Jaká jsou pravidla čistokrevného chovu koček?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.11.2015 15:10
koňadra

XXX.XXX.128.31

Napadlo mne toto téma, když jsem četla sousední vlákno o "kupní smlouvě a podmínce kastrace". Nechci zadavatelce kazit téma, tak zakládám vlastní.
Je to už 30 let, co jsem i já byla chovatelka koček s PP, jezdila s nimi po výstavách... Už si to tak nepamatuji, ale zdá se mi, že tenkrát ten chov fungoval nějak jinak. Nechápu ty dnešní snahy prodávat koťata na "mazlíka" s podmínkou (stejně nevymahatelných) kastrací. Pro mne by byl logický princip chovu jako v chovu psů - všechna mláďata, co nemají hned zjevné vady, prodávat jako potencionálně vhodné do chovu. Samozřejmě, že se může ukázat později, že zvíře chovné nebude (u psů třeba chybějící zub, DKK), potom (slušný) chovatel vrací část ceny. Jinak je na každém, aby si rozhodl, jestli kotě/štěně později využije k chovu, nebo to bude jen mazlík, a potom si kotě nechá každý vykastrovat sám. Je také možné, že z kotěte vyroste krásné zvíře a potom je snad škoda, že nemůže zasáhnout do chovu. Také majitel kotěte by třeba časem přehodnotil svoje rozhodnutí mít kotě jen na mazlíka a třeba by se přece jen rád věnoval i chovu. Stalo se mě několikrát (u psů), že lidi si koupili štěně se slevou s nějakou vadou - prý bude jen kamarád. Časem je to ale začalo štvát, zjistili, že by je třeba bavily i výstavy apod., ale s tím jedincem měli prostě smůlu. A taky by mne zajímalo, na základě čeho plemenná kniha koček dává do PP razítko - zvíře nevhodné k chovu? To jako stačí chovateli ukázat prstem? To je pán Bůh, že na malém koťátku pozná jestli bude nebo nebude vhodné do chovu? Pro mne je zvíře nevhodné k chovu to, které má nějakou vadu, která je buď zjevná hned, nebo odhalená na výstavě. Ovšem ani to, že je zvíře "vhodné k chovu" přece nemusí znamenat, že bude někdy v chovu využito, to je jiná věc. A udivuje mne, jak píše lavacca ve vedlejším vlákně, že na uchovnění kočky už nemusí být ani ta výstava?! A co tedy? Také mě jedna známá říkala, že bych vůbec ani neměla šanci koupit kotě s PP bez podmínky kastrace, když nejsem "organizovaný chovatel". Není to nějaká blbost? Já také neprodávám štěňata jen členům klubu! Každý se přece členem nějaké organizace / klubu může stát časem. Když uvidí, že z kotěte roste krásný jedinec a že by třeba byla škoda ho nevyužit k chovu. Prostě tohle nějak nechápu a všechny ty kejkle, co se dnes v chovu koček praktikují, mne zrovna nelákají, abych se vrátila zpět mezi organizované chovatele. Chov koček mě připadá jako neorganizovaná džungle. Vím o chovatelce, jistě organizované, která má několik plemen a prodává čistokrevná koťata s PP, bez PP "čistokrevná" i jejich křížence. A nic se neděje. Jak může vůbec mít jistotu, že se jí to nenakříží zcela nekontrolovatelně (má všechno dohromady, plemena, kočky, kocoury) a jak může mít majitel jejího kotěte jistotu, že rodiče jeho kotěte jsou opravdu ti zapsaní v PP? Možná mě tady někdo vysvětlí pravidla chovu čistokrevných koček dnes?

17.11.2015 16:01
saty

XXX.XXX.209.206

Před nějakou dobou jsem hledala nějaké info k tomu. Přetisk "není určen k chovu" se dává automaticky hlavně u neschválených barev. variant. dá se ale zapsat i na žádost chovatele.
Ano dneska máte podmínku kastrace prakticky v každé smlouvě. Inspirováno útulky kde když si berete nevykastrované zvíře tak se zavazujete ke kastraci. No a když to můžou požadovat útulky tak to už požadují i chovatelé.
Ono koupit kočku určenou na chov je bez členství v chov. klubu dneska těžké.
A ano dnes vám k chovu většiny plemen koček stačí že má kočka PP, výstava není povinná, zdrav. testy nejsou povinné...

