Dvě kočky a kocour v bytě

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Li

10.2.2016 10:03
Li

XXX.XXX.145.218

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu, rodiče mají dvě kočky, jedné jsou tři a druhé čtyři roky, ale moc spolu nevycházejí. Jedna je hodně dominantní, ta, která přišla domů jako první a ta druhá je plachá, bojí se cizích lidí, zaleze do krabice na skříň a vyleze až když odejdou. Chtěla bych si k nim přivést kocourka, kterému je 7 měsíců, už je vykastrovaný...myslíte, že je to dobrý nápad? Nechci, aby z toho pak byly nějaké problémy.

Předem děkuji za odpověď.

Lenka.

10.2.2016 10:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Budou problémy.
Mohou ven ?

Li

10.2.2016 10:50
Li

XXX.XXX.145.218

Nemohou, rodiče bydlí v paneláku v bytě 4+1... takže by si tam mohl najít svoje místečko.. přemýšlela jsem o tom, že ho přivedu jen na zkoušku.. ale nevím, jestli to není na škodu.. aby pak kočky nebyly naštvané a nedělaly naschvály.. dřív totiž čůraly na sedačku, ale to už se nestává.. bojím se, aby to nezačaly dělat zase..

10.2.2016 11:12
lavacca

XXX.XXX.164.49

Li napsal(a):
Nemohou, rodiče bydlí v paneláku v bytě 4+1... takže by si tam mohl najít svoje místečko.. přemýšlela jsem o tom, že ho přivedu jen na zkoušku.. ale nevím, jestli to není na škodu.. aby pak kočky nebyly naštvané a nedělaly naschvály.. dřív totiž čůraly na sedačku, ale to už se nestává.. bojím se, aby to nezačaly dělat zase..

Asi bych do toho nešla, zvlášť pokud je ta jedna dominantní, tak s velkou pravděpodobností půjde po kocourovi a tím bude doma napětí. A z toho bude ve velkém stresu i ta plašanka - otázka teda je, zda je plachá jen vůči cizím lidem nebo i vůči té druhé kočce? jak ty dvě spolu vychází?

10.2.2016 11:13
lavacca

XXX.XXX.164.49

A na zkoušku ? Za co si to kocour zaslouží? Přinést ho do bytu, kde vládne dominantní kočka a pak se ho zbavit? Teda ono by to nejspíš uvítal, pokud je to semetrika a nedala by mu pokoj, ale přijde mi naprosto zbytečné ho těmto stresů vystavovat.

Li

10.2.2016 12:01
Li

XXX.XXX.145.218

Zbavit? Nikdo nemluví o tom, že bych se ho zbavila. To že bych s ním byla u rodičů bylo jen dočasné řešení než si najdu své bydlení, teď s kocourem bydlím, ale musím se z bytzü vystěhovat a nemám jinou možnost, kam jinam bych šla. A pryč ho v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ DÁT NECHCI.

A kočky se mezi sebou neperou, spíš je to tak, že si samy sebe nevšímají, někdy si i hrají tak, že se honí po bytě..

10.2.2016 12:26
lavacca

XXX.XXX.164.49

Li napsal(a):
Zbavit? Nikdo nemluví o tom, že bych se ho zbavila. To že bych s ním byla u rodičů bylo jen dočasné řešení než si najdu své bydlení, teď s kocourem bydlím, ale musím se z bytzü vystěhovat a nemám jinou možnost, kam jinam bych šla. A pryč ho v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ DÁT NECHCI.

A kočky se mezi sebou neperou, spíš je to tak, že si samy sebe nevšímají, někdy si i hrají tak, že se honí po bytě..

Není nic lehčího než toto napsat na začátku - takto to vypadalo, že kocoura máte někde vyhlédnutého a o jeho pořízení teprve uvažujete!

V tom případě samozřejmě kocoura vemte s sebou a pokud rodičů nebudete na déle, tak bych kocoura nechala jen ve vašem pokoji a nestresovala tak domácí kočky. Kočky si zvykají většinou na nového člena týdny či měsíce...

Takže z čeho vycházíte, že je ta první tak "hodně dominantní"? Já čekala, že nějak tu druhou usurpuje a odhání od žrádla, apod..

Li

10.2.2016 12:38
Li

XXX.XXX.145.218

Ne, bydlíme spolu právě a je na mě hrozně fixovaný, pořád je všude se mnou (koupe se se mnou, spí se mnou v posteli, když jím, sedí mi na klíně, prostě kam jdu já, tam je i on). Takže by mě to ani nenapadlo, dát ho někomu jinému. Omlouvám se tedy, že jsem to nenapsala hned..

Jak jsem napsala, že bych ho vzala k rodičům na zkoušku, jsem myslela to, že bych ho tam vzala třeba jeden den na půl hodinky, abych viděla jak budou kočky reagovat.

Ono by to nešlo, zavřít ho do jednoho pokoje. U rodičů jsou pořád všechny dveře otevřené, kvůli kočkám a asi by je rozškrabaly.

My s mamkou si myslíme, že dominantní je, nosí se jako princezna. Někdy jde kolem ní druhá kočička a ona jí jen tak jednu sekne.. ale nevím, jestli je to jen ze srandy, nebo ne.. Nebo třeba ležím v posteli a je u mě jedna z nich (pokaždé jiná) a já ji hladím, tak už druhá nepřijde, otočí se a jde do jiného pokoje.. Právě, že někdy se k té plaché zase chová až moc hezky, nechá ji první najíst..takže jak kdy..

Li

10.2.2016 12:44
Li

XXX.XXX.145.218

To je on, krasavec, koukala jsem, že máte taky černobílého..

10.2.2016 13:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Mohou se samozřejmě spřátelit.
Bez počátečních bojů to nebude - tedy já jsem to nezažila...
Rvát a napadat jsem je nenechala.
Buď nechat zvíře v přenosce, aby si ho očichaly - "prohlédly".
Pak je pustit do pokoje, kde kocour běhal, ležel, ale teď je jinde.
A tak podobně. Budou o sobě vědět, budou se cítit.
No a pak uvidíte, kdy to risknete.
(třeba i vodítko).

10.2.2016 13:45
lavacca

XXX.XXX.164.49

Li napsal(a):
Ne, bydlíme spolu právě a je na mě hrozně fixovaný, pořád je všude se mnou (koupe se se mnou, spí se mnou v posteli, když jím, sedí mi na klíně, prostě kam jdu já, tam je i on). Takže by mě to ani nenapadlo, dát ho někomu jinému. Omlouvám se tedy, že jsem to nenapsala hned..

Jak jsem napsala, že bych ho vzala k rodičům na zkoušku, jsem myslela to, že bych ho tam vzala třeba jeden den na půl hodinky, abych viděla jak budou kočky reagovat.

Ono by to nešlo, zavřít ho do jednoho pokoje. U rodičů jsou pořád všechny dveře otevřené, kvůli kočkám a asi by je rozškrabaly.

My s mamkou si myslíme, že dominantní je, nosí se jako princezna. Někdy jde kolem ní druhá kočička a ona jí jen tak jednu sekne.. ale nevím, jestli je to jen ze srandy, nebo ne.. Nebo třeba ležím v posteli a je u mě jedna z nich (pokaždé jiná) a já ji hladím, tak už druhá nepřijde, otočí se a jde do jiného pokoje.. Právě, že někdy se k té plaché zase chová až moc hezky, nechá ji první najíst..takže jak kdy..

No, dle půl hodiny fakt nepoznáte, zda si na sebe zvyknou či ne. Jsou to kočky - teritoriální zvířata, takže stejně je potřeba aspoň pro začátek kocourovi vymezit místo, kde se v klidu bude rozkoukávat v novém prostředí bez toho, aby na něj domácí kočky útočily (a že útočit umí i ta největší kliďaska, prostě si hájí své doma, u koček zcela běžné). To uvidíte až tak po týdnu či dvou, jak na sebe reagují...

No, za zkoušku člověk nic nedá, že? Myslím to zavření dveří. ;)

Takže ono to s tou dominantností nebude zas tak hrrr. :) I když bude více od rány, ale zas úplná "megera" to asi nebude. I když uvídíte, ono se občas při příchodu nového člena rodiny projeví nejvíc agresivně ta, co se tváří celou dobu jako neviňátko (třeba u vás ta druhá plašší, protože se bude snažit kocoura dostat ve skupině na příčku pod sebe, aby on byl tím "otloukánkem" smečky...

PS: Naše je kočka - holka. :) I když po kastraci ještě zmohutněla, že občas vypadá s těmi plnými tvářemi jak kocour. :).

Bejina

10.2.2016 20:16
Bejina

XXX.XXX.112.69

Znám případy, kdy právě třetí kočka vyřešila napjatý vztah předchozích dvou koček. Pár jich je, ale ne vždy to takhle dopadne, vždy je to risk.
My měli kočku- jedináčka, která odmítala do domácnosti přijmout jakýkoliv kočičí přírůstek. Dokonce situace se vyhrotila tak, že jsme kotěti- nalezenečkovi museli najít jiný domov. Po čase jsme to riskli a pořídili si dvě kočičky- sestřičky, které pochopily, že ta naše "domácí" je nechce a tak si jí přestaly všímat, neb měly jedna druhou. Tím se ta "domácí" zklidnila a po pár měsících se nakonec s jejich existencí v naší domácnosti smířila.
Třeba právě váš kocourek tu smečku oživí a nakonec budou rády. Ono vám stejně nezbude nic jiného, než to zkusit. Tak snad to dopadne dobře...

Přidejte reakci

Přidat smajlík