Dobrý den, chci si pořídit Mainskou mývalí a rozhoduji se mezi kocourem a kočičkou. Někteří chovatele tvrdí, že kočky jsou podstatne menší a když včas kocoura vykastruju nebude mi značkovat. Bude to jediný kocour v domácnosti, kočky nemam, jen psa a fenu, pes je navíc v domě jen občas. Jaky je na to Váš názor, Vaše zkušenosti? Fakt nebude znackovat když ho včas vykastruju? A ještě jedna z chovatelek mi řekla, že její kocour chovný neznačkuje, a že se to dedi, ale nevím, jestli tomu věřit nebo ne...přijde mi to divné...Díky moc za názory a zkušenosti.
australáček
napsal(a):
Dobrý den, chci si pořídit Mainskou mývalí a rozhoduji se mezi kocourem a kočičkou. Někteří chovatele tvrdí, že kočky jsou podstatne menší a když včas kocoura vykastruju nebude mi značkovat. Bude to jediný kocour v domácnosti, kočky nemam, jen psa a fenu, pes je navíc v domě jen občas. Jaky je na to Váš názor, Vaše zkušenosti? Fakt nebude znackovat když ho včas vykastruju? A ještě jedna z chovatelek mi řekla, že její kocour chovný neznačkuje, a že se to dedi, ale nevím, jestli tomu věřit nebo ne...přijde mi to divné...Díky moc za názory a zkušenosti.
Z mnoha zkušeností chovatelů (a vlastně i z mojí zkušenosti) bych Vám doporučovala pořídit hned dvě koťata - no a můžete bráchu se ségrou a máte po starosti jaké vybrat pohlaví.
Včas vykastrovat ?
Obecně se ví, že se má zvíře nechat celkově dovyvinout.
(hlavně "močové potrubí", jinak může dojít k velkým,
bolestivým problémům, končí to smrtí, nebo životem
na dietě).
Kastruje se co nejdéle to jde.
U nás kolem 11- 12 měs, prvního kocoura na 17 měs.
Existují koti, kteří neznačkují.
Jeden takový k nám přišel, pak, po roce zase zmizel...
Dobrý den, děkuji za reakce.2 koťata určitě ne a to z toho důvodu, že když se něco stane, veterina stoji dost pokud člověk chce zvíře zachránit a další s úvod, život někdy přichystá takové podpásovky, kdy se musi se zvířátkem rozloučit a proto vždy pořizuji zvířata a jejich počet která vím, že když by došlo na nejhorší rodina se postará. Jsem člověk, co radši má min zvířat a dopřeje jim to nejkvalitnější krmivo a péči a lásku než člověk co má X zvířat krmi je hnusama typu zbytků nebo marketovych granulí, pomazli je jen chvilku, protože má jich hodně a když přijde problém nechá je buď trpět anebo s nimi švihne o zem v tom lepším případě je ochoten zaplatit uspávacku....
australáček
napsal(a):
Ano, největší rozdíl máte ve velikosti. Kocouři jsou prostě větší. Pak je to o povaze jednotlivého kotěte.
Jinak taky doporučuji pořízení 2 koťat, krásně si vyhrají (klidně můžete pořídit MOC a k tomu si vzít kotě z útulku, chápu, že ono je to finančně rozdíl, zda kupovat 1 nebo 2 koťata).
Kocour většinou značkuje po dospění - a to nelze přehlédnout, protože moč začne být cítit "kocouřinou". Pokud se kastruje záhy po zjištění většího zápachu z wc, ke kznačkování nedojde vůbec či kocour dík vyplavení hormonů přestane. Jinak ano, někteří chovní kocouři neznačkují, nicméně to je ve většině případů, když k sobě mají kočky. Pokud je chovný kocour v bytě jediná kočka, tak většinou značkuje (snaží se tak přilákat kočky - holky).
Suma sumárum je jedno, zda zvolíte kočku či kocoura, vybírejte nejvíc srdcem - většinou je to s kočkami láska na 1.pohled a zda je to kočka či kocour člověk neřeší.
lavacca
napsal(a):
Ano, největší rozdíl máte ve velikosti. Kocouři jsou prostě větší. Pak je to o povaze jednotlivého kotěte.
Jinak taky doporučuji pořízení 2 koťat, krásně si vyhrají (klidně můžete pořídit MOC a k tomu si vzít kotě z útulku, chápu, že ono je to finančně rozdíl, zda kupovat 1 nebo 2 koťata).
Kocour většinou značkuje po dospění - a to nelze přehlédnout, protože moč začne být cítit "kocouřinou". Pokud se kastruje záhy po zjištění většího zápachu z wc, ke kznačkování nedojde vůbec či kocour dík vyplavení hormonů přestane. Jinak ano, někteří chovní kocouři neznačkují, nicméně to je ve většině případů, když k sobě mají kočky. Pokud je chovný kocour v bytě jediná kočka, tak většinou značkuje (snaží se tak přilákat kočky - holky).
Suma sumárum je jedno, zda zvolíte kočku či kocoura, vybírejte nejvíc srdcem - většinou je to s kočkami láska na 1.pohled a zda je to kočka či kocour člověk neřeší.
Nejde o pořízovaci cenu, ale jak jsem psala vyše, když se něco stane veterina klidně může jít do desetitisíců ( čerstva zkušenost s otravenym kocourem a psem bohužel ani jeden neprezil ) a taky kupuju kvalitní krmivo a maso vyslovene od farmáře, a krmit 4 střední psy 1 malého psa a budouciho kotěte dá měsíčně zabrat a hlavně když by se stalo, že se o me miláčky bude muset starat někdo jiný vím, že tento počet udam u rodiny a nebudou stresovani tím, že budou muset k cizím lidem.
australáček
napsal(a):
A co se týče kastrace většina chovatelů ( myšleno chovatele s pp) prodávají koťata už kastrované, tato právě jako jedna z mála ne, protože prý pak koťata ne dorostou, že se vývoj podtrhne...Taky jsem myslela, že včas je u mainek až ták kolem roku, vím, že později dospívají...
Tak to ať si paní chovatelka přečte pár studií na toto téma. V USA se běžně kastrují koťata ve věku 12-16.týdnů, tj. aby odcházela do nových rodin již kastrovaná a všechna normálně vyrostou.
Mám doma kočku, která byla kastrovaná v 6 měsísích, to samé kocoura kastrovaného v 7,5 měsících a oba krásně dorostli. Kočička je dokonce již mohutnější než její matka (a to má teprve 2 roky).
australáček
napsal(a):
Nejde o pořízovaci cenu, ale jak jsem psala vyše, když se něco stane veterina klidně může jít do desetitisíců ( čerstva zkušenost s otravenym kocourem a psem bohužel ani jeden neprezil ) a taky kupuju kvalitní krmivo a maso vyslovene od farmáře, a krmit 4 střední psy 1 malého psa a budouciho kotěte dá měsíčně zabrat a hlavně když by se stalo, že se o me miláčky bude muset starat někdo jiný vím, že tento počet udam u rodiny a nebudou stresovani tím, že budou muset k cizím lidem.
Ano, vím, jak je to finančně náročné život více zvířat kvalitně, ale ona toho taková číča zas tolik měsíčně neprojí (MOC je velká, ta bude jít za 2, ale taková "obyčejná" evropská, která je menší, ta toho tolika nespucne.).
A veterina? No, pro tento případ doporučuji mít vždy připravenou obálku. Nicméně že by se stávalo zas těch malérů za život tolik...
Psa a kocoura je mi líto. Někdo ze sousedů? nebo co?
lavacca
napsal(a):
Ano, vím, jak je to finančně náročné život více zvířat kvalitně, ale ona toho taková číča zas tolik měsíčně neprojí (MOC je velká, ta bude jít za 2, ale taková "obyčejná" evropská, která je menší, ta toho tolika nespucne.).
A veterina? No, pro tento případ doporučuji mít vždy připravenou obálku. Nicméně že by se stávalo zas těch malérů za život tolik...
Psa a kocoura je mi líto. Někdo ze sousedů? nebo co?
Obálku mám + ještě maminku, která když je potřeba pomůže. Bohužel zřejmě někdo z okolí tady rozhazovali jed na potkany a kocour se psem se toho nažrali, kocour umřel v narkóze po špatné diagnóze vetky, porad trvala na svém, že kocoura určitě srazilo auto, tak ho u spala, aby věděla odkud mu teče krev do břicha a pes nám zvracel, tak jsme letěli na veterinu a doktor z krve zjistil, že mu totálně selhavaji ledviny, zkoušeli jsme ho týden zachraňovat na infuzich, ale nemělo to smysl, chradl nám před očima, nejedl, nepil, hubnul a v oku se mu ke konci udělala krevní sraženina a kakal krev. Bylo to nejtěžší rozhodnuti v mem životě, ale milovala jsem ho, proto jsem ho nemohla nechat trápit...
lavacca
napsal(a):
Tak to ať si paní chovatelka přečte pár studií na toto téma. V USA se běžně kastrují koťata ve věku 12-16.týdnů, tj. aby odcházela do nových rodin již kastrovaná a všechna normálně vyrostou.
Mám doma kočku, která byla kastrovaná v 6 měsísích, to samé kocoura kastrovaného v 7,5 měsících a oba krásně dorostli. Kočička je dokonce již mohutnější než její matka (a to má teprve 2 roky).
A k tem 2 kočkám, mam více času, tak se rozepisu...
Většina chovatelů mi doporučila, že pokud chci zavislacka na sobě, mam pořídit jen 1 kotě, že 2 koťata nebudou právě tak závisli na člověku. Navíc mám malou fenečku a ta právě také by potřebovala kamaráda, je na kočičky zvykla, tak by to byly 2 mouchy jednou ranou;-) uvidím, jak vše dopadne;-).
australáček
napsal(a):
Většina chovatelů mi doporučila, že pokud chci zavislacka na sobě, mam pořídit jen 1 kotě, že 2 koťata nebudou právě tak závisli na člověku. Navíc mám malou fenečku a ta právě také by potřebovala kamaráda, je na kočičky zvykla, tak by to byly 2 mouchy jednou ranou;-) uvidím, jak vše dopadne;-).
Je to na vás. Před lety jsem si myslela to samé.
Přílišná závislost na přítomnosti a aktivitě člověka je kolikrát docela zátěž, zvlášť když máte další povinnosti, jste nemocná, dovolená, pracovní aktivity, jiné koníčky, venčení psa apod. Těšit vás to bude tak ze začátku. Je moc prima, když má kočka parťáka a nestojí vám celý den za zadkem.
australáček
napsal(a):
No, mám domy (bytových) koček 6 a i tak mám závislačku. :) A to k nám přišla už jako cca 1,5 roční. A odmala byla u bývalých majitelů s další kočkou, takže jedináček nikdy nebyla a přesto je tom "přísavka". :)
Tak pokud bude mít aspoň možnost zlobit malou fenku, tak to by šlo. :).
lavacca
napsal(a):
No, mám domy (bytových) koček 6 a i tak mám závislačku. :) A to k nám přišla už jako cca 1,5 roční. A odmala byla u bývalých majitelů s další kočkou, takže jedináček nikdy nebyla a přesto je tom "přísavka". :)
Tak pokud bude mít aspoň možnost zlobit malou fenku, tak to by šlo. :).
Také mám závisláka a musím říct, že někdy je to až nepříjemné. Bojím se, že jej někdy zašlápnu nebo si zlomím nohu - kam se hnu, tam za mnou letí.
joanne.s
napsal(a):
Rapotacka: Takže ani nebyl cítit, oproti kastrovaným kocourům?
Kocourek nebyl vůbec cítit.
Ani jeho WC.
Opravdu ne.
Setkala jsem se s tím prvně v životě.
Musím mu věnovat vzpomínku. Měli jsme ho rádi.
Přišel mezi vánočními svátky a asi za 13 měs. zmizel.
Až mnohem později
jsme se dozvěděli, že poblíž byl v zahradě prázdný dům s otevřenými ventilačkami - PAST.
Když ho asi za 2-3 roky opravovali, našli tam kočičí kostry.
Tam asi skončil náš milý Fabiánek - Fabi.
Janae

XXX.XXX.244.27
rapotacka11
napsal(a):
Kocourek nebyl vůbec cítit.
Ani jeho WC.
Opravdu ne.
Setkala jsem se s tím prvně v životě.
Musím mu věnovat vzpomínku. Měli jsme ho rádi.
Přišel mezi vánočními svátky a asi za 13 měs. zmizel.
Až mnohem později
jsme se dozvěděli, že poblíž byl v zahradě prázdný dům s otevřenými ventilačkami - PAST.
Když ho asi za 2-3 roky opravovali, našli tam kočičí kostry.
Tam asi skončil náš milý Fabiánek - Fabi.
Taky jsem měla neznačkující kocoury, ale peršany, tam je to celkem častý jev. Kocouři funkční, kryli a neznačkoval ani nijak nebyli cítit.
Oni to někteří chovatelé udávají do inzerátů "odchov po neznačkujícím kocourovi", pak je větší pravděpodobnost, že i jeho podomci nebudou značkovat, ale záruka samozřejmě žádná.