Pravda že nevím co je v dnešní době těžší jestli si koupit kočku s PP na mazlíka nebo adoptovat v útulku.. u obojího vás čeká milion podmínek ve smlouvě od hlášení, neohlášených návštěv kastrace až pomalu po revizi elektoinstalace - jestli někde nekouká odhalený kabel a inspekci zahradníka zda nemáte potencionálně nebezpečnou kytku. A to už nerozpitvávám povinost zasítovat okna balkony i světlíky

Já se zas tam moc nedivím že tolik "frčí" chov bez PP protože tam dáte za kočku třeba 2 000 tis (což se mnoho neliší od poplatků některých útulků) a "chovatel" už nechce vědět jestli jste jí vykastrovali čím jí krmíte zda a na co jí očkujete jestli chodí ven nehrozí jí vypadnutí z okna atd.

17.11.2015 16:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Chovnost lze získat na základě posouzení na výstavě koček v souladu s Výstavním řádem. Vždy to musí být výstava pořádaná členským klubem FIFe a podle pravidel FIFe.
3 Zvíře musí být k získání dočasné chovnosti posouzeno ve věku nad 10 měsíců ve třídě otevřené a ohodnoceno známkou Výborná.
3.1 Získaná chovnost zvířete je použitelná až po dosažení věku 12 měsíců.
3.2 Pro kočky (samice) může být chovatelskou komisí povolena výjimka pro nakrytí před dosažením věku 12 měsíců na základě předložení potvrzení veterinárního lékaře, že předčasné krytí je nutné ze zdravotních důvodů. V žádném případě nelze krýt kočku před dosažením věku 10 měsíců.
Atd.

17.11.2015 16:19
imkkii

XXX.XXX.50.1

Chovnost koček ja automatická pokud nemá kočka vady bránící chovu, výstava povinná není.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2015 16:39

Pokud je podezření u některé CHS na praktiky, které nejsou v souladu s chovatelským řádem, je potřeba to nahlásit na ČSCHK.
Úplně to nesouvisí, ale... Jedna známá známé má CHS. Vlastnila jednu kočku a kocoura. V prvním vrhu měli devět koťat. Stalo se však, že kocour nepozorností majitelky utrpěl úraz a nemohl být již dále jako chovný. Dali ho pryč. Pořídili druhého kocoura, s kterým stávající kočka měla dva vrhy po jednom kotěti. Protože jim to bylo málo, pořídili novou kočku a tu původní čeká to, co prvního kocoura. Půjde z domu... Samozřejmě to takto nefunguje všude, ale je to smutné...

Já jen dodám - pro někoho jsou kočky koníčkem a pro někoho právoplatným členem rodiny...

17.11.2015 17:17
koňadra

XXX.XXX.128.31

imkkii napsal(a):
Chovnost koček ja automatická pokud nemá kočka vady bránící chovu, výstava povinná není.

A kdo to posoudí? Chovatel? Ten může tedy chovat třeba i na "zakázané" barvě - když kočku nikdo nevidí. Jasně, pravděpodobně se kočce narodí "zakázané" barvy i povolené barvy, tak ty první prodá bez PP... no, přijde mě to jako naprostá anarchie. Ve skutečnosti si tedy může každý chovat co chce a jak chce?

17.11.2015 17:18
lavacca

XXX.XXX.164.49

Od ledna 2014 právě už ani ta výstava k uchovnění povinná není. Samozřejmě, že vystavovat můžete a pro začátečníky je to dle mého ideální chvíle, kde si věří, jak kvalitní zvíře mají doma. Ale kdo nechce, nemusí toto absolvovat.

Co se týče prodeje koček na chov - je spoustu CHS, které na chov prodají jen 1-2 koťata z vrhu nebo taky žádné (což mě pak vede k otázce, k čemu pak přivedli vrh na svět, když to zlepšení chovu či zachování linie tedy není?). Zrovna dneska jsem četla na webu jedné CHS, že do chovu prodávají pouze kočky. Kocoury pouze na mazlíčky / mazlíčky - výstaváky. A to dělá hodně CHS, zvlášť dovezou-li si kocoura z ciziny (někteří to mají ve smlouvě při koupi kocoura, že ho použijí jen pro krytí koček ve své CHS a všichni kocourci po něm narození musí jít na kastraci). V podstatě takový malý monopol s krevními liniemi...

A máte pravdu, že většina chovatelů má asi věštící koule, protože kolikrát i z ošklivého káčátka vyroste nádherná labuť a nadějné zvíře zas tak skvěle v dospělosti nevypadá.

Faktem taky je to, že na mazlíčka se prodávají koťata za 1/3-1/2 ceny kočky na chov. A na mazla se prodá - dle mýho tak 80-90% narozených koťat? A ano, chce-li někdo chovat, musí být členem základní organizace, což je dle mého ta podmínka pro prodej koček do chovu, o které jste slyšela.

17.11.2015 17:24
koňadra

XXX.XXX.128.31

rapotacka11 napsal(a):
Chovnost lze získat na základě posouzení na výstavě koček v souladu s Výstavním řádem. Vždy to musí být výstava pořádaná členským klubem FIFe a podle pravidel FIFe.
3 Zvíře musí být k získání dočasné chovnosti posouzeno ve věku nad 10 měsíců ve třídě otevřené a ohodnoceno známkou Výborná.
3.1 Získaná chovnost zvířete je použitelná až po dosažení věku 12 měsíců.
3.2 Pro kočky (samice) může být chovatelskou komisí povolena výjimka pro nakrytí před dosažením věku 12 měsíců na základě předložení potvrzení veterinárního lékaře, že předčasné krytí je nutné ze zdravotních důvodů. V žádném případě nelze krýt kočku před dosažením věku 10 měsíců.
Atd.

Tomuhle bych rozuměla, tak nějak to bylo před těmi 30 lety, byla jsem členkou nějaké místní organizace chovatelů pod FIFe. Dnes ale asi neexistuje jen FIFe a ta benevolentnější pravidla zřejmě platí u těch jiných organizací?

17.11.2015 17:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Teď jsem našla např.
http://nchk.wgz.cz/rubriky/zajmove-kluby/klub-chovatelu-ragdollu-middle

http://nchk.wgz.cz/rubriky/zajmove-kluby/klub-chovatelu-sibirskych-kocek

Asi tak ?

To možná nefunguje.
Jsou tam stará data....takže asi nic...

17.11.2015 17:51
imkkii

XXX.XXX.50.1

koňadra napsal(a):
A kdo to posoudí? Chovatel? Ten může tedy chovat třeba i na "zakázané" barvě - když kočku nikdo nevidí. Jasně, pravděpodobně se kočce narodí "zakázané" barvy i povolené barvy, tak ty první prodá bez PP... no, přijde mě to jako naprostá anarchie. Ve skutečnosti si tedy může každý chovat co chce a jak chce?

Tak pokud se bavíme o chovu tak solidní chovatel žádný takovýhle věci dělat nebude a množce je to jedno ta ani nepotřebuje PP, každopádně k uchovnění výstava povinná není.

17.11.2015 17:52

koňadra napsal(a):

Dle chovatelského řádu musí chovatel všechna koťata z vrhu nechat zaregistrovat do plemenné knihy, tudíž všechna koťata dostávají PP. U koček to jinak nejde.

17.11.2015 17:52
imkkii

XXX.XXX.50.1

Tahle pravidla /absence výstav k uchovnění/ platí i u FIFE.

17.11.2015 17:57
koňadra

XXX.XXX.128.31

Lavacco - jak píšete, že na mazla jde třeba až 80 % koťat, tak ten pocit mám taky. Ale není to alarmující?! Proč teda ti chovatelé kočky chovají, když mají většinu z vrhu "odpad"? Ano, tak hnusně se zcela běžně říká méně povedeným štěňatům a já to nechápu v nějakém hanlivém podtextu. I ten "odpad" může být dobrým kamarádem, dobrým pracovním psem, ale ten jedinec prostě nebude přinášet něco dobrého pro chov plemene. Každý chovatel (tedy u psů určitě) má ale snahu, aby alespoň 80 % jedinců bylo když ne špičkových, tak alespoň výborných. U koček to je asi jinak.

A to, že někteří chovatelé prostě neprodají nevykastrované kocoury, aby si nedělali konkurenci, to mě přijde rovnou zvrácené. To prostě u psů se nestane. Každý jedinec, který na to má svojí kvalitou, má právo a možnost být chovným (když si o to majitel stojí, a majitelé fen si je budou žádat, samozřejmě) a i toto je jeden s aspektů, který posunuje chov dopředu. Ale jak se posune chov koček, když vlastně kryje stále ten samý omezený okruh kocourů?

Proč si nemůže koupit kočku s PP někdo, kdo není členem organizace, to stále nechápu! Přece ten člověk se může až časem rozhodnout, že se členem stane (když třeba časem uvidí, že kočka je pěkná a že by chtěl na ní chovat). A nebo nestane, protože kočka třeba nevyroste v takovou krasavici jako si představoval, a kočku pak třeba i nechá vykastrovat (už jenom proto, že nevykastrovaná kočka / kocour s sebou nesou v bytě problémy). Konec konců, každý někdy nějak začínal, a to mám nejprve vlézt do nějaké organizace a ještě si třeba prvně koupit kočku "na mazlíka", abych nějakého chovatele přesvědčila, že jsem "hodna" jeho kotěte na chov?

Taky dávat do PP razítko "nevhodný k chovu" mě přijde zbytečné. Když je kočka vykastrovaná, tak se na ní stejně chovat nedá a když má určitou vadu, tak prostě nemůže být chovná, protože jí chovnost nikdo na výstavě nedá. U psů je to tak, že když štěně má vadu, pro kterou nebude moct být chovné, tak to uvedu do kupní smlouvy, je to zároveň jako zdůvodnění snížené ceny. Nemám potřebu posílat PP na plemennou knihu, aby tam dali jakési razítko "nevhodné k chovu". Každý, kdo si takové zvíře koupí, s tím přece automaticky počítá a ani na žádnou výstavu (bonitaci) neleze, protože ví, že jsou to jen vyhozené peníze. A bez výstavy (bonitace) prostě ten jedinec chovný není. Ale když u koček někdy musí být (jak píše rapotacka) a někdy nemusí být výstava (jak píše lavacca) - čert, aby se v tom vyznal.

Nevím, prostě stále mám pocit, že chovatelé koček jedou i tak trochu na hraně zákona, protože některá jejich omezení a podmínky pro prodej koťat by se daly vykládat i jako omezování osobní svobody člověka.

17.11.2015 18:02

Koňadra: kotě s PP si může koupit kdokoliv, aniž by byl členem organizace a pokud se rozhodne věnovat výstavám nebo chovu, teprve poté se registruje.

Chovatelství psů a chovatelství koček je odlišné. Jak vznikalo, tak dostávalo svou podobu. Žádné proč, neexistuje. Prostě to tak je ;-).

17.11.2015 18:12
koňadra

XXX.XXX.128.31

imkkii napsal(a):
Tak pokud se bavíme o chovu tak solidní chovatel žádný takovýhle věci dělat nebude a množce je to jedno ta ani nepotřebuje PP, každopádně k uchovnění výstava povinná není.

O solidnosti chovatelů postupně rok od roku ztrácím iluze. Dnes jsou jedinou hodnotou peníze. Bohužel. Nechci se nikoho dotknout, pár slušných a poctivých chovatelů samozřejmě znám, ale také vím, že když se v nějakém klubu zmírnily podmínky pro chovnost, hned se našla spousta chovatelů, kteří se tomu přizpůsobili. Třeba proč by dávali peníze za druhou výstavu, když stačí jedna? A nechat na chovatelích rozhodnutí, na jakých zvířatech chovat, tak to je - podle mne cesta do pekel. Plno lidí uvažuje takto: koupím drahé štěně/kotě,2 roky jej krmím a teď na něm nemám chovat "jen" proto, že má pár nežádoucích bílých chlupů? Že v některé další generaci z těch pár chlupů budou bílé znaky, nebo plotny už neřeší.

17.11.2015 18:40
imkkii

XXX.XXX.50.1

koňadra napsal(a):
O solidnosti chovatelů postupně rok od roku ztrácím iluze. Dnes jsou jedinou hodnotou peníze. Bohužel. Nechci se nikoho dotknout, pár slušných a poctivých chovatelů samozřejmě znám, ale také vím, že když se v nějakém klubu zmírnily podmínky pro chovnost, hned se našla spousta chovatelů, kteří se tomu přizpůsobili. Třeba proč by dávali peníze za druhou výstavu, když stačí jedna? A nechat na chovatelích rozhodnutí, na jakých zvířatech chovat, tak to je - podle mne cesta do pekel. Plno lidí uvažuje takto: koupím drahé štěně/kotě,2 roky jej krmím a teď na něm nemám chovat "jen" proto, že má pár nežádoucích bílých chlupů? Že v některé další generaci z těch pár chlupů budou bílé znaky, nebo plotny už neřeší.

To je pravda, najde se samozřejmě vždy nějaký vykuk, ale nutnost uchovnění na výstavě tomu nezabrání - pokud na výstavě neprojde bude sekat bpp.

17.11.2015 19:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Koňadra: kotě s PP si může koupit kdokoliv, aniž by byl členem organizace a pokud se rozhodne věnovat výstavám nebo chovu, teprve poté se registruje.

Chovatelství psů a chovatelství koček je odlišné. Jak vznikalo, tak dostávalo svou podobu. Žádné proč, neexistuje. Prostě to tak je ;-).

Ještě reaguji na zrušení povinnosti výstavy k uchovnění jedince, dle mého názoru je to "krok zpět". Mimo jiné se účastník setkal s jinými chovateli, získal cenné informací a lépe si osvojil standard svého plemene...

17.11.2015 20:51
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě reaguji na zrušení povinnosti výstavy k uchovnění jedince, dle mého názoru je to "krok zpět". Mimo jiné se účastník setkal s jinými chovateli, získal cenné informací a lépe si osvojil standard svého plemene...

Ano, taky mi to tak přijde. U psů je povinná bonitace a u koček nic? Kam to plemeno povede? Spoléhat jen na chovatele, že na 3 měsíčním kotěti poznají kvalitu je dle mého nesmysl. Pak se kočce špatně vybarví oko či místo kulaté hlavy bude mít špičatější a už by do chovu nebyla vhodná, ale dík absenci povinné výstavy se na tomto jedinci bude chovat. A kam to plemeno posune? Nikam... naopak...

Na druhou stranu je fakt, že u psů se dá to nenakrytí krásně uhlídat, u koček těžko - buď je jen doma /a tak je kočka vystavena opakovaným říjím, které ji vysilují a kocour většinou začne značkovat či min. chodí a volá kočky/ nebo pokud by mohli i ven, tak se pustí s venkovními kočkami... a tak stejně dost majitelů koček kastruje už pro klidné soužití s kočkou/kocourem.

WeeWee

18.11.2015 16:46
WeeWee

XXX.XXX.121.114

Nechápu proč by se "nutně" měla z každého vrhu prodat nějaká koťata na chov, komu by šla? Kdo by je koupil? To by pak každý chovatel musel mít doma 50 koček, protože by každej musel nějaké to chovné zvíře od jiného chovatele koupit, aby byla uspokojena vaše myšlenka... To že jde kotě na mazla, jestě neznamená že není typové či na výstavy. Lidi chtějí parťátky, ne chovat, většinou. A je lepší ať to dělá "pár" lidí, co tomu rozumí, než všichni. Protože kdyby každej mohl mít od svého zvířete mládě, protože prostě vše může do chovu, tak by ten typ daného plemena hodně rychle utekl kamsi... Když chci od někoho nějakou zajímavou krev, tak se poptám a řekla bych, že bude ve většině případů vyhověno... Přiznávám, že to že byli zrušeny nutné vystavy mě štve, protože člověk pak ani neví, jak pořádně vypadá typ, protože chovatel Vám může nakecat co chce... Co se týče kastrací, u koček jsou celkem veliké zdravotní problémy pokud pravidelně neplodí, nemluvě o tom, že když mrouská, tak neustále řve, pochcává byt a když už toho má dost, tak se přizabije při útěku ve ventaličce... hodl pudy...

