Ahoj,
jak nejlépe vzít kočku venkovní domů?
Mám doma jednu starousedlici, asi 9 letou, a venku (vnizroblok městských domů) další dvě tulačky, které krmíme se sousedkou.
První je krátkosrstá, je tu 2. rok, přišla už kastrovaná (na to přišel až vet, když ji měl uspanou na stole, jinak to nebyli poznat). Problém je, že silnější značkuje, což mě u kočky, kastrovat k tomu, hodně překvapilo. Tu mi tedy nikdy nenapadlo brát domů. Žije tedy venku, má boudu z polystyrenu, nějaké textilie tam, co vyměňuje mě, a zdá se spokojená.
Od letošního jara je tu další slečna, dlouhosrstá mourovatka. Přišla hubená a bázlivá, ale s barevnou se snesly, tak dostala svou misku ;).
Už se nechám i hladit a vzít.
Ale v boudě, kterou dostala svou, se jí nelíbí, neleze tam, je někde v křoví, nebo pod auty :(
A ty její chlupy! Potřebuje minimálně vyčesat, začíná jí plasnatět bříško. A vůbec vypadá, že venku to pro ni není. Je to tedy obyčejná kočka, je drobná, žádná peršanka, ale chlupy po nějaké takové má.
Tak co teď?
Co na novou známost řekne naše pani domácí? Byla zvyklá na soužití se psy, ale asi 4 roky je jediným zvířetem v bytě.
A jak ošetřit tu venkovní chlupatku, než si ji vezme eventuelně domů?
A jsou třeba 2 toalety?
No...babo rad!
Díky za názory.
První, co bych udělala, bych dala číče po odchycení spot on Stronghold ( k dostání u veterináře). Zničilo by to případné blechy, ušní svrab, atd. - to, abyste nenakazili domácí kočku a aby se toho případně ta venkovní konečně zbavila.
Doporučuji nové číče pro začátek vyhradit jeden pokoj - dát ji tam jídlo, wc, pelíšek. A pomalu pak seznamovat se stávajícíc číčou. Je jasné, že nadšená z ní nebude. Někde stačí týden, jinde týdny či měsíce než se kočky snesou, takže případně hnedka nepropadejte panice, že se nemilují.
A ano, nové číče pořiďte své vlastní wc. Většinou se doporučeje dokonce počet koček + 1 toaleta navíc, tj. u vás by to byly 2+1, ale měly by stačit i jen ty 2.