Kupní smlouva o budoucí kastraci kočky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lilien55

15.11.2015 16:18
Lilien55

XXX.XXX.239.250

Dobrý den přeji,

je soudně vymahatelné to když v kupní smlouvě zanesu dodatek, že do roka musí nový majitel provést na kočce kastraci? Jinak pod pokutou 40 000 kč? Co když se mi do roka nový majitel neozve a nedoloží, že jí udělal stejně tak když si tam zakomponuju větu, že si vyhrazuju právo kotě kdykoliv navštívit a vidět ho jak a kde žije? Dá se pak tato smlouva nějak napadnout a řešit to? Mám kočku s PP a plánujeme koťátka jenže než se definitivně rozhodneme, tak jsem chtěla vyřešit i tuto problematiku. A co když nastane situace, že kotě majiteli umře nebo mu uteče to pak pozbývá platnost té naší smlouvy? Díky moc všem za odpověďi.

15.11.2015 16:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Co když ji vykastruje, ale nechá ji (špatenka) naklonovat ?
Co potom ?

Lilien55

15.11.2015 16:52
Lilien55

XXX.XXX.239.250

rapotacka11 napsal(a):

Co když ji vykastruje, ale nechá ji (špatenka) naklonovat ?
Co potom ?

Tomu nerozumím co tím myslíte? Jak špateka naklonovat?

15.11.2015 17:24
joanne.s

XXX.XXX.38.168

Je vidět, že sem moc nechodíte, a neznáte rapotacku a její způsob komunikace i smyslu pro humor/černý Nevíte, co to znamená, když někdo řekne to je špaténka?

Lilien55

15.11.2015 17:58
Lilien55

XXX.XXX.239.250

joanne.s napsal(a):
Je vidět, že sem moc nechodíte, a neznáte rapotacku a její způsob komunikace i smyslu pro humor/černý Nevíte, co to znamená, když někdo řekne to je špaténka?

No já jsem tu úplně poprvé dneska takže opravdu netuším co co znamená ani dotyčnou uživatelku nevím já jsem jen chtěla vědět zda by tu někdo neporadil s mým dotazem.

15.11.2015 18:07
joanne.s

XXX.XXX.38.168

Podmínku kastrace dát do smlouvy samozřejmě můžete. i pod pohrůžkou smluvní pokuty to lze. Ale jak to pak budete žalovat a prokazovat u soudu, chce se vám? protože jinak se toho těžko dovoláte. Tento dodatek stejně bude fungovat jen na lidi slušné.

Samozřejmě je nesmysl, aby byl majitel kočky povinen vás vítat kdykoliv na návštěvu. A i kdyby, to budete kočku prohlížet, zda je kastrovaná?

jo a smrtí kočky ani majitele kupní smlouva nezaniká. Přechází na dědice, jako každá jiná věc v jeho majetku.

15.11.2015 18:10
joanne.s

XXX.XXX.38.168

Stoprocentní jistotu, že se na kočce prodané na mazla nemnoží, bude mít jen chovatel, který prodá již kastrovanou kočku/kocoura. Ale kastrovat kotě ve třinácti týdnech, udělala byste to? Já jsem proti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2015 18:15

Ideálně skonzultovat návrh smlouvy s právníkem. Ale předpokládám, že smlouvu lze "postavit" i takto. Jen s těmi návštěvami zřejmě "nepochodíte" Já mám v kupní smlouvě zaneseno, že kotě není určeno jako chovné, ale mazlík a že se zavazuji jej nejpozději ve věku 12 měsíců nechat vykastrovat a potvrzení od veta zaslat chovateli. Na PP je přetisk - Bez oprávnění k chovu. Osobní zkušenost, "moje" chovatelka nabízí nadále poradenský servis, tudíž je s majiteli svých koťat v kontaktu.

Lilien55

15.11.2015 18:16
Lilien55

XXX.XXX.239.250

joanne.s napsal(a):
Podmínku kastrace dát do smlouvy samozřejmě můžete. i pod pohrůžkou smluvní pokuty to lze. Ale jak to pak budete žalovat a prokazovat u soudu, chce se vám? protože jinak se toho těžko dovoláte. Tento dodatek stejně bude fungovat jen na lidi slušné.

Samozřejmě je nesmysl, aby byl majitel kočky povinen vás vítat kdykoliv na návštěvu. A i kdyby, to budete kočku prohlížet, zda je kastrovaná?

jo a smrtí kočky ani majitele kupní smlouva nezaniká. Přechází na dědice, jako každá jiná věc v jeho majetku.

Aha takže je to úplně zbytečné si to tam dávat teda spíš jen pro můj klid a s doufáním, že to bude dodrženo. No přeci pokud to novému majiteli dám do smlouvy, že jí musí nechat do roka kastrovat pod pokutou, tak přeci to je prokazatelné u soudu ne? by byl soud a nějaký odborník veterinář by řekl, že je nebo není a kdyby nebyla, tak by se pravda zjistila na místě hned ne?

No což to nějak chápu to co jste napsala s tím přecházením na dědice ale dám blbý příklad. Kotě novému majiteli zakousne jeho pes, ve smlouvě budu mít, že mě musí o všem podstatném informovat takže v lepším případě mi to sám napíše a v tom horším až se jí ozvu, že je rok pryč a že mi nedoložil doklad o kastraci a že mu tím pádem nevydám originál dokladu PP což ale v praxi nic nemění na tom, že je to pak smlouva o ničem pokud by kotě už nežilo a já bych teda asi měla smůlu, že?

Mě jde o to, že jak jsem gůglovala, tak jsem četla různé příběhy jak se lidi na nějakou smlouvu vyprdli a kočka rodí koťata a oni je prodávají a majitelé nic nemůžou což je smutný proto se tu snažím informovat co je reálné a co ne možná to vidim moc jednoduše nebo naopak složitě

Lilien55

15.11.2015 18:17
Lilien55

XXX.XXX.239.250

joanne.s napsal(a):
Stoprocentní jistotu, že se na kočce prodané na mazla nemnoží, bude mít jen chovatel, který prodá již kastrovanou kočku/kocoura. Ale kastrovat kotě ve třinácti týdnech, udělala byste to? Já jsem proti.

Ne neudělala to fakt ne!

Lilien55

15.11.2015 18:19
Lilien55

XXX.XXX.239.250

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ideálně skonzultovat návrh smlouvy s právníkem. Ale předpokládám, že smlouvu lze "postavit" i takto. Jen s těmi návštěvami zřejmě "nepochodíte" Já mám v kupní smlouvě zaneseno, že kotě není určeno jako chovné, ale mazlík a že se zavazuji jej nejpozději ve věku 12 měsíců nechat vykastrovat a potvrzení od veta zaslat chovateli. Na PP je přetisk - Bez oprávnění k chovu. Osobní zkušenost, "moje" chovatelka nabízí nadále poradenský servis, tudíž je s majiteli svých koťat v kontaktu.

Jo já jsem taky koukala na nějaký vzory na netu asi taky sepsaný právníkama proto mě zajímalo ale jakou to má váhu v praxi vlastně protože dneska né každej toto opravdu dodrží jak tak čtu

15.11.2015 18:27
joanne.s

XXX.XXX.38.168

Jinak PP je nedílnou součástí kupovaného kotěte, nikoliv majetkem chovatele, který odchoval. Takže správné je vydat originál PP, jakmile ho má chovatel k dispozici.

15.11.2015 18:27
joanne.s

XXX.XXX.38.168

Samozřejmě pokud je kotě zaplaceno a předáno kupujícímu.

15.11.2015 18:29
joanne.s

XXX.XXX.38.168

Jinak si myslím, že u soudu obstojí pokuta ve výši rozdílu ceny kočky na chov mínus cena kupní, skutečně zaplacená /na mazlíka/ I proto se o to nikdo soudit nechodí. Aspoň co vím.

Lilien55

15.11.2015 18:42
Lilien55

XXX.XXX.239.250

joanne.s napsal(a):
Jinak PP je nedílnou součástí kupovaného kotěte, nikoliv majetkem chovatele, který odchoval. Takže správné je vydat originál PP, jakmile ho má chovatel k dispozici.

Aha vidíš to jsem taky nevěděla děkuju no jo ale proč teda většina majitelů vydává PP až po doložení kastrace kočky? Tím se teda jakoby pro svůj klid hájí?

Lilien55

15.11.2015 18:43
Lilien55

XXX.XXX.239.250

joanne.s napsal(a):
Jinak si myslím, že u soudu obstojí pokuta ve výši rozdílu ceny kočky na chov mínus cena kupní, skutečně zaplacená /na mazlíka/ I proto se o to nikdo soudit nechodí. Aspoň co vím.

No jasný to je pak o ničem + ještě výlohy soudní atd. už chápu. Takže prostě smlouvu si klidně napsat můžu ale musim víceméně jen spoléhat na solidnost nového majitele jinak nemůžu nic teda

15.11.2015 19:07

Zadržování PP chovatelem z jakéhokoliv důvodu je neoprávněné.

Lilien55

15.11.2015 19:28
Lilien55

XXX.XXX.239.250

I když je to podepsané obouma dvouma stranama ve smlouvě a kupující s tím souhlasí?

15.11.2015 19:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Každý máme kočku z jiného důvodu.......

15.11.2015 19:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Lilien55 napsal(a):
I když je to podepsané obouma dvouma stranama ve smlouvě a kupující s tím souhlasí?

Osobo, vy chovat můžete ?
Co smlouva ?

zdenka 012@post.cz

15.11.2015 20:27
zdenka 012@post.cz

XXX.XXX.40.249

Chci se zeptat kocour snedl mys a uz druhy den ji neni dobre co mam delat.

15.11.2015 21:12
koňadra

XXX.XXX.128.31

Lilien55 napsal(a):

Hodně věcí, i když s nimi obě strany souhlasí, se ukáží jako neplatné, neboť nemohou jít za hranu zákona. Doporučuji prostudovat nový občanský zákoník.

15.11.2015 21:18
koňadra

XXX.XXX.128.31

Přesně tak. PP je veřejná listina, dokládá toliko původ zvířete a chovatel nemá právo jej zadržovat z jakéhokoliv důvodu - dokonce ani tehdy ne, když mu majitel zvíře tak úplně nezaplatí (např. ho prodá na splátky).

15.11.2015 22:01
lavacca

XXX.XXX.164.49

Do smlouvy si to dát můžete, ale velká vymahatelnost asi nebude... nejjistější máte dát kotě z domova až kastrované (nikdo netvrdí, že ho musíte prodat ve 13 týdnech, klidně si ho můžete nechat déle a kastrovat až pak). Plus do PP nechat vytisknout "neurčeno k chovu".

Ale nikdo Vám jinak nikdy nezaručí, že si majitelé od kotěte nenechají potomky...

16.11.2015 05:34

Ještě jedna věta ze smlouvy: "Kupující se zavazuje, že pokud chovatel zjistí, že uvedený jedinec je využíván k chovu, doplatí chovateli kupní cenu do výše obvyklé ceny jedince určeného pro chov.".

Lilien55

16.11.2015 08:07
Lilien55

XXX.XXX.239.250

Všem moc děkuju za reakce pořádně to promyslím zda do toho vůbec jít ale je mi jasný, že nemůžu jít za hranice zákona a 100% to teda ošetřit taky nejde. Je pravda, že kontrolovat kotě taky nebudu moci stejně jako když se mi nový majitel neozve do roka, že nechal kočku vykastrovat protože do soudu by nemělo cenu jít nehledě na to, že na to, že jí může před kastrací nakrýt

16.11.2015 12:24
lavacca

XXX.XXX.164.49

Lilien55 napsal(a):
Všem moc děkuju za reakce pořádně to promyslím zda do toho vůbec jít ale je mi jasný, že nemůžu jít za hranice zákona a 100% to teda ošetřit taky nejde. Je pravda, že kontrolovat kotě taky nebudu moci stejně jako když se mi nový majitel neozve do roka, že nechal kočku vykastrovat protože do soudu by nemělo cenu jít nehledě na to, že na to, že jí může před kastrací nakrýt

Právě. Navíc u kočky - holky tu kastraci krom lékařské zprávy nezjistíte. Mají malinké jizvičky, které zarostou brzy srstí a pokud nevíte, že je kočka kastrovaná, nemáte to šanci poznat.

My např. máme ve smlouvě z útulku, když jsme si brali štěndo, že se musíme 1x ročně ohlásit, jak se má, poslat fotky, atd. Jinak že mají právo na neohlášenou návštěvu. Tohle si myslím vymahatelné je.

S doplacením kupní ceny za kotě na chov místo na mazla je to už těžší - pokud by chovali s PP, je to jasně doložitelné. Ale u bez PP? Jak doložíte, že opravdu ta koťata odchovali zrovna od té vaší kočky? Vždy můžou tvrdit, že to dali inzerát známé či měli ještě jednu kočku, apod. kdybyste našla inzerát na koťata podaný jimi. O tom, že dneska už si každý zařídí jiné číslo a mail než ze kterého vám psali o kotě, ani nemluvě. Takže máte mizivou šanci vůbec zjistit, že ta koťata odchovali.

Lilien55

16.11.2015 12:43
Lilien55

XXX.XXX.239.250

lavacca napsal(a):
Právě. Navíc u kočky - holky tu kastraci krom lékařské zprávy nezjistíte. Mají malinké jizvičky, které zarostou brzy srstí a pokud nevíte, že je kočka kastrovaná, nemáte to šanci poznat.

My např. máme ve smlouvě z útulku, když jsme si brali štěndo, že se musíme 1x ročně ohlásit, jak se má, poslat fotky, atd. Jinak že mají právo na neohlášenou návštěvu. Tohle si myslím vymahatelné je.

S doplacením kupní ceny za kotě na chov místo na mazla je to už těžší - pokud by chovali s PP, je to jasně doložitelné. Ale u bez PP? Jak doložíte, že opravdu ta koťata odchovali zrovna od té vaší kočky? Vždy můžou tvrdit, že to dali inzerát známé či měli ještě jednu kočku, apod. kdybyste našla inzerát na koťata podaný jimi. O tom, že dneska už si každý zařídí jiné číslo a mail než ze kterého vám psali o kotě, ani nemluvě. Takže máte mizivou šanci vůbec zjistit, že ta koťata odchovali.

To máte pravdu, že dneska si email založí jakýkoliv a kdekoliv stejně tak číslo no ale ve smlouvě budu mít přeci na ně adresu ne? logicky pokud bych jim nedala PP ale jen kopii nějakou a originál až po doložení kastrace, tak oni by nemohli z té kočky udělat na koťata s PP ne když jím nedám ten originál? Jasně mohli by jí nechat nakrýt a mít od ní koťata do roka než by jí dali vykastrovat ale nemohli by je prodávat jako s PP tedy v tom případě. Neměnilo by to nic na věci, že by kočka byla nakrytá a měla koťata. No a co když mi do roka nepošlou doklad o tom, že byla vykastrovaná? Můžu já je kontaktovat na té adrese co mi uvedou v kupní smlouvě? nebo co když mi řeknou, že jim kotě zakousnul pes a kotě že už není? To jim pak musím věřit?
Jo to asi je to co píšete, jak máte ve smlouvě Vy

16.11.2015 12:44
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Právo na neohlášenou návštěvu obstojí u zvířátka z útulku. Tam je to pochopitelné, protože neplatíte kupní cenu, ale adopční poplatek. A nekupujete ale adoptujete.

U kupní smlouvy podle občanského zákoníku si neumím představit, že by takový dodatek z právního hlediska obstál.

16.11.2015 15:07
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Neuvěřitelný !

Kšefťák mezi milovníky ?

17.11.2015 10:22
lavacca

XXX.XXX.164.49

Lilien55 napsal(a):
To máte pravdu, že dneska si email založí jakýkoliv a kdekoliv stejně tak číslo no ale ve smlouvě budu mít přeci na ně adresu ne? logicky pokud bych jim nedala PP ale jen kopii nějakou a originál až po doložení kastrace, tak oni by nemohli z té kočky udělat na koťata s PP ne když jím nedám ten originál? Jasně mohli by jí nechat nakrýt a mít od ní koťata do roka než by jí dali vykastrovat ale nemohli by je prodávat jako s PP tedy v tom případě. Neměnilo by to nic na věci, že by kočka byla nakrytá a měla koťata. No a co když mi do roka nepošlou doklad o tom, že byla vykastrovaná? Můžu já je kontaktovat na té adrese co mi uvedou v kupní smlouvě? nebo co když mi řeknou, že jim kotě zakousnul pes a kotě že už není? To jim pak musím věřit?
Jo to asi je to co píšete, jak máte ve smlouvě Vy

Tak ono záleží, jakou adresu tam budete mít, že? V OP máte psanou trvalou, ale bydlet můžou klidně i jinde...

Zas nevydat PP je napadnutelné - PP je nedílnou součástí zvířete z chovu s PP. Spíš tam nechat natisknout "neurčen k chovu" - takové kotě pak nikdy nemůže mít koťata s PP, protože by mu na plemenné knize ty PP nevydali. Tam se zasílá PP rodičů, krycí list, apod. (někdy to jde přes klub, apod. záleží na plemeni, co máte) + předpokládám, že mají v databázi, že tomu zvířeti byl PP vydán právě s tiskem "neurčeno do chovu". Ale chovu bez PP nezabráníte. K tomu to PP kočka nepotřebuje...

Ano, můžete je kontaktovat mailem, telefonem či dopisem. Ale když nebudou chtít, tak vám nic nepošlou a vy máte smůlu. Bohužel.

No a co jiného chcete, kdyby kotě zakousl pes (osobně jsem neviděla moc koček s PP chodících ven bez přítomnosti páníka)? Aby vám vyfotili mrtvolku?

Suma sumárum - buď narazíte na slušné lidi, kteří nebudou mít s kontaktem problém a nebo na někoho, kdo s vámi komunikovat nebude chtít (ale klidně kočku vykastruje, atd.) až po podvodníky, kdy vám podepíšou, že budou kastrovat a na kočce budou zvesela chovat. A inzerovat "koťata bez PP po rodičích s PP" (což je v inzerci dost běžné a vzhledem k tomu, že na uchovnění kočky už nemusí být ani ta výstava, tak tak 99% z těchto koček bylo prodáno na mazlíčka s podmínkou kastrace). Pak máte to mizivé procento lidí, co koupili kotě za cenu kotěte na chov a nechtěli se nakonec zabývat papírováním, apod (ale to je fakt malilinká část lidí).

17.11.2015 10:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Suma sumárum - buď narazíte na slušné lidi,
""""""""""""""""""""""""""""""""
- jako jste vy......

18.11.2015 00:31
fikovnice

XXX.XXX.99.69

zdenka 012@post.cz napsal(a):
Chci se zeptat kocour snedl mys a uz druhy den ji neni dobre co mam delat.

No já se ani nedivím, že JÍ není dobře. Ono komu by bylo dobře v trávicím traktu kocoura!

18.11.2015 00:34
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Suma sumárum - buď narazíte na slušné lidi,
""""""""""""""""""""""""""""""""
- jako jste vy......

WeeWee

18.11.2015 14:39
WeeWee

XXX.XXX.121.114

Smlouva nemá smysl, pokud zvíře nemá čip nebo tetovaní, zvíře totiž nejde nijak jinak identifikovat, takže asi tak... Kastraci koťátek dělá u nás v ČR několik doktorů a tím, že se na to specializují, tak to prostě umí, mohu klidně doporučit...

18.11.2015 17:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

19.11.2015 01:34
fikovnice

XXX.XXX.99.69

WeeWee napsal(a):
Smlouva nemá smysl, pokud zvíře nemá čip nebo tetovaní, zvíře totiž nejde nijak jinak identifikovat, takže asi tak... Kastraci koťátek dělá u nás v ČR několik doktorů a tím, že se na to specializují, tak to prostě umí, mohu klidně doporučit...

To by mě celkem i zajímalo, kteří veti jsou za vidinou výdělku kastrovat koťata . Nemůžete sem napsat, o koho jde?

WeeWee

19.11.2015 09:19
WeeWee

XXX.XXX.121.114

V Americe se to dělá přes 20 let, v EU tak 10-15 let a nejsou studie, které by potvrdily, že vznikají zdravotní problémy. Naše koťata jsem také nechala kastrovat a určitě toho nelituji a jinak už to dělat nehodlám, protože lidi se umí úžasně přetvařovat. Je to úžasná redukce zájemců množitelů, normální člověk si to nechá vysvětlit nebo se přijede podívat a když vidí, že koťátka jsou naprosto ok, není co řešit :) Kočičáci byli úplně v pohodě, nesou to lépe než dospělí. Nebudu zveřejňovat vety, když to berete negativně, osobně to mám opak a jsem ráda, že to někdo dobře umí.

19.11.2015 09:49

fikovnice napsal(a):
To by mě celkem i zajímalo, kteří veti jsou za vidinou výdělku kastrovat koťata . Nemůžete sem napsat, o koho jde?

Kastrace koťat už není tak neobvyklá jako dříve. Jako plus bych viděla, že se kotě dá rychleji dohromady a odpadá obava budoucího majitele, že o dorostence pod narkózou přijde (například z důvodu nějaké zdravotní komplikace). Osobně si myslím, že je pro veterináře finančně "zajímavější" vykastrovat dva jedince v čase, který by jinak věnoval kastraci jednoho kotěte. Ale to je jen můj názor. Veterináři jsou buď velmi schopní, schopní a občas se najde někdo, ke komu klient s velkou důvěrou nepřichází... Tak záleží vždy na "nás" jak se zařídíme

19.11.2015 10:42
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

V Emerice se vyznaj.
Už je to poměrně dýl, viděla jsem v TV chs psů.
Nevím už, zda bílé špice, spíš asi samojedy.
Je mi z té "fabriky" zle ještě dnes.
Many, many .

WeeWee

19.11.2015 11:08
WeeWee

XXX.XXX.121.114

Tady v ČR se vyznáme ještě líp, když jsme největší množitelská velmoc EU. A vozí se třeba 50 tisíc štěnat ročně jen do Španělska... V kočičích utulcích je čím dál více koček podobajících se plemeni, takže se očividně kastruje málo, když už i rasu naleznete v útulku...

Přidejte reakci

Přidat smajlík