WeeWee

18.11.2015 17:03
WeeWee

XXX.XXX.121.114

Ještě ke kocourům... cca 85% kocourů značkuje, je to šílený smrad, jsou agresivnější, nesnesou jiného nekastrovaného kocoura, jsou hubení - nežerou, většinou i vypelichaní a nervní, kocour nemyslí na nic jinýho, je prostě mimo. Tohle doma normální člověk nechce, proto se kastruje i ve 3 měsících, aby ten kocour to ani nezažil a byl vklidu. A nebo kolikrát noví majitelé škemrají u veta, aby ho v půl roce vykastroval, bohužel většina veterinářů si stále myslí, že kocour musí mít v době kastrace cca rok, což je pro zvíře i majitele peklo. Chovatelé to řeší tak, že mají spešl omyvatelnou místnost pro kocoura, kde kocour většinou má i nějakého kastrovaného kamaráda/kamarádku, aby nebyl sám. Existují i přípravky, které mírní značkování a nebo značkování tolik nesmrdí a celkově nevhodné chování to může zmírnit. Další možností je zkusit sehnat kocoura z tech 15%, kterej neznačkuje a je víc v klidu. Chovatelé si kocoury nepůjčují, protože je mezi kočkami dost nebezpečných a smrtelných nemocí, například FIV a FeLV. Sranda typu plísně, chlamydie, většinou kočky nezabije, ale komplet zrujnuje vaši peněženku. Chov psů je v tehlech věcech prostě jednoduší...

18.11.2015 17:09
joanne.s

XXX.XXX.58.201

Můj kocour byl kastrovaný, když měl bez pár dnů rok. Nesmrděl, neznačkoval, jen byl poslední měsíc otravný, hlavně v noci mňaučel, abych ho pustila ven za kočkama. Ale do jedenáctého měsíce to bylo vše plus mínus v klidu. podotýkám, kocoura mám v malém bytě bez přístupu ven.

WeeWee

18.11.2015 17:14
WeeWee

XXX.XXX.121.114

Tak to máte stěští :) tyhle věci jsou idividuální, rozdíly jsou i u plemen, ale je pravda, že poslední dobou se opravdu hodně objevuje to mrouskání u obou pohlaví klidně v 6 měsících, zejména u obyč koček a "hubených" plemen např. siamky, orientálky, sphynx. Britky, ragdollové, main coon, ti dospívají později, většinou...

19.11.2015 01:40
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Můj kocour byl kastrovaný, když měl bez pár dnů rok. Nesmrděl, neznačkoval, jen byl poslední měsíc otravný, hlavně v noci mňaučel, abych ho pustila ven za kočkama. Ale do jedenáctého měsíce to bylo vše plus mínus v klidu. podotýkám, kocoura mám v malém bytě bez přístupu ven.

Já přesně totéž, s tím rozdílem, že takto vydržel do kastrace až do věku jednoho roku a pár měsíců. Jediné dva problémy byly - čpění moči a po nocích volával kočky (ale žádná hrůza to nebyla).

19.11.2015 22:41
saty

XXX.XXX.134.217

fikovnice napsal(a):
Já přesně totéž, s tím rozdílem, že takto vydržel do kastrace až do věku jednoho roku a pár měsíců. Jediné dva problémy byly - čpění moči a po nocích volával kočky (ale žádná hrůza to nebyla).

Já Teda kocoura musela nechat vykastrovat v 7 měsících čpěni moči ani volání nebylo tak strašlive ale zije se stejne starými kockami tak šlo o bezpečnost ale půlnoc kočička bude Mít za pár dni (8) rok a měsíc a kastrovana ještě není nebyl důvod nemrouska nechodí ven a az mrouskat začne vezmu si špunty do uši a objednám kastraci

Přidejte reakci

Přidat smajlík