva kocourky. Ti mají oba přes 80 g. Všichni čtyři jsou přisátí a vypadá to, že pijí. Mohu těm dvěma pomoci přibrat na váze umělou výživou již teď ? Ti dva větší je neustále odstrkují. Když je na chvilku vezmu, aby se ti menší napili, dělají rámus a mamina pak není v klidu. Mám obavy, aby to prcci zvládli.
Mám k dispozici mléčnou náhražku Royal Canin a Beaphar, ale co jsem vyčetla je Canin lepší. Po Beapharu prý mají tuhou stolici a špatně se vyprazdňují. Také má kočenka problém po ko´tátkách uklízet. Sem tam je olizuje jenom shora, ale zadečky a bříška neřeší. Má první koťátka. Myslíte, že jí vše postupem času docvakne? Samozřejmě to do té doby budu řešit masírování a očistu za ní, ale mám strach, aby nakonec na mě nenechala veškerou péči.
Takhle nám to udělala chovná fena. Když viděla, že se o vše postaráme, sama přestala mít zájem a štěnda jsme jí museli nutit. Sice je nakojila, ale pak se zvedla a šla si po svých, nebo si lehla na druhou stranu místnosti (a mějte mě rádi, zbytek je na vás, vy jste je chtěli, tak se starejte ).

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.10.2015 14:26

Muf napsal(a):
Dobrý den, včera mi porodila kočička čtyři koťátka. Dvě z toho mají docela podváhu. Jedno 67g a druhé 56g. Vypadá to na dvě kočičky a dva kocourky. Ti mají oba přes 80 g. Všichni čtyři jsou přisátí a vypadá to, že pijí. Mohu těm dvěma pomoci přibrat na váze umělou výživou již teď ? Ti dva větší je neustále odstrkují. Když je na chvilku vezmu, aby se ti menší napili, dělají rámus a mamina pak není v klidu. Mám obavy, aby to prcci zvládli.
Mám k dispozici mléčnou náhražku Royal Canin a Beaphar, ale co jsem vyčetla je Canin lepší. Po Beapharu prý mají tuhou stolici a špatně se vyprazdňují. Také má kočenka problém po ko´tátkách uklízet. Sem tam je olizuje jenom shora, ale zadečky a bříška neřeší. Má první koťátka. Myslíte, že jí vše postupem času docvakne? Samozřejmě to do té doby budu řešit masírování a očistu za ní, ale mám strach, aby nakonec na mě nenechala veškerou péči.
Takhle nám to udělala chovná fena. Když viděla, že se o vše postaráme, sama přestala mít zájem a štěnda jsme jí museli nutit. Sice je nakojila, ale pak se zvedla a šla si po svých, nebo si lehla na druhou stranu místnosti (a mějte mě rádi, zbytek je na vás, vy jste je chtěli, tak se starejte ).

Čtyři koťata by měla kočka zvládnout. Jo, něco jiného by bylo, kdyby jich bylo deset, pak se menší koťata k cecku blbě dostávají, ale čtyři... to mají ještě velkou ceckovou rezervu. Uvidíte že za pár dní každé kotě spolehlivě obsadí jeden cecek a přetahovat se nebudou.

Ve vaší situaci bych jen vážila.

9.10.2015 14:27

A kočce do toho nekecejte. Jestli porodila sama, sama si koťata očistila a nechá je sát, tak instinkty má. Nesedíte u ní přece 24 hodin denně, tak jak víte, co přesně dělá a nedělá.

Muf

9.10.2015 17:19
Muf

XXX.XXX.80.149

To je právě to. Rodila za mé asistence. U tří jsem přihlížela, čtvrté šlo zadečkem tak jsem pomáhala. Běhala po místnosti a, brečela"
Kadíky zůstávají v pelíšku a někdy mají ulepené prdíky od smolky, takže to po nich neuklízí tak jak to údajně kočky dělají.
No, kecat jí do toho moc nechci, ale také bych nerada něco zanedbala.
Mlíčko jsem zkoušela, dudlíka nechtějí. Unaví se dřív než ti dva větší, ale snad se dostatečně napijí. Bříška nic moc. jsou to takové nudličky
Není to ještě ani 24 hod. co se narodili, tak snad se i mamina více rozkojí.

9.10.2015 17:32
saty

XXX.XXX.10.2

Budte v klidu pomoc při porodu zadečkem nic nezmení na mateřském pudu to by mohl být problém třeba u císaře. Měla jsem kočku prvničku s 9-ti kotaty uklid taky nebyl dokonalý tak jsem prcky otřela vlhkou žínkou a porodničku měli vyslanou jednorázovými podložkami.
Taky se navzájem pořád ostrkovali zkuste když budete u nic at ti cvalíci sají spíš na hrudi a prckové spíš na mámině břiše. Pravidelně vážit klidně 2x denně není důležitá porodní váha (taky jsem jedno měla 55g a nejvetší 124g) ale to jestli přibírají.

10.10.2015 09:53
lavacca

XXX.XXX.164.49

Muf napsal(a):

Jsou všechna drobnější, ale to nevadí, však ona to doženou. ;) Pravidlo č.1 u umělého dokrmování je to, že se dokrmují vždy větší koťata a naopak ta menší se přikládají častěji matce, popř. se při kojení přidrží tak, aby je silnější sourozenci neodštouchli. V případě, že mají slabší sací reflex a nemají sílu pořádně okolí cecíku promasírovat, tak se dá přiložit na ten cecek silnější kotě a když ho rozcucá, přiložit kj němu to menší, které už nemá takovou práci a hezky se napije.

Teďka určitě dopřávat mamině dostatek krmení bohatého na vodu, ať má dostatek mléka - tj. maso, nesolený vývar, atd. Někdo dává i to umělé mléko kočce k pití, ale pozor - může ji to ze začátku trochu prohnat a pokud snědla placenty, tak už takhle bude mít trochu řidší stolici, tak ať neprůjmuje.

Prvničkám se občas musí pomoci, ale nestalo se mi, že by to nějak změnilo jejich zájem o koťata. Spíš jsou ten první den unavené a vyjukané, co to v pelíšku kňourá, atd. A pak začnou pořádně pečovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík