milan78

XXX.XXX.227.76
Dobry den vsem po delší době.Včera jsme byli u vetky s našim kocourem a přišla řeč na krmeni. Ptala se, čím krmíme. Rekl jsem, ze masem a granulema. Ptala se, jestli krmime maso přemražené, nebo čerstvé.Tak jsem řekl, ze když mam čerstvé, tak čerstvé a jinak přemražené.No a dostali jsme sprďáka, ze čerstvé maso v Žádnem Případě! Hrozí prý velice vysoké riziko Toxoplazmozy.Krmit máme pouze přemražené maso. Je to riziko opravdu tak vysoké?Mate někdo zkušenost?Dekuju za odpověď. Milan.
milan78

XXX.XXX.227.76
Osobně si myslím, ze to riziko je mnohem větší u koček, které chodí ven a lovi myši, než u čistě pokojových koček.tam to riziko nakažení toxoplazmozou je mnohem menší, než jakákoli jiná kočičí nemoc. Ale je to jen můj názor.Co myslíte?
Kamarád dával čerstvé maso (určené k lidské spotřebě) a domácí kocour mu z toho chytil nějaké prvoky, celkem těžko se z toho ještě teď dostává- takže my už asi budeme raději přemražovat vždycky. Neradi bychom, aby nám kočičky onemocněli. Taky jsme dávali kombinaci i čerstvé i přemražené, jak to vyšlo a nikdy problém nebyl. I v minulosti jsme dávali čerstvé maso kočkám a nic. Ale kdo ví. Tohle mě celkem vyděsilo.
"Tato infekce se vyskytuje všude na světě a průzkumy ukázaly promořenost jednotlivých populací mezi 7 až 80%. Touto nemocí je nakaženo asi čtyřicet procent lidí a míra infekce je všeobecně vyšší u lidí, kteří často konzumují syrové maso nebo nepasterizované mléko. Pokud žijete s kočkami v jedné domácnosti už delší dobu, je pravděpodobné, že jste se nakazili a vytvořili si imunitu."
viz : http://www.cpzp.cz/clanek/1348-0-Pozor-na-toxoplazmozu.html
Takže já jsem celkem v klidu a musela jsem se kapku smát u závěru článku "nekrmte kočku syrovým masem"..jj, v přírodě si taky tu myš přece upeče...
lavacca
napsal(a):
Krmím jak čerstvé, tak přemražené, ale nejvíc to čerstvé. Chutná jim to více. A nikdy žádný problém.
PS: Toxoplazmózu má dle mého info snad každá kočka v sobě, ne?
A prý třetina lidské populace taky.
http://www.spektrumzdravi.cz/academy/toxoplasmoza.