Chovná stanice - výstavy

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

terez25

10.2.2016 04:04
terez25

XXX.XXX.232.253

Dobrý den,

moc bych ráda bych poprosila o radu. Chtěla bych si v budoucnu pořídit chovnou stanici koček a zajímalo by mě jestli je povinné chodit s kočkami na výstavy?.

Předem moc děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2016 06:44

Výstavy už dnes k uchovnění koček povinné nejsou.

10.2.2016 08:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Výstavy už dnes k uchovnění koček povinné nejsou.

Asi bohužel. Kdysi jsem s kočkami také jezdila po výstavách, dnes už jen se psy. Ale nějak si neumím představit, podle čeho se hodnotí, jestli kočka odpovídá standardu a tudíž může být chovná? Odpoví mě někdo, kdo se chovem koček zabývá? Pokud to záleží jen na rozhodnutí chovatele, tak tedy potěš pán bůh, to to s tou kočičí populací špatně dopadne, protože si nemyslím, že všichni chovatelé (nejen koček) jsou čestní. Navíc dnešní alfou a omegou jsou peníze, čím dražší plemeno, tím spíš se bude skoro každý snažit chovat na čemkoliv.

10.2.2016 10:29
lavacca

XXX.XXX.164.49

koňadra napsal(a):
Asi bohužel. Kdysi jsem s kočkami také jezdila po výstavách, dnes už jen se psy. Ale nějak si neumím představit, podle čeho se hodnotí, jestli kočka odpovídá standardu a tudíž může být chovná? Odpoví mě někdo, kdo se chovem koček zabývá? Pokud to záleží jen na rozhodnutí chovatele, tak tedy potěš pán bůh, to to s tou kočičí populací špatně dopadne, protože si nemyslím, že všichni chovatelé (nejen koček) jsou čestní. Navíc dnešní alfou a omegou jsou peníze, čím dražší plemeno, tím spíš se bude skoro každý snažit chovat na čemkoliv.

Ano, taky si nemyslím, že to byl správný krok. Min. tu 1 výstavu pro uchovnění měli zachovat. Chápu, že ne každá kočka je nadšená z výstav, ale tu jednu by přežila a vědělo by se, jaké je kvality. U psů je vždy potřeba bonitace a tak by to mělo být u všech zvířat...

Takhle když to přeženu - někdo si koupí kotě s PP na chov, které ale nevyroste tak, jak je třeba (protože na 12-13 týdenním kotěti fakt chovatel všechno neodhadne) a přesto na ni majitel začne chovat, protože si ji na chov pořídil. A pak co? Budeme za chvíli mít kočky s PP, které nebudou odpovídat plemeni?

10.2.2016 11:22

koňadra napsal(a):

Osobně s Vámi souhlasím... Do chovu se vybíraly kočky, které skutečně splňovaly standard (od toho výstavy jsou), čímž sice byl do určité míry chov omezený, ale dle mého názoru to mělo smysl. Dnes se může chovat na jakémkoliv jedinci, což chov jako takový poškozuje

10.2.2016 12:23
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Osobně s Vámi souhlasím... Do chovu se vybíraly kočky, které skutečně splňovaly standard (od toho výstavy jsou), čímž sice byl do určité míry chov omezený, ale dle mého názoru to mělo smysl. Dnes se může chovat na jakémkoliv jedinci, což chov jako takový poškozuje

Právě. Přece smysl chovu s PP je to, aby měl daný jedinec vzhled i vlastnosti odpovídající danému plemeni. U psů je kvůli tomu bonitace, u hosp. zvířat musí projít taky bonitací, aby mohli odchovat mladé s PP (+ navíc matky mísí splnit další podmínky, aby mohl jejich odchovaný syn dále do plemenitby). A proč u koček ne? Neřeknu, kdyby musely absolvovat třeba 3-5 a více výstav, ale 1 ? To snad není takový problém. Případně umožnit třeba placené posouzení kočky doma (např. u ovcí a koz se dělají nákupní trhy pro kozly a berany a většina koz a ovcí je klasifikována poradcem chovu doma u chovatele, aby je nemusel všechny někam vozit). Ale nikdo nechová tolik koček, aby pro něj byla likvidační jedna výstava s poplatkem kolem 600, - + cesta.

10.2.2016 12:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

Jestli ono by to nechtělo i ty kočičí výstavy nějak inovovat. Vzpomínám si, že tím byly vždy "zabité" 2 dny, kdy tam člověk musel sedět od rána do večera. Možná někdo v tom má i zálibu, ale pro mne to byla vždycky ztráta času, na pokecání s ostatními chovateli by mě bývalo stačilo jedno dopoledne. A také byl problém s tím, že jsem musela zajišťovat někoho, kdo se postará o zvířata doma, zvláště, když výstava byla někde dál a já tam musela zůstat i přes noc. Kdyby kočkaři dělali výstavy podobné psím, třeba jen 9 - 15 h jeden den, tak by to mohl zvládnout každý. Jenže když už dnes nemusí mít výstavu nikdo, tak to možná výstavy úplně zaniknou - kdo by na ně jezdil? Pár lidí by se možná našlo, ale kvůli tomu zase nikdo nebude platit pronájem prostor, rozhodčí apod. Docela by mne zajímalo, čí to byl výmysl zrušit povinnost výstavy na chovnost? Jak píše lavacca, i hospodářská zvířata prochází určitými druhy výběrů jedinců do chovu (ať už se to nazývá jakkoliv) a tady se to nechá zcela na chovateli, to prostě nemůže dopadnout dobře. Vidím to u psů, u plemen, kde zrušili povinné zkoušky z výkonu, dnes jedince s pracovními vlohami aby hledal člověk s baterkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík