maya p.
napsal(a):
Ahoj, mám britskou kočku " na mazlíka". Jenže mazlivá není ani trochu, ale teď si budeme pořizovat další kočku.
Nevíte jaké plemeno kočky by mohlo být opravdu mazlivé?
Já hlasuju pro nějakého mazlíka z útulku :) když si berete odrostlejší/dospělou číču, tak vám řeknou, jakou má povahu a můžete si vybrat. Jinak mě osobně přijde, že kocouři bývají víc mazliví, ale možná jsem jen potkala hodně mazlivých kocourů a málo mazlivých koček.
Bejina

XXX.XXX.112.69
Je to jako s lidmi, každý je jiný a to platí i u koček. My máme nyní dvě 7-měsíční sestřičky britské modré kočky. Od malička jsou spolu, chováme se k nim stejně a jedna je hodně mazlivá, druhá ne. Takže záleží jakou kočku si zrovna vyberete. Měli jsme i kočičku z útulku, tehdy jsme si vyžádali mazlivou, která si bude užívat toho, že je jedináček a takovou nám vybrali. Opravdu byla mazlivá a o žádnou "kočičí" kamarádku nestála. Takže pokud si vyberete v útulku, tak tam máte přece jen jistotu, jakou přibližně kočka má povahu. Pokud si pořídíte malinké koťátko jakéhokoliv plemene, je to vždy risk, jaká bude jeho povaha. Takže těžko doporučit, které plemeno bude zrovna mazlivé...
Není to moc o plemeni. Nedávno jsem byla v kočičí kavárně, tam bylo mladých koček pět, a mazlivé byly 4 z 5! A všechny z útulku, takže doporučuji.
Jinak jedna z mála nemazlivých koček, co znám, je právě britka. Je moc hodná, poddajná, kam ji dáte tam je. Ale na klín nepřijde a mazlení nevyhledává, nošení v náruči snese ale nevyhledává to.
Mám kocoura plemene ragdoll, které je známo svou přátelskou povahou. A můžu potvrdit, že jde o velkého a zcela nekonfliktního mazla. Mazlení přímo vyžaduje a říká si o něj. Nosit se taky nechá, ale když ho to přestane bavit, vykroutí se, ale v 95% případů si pak lehne vedle a chce pokračovat v hlazení. Má rád hlazení po břiše, pod bradou, po stranách tlamičky... spíše není místo, kde by to rád neměl
Já mám zkušenosti s ruskou modrou. Takový kocour není žádný gaučák, ale rád se nechá nosit, muchlat, mazlit nekonečně dlouho. ALE! jen od jediného člověka v domácnosti, svého pána/ ostatní členy jen toleruje, a podle rozmaru se přijde občas i k nim pomazlit, a nebo taky ne. A běda tomu, kdo by si to vynucoval/ klidně dá ťafku, vyzkoušeno u návštěvy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme dva kocoury Posvátnou birmu. Mazlové velicí. Jeden je introvert, ten vyhledává hlavně jednoho syna a mě. Spolu máme takové milé mazlící rituály. Otírá se tváří o tvář a pusinkuje mě na nose... Druhý, extrovert se jde mazli s tím, kdo je zrovna "po ruce" Rozplácne se na zemi jako předložka a vrněním nás povzbuzuje - "ještě tadý a tady taký"
maya p.
napsal(a):
Děkuji moc za všechny reakce. A myslíte že s kočkou z útulku bude víc práce?
To zas záleží na tom, jakou si vemete :) když si berete dospělou kočku/kocoura, většinou už jsou kastrovaní, takže tam už se staráje jen o provoz jako u každé jiné kočky. Pokud má nějaký zdravotní problém, určitě vám to řeknou dopředu. Ale i koťat mají dost, stačí si hodit do googlu kočičí útulek a můžete vybírat.
S tím pouštěním ven je to tak, že u naprosté většiny koček si můžete v popisu přečíst, zda je vhodná do bytu, na zahradu, do baráčku s přístupem ven. Také je většinou zmíněno, jestli se hodí do kočičí party nebo jako samotář.
Když si vyhlídnete číču s nějakým onemocněním, práce s ní bude, ale co jsem tak koukala, tak většina kočiček z útulku jsou zdravé. Já osobně bych si chtěla na jaře ke štěněti pořídit i číču, určitě z útulku a asi pujdu po nějakejch chudácích (moje favoritka je hluchá bezzubá kočka :D ).
Je to o povaze kočky, máme doma 7 britek - kocour je mazel, který nejradši sedí na klíně a oblizuje člověku bradu. :) Jedna číča - je taková odmala - se nechá hladit, když chce, ale spíš si ráda lehne v dosahu člověka a pozoruje, ale když mazlit chce, tak vydrží na klíně i hodiny. Není to denně, ale min.2-3x do týdne jo. Další 2 jsou typ, jak na ně člověk koukne, už se nastavují a poslední 2 - těm říkám přísavky. :) Jak vidí člověka, šup na klín či běhat na stole a ducat do člověka, atd. Jedna dokonce nejradši tráví čas zalehlá přes ruku, když člověk dělá na počítači. A taky ráda usíná tak, že mi dá hlavu přes mou hlavu a stočí se mi za krkem.
Pak máme ještě evropskou čiči a kříženku - typ uvidí člověka a už do něj ducá a dožaduje se mazlení a nakonec křížence asi mainky - útuláček, ten si vybral za páníčka mě (přivezla jsem ho) a to jak mě vidí letí a ducá do mě, slastí začne i slintat. Mámou se pohladit nechá, ale ostatní obchází s nedůvěrou. Takže asi tak.
Suma sumárum neřekla bych, že britky jsou nějak nemazlivé - u nás se mazlí všechny, některá víc, některé míň, ale rozhodně to není tak, že by se nemazlila vůbec či fakt jen jednou za čas. I když uznávám, že i o takových jsem slyšela. Dle mého taky záleží na rodičích - jejich povahách + jak je to naučí chovatel a pak i nový majitel. Dost lidí na kočku nemá čas, ona je pak mrzutá a oni se diví, že se s nima nemazlí. Ale aby je třeba napadlo si vzít do ruky udici a s kočkou si chvilku pohrát, to ne...

Lavacca - Vy byste měla mít na mazlení živnost, abyste mohla být doma a všechny kočičky řádně uspokojila

joanne.s
napsal(a):
Dost lidí na kočku nemá čas, ona je pak mrzutá a oni se diví, že se s nima nemazlí. Ale aby je třeba napadlo si vzít do ruky udici a s kočkou si chvilku pohrát, to ne...
tohle bych vyzdvihla, je to tak.
Mno... já mám jednu kočku a ta s udicí vydrží lítat hodiny. Ještě radši má takové ty hry s krabičkami a páčkami, které kočka otvírá a bere si odměnu. Ale mazlivá není. Ne, že by se nenechala pohladit, to jo, přijde si spát k člověku, nebo mu dělá společnost a dívá se zvědavě, co se dělá. Ale tulivka na klín to není a nebude.
Povahy koček jsou hodně individuální a nezáleží zas až tak na plemeni. Znám i netulivého ragdola. Takže zadavatelce bych doporučila okouknout útulky, koťat je tam hodně a není problém vybrat tulivého přítulu.
joanne.s
napsal(a):
Jasné že kočky mazlivé všechny nejsou. Ale většina ano. Některé zdánlivě nemazlivé jsou jen mrzuté, že se jim nikdo aktivně nevěnuje.
Ano, přesně tak. O víkendu jsem náhodou viděla na Prima Zoom díl Pekelné kočky - kočka útočila na manžela, neměla rád syna a rodiče se báli, že po něm jednou vystartuje a dali ultimátum, že buď se to zklidní nebo kočka půjde z domu.... Přitom úplně stačilo si s kočkou začít zase hrát s udičkou, aby se vyblbla, zapojit do krmícího rituálu i syna a najednou měli doma z 10 leté nerudné babičky duchem mladou šťastnou kočku..
A je to tak, u koček zvlášť je většina věcí o psychice. A jak nejsou spokojené, ani tu spokojenost nevyzařují a neopětují /viz to mazlení/. Jasně, najde se i aristokratka, co opravdu mazlení tak nemiluje...ale zas tolik jich není. Nebo jsou to občas kočky, které s člověkem nemají ty nejlepší zkušenosti... tam to ochočování taky trvá déle a ne vždy páník vytrvá...Navíc vzpomenu-li si na briťuli, co k nám přišla ve 2 letech, u které nám řekli, že není moc mazlivá - hnedka první den se nechala drbat slastně za uchem a dneska? miluje mazlení, drbání, atd. Ano, sic nemusí být pokaždé v náručí - ráda si vyskočí na stůl, aby byla v dosahu, ale nějaká netykavka to fakt není. :) A přitom dle jejich sdělení o mazlení nikdy zájem neměla.
joanne.s
napsal(a):
Všimla jsem si, že roli hraje i hlas, kterým na kočku kdo mluví. Moje kočka preferuje hlasy výše položené. A má moc ráda, když na ni člověk mluví. Nejen já, ale i návštěva.
Jo, to je taky pravda. Já naše vždy zvesela pozdravím "áááhoj, xxx (jméno čičiny) a pak jim říkám většinou "no, ty jsou mazlivá kočička, miláček, ano, ano - většinou ve chvíli, kdy začnou nastavovat zádíčka", atd... občas si říkám, že kdyby to někdo cizí viděl, tak si zaťuká na čelo.

U nás by si také ťukal
U nás by ťukal tuplem.Přijdu z práce, pozdravím kočky "nazdar děti" musím na čtyři a každý dát pusinku a musí se o mě aspoň 3x každá otřít, Mám je rozmazlené, i když kocouři se mazlí o hodně víc, než kočky ale kočka mě doslova miluje ale do klína mi nepůjde.Ale jakmile si někam sednu.lehnu, už jí mám u hlavy, přede a myje mi obličej.Kocour, to je mazlík šílenej, ten u mě spí v klíně a mazlí se stále..někdy se i poperou, kdo si vybojuje místo v posteli u mé hlavy.-)
Myslím, že každá kočka je mazlivá, podle toho, jak si je rozmazlíte
maya p.
napsal(a):
Ahoj, mám britskou kočku " na mazlíka". Jenže mazlivá není ani trochu, ale teď si budeme pořizovat další kočku.
Nevíte jaké plemeno kočky by mohlo být opravdu mazlivé?
Není to o plemeni, dokonce ani o výchově, je to o jedinci. Prostě jsou kočky nemazlivé, mazlivé a ještě mazlivější. Několikrát jsem si nechala dva sourozence - ze stejných rodičů, stejná výchova a většinou vždycky to jedno bylo mazlivější než to druhé. Ale mám i zkušenost, že se to může měnit s věkem. Např. jsem si nechala sestry, když jim byl asi rok, tak mazlivou přejelo auto a ta, co zůstala, se začala mazlit víc. Teď jsou jí 3 roky a je velký mazel. Není to ale ani o tom, že by najednou zůstala úplně sama, mám totiž stále 4 - 8 koček.
Janaaa
napsal(a):
U nás by ťukal tuplem.Přijdu z práce, pozdravím kočky "nazdar děti" musím na čtyři a každý dát pusinku a musí se o mě aspoň 3x každá otřít, Mám je rozmazlené, i když kocouři se mazlí o hodně víc, než kočky ale kočka mě doslova miluje ale do klína mi nepůjde.Ale jakmile si někam sednu.lehnu, už jí mám u hlavy, přede a myje mi obličej.Kocour, to je mazlík šílenej, ten u mě spí v klíně a mazlí se stále..někdy se i poperou, kdo si vybojuje místo v posteli u mé hlavy.-)
Myslím, že každá kočka je mazlivá, podle toho, jak si je rozmazlíte
A jaké máte plemeno?