Kocour a problémy s dýcháním

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

karší

20.11.2015 18:38
karší

XXX.XXX.11.110

Dobrý den, prosím chovatele koček o názor. Asi 14 dní má náš půl roční venkovní kocour zdravotní problémy. Začalo to apatií, nechutenstvím, krvácení z dásní... Přesto, že je očkovaný zřemě tedy kaliciviróza, vet nasedila ATB, které bral přes týden. V té době jsme měli kocoura doma, protože to s ním vypadalo opravdu zle. První den po vypuštění ven, ale začal mít problémy s dýcháním. Neslyším pískání, ani nekašle, ale těžce dýchá, teplotu nemá. Byly jsme zase u VET a bere další léky. Ale už bychom jej nechtěli brát domů. Momentálně u nás ale prší a teploty kolem 5 stupňů. Má možnost být na zastřešeném dvorku, plus mají kočky svůj přístřešek na zahradě, ve kterém mají zateplenou boudu. Bude mu to podle vašeho názoru stačit nebo nás nemine zase ho vzít domů? Děkuji předem za odpovědi, jsem z celé situace už zoufalá.

20.11.2015 18:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.17

Nestačí.
Do tepla.

20.11.2015 18:51
joanne.s

XXX.XXX.42.223

Rozhodně domů do tepla!

Doufám, že už ho tam máte.

p.s. nevím jak u vás - ale v Olomouci momentálně prší, je nepříjemný nečas a jsou 3 stupně..

karší

20.11.2015 19:18
karší

XXX.XXX.11.110

Děkuji za odpověď. Doufala jsem samozřejmě, že npíšete, že to venku zvládne... Máme doma dvouleté dítěm, já jsem těhotná a veterinářka mě upozorňovala, že nemocná kočka může vylučovat toxoplazmy. Nevíte, jestli to platí i v případě, že bral ten týden ATB? Nebyla by toxoplazmoza "přeléčená"?

20.11.2015 19:20
joanne.s

XXX.XXX.42.223

Nedávejte mu hubičky, po hlazení si myjte ruce, a záchodek ať mu čistí někdo jiný. A bude to dobré.

20.11.2015 19:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.17

Karší
Nebyla.

To si rozhodněte sama.

U nás (dcera) = těhotenství při kočkách.
Při zachování normální hygieny, by nic nemělo hrozit.
Myslím, že jsem četla, že je nebezpečí pro plod,
na začátku těhotenství.
Třeba poradí Bodlinka.

20.11.2015 19:23
joanne.s

XXX.XXX.42.223

Pro nákazu od koček tedy platí:
1) člověk, který už někdy s toxoplazmózou přišel do styku získává odolnost stejně jako kočka, a nemůže se tedy již podruhé nakazit,
2) pravděpodobnost nakažení člověka od kočky je velmi malá - kočka může vylučovat oocysty trusem v případě nakažení pouze 2-3 týdny, nakazit se může konzumací nepřemraženého syrového masa či lovením drobných hlodavců, ptáků, apod.
3) nakazit se můžeme pouze z trusu kočky. Při čištění kočičího WC je tedy vhodné používat rukavice, navíc trus začíná být nakažlivý až druhý den - pokud ho odstraňujeme denně tak nebezpečí nehrozí,
4) kočka chovaná v bytě krmená vhodnou stravou se nemůže nakazit,
5) je třeba pamatovat na schopnost dlouhého přežívání zárodků (přes 1 rok) v půdě záhonů a pískovišť, kam kočky kálejí a možnost nakažení znečištěnýma rukama při práci na zahrádce bez rukavic.
více na http://nemoci.doktorka.cz/toxoplazmoza/.

karší

20.11.2015 19:49
karší

XXX.XXX.11.110

Kdybychom neměli dvouleté dítě doma, bylo by dodržování hygieny pochopitelně mnohem snažší, ale takhle mám obavy. Ten týden, co byl doma, byl pro mě dost náročný. Mám taky strach z toho, že kocourek bude po tak dlouhé době doma schoulostivělý. Budeme ho potom moct zase vypustit ven?

20.11.2015 19:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.17

Je to jen na Vás.
Není možnost nějaké izolace doma ?
Sama to musíte vyřešit...

20.11.2015 22:11
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Karší
Nebyla.

To si rozhodněte sama.

U nás (dcera) = těhotenství při kočkách.
Při zachování normální hygieny, by nic nemělo hrozit.
Myslím, že jsem četla, že je nebezpečí pro plod,
na začátku těhotenství.
Třeba poradí Bodlinka.

On je všeobecně první trimestr nejrizikovější stran teratogenů a následných vrozených vývojových vad. Ale pobavila mě manželka bratrance. Když byla těhotná s druhým synem a přijeli na návštěvu k bratrancovým rodičům, kde je koček snad 6, a druhý bratranec jednu donesl v náručí jen tak z hecu dovnitř (jsou venkovní), tak ta těhotná se odmítla celý víkend u nich stravovat! Nesnáším tady ty "hypersterilní" lidi! Promoření toxoplazmou v populaci je obecně vysoké. A mám zkušenost, že dítě, které venku slízne kdeco (sáhne rukou na něco, pak šup s rukou do pusy), má imunitu rozhodně lepší než ty "sterilně" vychovávané děti.
Na místě zadavatelky bych prostě jen byla obezřetnější, navíc dalším zdrojem tohoto parazita je syrové maso a k nákaze někdy dojde třeba použitím nože, kterým se předtím krájelo syrové maso. Velké procento lidí se toxoplazmou nakazilo, ale asymptomaticky - bezpříznakově - a vlastně se to třeba ani nikdy nedozví, není-li cíleně udělán test na toxoplazmu, resp. protilátky.
A jak psala "Joanne" - vyhýbat se čištění záchodku. Ale kocoura bych samozřejmě vzala domů, venku je hnusně - z Brna hlásím silné už mnoho hodin trvající pršení, a jen tak OT doplňuji, že jsem jela kolem řetězové autonehody - snad 5 nabouraných aut - takže asi to i pořádně klouže .

21.11.2015 01:57
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Pro nákazu od koček tedy platí:
1) člověk, který už někdy s toxoplazmózou přišel do styku získává odolnost stejně jako kočka, a nemůže se tedy již podruhé nakazit,
2) pravděpodobnost nakažení člověka od kočky je velmi malá - kočka může vylučovat oocysty trusem v případě nakažení pouze 2-3 týdny, nakazit se může konzumací nepřemraženého syrového masa či lovením drobných hlodavců, ptáků, apod.
3) nakazit se můžeme pouze z trusu kočky. Při čištění kočičího WC je tedy vhodné používat rukavice, navíc trus začíná být nakažlivý až druhý den - pokud ho odstraňujeme denně tak nebezpečí nehrozí,
4) kočka chovaná v bytě krmená vhodnou stravou se nemůže nakazit,
5) je třeba pamatovat na schopnost dlouhého přežívání zárodků (přes 1 rok) v půdě záhonů a pískovišť, kam kočky kálejí a možnost nakažení znečištěnýma rukama při práci na zahrádce bez rukavic.
více na http://nemoci.doktorka.cz/toxoplazmoza/.

"je třeba pamatovat na schopnost dlouhého přežívání zárodků (přes 1 rok) v půdě záhonů a pískovišť, kam kočky kálejí a možnost nakažení znečištěnýma rukama při práci na zahrádce bez rukavic."

Jj, to jsem chtěla do toho svého příspěvku také napsat a zapomněla jsem. Opravdu nebezpečnější je přehrabování se holýma rukama třeba v záhonech, kde byla přetím kočka kadit než hlazení domácí kočky a pobyt s ní doma.

21.11.2015 21:02
lavacca

XXX.XXX.164.49

Určitě bych vzala kocoura domů, aby byl v teple a léčil se tak, jak má. Nemáte možnost ho oddělit do jedné místnosti, pokud nechce, aby chodil po celém domě?

Někde jsem četla, že je nejlepší, když má matka styk s kočkou (mazlení, atd.) už před otěhotněním. Tak si vytvoří přirozeně protilátky a pak už nic mimču nehrozí. Takže já bych se toho tak nebála...

Přidejte reakci

Přidat smajlík